Sóstófalva Község Képviselő-testületének 3/1999(V.28..)önkormányzati rendelete

A közterületek zavartalan használata a lakosság széles tömege által történő igénybevétele fontos közérdek, senkit sem lehet megfosztani vagy akadályozni e használatban, ezen túlmenően karbantartásunk, tisztántartásunk jelentős költségtényező, ezért a képviselő-testület megalkotta a következő rendeletét:

Hatályos: 1999. 05. 28- 2020. 12. 21

1.§.

Közterület


  1. Közterületnek tekintendő az önkormányzat tulajdonában, használatában, kezelésében, bérletében, stb. lévő minden olyan terület, amely a széles nyilvánosság által használható, ezt a lakosság rendszeresen vagy alkalmanként igénybe veszi (utak, hidak, parkok, díszkertek, emlékhelyek).
  2. A közterület fenntartásáról, karbantartásáról, gondozásáról a községi önkormányzat köteles gondoskodni.

Aki a közterület fáit, élővilágát, létesítményeit szándékosan vagy gondtalanul megrongálja, köteles azt haladéktalanul eredeti állapotba helyreállítani, illetőleg az okozott kárt a kijavítási költség erejéig az önkormányzat pénztárába befizetni

2.§


  1. A közterület – az együttélési normák betartása mellett – bárki jogosult díjmentesen áthaladás, sétálás, vagy más szórakozás céljára igénybe venni korlátlan ideig.
  2. Tilos a közterületen rongálást végezni, közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsítani, állatokat felügyelet nélkül hagyni, támadó vagy ingerlékeny állatokat megfelelő akadályozó felszerelés nélkül ott tartani, legeltetni stb.
  3. Tilos a közterületen szemetet lerakni a kijelölt szemétlerakó helyek kivételével. Tilos továbbá eszközöket, tárgyakat, berendezéseket elhelyezni úgy, hogy mások szabad mozgását akadályozza, vagy balesetveszélyes helyzetet idézzen elő.

3.§

Közterület használati díjról


  1. Aki a közterületen bármilyen tárgyat elhelyez, köteles azt 2 napon belül bejelenteni és ott tartására a polgármestertől engedélyt kérni, továbbá az előírt közterület használati díjat befizetni.
  2. Az engedélyt a polgármester adja ki megjelölve a kezdő és a végző napot. A díjat a hivatal házipénztárba kell befizetni
  3. Az engedélyben rögzített határidőn túl az engedélyes köteles a rendes díj kétszeresét befizetni.
  4. A közterület használati díj 10Ft/m2/nap
  5. Indokolt esetben a polgármester a közterület használati díjat mérsékelheti vagy el is engedheti.

Így különösen:  -       anyagi helyezettre tekintettel,

  • rövid ideig tartó használat esetén

( egy napot meg nem haladó esetben)




3/A. §1


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő

témájú filmalkotások. 


(4) Mentes a közterület-használati díj alól


  1. az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása
  2. az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,
  3. filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,
  4. a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, vagy
  5. tudományos, oktatási ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása


(5) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a két hét időtartamot.


(6) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(7) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen eseményesetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti eseményesetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(8) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhat ja meg a 150 m2 területet.


(9) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.


(10) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(11) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

1Módosította a 11/2013(IX.20) önkormányzati rendelet 1.§-a.

4.§

Hatálybalépés

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba végrehajtásáról a jegyző gondoskodik.