Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016(XI.30..)önkormányzati rendelete

Sóstófalva önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016.(XI.30) önkormányzati rendelete a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás feltételeiről

Hatályos: 2016. 11. 30- 2017. 03. 30

Sóstófalva önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti jogalkotói hatáskörében a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján, valamint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak (továbbiakban: kérelmező) akinek hasznosítható vagyona nincs, és háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300%-át,

c) és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.


(2) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a vagyonnyilatkozatot, és a kérelemben foglaltak igazolására szolgáló dokumentumokat, különösen a jövedelemigazolásokat. E rendelet alapján benyújtásra kerülő kérelmek esetén alkalmazni kell az Szt. jövedelemszámításra vonatkozó szabályait.  


(3) Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakóingatlanban élő személyek közül csak egy jogosultnak, a kérelmezőnek állapítható meg.


(4) Sóstófalvai lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben – ahol életvitelszerűen él – vehető figyelembe a háztartás tagjaként.


(5) A döntés meghozatalakor előnyben kell részesíteni a jogosult személyek közül azt, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerint

- lakásfenntartási támogatásban

- aktív korúak ellátásában

- időskorúak járadékában részesülő személyeket, illetve

- halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot – kérelmezőt – illeti meg.


(6) A kérelem elbírálásakor családonként csak egy jogosultságot lehet figyelembe venni.

2. § 


(1) A szociális tűzifa támogatás iránti kérelem 2016. december 8. napjától – 2017. január 5. napjáig nyújtható be. A határidő jogvesztő.


(2) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelem elbírálásában a Képviselő- testület dönt.


(3) Térítésmentesen, az 1. §-ban írt feltételek egyidejű fennállása esetén a kérelmező 5 (erdei) m3 szociális célú tűzifára jogosult.


(4) A szociális célú tűzifa támogatásának a jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.


(5) A szociális célú tűzifa támogatás kiszállításakor, annak átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen köteles igazolni.

3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2017. március 31. napján hatályát veszti.