Diósd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a Diósd Városért Díjról

Hatályos: 2021. 11. 29

Diósd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a Diósd Városért Díjról

2021.11.29.

Diósd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Diósd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény, továbbá Diósd település fejlődéséért, környezetének védelméért huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkálkodás, életmű elismerésére Diósd Városért Díjat alapít.

2. § (1) Diósd Városért Díj (továbbiakban: Díj) adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, valamint helyi közösségeknek, aki/amely a település fejlődéséhez, a település természeti környezetének védelméhez áldozatos és kiemelkedő munkájával hozzájárult.

(2) A Díjban részesülhet aki:

a) Diósd város településfejlesztésében, környezetének védelmében maradandót alkotott, illetve tevékenységével a város általános fejlődését, környezetének védelmét elősegítette.

b) Kiemelkedő pedagógiai (oktató-nevelő) munkájával, tehetséggondozással járult hozzá a település fejlődéséhez, a fiatalok neveléséhez.

c) Kiemelkedő eredményt ért el a közművelődési munka, illetve a sportélet irányításában, valamint az ifjúság művelődéséért, egészséges neveléséért végzett munkában.

d) Munkájával hozzájárult a humánus és magas színvonalú egészségügyi ellátás megteremtéséhez.

e) A szociális ellátás érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtett ki.

f) A közszolgálat, az államigazgatási munka helyi megvalósításában kimagasló teljesítményt nyújtott.

g) Művészeti tevékenységével (zenei, képzőművészeti, irodalmi stb.) kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

h) A város érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

(3) A Díj évente maximum két személynek vagy közösségnek adható.

(4) A Díj ugyanazon személy részére egy ízben adományozható.

3. § (1) A Díj adományozására javaslatot tehet:

a) a képviselő-testület tagja;

b) a képvisleő-testület bizottsága;

c) a jegyző;

d) a városban működő intézmény vezetője;

e) bármely helyi közösség, vagy társadalmi szervezet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a Díjra javasolt személy nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakóhelyét, állampolgárságát, tevékenységére vonatkozó adatokat.

(3) A Díj adományozására vonatkozó írásos javaslatot Diósd Város Polgármesterének címezve, a Diósid Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani augusztus 15-ig.

(4) A Díj odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel határoz.

4. § (1) A Díjjal díszoklevél és emlékplakett jár. A rézből készült emlékplakett leírását (képét) a 1. melléklet tartalmazza.

(2) A díszoklevél tartalma: A település címere, a díjazott neve, a Díj megjelölése, az adományozás éve, a polgármester aláírása és az önkormányzat bélyegzőlenyomata.

(3) Az emlékplakett: pajzs alakú, bronzból készült. Átmérője: 120 milliméter hosszú és 100 milliméter széles, vastagsága 50 milliméter. A Díj egyik oldalát középen a város címere díszíti, jobb oldalt felül a templom stilizált képe, a bal oldalt a városháza és a tér stilizált képe díszíti. A díj alsó részén a címer alatt szalagon a "Diósd Városért Díj" szöveg található. A Díj hátoldalára a díjazott neve, az adományozás éve kerül rávésésre.

(4) Amennyiben a kitüntető Díjban közösség részesül, úgy egy emlékplakett, és annyi díszoklevél jár, ahány tagja van a közösségnek.

5. § (1) A Díjra jelölt az adományozást megelőzően nyilatkozatot tesz a Díj elfogadásáról és a személyes adatainak e rendelet szerinti kezeléséhez történő hozzájárulásról.

(2) A személyes adatok kezelésre vonatkozó nyilatkozat hiányában az adományozásra jelölt az elismerésben nem részesíthető. A nyilatkozat formanyomtatványát a 2. melléklet tartalmazza.

6. § A polgármester a Díj adományozásáról szóló oklevelet és emlékplakettet a Szent Gellért Hét ünnepségsorozat megnyitó ünnepségén ünnepélyes keretek között adja át.

7. § (1) A Díjat a képviselő-testület a polgármester előterjesztésére visszavonja attól, aki arra érdemtelenné vált.

(2) A Díj visszavonásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

8. § (1) A díjazott személyekről a Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás a díjazott személy nevét, születési helyét és idejét, valamint a Díj adományozásának rövid indokolását, időpontját, továbbá a Díj visszavonása esetén a visszavonás térnyét, okát és időpontját tartalmazza.

(2) A Díj adományozásával kapcsolatos teendőket a Hivatal látja el.

(3) A díjazott nevét az önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni.

(4) A Díj adományozásával járó költség fedezetét a képviselő-testület az éves költségvetésében biztosítja.

9. § Hatályát veszti a Diósd Városért Díj alapításáról szóló 32/2018.(XI.05.) önkormányzati rendelet.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

2. melléklet

Nyilatkozat
Alulírott
Diósd Városért Díjra jelöltként, hozzájárulok ahhoz, hogy a Diósdi Polgármesteri Hivatal a természetes személyazonosító adataimat (név, születési hely, születés dátuma, anyja neve), lakcím adataimat, valamint az adományozásra irányuló javaslat megalapozásához szükséges személyes adataimat nyilvántartsa.
Elismerésben részesítésem esetén hozzájárulok nevemnek és méltatásomnak az önkormányzat honlapján való közzétételéhez.
Dátum