Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01- 2021. 12. 01

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.01.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület használati engedély szükséges. A közterület használat engedélyével kapcsolatos ügyekben - átruházott hatáskörben - a polgármester jogosult eljárni. Az engedély kiadása iránti kérelmet e rendelet 1. és 2. számú melléklete tartalmazza.”

2. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közterület tulajdonos a tulajdonát képező közterületként nyilvántartott ingatlanokon előre undefinedtervezett, illetve meghibásodás miatt szükségessé vált közterület-bontások után a helyreállítás módját, minőségét határidejét, a munkaterület környezetének biztonságosságát és a szükséges forgalmi rend módosítását közterület használati engedélyben határozza meg.”

3. § (1) A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A naptári éven átnyúló közterek használatára az engedély kiadásakor érvényes díjtételt kell alkalmazni. Amennyiben a megállapodásban meghatározott idő 1 éven túlnyúlik úgy az évfordulót követően a díjtétel felülvizsgálatára kerülhet sor.image10.jpg

(2) A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A használati díjat minden esetben az engedély kiadásakor, egy összegben — csekken vagy undefinedátutalással — az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.”

4. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet „Közterület-használati megállapodás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Közterület-használati engedély”

5. § (1) A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Közterület-használati engedélyre irányuló kérelem kizárólag írásban, a rendelet mellékletét képező nyomtatványon nyújtható be a közterület tulajdonos felé.”

(2) A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 9. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) a közterület-használó nevét (megnevezését), lakcímét (székhelyét)

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy a közterület használat milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület használatával kapcsolatosan közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

d) a közterület-használat helyének, módjának, méftékének és feltételeinek pontos meghatározását,

e) a megállapodás lejárta, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettségeket,

f) a fizetendő díj mértékét és fizetésének módját,

g) díjfizetés alóli mentesség esetén a mentesség okát.”

6. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Közterület használatra nem adható ki engedély:

a) ha a kérelmezőnek közterület-használati díjtartozása van,

b) a kérelemben foglaltak nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak,

c) a tervezett létesítmény a településképpel össze nem egyeztethető.

(2) A közterület-használati engedély közérdekből, így különösen rendezvény szervezése, közút építése és karbantartása, közterület felújítása, karbantartása, járdák és csapadékvíz-elvezető árok építése, karbantartása esetén kártalanítási kötelezettség nélkül visszavonható.”

7. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 11. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közterület-használati engedély

a) meghatározott idó elteltéig

b) megállapított feltétel bekövetkezéséig

c) visszavonásig érvényes.

(2) Ha az engedélyes a közterület-használatot az engedély érvényének lejárta előtt meg kívánja szüntetni, köteles azt előzetesen írásban bejelenteni. A Közterület tulajdonosa az előre megfizetett díj idóarányos részét a megszűnés időpontját követő naptól illetve a következő hónap elsó napjától visszafizeti a közterület-használó részére.

(3) A közterület-használó a közterület-használati engedély lejárta után köteles a területet rendezett, tiszta állapotban és helyreállítva átadni.”

8. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (l) A közterület-használati engedély visszavonására jogosult a közterület tulajdonos

a) ha a közterület-használó a közterületet nem az engedélyben meghatározott célra és módon használja

b) a közterület-használó a közterületet rongálja,

c) c) ha a közterület-használó a díjfizetési kötelezettségének egyszeri felszólításra, az abban megadott határidőn belül nem tesz eleget.”

9. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet „A közterület megállapodás nélküli használata” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„A közterület engedély nélküli használata”

10. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 13. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Aki közterületet engedély nélkül használja, vagy az engedélyben foglaltakat nem taftja be, felhívásra köteles a közterület-használatot megszüntetni, és a területet saját költségén eredeti állapotába helyreállítani.

(2) A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a közterület-használó köteles a használat idejére egyébként fizetendő díjat megfizetni.”

11. § A közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § Hatályát veszti a közterületek használatáról és közterület használati díjakról szóló 10/2016.(V.31.) önkormányzati rendelet 9. § (7) bekezdése.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet

1. melléklet