Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 29- 2022. 03. 30

Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2021.11.29.

Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaszada Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § A támogatás forrása a Belügyminisztérium, a BMÖGF/191-35/2021. számú miniszteri döntésben megállapított - 427. erdei köbméter keménylombos tűzifa - vissza nem térítendő támogatás, továbbá saját forrásból juttatott keménylombos tűzifa.

3. § (1) Az önkormányzat a rászoruló személyeknek a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatást állapít meg, a támogatás keretein belül tűzifát biztosít. A települési önkormányzat a tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt a személyt, aki:

a) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

b) időskorúak járadékára jogosult, vagy

c) települési támogatásra (különös tekintettel a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket gondoz, vagy

f) közfoglalkoztatási programban közfoglalkoztatott, vagy

g) azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 285.500.-Ft-ot.

(3) A támogatási kérelem elbírálásakor különösen előnyben kell részesíteni azt a személyt, akinek esetében a (2) bekezdésben meghatározott feltételek közül, egyidejűleg több feltétel is fennáll.

(4) A (2) bekezdésbe nem tartozó kérelmező esetében kivételesen méltányolható élethelyzetben lévők részesülhetnek tűzifa támogatásban.

(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra, háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását).

(6) A tűzifa támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában nyújtható legfeljebb 5 erdei m3 mennyiségben, függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(7) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójának, házi gondozójának javaslata alapján tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatására – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől – aki életvitelszerűen olyan lakásban lakik, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás, jelen rendelet 1. melléklet szerinti kérelem benyújtása szükséges vagy hivatalból indulhat.

(2) A kérelmeket 2021. december 10. napjáig lehet benyújtani a Taktaszadai Polgármesteri Hivatalhoz, ügyfélfogadási időben. Kivételes méltánylást érdemlő esetekben a benyújtás határideje 2022. február 10. A határidő jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A Képviselő-testület a támogatásról és a tűzifa kiosztásáról legkésőbb 2021. december 14. napjáig dönt.

(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetekben a Polgármester - a tűzifa kiosztásáról – legkésőbb 2022. február 11. napjáig dönt.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa kiosztásáról és házhozszállításáról 2022. február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és 2022. március 31-én hatályát veszti.

7. § Ez a rendelet 2022. március 31-én hatályát veszti.

1. melléklet

Kérelem a szociális tűzifa támogatás megállapítására
...................................................................... (név) ……………………………………….............................................................

(születési hely, születési idő),…………………………………………... (anyja neve) ....................................... .adóazonosító szám,................................................ Taktaszada, ………………………………….. út ……. szám alatti lakos kérem, hogy részemre Taktaszada Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 11/2021. (XI.26.) önkormányzati rendelete alapján szíveskedjenek természetbeni támogatásként szociális célú tűzifát biztosítani.
A szociális célú tűzifa támogatásra a rendelet szerint azért vagyok jogosult mert: *

1. aktív korúak ellátására vagyok jogosult, a megállapító határozat száma: ..................

2. időskorúak járadékára vagyok jogosult, a megállapító határozat száma: …………….

3. lakásfenntartási támogatásra vagyok jogosult, a megállapító határozat száma: .............................

4. rendszeres gyermekvédelmi támogatásra vagyok jogosult, a megállapító határozat száma:….……..,

5. közfoglalkoztatott vagyok,

6. az egy főre eső jövedelem a 285.000.-Ft-ot nem haladja meg.

Jövedelmem/a háztartásban az egy főre jutó jövedelem:.................................................................................

(*A megfelelő aláhúzandó és kitöltendő.)

Együtt élő családtagok:

Név

Rokonsági fok

Születési hely, idő

Anyja neve

foglalkozás

.

Jövedelmi adatok

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Nyugellátás, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (például rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás), egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6. Egyéb jövedelem (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

7. A háztartás összes nettó jövedelme

8. A háztartás összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (fizetett tartásdíj összege)

Egy főre jutó havi háztartás nettó jövedelem ........................ Ft/hó. (ügyintéző tölti ki)

Nyilatkozom, hogy lakókörnyezetem rendezett, egyben hozzájárulok, hogy erről környezettanulmány készüljön.

Kijelentem, hogy a kérelemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérem a szövegrészt áthúzással törölni!)

Taktaszada, 2021. ………… …..………………………… .................................………… kérelmező

Csatolandó dokumentumok:

- A rendelet 3.§ (2) bekezdés szerinti jogosultságokat igazoló dokumentum másolati példánya, ha az a hivatal nyilvántartásában nem szerepel.

2. melléklet

Átvételi elismervény
Alulírott ............................................................................................... (név),
........................................................ út ……… szám alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Taktaszada Község Önkormányzat Képviselő - testületének a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 11/2021. (XI.26.) önkormányzati rendelete alapján megállapított természetbeni juttatásként ……..… m3 mennyiségű tűzifát átvettem.
Taktaszada, 202….. ......................................... hónap ......... nap

………………………….

……………………………

átadó

átvevő