Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 68/2011. (X.26.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2021. 11. 27- 2022. 05. 31

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 68/2011. (X.26.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2021.11.27.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Érd Megyei Jogú Város közterületeire terjed ki.

(2) A közterületnek nem minősülő egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - jelen rendelet szabályait kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a kereskedelemről szóló törvény szerinti piacokra és vásárokra.

2. A közterület-használat általános szabályai

2. § A rendeletben meghatározott esetekben a közterületek használatához közterület-használati engedély vagy bejelentési kötelezettség teljesítése szükséges.

3. § A közterület használata során tárgyakat, építményeket, anyagokat csak szakszerűen és biztonságosan szabad elhelyezni, tárolni vagy eltávolítani, elbontani.

4. § Állandóan növényzettel fedett közterületen (különösen: közkert, közpark) - a kijelölt utak kivételével- kizárólag gyalogosan lehet közlekedni.

5. § A városban kialakított szökőkutakban és tavakban fürödni, illetve állatot fürdetni tilos.

6. § A város közterületein járművet mosni, bontani, valamint az azonnali hibaelhárítás esetét kivéve azokat javítani, továbbá háztartási gépet elhelyezni, bontani, javítani tilos.

7. § (1) Tilos a dohányzás a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény (továbbiakban: törvény) szerinti közterületeken.

(2) A dohányzási korlátozás betartását a közterület-felügyelet is ellenőrizheti és tettenérés esetén a törvényben meghatározott helyszíni bírságot szabhat ki.

3. A közterület-használati engedély iránti kérelem

8. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A kérelmet az erre a célra rendszeresített, e rendelet függeléke szerinti formanyomtatványon Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani.

(3) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít. A közterület-használatot csak végleges engedély birtokában lehet megkezdeni.

(4) Mutatványos, cirkuszi, vidámparki tevékenység esetén a kérelem benyújtásakor csatolni kell a berendezésekre vonatkozó műszaki leírásokat, tanúsítványokat, engedélyeket.

(5) A kérelemhez a településképet meghatározó reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének szabályait meghatározó önkormányzati rendelet szerinti reklámok, reklámhordozók és reklámhordozót tartó berendezések esetében mérettől függetlenül minden esetben; valamint az 1 m feletti összes hirdetőfelülettel rendelkező cégérek és egyéb hirdetési célú berendezések elhelyezése esetén - csatolni kell a településképi bejelentési eljárás alapján kiadott önkormányzati hatósági határozatot, vagy a 312/2012. (XI.8.) Korm. rendeletszerinti építési engedély köteles tevékenységhez kapcsolódó elhelyezés esetén a jogerős építési engedélyt.

4. A közterület-használat engedélyezése

9. § (1) Közterület-használati engedély annak a kérelmezőnek adható, aki az engedély kiadásához szükséges feltételekkel rendelkezik és csatolja az előírt dokumentumokat.

(2) Az engedély megadása során figyelembe kell venni Érd Megyei Jogú Város szabályozási terveit, a városképi és műemlékvédelmi, a természetvédelmi, a köztisztasági, továbbá a közreműködő hatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket.

(3) A közterület-használat helyét és az igénybevétel mértékét indokolt esetben a kérelmező jelenlétében a helyszínen kell kijelölni és felmérni.

(4) A rendelet 4. mellékletében meghatározott utak mentén, műemléki vagy más szempontból védett területen engedély csak akkor adható, ha

a) a közterület-használatot különösen fontos érdek teszi szükségessé,

b) a folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása, tájékoztatása szempontjából szükséges (hirdető-berendezés) és a forgalmat nem akadályozza, a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti.

(5) Érd teljes területén, - a közterületeken mozgó járműből történő árusítást kivéve - lakókocsi, utánfutó és egyéb közlekedési eszköz helyhez kötött műszaki létesítményként nem helyezhető el, és ilyen jelleggel elárusítóhelyként sem működtethető. A rendelkezést nem kell figyelembe venni az alkalmi rendezvények idejére.

(6) Közterületen pavilon csak ideiglenes jelleggel az adott rendezvény időtartamára, illetve 22081/2 hrsz-ú Európa sétányon a városképbe illően, a közlekedésbiztonsági előírások figyelembevételével, valamint a közterület kezelhetőségének, tisztántarthatóságának, és a pavilonban dolgozók számára megfelelő illemhely használati lehetőség biztosításával létesíthető.

10. § Az engedélyezési eljárás során lefolytatott hatósági eljárásra az általános közigazgatási rendtartásáról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) szabályai az irányadóak.

11. § (1) A közterületek használatának engedélyezésével kapcsolatos hatásköröket a 14. § (1) bekezdés 1-16. pontjaiban felsorolt esetekben a polgármester, a 17-22. pontjaiban felsorolt esetekben a Jogi és Közbiztonsági Bizottság gyakorolja. Az önkormányzat megbízásából szervezett rendezvényekkel (a továbbiakban: városi rendezvény) kapcsolatos felkérés kiadásáról a polgármester dönt.

(2) Az engedélyt a polgármester és a bizottság

a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) megállapított feltétel bekövetkeztéig, vagy

c) visszavonásig

adja meg.

12. § (1) A közterület-használati engedélynek az Ákr.-ben foglalt elemeken túl tartalmaznia kell:

a) a közterület-használat célját, helyét és időtartamát,

b) a közterület-használat módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

c) az engedély érvényességének megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

d) közterület-használati díjfizetési kötelezettség előírását, közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a fizetendő díj mértékét, megváltoztatásának és megfizetésének módját, és a késedelem következményeit,

e) a közterület-használat jellegének és céljának megfelelő egyéb szükséges rendelkezéseket, így elsősorban a baleset-, egészség- és környezetvédelmi, köztisztasági előírások megtartásának kötelezettségét, valamint a városképi követelmények érvényesítését,

f) annak előírását, hogy a használó köteles az általa igénybe vett területet, és környezetét tisztán tartani, a keletkező hulladék folyamatos elszállításáról, építmény esetén annak karbantartásáról saját költségén gondoskodni.

(2) A közterületi árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, kézből vagy járműről, illetve milyen árusítóeszköz igénybevételével történik.

13. § (1) A közterület-használati engedélyt vagy annak hiteles másolatát a jogosult köteles az engedélyben megjelölt helyszínen tartani, és ellenőrzésre, felszólításra bemutatni.

(2) Hatályon kívül helyezte a 35/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet.

14. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

1. A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzatok (portálok), üzleti védőtető, ernyő-szerkezet, üzlethomlokzatra szerelt cégér és egyéb hirdetési célú berendezés elhelyezésére;
2. Kizárólag üzletbe történő szállítás miatt az áru ki- és berakodása céljára az elárusítóhely nappali nyitva tartásának időtartama alatt a közterület feltétlenül szükséges ideig történő igénybevételére;
3. Alkalmi árusítás, alkalmi vásár, automata kihelyezés esetén;
4. Mozgóárusításra;
5. Hatályon kívül helyezte a 22/2013. (VI.6.) önkormányzati rendelet.
6. Cirkuszi, vidámparki tevékenység céljára;
7. Hatósági jelzés nélküli, vagy közlekedésre alkalmatlan jármű legfeljebb 30 napig történő elhelyezésére;
8. A településképet meghatározó reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének szabályait meghatározó önkormányzati rendelet szerinti utcabútorok közterületen történő elhelyezésére;
9. A 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó különleges gépjármű, munkagép valamint ezek vontatmányai, továbbá járműszerelvény elhelyezésére, azzal, hogy mindezek tekintetében legfeljebb 30 napos időtartamra szóló engedély adható ki;
10. Az építtetőnek, ennek hiányában a tulajdonosnak az építési munkával kapcsolatos építőanyag, törmelék, és egyéb anyag tárolására, különböző méretű konténer elhelyezésére, állványozás, lakókocsi, lakókonténer tárolására;
11. Nem a posta által kihelyezett postai levél gyűjtőláda elhelyezésére;
11.1 Postai levél gyűjtőláda, előreszállító láda elhelyezésére;
11.2 Hatályon kívül helyezte a 35/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet.
12. Non-profit, sport, kulturális rendezvények megtartására;
13. A 12. pontba nem tartozó nem városi rendezvény tartása esetén;
14. Tehergépjárművek és vontatmányaik, munkagépek, autóbuszok, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és járműszerelvények a város közterületein történő elhelyezéséhez, amennyiben a jármű megengedett legnagyobb össztömege 3500 kg - 7500 kg között van;
15. Nem az 1. és 8. pont szerinti eszközök igénybevétel történő reklámozásra (különösen: szórólaposztás, „szendvicsember”, reklámcélú jármű, eszköz elhelyezése, illetve üzemeltetése), valamint üzlet előtti termékkihelyezés esetén;
16. Utcazenélésre, mutatványos, művészeti és előadó-művészeti tevékenység végzésére;
17. Pavilon elhelyezésére, figyelemmel a 9. § (6) bekezdésének előírására;
18. Vendéglátó előkert (terasz) céljára használt terület idényjellegű igénybevételére;
19. Köztárgyak (szobrok, emlékművek, díszkutak, díszburkolatok, alapzatos zászlórudak, kertészeti műtárgyak, utcabútorok stb.) elhelyezésére, mely alól kivételt képeznek az önkormányzat által megrendelt köztárgyak;
20. Kijelölt közúti közlekedési szolgáltatás - taxi állomáshelyek (droszt) – igénybevételére;
21. Elektromos töltőoszlop és kiszolgáló területének a létesítésére;
22. Egyéb, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (4) bekezdésében meghatározott rendeltetéstől eltérő közterület-használat esetén.
(2) Nem kell közterület-használati engedély, de írásbeli bejelentés szükséges:
1. A közterületen elhelyezett távközlési kábelek, valamint közműves berendezések illetve létesítmények hibaelhárítása érdekében végzett munkák elvégzésére a szükséges mértékben és 72 órát meg nem haladó időtartamra;
2. 1 a közforgalmú személyszállítási szolgáltatás igénybevétele érdekében az utasok várakozására szolgáló fülke, illetve legalább részben épületszerkezettel körülzárt épületrész, vagy egyéb építmény, létesítmény;
3. Feladatuk ellátásával összefüggésben kizárólag egészségügyi alapellátást végzőknek, bejelentést követően a polgármester által kiadott 3. mellékletben megjelölt formátumú parkolási engedély alapján;
4. Városi közműszolgáltatóknak, valamint intézményeknek és köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű tevékenysége és létesítményei elhelyezéséhez;
5. A Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a mentők, valamint a vízügyi szolgálat ideiglenes építményei, eszközei, berendezései elhelyezéséhez;
6. A különböző rendezvényeken az egészségügyi célokat szolgáló ideiglenes építmények, eszközök és berendezések elhelyezéséhez;
7. Egyházi, állami, önkormányzati szervek és intézmények céljelölő információs, és program-tábláinak elhelyezése esetén, mely táblák önálló tartóoszlopokon helyezhetők el;
8. Önkormányzati rendezvények népszerűsítését szolgáló reklámcélú tevékenység folytatásához;
9. Városi rendezvény esetén az önkormányzat költségvetési szerveinek, gazdasági társaságainak, valamint a társadalmi, és civil szervezeteknek akkor, ha a társadalmi, és civil szervezetek rendezvénye kultúrával, sporttal, egészséges életmóddal, környezetvédelemmel, vagy állatvédelemmel összefüggő szemléletformálásra irányul;
10. A kizárólag egy adott településrészre, vagy lakóközösségre kiterjedő, helyi hagyományokkal bíró rendezvények megtartásához.
(3) Nem adható közterület-használati engedély:
1. 2 A közforgalmú személyszállítási szolgáltatás igénybevétele érdekében közterületen kialakított megállók területére, ide nem értve az Érd Megyei Jogú Város településképe védelmének helyi szabályairól szóló 5/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelete szerinti citylight formátumú eszközöket;
2. Olyan területre, ahol a helyfoglalás a gyalogos- vagy járműközlekedést akadályozza, illetve annak biztonságát veszélyezteti;
3. Lakó- vagy középület homlokzatától 5 m-en belül építmény és építményhez tartozó szerkezeti elemek elhelyezéséhez;
4. Az I. díjövezetben hatósági jelzés nélküli, vagy közlekedésre alkalmatlan jármű elhelyezésére;
5. A zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálását, pusztítását eredményezi;
6. Annak a kérelmezőnek, akinek a kérelem benyújtásakor a közterület-használattal összefüggésben tartozása, vagy teljesítetlen kötelezettsége áll fenn;
7. Közintézmény falára, közmű létesítményekre, élő fára helyezett hirdető-berendezésre, hirdetőtáblára;
8. Cirkuszi, vidámparki tevékenység céljára, kivéve városi rendezvényekhez kapcsolódóan az I. díjövezetben;
9. Szexuális áruk, eszközök értékesítésére és forgalmazására, peep-show üzemeltetésére, illetve szexuális szolgáltatásra;
10. Játék- és pénznyerő automaták üzemeltetésére;
11. Mozgóárusításra és az (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott járművek elhelyezésére az I. díjövezetben;
12. Tehergépjárművek és vontatmányaik, munkagépek, autóbuszok, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és járműszerelvények a város közterületein történő elhelyezéséhez amennyiben a jármű megengedett legnagyobb össztömege a 7500 kg-ot meghaladja;
13. Az I. díjövezetben utcazenélésre, mutatványos tevékenység végzésére;
14. Karitatív vagy nem karitatív célra szolgáló ruhagyűjtő láda, illetve konténer elhelyezésére.
(4) A közterület-használati engedély iránti kérelem elutasítható, ha a közterület-használat módja a városkép arculatát rontja. A városkép arculatát rontó közterület-használatnak minősül a környezet jellegébe, vagy rendezvény esetén annak színvonalába nem illeszkedő elárusítóhely, szolgáltató, bemutató vagy szórakoztató tevékenység, melyről a városi főépítész előzetes szakmai véleménye kikérhető. A 8. § (5) bekezdése szerinti hirdető-berendezések közterületi elhelyezésére irányuló kérelmet a Polgármester által kiadott településképi igazolás, illetve az építési engedély hiányában el kell utasítani.

15. § (1) Városi rendezvény esetében a Polgármester jogosult az egész városi rendezvénnyel érintett közterületet használatra átadni a városi rendezvény szervezőjének (a továbbiakban: Jogosult).

(2) A Polgármester dönt arról, hogy a városi rendezvényekhez kapcsolódóan a Jogosult kiválasztása során előnyben részesíthető az a kérelmező, aki vállalja a városi rendezvény teljes körű megszervezését, és városi rendezvények lebonyolításában korábban már sikeresen részt vett.

(3) A Jogosult szerződés alapján a használatba kapott területet harmadik személynek használatra továbbadhatja, mely használat nem lehet ellentétes a rendezvény eredeti céljával. A harmadik személy a közterületet további használatba nem adhatja.

(4) A Jogosult úgy felel az önkormányzattal szemben harmadik személy tekintetében a közterület-használat szabályainak betartásáért, mintha azt saját maga használná, és a rendezvény befejeztével az eredeti állapotában köteles visszaadni a használt közterületet.

(5) A Jogosult az érintett közterület tekintetében harmadik személynek történő használatba adásáért legfeljebb az e rendelet szerinti vonatkozó díjtételt alkalmazhatja.

(6) A harmadik személlyel megkötött szerződés másolatát a Jogosult köteles 3 napon belül, de még a rendezvény megtartása előtt a Polgármesteri Hivatal Városrendészeti Csoportjának megküldeni.

(7) Kiemelt városi rendezvény az a rendezvény, melynek jelentősége túlmutat a város határain, és olyan egyedi arculattal rendelkezik, amely Érd városához kötődik, vagy nemzeti ünnephez való kapcsolódása folytán kiemelt jelentőségű, és látogatottsága kiemelkedő (majális, augusztus 20-i rendezvény, szeptemberi utcabál, stb.)

(8) Az (1)-(6) bekezdések a kiemelt városi rendezvények tekintetében is irányadóak.

16. § (1) Nem városi rendezvény esetén a Polgármester jogosult az egész rendezvénnyel érintett közterületre közterület-használati engedélyt kiadni a rendezvény szervezőjének.

(2) A nem városi rendezvény szervezőjére a 15. § (3) és (4) bekezdését alkalmazni kell.

4/A. A mozgóképről szóló törvény szerinti közterületi filmforgatások jóváhagyásának szabályai

16/A. § (1) Filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás megtagadásáról, a jóváhagyás egyedi feltételeinek (ideértve a közterület-használati díjnak) meghatározásáról, a kérelmezővel tartott egyeztetés eredményének jóváhagyásáról, a rendeletben foglalt szempontoknak és szabályoknak megfelelően átruházott hatáskörben a Polgármester dönt.

(2) A Helyi Építési Szabályzat által meghatározott kertvárosias lakóterületeken lévő közterületek filmforgatási célú igénybevételére 6 órától 22 óráig terjedő időtartamban kerülhet sor.

(3) A Közterületek filmforgatás célú igénybevétele esetén a mozgóképről szóló törvény alkalmazásának vonatkozásában a város turisztikailag kiemelt közterületei a Helyi Építési Szabályzat szerinti helyi értékvédelmi területek és a városközponti terület, valamint a (4) bekezdésben meghatározott díszburkolatos területek.

(4) A város díszburkolatos területei:

1. Főtér: 22710/1 helyrajzi szám;

2. Múzeum sétány: 22716, 22564 helyrajzi szám;

3. Európa sétány: 22081/2 helyrajzi szám;

4. Diósdi úti aluljáró feletti sétány: 19287 helyrajzi szám;

5. Budai út (22263 helyrajzi szám) Adél utca, és Esküdt utca közötti szakasza.

(5) A közterületi filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható esetben, valamint rendkívüli természeti események esetén a filmforgatás, illetőleg az ahhoz használt eszközök, felszerelések, esetleges építmények és a stáb járművei nem akadályozhatják a rendkívüli körülmények megszüntetését, a következmények elhárítását, az ilyen jellegű eseménnyel összefüggésben szükségessé váló élet-és vagyonmentési, kárelhárítási, illetve hibaelhárítási munkálatok elvégzését. Ezekben az esetekben a közterület használója az elhárítási, mentési munkálatokhoz szükséges mértékben és ideig köteles az érintett közterület használatával felhagyni.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható esetben, valamint rendkívüli természeti események esetén az Önkormányzat a szünetelés időtartamával megegyező időtartamra, az eseménytől számított öt munkanapon belül, bejelentés alapján biztosítja ismételten a közterület-használatot.

5. A közterület-használati jogosultság megszűnése

17. § A közterület-használati engedélyt vissza kell vonni, ha a kérelmező a területet nem az engedélyezett tevékenységre, vagy nem az előírt feltételeknek megfelelően használja, illetve ha a kérelmező a közterület-használati díjat az esedékességet követő 8 napon belül felszólítás ellenére nem fizeti meg.

18. § (1) A közterület-használati jogosultság megszűnik, ha:

a) az engedélyben meghatározott idő eltelt,

b) az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkezett,

c) a jogosult az engedélyben meghatározott idő eltelte előtt kéri az engedély visszavonását,

d) a közterület-használati díj határidőben való meg nem fizetése miatt az engedély visszavonásra került,

e) a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényét veszti, vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti;

f) a jogosult halálával, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén annak jogutód nélküli megszűnésével.

(2) A közterület-használati engedély visszavonható a helyi építési szabályzatban meghatározott célok megvalósítása érdekében.

6. A közterület-használat díja

19. § (1) A jogosult a közterület-használati engedély alapján megállapított közterület-használati díjat köteles fizetni tekintet nélkül arra, hogy az engedélyezett közterületet ténylegesen igénybe veszi-e.

(2) A közterület-használat díjait az 1. melléklet tartalmazza. A 2. számú melléklet a város közterületeit I. számú kiemelt, és II. számú általános övezetekre osztja.

(3)3 A közterület használati díj az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 7. § (1) bekezdése alapján mentes az általános forgalmi adó alól.

(4)4 A közterület-használati díj megfizetése a meghatározott időtartamú használat estén az érvényes engedély kiadásakor egy összegben esedékes. Folyamatos közterület-használat esetén a közterület-használati díj az érintett negyedév első hónapjának utolsó napjáig esedékes. A jogosult köteles a befizetett bizonylatot elektronikus úton vagy személyesen bemutatni az engedélyben meghatározottak szerint.”

(5) A jogosult kérelmére az engedélyt kiadó eltekinthet a (4) bekezdés alkalmazásától.

(6) Ha városi rendezvénnyel érintett közterület egészére a 15. § (1) bekezdése alapján egy személy kér közterület-használati engedélyt, egyúttal kérelmezheti, hogy a polgármester engedélyezze számára a közterület-használati díjnak az utólagos - legkésőbb a rendezvény lebonyolítását követő 15. napjáig történő - megfizetését.

(7) A közterület-használati díj kiszámításánál:

a) minden megkezdett m teljes m-nek, míg az alkalmazandó időmértéknek megfelelően (nap, hónap) minden megkezdett időtartamot egésznek kell számítani,

b) a létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény alapterületét és használatához szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni,

c) közterületi árusítás céljára adott engedély esetén a ténylegesen elfoglalt terület nagyságát kell alapul venni,

d) a hirdető-berendezéseknél a hirdetőfelületet, és amennyiben az igénybevett csatlakozó terület mértéke az 1 m-t meghaladja, annak nagyságát is figyelembe kell venni,

(8) Arra az időtartamra, amely a közterület-használati engedély hatályának lejártától a közterület eredeti állapotának helyreállításáig eltelik az egyébként irányadó díjtétel kétszeresét kell megfizetni

(9) Engedély nélküli közterület-használat esetén a hatósági tudomásszerzéstől az eredeti állapot helyreállításáig, illetve az engedély nélkül végzett tevékenység befejezéséig terjedő időtartamra az egyébként irányadó díjtétel tízszeresét kell megfizetni.

(10) A rendeletben megállapított díjtételeket a Közgyűlés minden évben felülvizsgálja.

20. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) A 14. § (1) bekezdés 11.1 pontjában meghatározott postai levélgyűjtő láda, előreszállító láda elhelyezése esetén;

b) Hatályon kívül helyezte a 35/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet.

c) A 14. § (2) bekezdésében meghatározott közterület-használat esetén;

d) Köztárgyaknak (szobrok, emlékművek, díszkutak, díszburkolatok, alapzatos zászlórudak, kertészeti műtárgyak, utcabútorok stb.) nem a kihelyező érdekét, előnyét szolgáló elhelyezése esetén;

e) A 14. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott elektromos töltőoszlop és kiszolgáló területének létesítése esetén,

f)5

g)6 az érdi székhellyel rendelkező vállalkozásoknak 2021. január 1. napjától kijelölt közúti közlekedési szolgáltatás – taxi állomáshelyek (droszt) – igénybevétele esetén.

20/A. §7 A 20. § g) pontjában meghatározott kedvezményt a Közgyűlés minden évben felülvizsgálja

21. § (1) Kérelemre díjkedvezmény adható

a) az állami, egyházi, politikai, társadalmi-civil szervezetek, közhasznú non-profit gazdasági társaságok non-profit, sport, kulturális rendezvényeinek esetén az irányadó díjtétel 90%-a mértékéig,

b) a nem városi rendezvény tartása esetén az önkormányzat költségvetési szerveinek és gazdasági társaságainak, az irányadó díjtétel 99%-ának mértékéig,

c) amennyiben a hirdető-berendezés reklámfelületének legalább 50 %-a közérdekű információt tartalmaz, az irányadó díjtétel 50%-a mértékéig

d) Az önkormányzat által támogatott rendezvények vonatkozásában az irányadó díjtétel 100%-a mértékéig.

(2) Városi rendezvényekhez kapcsolódó közterület-használat esetén a használó (ideértve az 15. § (3) bekezdése szerinti harmadik személyt is) által fizetendő közterület-használati díj összege egyedi szponzorációs megállapodás alapján csökkenthető.

(3) A kedvezményről az engedély kiadására jogosult szerv dönt.

7. Az engedély nélküli közterület-használat jogkövetkezményei

22. § (1)8 Aki a közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszerelésüket nem rendeltetésüknek megfelelően, vagy engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja, köteles a tulajdonos vagy megbízottja felhívására a jogellenes használatot megszüntetni, továbbá kötelezhető a közterület eredeti állapotának a helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos önkormányzat, illetve megbízottja az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégezteti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 72 órán belül nem tesz eleget

(2) A tulajdonos önkormányzat, illetve megbízottja az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet-és balesetveszély, vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

(3) A rendelet 15. § (1) és 16. § (1) bekezdése szerinti személyek kivételével a használó az engedélyben megjelölt és az általa használt közterületre bérleti, vagy egyéb használati szerződést nem köthet. Az ilyen jellegű megállapodás alapján történő használat az engedélyben foglaltaktól eltérően történő használatnak minősül, az engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.

(4) A közterület engedély nélküli, de engedély köteles használata esetén a használót az engedélyező határidő kitűzésével külön határozatban a közterület-használat megszüntetésére kötelezi.

(5) - (7) Hatályon kívül helyezte a 60/2012. (XII.19.) önkormányzati rendelet.

8. Záró rendelkezések

23. § (1) Jelen rendelet 2012. január 01-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépésének napján folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

(2) Hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)-(2) bekezdése alapján.

24. § Hatályát vesztette 2012. január 2-án a 2010. évi CXXX. törvény 12. § alapján.

25. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

26. § A közterület-használatának engedélyezésével kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben a végrehajtást a döntést hozó hatóság foganatosítja.

1. melléklet

A.

B.

C

D.

díjtétel
jele

Közterület-használat
Jogcíme

díjövezeti besorolás

I.

II.

1.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzatok (portálok), üzleti védőtető, ernyő-szerkezet, üzlethomlokzatra szerelt cégér és egyéb hirdetési célú berendezés elhelyezésére, ide nem értve a 22–24. pontokban meghatározott berendezéseket (forint/négyzetméter/hó)





1560.-





840.-

2.

Kizárólag üzletbe történő szállítás miatt az áru ki- és berakodása céljára az elárusítóhely nappali nyitva tartásának időtartama alatt a közterület feltétlenül szükséges ideig történő igénybevételére;
(Ft/m2/nap)



125.-



70.-

3.

Alkalmi árusítás, alkalmi vásár, automata kihelyezés esetén;
(Ft/m2/nap)


300.-


200.-

3.1

Városi rendezvényhez kapcsolódó alkalmi árusítás, alkalmi vásár, automata kihelyezés esetén. (Ft/m2/nap)


1440.-


1140.-

3.2

Kiemelt városi rendezvényhez kapcsolódó alkalmi árusítás, alkalmi vásár, automata kihelyezés esetén. (Ft/m2/nap)


2400.-


1900.-

4.

Mozgóárusítás esetén; (Ft/nap/jármű)

TILTOTT

1500.-

5.

Hatályon kívül helyezte a 22/2013. (VI.6.) önkormányzati rendelet !

-

-

6.

Cirkuszi, vidámparki tevékenység céljára;
(Ft/nap)


Kizárólag városi rendezvényhez kapcsolódóan:
20.000,-



TILTOTT

7.

Hatósági jelzés nélküli, vagy közlekedésre alkalmatlan jármű legfeljebb 30 napig történő elhelyezésére.
(Ft/gk/nap)



TILTOTT



480.-

8.

Érd Megyei Jogú Város településképe védelmének helyi szabályairól szóló 5/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelet e szerinti utcabútorok közterületen történő elhelyezésére, ide nem értve a 22–24. pontokban meghatározott berendezéseket (forint/négyzetméter/hó)





2000.-





1000.-

9.

A 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó különleges gépjármű, valamint ezek vontatmányai, továbbá járműszerelvény elhelyezésére, (Ft/m2/hó)





1200.-





800.-

10.

Építési munkával kapcsolatos építőanyag és törmelék tárolására, különböző méretű konténer és egyéb anyag elhelyezésére, állványozás, lakókocsi, lakókonténer tárolására; (Ft/m2/nap)


80.-


60.-

11.

Nem a posta által kihelyezett postai levél gyűjtőláda elhelyezésére; (Ft/db/hó)


1600.-


1.200.-

12.

Non-profit, sport, kulturális rendezvények megtartására; (Ft/m2/nap)


800.-


550.-

13.

A 12. pontba nem tartozó nem városi események esetén (Ft/m2/nap)


800.-


550.-

14.

Tehergépjárművek és vontatmányaik, munkagépek, autóbuszok, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és járműszerelvények a város közterületein történő elhelyezéséhez, amennyiben a jármű megengedett legnagyobb össztömege 3500 kg - 7500 kg között van;
(Ft/m2/hó)







TILTOTT







1000.-

15.

Nem az 1. és 8. pont szerinti eszközök igénybevétel történő reklámozásra (különösen: szórólaposztás, „szendvicsember”, reklámcélú jármű, eszköz elhelyezése illetve üzemeltetése)
(Ft/nap/fő, ill. Ft/nap/m2)
Üzlet előtti termékkihelyezés esetén (Ft/nap/m2)





400.-

200.-





200.-

100.-

16.

Utcazenélésre, mutatványos tevékenység végzésére (Ft/fő/nap)


TILTOTT


240.-

17.

Pavilon elhelyezésére.
(Ft/m2/hó)


1200.-


1000.-

18.

Vendéglátó előkert (terasz) céljára használt terület idényjellegű igénybevételére; (Ft/m2/hó)



1200.-



1000.-

19.

Köztárgyak (szobrok, emlékművek, díszkutak, díszburkolatok, alapzatos zászlórudak, kertészeti műtárgyak, utcabútorok stb.) elhelyezésére, mely alól kivételt képeznek az önkormányzat által megrendeltek köztárgyak.
(Ft/m2/hó)






670.-






480.-

20.

Kijelölt közúti közlekedési szolgáltatás - taxi állomáshelyek (droszt) - igénybevétele
személygépkocsinként.
(Ft/gk/hó)




2400.-




1600.-

21.

Egyéb, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (4) bekezdés ében meghatározott rendeltetéstől eltérő közterület-használat esetén. (Ft/m2/hó)





1000.-





600.-

22.

Érd Megyei Jogú Város településképe védelmének helyi szabályairól szóló 5/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelet e szerinti citylight formátumú eszközök (forint/darab/hó)


3000.-


2500.-

23.

Érd Megyei Jogú Város településképe védelmének helyi szabályairól szóló 5/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelet e szerinti cityboard formátumú eszközöket (forint/darab/hó)


10000.-


8000.-

24.

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény egyes rendelkezéseinek nem megfelelő méretű reklámhordozók esetében a törvény ben engedélyezett időpontig (forint/darab/hó)


10000.-


8000.-

A fenti közterület-használati díjak áfamentesek.
1

A 14. § (2) bekezdés 2. pontja az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 14. § (3) bekezdés 1. pontja az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 19. § (3) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 21/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 19. § (4) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 21/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 20. § f) pontját az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A 20. § g) pontját az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 21/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

7

A 20/A. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 21/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

8

A 22. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 21/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.