Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 02. 01- 2014. 02. 02



BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

10/2012. (III. 30.)

ö n k o r m á n y z a t i   r e n d e l e t e

A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL[1]


Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdésének b) pontjában, a 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, a 37. § (1) bekezdésének d) pontjában, a 37/A. § (3) és (4) bekezdéseiben, a 43/B. § (1) és (3) bekezdéseiben, a 45. § (1) bekezdésében, a 46. §-ában, az 50. § (3) bekezdésében, a 92. § (1) és (2) bekezdéseiben és a 132. § (4) bekezdés b), c) és d) pontjaiban, valamint Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata között 2013. május hó 31. napján létrejött Társulási Megállapodás 8. a. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulásban résztvevő Tarhos Község Önkormányzata Képviselő-testülete hozzájárulásával a következőket rendeli el: [2]


I. Fejezet

Általános rendelkezÉsek

A rendelet célja


1. §[3]


E rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően meghatározza a Békés Város Önkormányzata által biztosított pénzbeli és természetbeni szociális ellátások részletes szabályait, valamint a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás (a továbbiakban: Társulás) által – a Társulási Megállapodás alapján - biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások térítési díját.


A rendelet hatálya


2. §[4]


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Békés város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) és (3) bekezdéseiben, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.  


(2) A rendelet hatálya - a Társulási Megállapodás 12. pont b) pontja kivételével – a Társulás által nyújtott személyes gondoskodást nyújtó ellátások és a fizetendő térítési díjak vonatkozásában kiterjed a Tarhos község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, az Szt. 3. § (1) és (3) bekezdéseiben, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.


(3) Az egyéb illetékességi okokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezései az irányadók.


3. §

E rendelet alkalmazásában az értelmező rendelkezéseket az Szt. 4. §-a határozza meg.

4. §


(1) E rendelet szabályozza Békés városban a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások egyes formáit, az igénybevétel feltételeit, az egyes támogatások mértékét, valamint a szociális ellátásokra való jogosultság megszűnési módjait és a térítési díjakat.


(2) Békés Város Önkormányzatának e rendeletben szabályozott szociális ellátásai:

  1. pénzbeli szociális támogatások,
  2. természetben nyújtott szociális ellátások,
  3. személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások.


5. §[5]


A pénzbeli szociális ellátások e rendeletben szabályozott formái:

  1.  rendszeres szociális segély,
  2.  ápolási díj,
  3.  önkormányzati segély,
  4.  magánszemélyek kommunális adója megfizetésével kapcsolatos támogatás.


6. §


A természetben nyújtható szociális ellátások e rendeletben szabályozott formái:

  1. [6]önkormányzati segély,
  2. otthoni szakápolás,
  3. köztemetés,
  4. közgyógyellátás,
  5. közművesítési támogatás.


7. §


A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások e rendeletben szabályozott formái:

  1. étkeztetés,
  2. támogató szolgáltatás.


8. §


(1) Az e rendeletben meghatározott alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört a polgármester látja el:

  1. [7] önkormányzati segély,
  2.  [8]az Szt. 50. § (3) bekezdésében meghatározott közgyógyellátás
  3.  köztemetés,
  4.  ápolási díj,
  5.  közművesítési támogatás.


(2) Az e rendeletben meghatározott alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört Békés Város Képviselő-testületének Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) látja el:

  1.  otthoni szakápolás,
  2.  magánszemélyek kommunális adója megfizetésével kapcsolatos támogatás.


II. fejezet

Eljárási rendelkezések

9. §


(1)[9] A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások iránti kérelmeket – a (2) bekezdés kivételével – a Békési Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.


(2)[10] Az önkormányzati segély iránti kérelmet a Békés Város Szociális Szolgáltató Központnál kell benyújtani.


(3) A kérelemben szereplő személyi- és lakcímadatokat érvényes hatósági igazolvány bemutatásával kell igazolni.


10. §


(1) A szociális ellátások iránti igény benyújtásakor a kérelmező köteles saját, illetve családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és azokat igazolni az Szt. 10. § (1)-(2) bekezdésének rendelkezései alapján. Jövedelem az Szt. 4. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott jövedelem.


(2) E rendelet alkalmazásában nem minősülnek jövedelemnek az Szt. 4. § (1) bekezdés n) pontjában foglaltak.  


(3) A jövedelemszámításnál irányadó időszak az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdése szerint kerül megállapításra. Ettől eltérni akkor lehet, ha a jövedelmi viszonyokban igazolható ok miatt tartós romlás vélelmezhető.


(4) Az egy főre jutó jövedelem számításánál a család tagjaként kell figyelembe venni az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott személyeket. A vagyoni helyzet vizsgálata kiterjed ezen személyek vagyonára is. Az egy főre jutó jövedelem számításánál a közös háztartásban élő közeli hozzátartozók tényleges nettó összjövedelmét csökkenteni kell a bírósági határozat alapján eltartott rokon részére teljesített tartásdíj összegével.


(5) Amennyiben a kérelmező az (1) bekezdésben meghatározott adatokat nem szolgáltatja, a kért igazolásokat nem csatolja és a hiánypótlási kötelezettségének sem tesz eleget, úgy a rendelkezésre álló adatok alapján kell dönteni, vagy a kérelmet el kell utasítani.


(6) E rendelet alkalmazásában vagyon az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon. 


(7) Az igények elbírálása során a Hivatal a kérelmező által közölt adatokat, tényeket valamint a szociális helyzetet környezettanulmány során ellenőrizheti. Környezettanulmány készítésére a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ is felkérhető.


(8) A rendszeres szociális segélyben, ápolási díjban, otthoni szakápolásban, közgyógyellátásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Hivatalt.  


(9) Az e rendeletben nyújtott ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni. 


11. §


A szociális ellátások folyósításának módja:

  1. az aktív korúak ellátása és az ápolási díj esetében a támogatás összegét a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig kell a jogosult lakossági folyószámlájára átutalni, vagy postai úton kiutalni,
  2. [11]az önkormányzati segély esetén a megállapított támogatást egy összegben kell a közüzemi szolgáltató számlájára, vagy a jogosult folyószámlájára, vagy a jogosult részére postai úton utalni, illetve a Hivatal házipénztárából a támogatás megállapítását követő 15 napon belül kifizetni,
  3. a természetben nyújtott ellátások kifizetése (a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának közreműködésével) a Hivatal házipénztárából történik, a megállapítást követő 8 napon belül,
  4. [12]az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segélyt kamatmentes kölcsön formájában a Hivatal házipénztárából kell kifizetni a jogosultnak, a megállapítást követő 8 napon belül,
  5. köztemetés esetén számla ellenében a költségeket át kell utalni az Önkormányzattal megállapodást kötött temetkezési vállalatnak.


A szociális ellátások megszüntetése és a jogosulatlanul felvett ellátások megtérítése


12. §


(1) A Békés Város Önkormányzata által biztosított rendszeres ellátásokat

  1. meg kell szüntetni az adatközlésre nyitva álló határidő utolsó napján, ha a jogosultsági feltételek felülvizsgálatakor a támogatott a szükséges adatokat nem szolgáltatta, vagy az igazolásokat nem csatolta,
  2. meg kell szüntetni, és a támogatottat kötelezni kell a megállapított támogatás teljes megtérítésére, ha az igénylő szándékosan valótlan adatok közlésével, vagy olyan körülmény elhallgatásával tévesztette meg az önkormányzatot, amelynek figyelembevételével nem lett volna jogosult a támogatásra,
  3. meg kell szüntetni, és a támogatottat kötelezni kell az ellátás azon részének megtérítésére, melyet jogosulatlanul és rosszhiszeműen vett igénybe, ha a támogatást nem rendeltetésszerűen használta fel vagy a támogatott nem tett eleget a 10. § (8) bekezdésében foglalt bejelentési kötelezettségének.


(2) Az (1) bekezdés b-c) pontjaiban foglaltak esetén az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 232. § (2) bekezdésében meghatározott kamattal megemelt összeg visszafizetésére kell kötelezni.


(3) Megtérítés elrendelése esetén a megtérítés összege, illetve pénzegyenértéke és a kamat összege elengedhető, illetve csökkenthető, valamint részletekben fizettethető meg, ha azt a megtérítésre kötelezett személy kérelmezi, és az alábbi körülmények valamelyikét hitelt érdemlően igazolja:

  1. három vagy több kiskorút nevel,
  2. haláleset bekövetkezése a családban a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapban,
  3. a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét.


(4) [13]



III. FEJEZET

Pénzbeli és természetbeni ellátások

Aktív korúak ellátása - rendszeres szociális segély


13.§


(1)[14] Az Szt. 37. § (1) bekezdésnek d) pontja alapján aktív korúak ellátására jogosult az,

  1. akinek fizikai, mentális állapota, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége a közfoglalkoztatásban való részvételét akadályozza vagy kizárja, és erről szakorvosi véleményt csatol, vagy
  2. [15]aki legalább 40%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, amit a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv vagy e feladat- és hatáskört ellátó jogelődjei által kiállított, az egészségkárosodás minősítését tartalmazó, érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalással vagy szakvéleménnyel igazol, vagy

  3. aki gyermeket vár, és ezt terhesgondozási könyvvel igazolja, vagy
  4. [16]
  5. aki 2011. december hó 31. napján az Szt. 37. § (1) bekezdésének b) pontja alapján rendszeres szociális segélyre volt jogosult, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül nem tölti be, és házastársa vagy élettársa 2011. december hó 31. napján foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesült.



(2) Az (1) bekezdésben foglalt jogosultak esetén az Szt. 37. § - 37/B. §-ainak rendelkezéseit kell alkalmazni.


(3) A rendszeres szociális segély iránti kérelmet a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. 


(4) Az aktív korúak ellátására jogosult, rendszeres szociális segélyben részesülő személy –kivéve, ha az Szt. 37. § (1) bekezdés a) pontjára tekintettel részesül az ellátásban – a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Központjával (a továbbiakban Családsegítő Központ) együttműködni köteles.


(5) Az együttműködési kötelezettség keretében a rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személy köteles

  1. az ellátást megállapító határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül nyilvántartásba vetetni magát a Családsegítő Központnál,
  2. a Családsegítő Központ által javasolt, az egyéni élethelyzetéhez igazodó program összeállításában együttműködni,
  3. az egyéni élethelyzethez igazodó, beilleszkedést segítő programban való részvételről írásbeli megállapodást kötni, és
  4. folyamatosan teljesíteni a programban foglaltakat.


(6) A Családsegítő Központ a rendszeres szociális segélyben részesülő személyek részére

  1. a foglalkoztathatóság javítása, álláskeresésre felkészítés érdekében, és
  2. a szinten tartás, társadalmi integráció erősítése érdekében, továbbá
  3. más ellátásba juttatás segítésének előtérbe helyezésével programot szervez.


(7)  A beilleszkedést segítő programok típusai:

  1. álláskeresésre, elhelyezkedésre irányuló program (álláskeresési hatékonyság növelése, álláskeresési technikák elsajátítása),
  2. foglalkoztathatóság javítására irányuló program (tartós munkanélküliségből fakadó hátrányok érdekében csoportos foglalkozásokon, tanácsadásokon való részvétel),
  3. más ellátásba juttatásra irányuló program (nyugdíjaztatás, más szociális ellátás),
  4. szinten tartásra, karbantartásra, társadalmi integráció erősítésére irányuló program (egészségügyi és szociális szolgáltatások közvetítése, a szolgáltatásokban való részvétel elősegítése, nyomon követése).


 (8) A Családsegítő Központ

  1. 5 napon belül jelzéssel él a Hivatal felé, ha az aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget,
  2. beilleszkedési program elkészítését követő egy év után, majd minden naptári évforduló alkalmával éves értékelést küld a rendszeres szociális segélyre jogosult személy beilleszkedést segítő programjának végrehajtásáról,
  3. a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával szükség szerint módosítja a beilleszkedési programot, melyről 5 napon belül értesíti a Hivatalt.


(9) Együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, aki 

  1. nem veteti magát nyilvántartásba a Családsegítő Központnál,
  2. a Családsegítő Központnál a számára előírt időpontban nem jelenik meg és távolmaradását megfelelő módon nem igazolja,
  3. a számára előírt foglalkozáson, tanácsadáson nem vesz részt,
  4. a beilleszkedési programban meghatározottakat nem hajtja végre.


(10)[17]




Ápolási díj


14. §[18]


(1) A 2012. december hó 31. napjáig megállapított ápolási díj folyósítása alatt alkalomszerűen környezettanulmányt kell lefolytatni. Ha az ápolt személyről megállapítható, hogy nem szorul folyamatos ápolásra, gondozásra, a már megállapított jogosultságot meg kell szüntetni.


(2) Az ápolási kötelezettség megszegésének minősül, és a megállapított ellátás megszüntetését vonja maga után, ha az ápolást végző személy

  1. az ellátott étkeztetéséről nem gondoskodik,
  2. az ellátott ápolásáról nem gondoskodik,
  3. az ellátott és lakókörnyezete higiénés körülményeinek megtartásában nem működik közre.

(3)  Az ápolási díj felülvizsgálata és megszüntetése során az Szt. 41-44. §-aiban foglaltakat kell alkalmazni. Az (1) és (2) bekezdésben foglaltakat csak a 2012. december hó 31. napjáig megállapított ellátások vonatkozásában lehet alkalmazni. 2013. január hó 1. napjától méltányossági alapon ápolási díj megállapítására nincs lehetőség.



Önkormányzati segély[19]

15. §

Önkormányzati segélyt az önkormányzat eseti jelleggel, az alábbi formákban nyújt a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére:

  1. készpénzben,
  2. természetben:

ba) közműtartozás esetén a közüzemi szolgáltatóhoz történő utalással,

bb) tartós élelmiszer formájában,

bc) tüzelőanyag formájában,

bd) gyógyszertámogatásként,

be) az egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díjaként,

  1. kamatmentes kölcsön formájában.


16. §


 (1) Önkormányzati segély nyújtható, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:

  1. család esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át,
  2. egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelem az e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A kérelemnek tartalmaznia kell az annak indokául szolgáló tényt, és az indokolással alátámasztott rendkívüli körülményt.

(3) A polgármester az önkormányzati segély megállapításról szóló határozatban - a felhasználás ellenőrzésének keretében – a felhasználást alátámasztó dokumentumok (pl.: számla, nyugta) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.



17. §


 (1)  Rendkívüli élethelyzet az Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl különösen, ha a kérelmező

  1. bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,
  2. nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (pl.: nyugdíjazás iránti eljárás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása),
  3. megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.


18. §


 (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát. A temetés költségeiről szóló számlát a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 32. § (2) bekezdésében foglalt adatok feltüntetését követően vissza kell adni az eltemettető részére. 

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély egyszeri összegére az Szt. 45. § (6) bekezdése az irányadó.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet előterjeszteni. E határidő elmulasztása jogvesztő.        


19. §


 (1) Kamatmentes kölcsön formájában önkormányzati segély – a visszafizetés biztonsága miatt – akkor nyújtható, ha az egy főre számított jövedelem eléri vagy meghaladja

  1. család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,
  2. egyedülálló kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

(2) A kamatmentes kölcsön formájában önkormányzati segélyben részesülő személlyel az önkormányzat nevében a polgármester kölcsönszerződést köt.

(3) A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély alkalmankénti mértéke - a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - legfeljebb 25.000 Forint.

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély összege legfeljebb 60.000 Forint.

(5) A kölcsön visszafizetésének időtartama legfeljebb 6 hónap, a visszafizetés kezdete a folyósítást követő második hónap 5. napja. A visszafizetett kölcsönrészleteket a szociális ellátások megjelölésű szakfeladaton kell nyilvántartani.  

(6) A kamatmentes kölcsön ismételt megállapításának feltétele a korábban igénybe vett kamatmentes kölcsön teljes összegének visszafizetése.


20. §


Nem nyújtható önkormányzati segély annak a személynek, aki saját maga vagy vele közös háztartásban élő hozzátartozója az e rendelet 10. § (6) bekezdésében meghatározott vagyonnal rendelkezik.      



Otthoni szakápolás


21. §


(1) Azon személyek vagy családok részére, akik az otthoni szakápolási szolgálat szolgáltatásait anyagi okok miatt – vagy, mert a Békés Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve támogatása már lejárt – nem tudják igénybe venni, kérelemre, szociális rászorultság alapján 3 hónap időtartamra támogatás nyújtható. Az otthoni szakápolás a beteg otthonában végzett szakápolási feladatokat (injekciózás, infúziózás, sebellátás) foglalja magában, amely szolgáltatás díja alkalmanként 1.500 Forint.


(2) Az otthoni szakápolás iránti kérelmet az e rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3) A szakápolás igénybevételéhez csatolni kell a szakápolás szükségességét igazoló háziorvos igazolását (4. melléklet), valamint – utólag - a szakápolást végző szolgáltató által kiállított igazolást.

(4) A támogatás mértéke:

  1. a megállapított látogatási díj 100 %-a, ha a kérelmező családjában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 125 %-át,
  2. a megállapított látogatási díj 75 %-a, ha a kérelmező családjában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
  3. a megállapított látogatási díj 50 %-a, ha a kérelmező családjában az egy főre számtott jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át

nem éri el, feltéve, hogy tartásra köteles és képes hozzátartozója jövedelmi és anyagi helyzete alapján a látogatási díj  megfizetésére képtelen.


(5) Különös méltánylást érdemlő esetben (egyedülálló kérelmező, tartós egészségromlás, magas gyógyszerköltség) a (4) bekezdésben meghatározott támogatás mértékétől a Bizottság az elbírálás során 25 %-kal felfelé eltérhet.


(6) A támogatás természetbeni juttatás formájában nyújtható, az önkormányzat költségvetésében e célra elkülönített pénzösszeg erejéig. A támogatást az otthonápolási feladatokat ellátó szolgáltató számlaszámára kell utalni utólag, a támogatási időszak végét követő hónap 5. napjáig. 


(7) Indokolt esetben a támogatás a Bizottság döntése alapján újból folyósítható.


Köztemetés


22. §


(1) Az eltemettetésre köteles személy, ha az eltemettetésről nem gondoskodik, a köztemetés költségeit az önkormányzat részére – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – megtéríteni köteles.


(2) A köztemetés iránti kérelmet az e rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3) Mentesíthető az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben, illetve részletekben fizetheti azt meg, ha családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

Közgyógyellátás


23. §


(1)[20] Méltányossági közgyógyellátásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 195%-át, egyedül élő esetében annak 235%-át, és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át.


(2) A közgyógyellátás iránti kérelmet a Korm. rendelet 9. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


Közművesítési támogatás


24. §


(1) Azon személyek vagy családok, akik ingatlanuk közművesítése (ivóvíz, szennyvízbevezetés, út, útalap építés) miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, és családjukban az egy főre számított jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át, közművesítési támogatásban részesülnek.


(2) A közművesítési támogatás iránti kérelmet az e rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3) A támogatás mértéke a közművesítés számlával igazolt költségeinek 20 %-a, melyet az önkormányzat közvetlenül utal a számlát kibocsátó szolgáltató által megadott számlaszámra.


(4) Az e célra rendelkezésre álló összeget a képviselő-testület állapítja meg a mindenkori költségvetésében.


25. §


Magánszemélyek kommunális adója megfizetésével kapcsolatos támogatás


(1) Azon személyek vagy családok esetében, akik a magánszemélyek kommunális adó fizetési kötelezettséggel összefüggésben kerülnek nehéz anyagi helyzetbe, kérelemre támogatás nyújtható úgy, hogy az önkormányzat átvállalja az egyébként fizetendő adó összegének 50 %-át.


(2) A támogatás egy adóévre szól. A kérelmeket az adott évre vonatkozóan március 16-tól április 15-ig lehet benyújtani az e rendelet 7. melléklete szerinti formanyomtatványon.


(3) Nem állapítható meg támogatás olyan személy esetében, aki vagy akinek családja

  1. lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy
  2. az egy főre számított havi jövedelem család esetén meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetében annak 200 %-át, vagy
  3. az önkormányzati adóhatóság nyilvántartása alapján hátralékkal rendelkezik.


(4) A döntésnél az adóalany által benyújtott jövedelemnyilatkozatot és a Hivatal nyilvántartásának adatait kell figyelembe venni.


(5) A támogatás összegét az adóalany adószámlájára kell átutalni.


IV. FEJEZET

A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formái


26. §


(1)[21] Békés városban a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat a Társulás fenntartásában működő Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ látja el.


(2) Az önkormányzat az alábbi személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. családsegítés,
  4. támogató szolgáltatás,
  5. nappali ellátás,
  6. közösségi ellátás.


(3) Az önkormányzat a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátási formák közül az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményben hajléktalan személyek átmeneti szállását biztosítja.


(4) Az ellátásokat a szakmai programokban meghatározottak szerint lehet igénybe venni.


A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele


27. §


(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet az igénylő vagy törvényes képviselője az intézmény, illetve a szolgáltatás vezetőjénél terjesztheti elő. Az intézmény saját használatú nyomtatvány összeállítására jogosult.


(2) A kérelemhez mellékelni kell az ellátásra irányadó központi jogszabályban meghatározott mellékleteket, iratokat. A térítésmentesen biztosítandó ellátások esetén jövedelemnyilatkozatot nem kell csatolni.    


Étkeztetés


28. §


(1) Étkeztetést annak a szociálisan rászoruló személynek kell biztosítani, aki

  1. a 65. életévét betöltötte,
  2. 65 év alatti, de önmaga vagy eltartottja ellátásra csak segítséggel képes,
  3. nyugdíjszerű ellátásban részesülő aktív korú személy,
  4. fogyatékkal élő gyermeket nevel,
  5. fogyatékos, pszichiátriai- vagy szenvedélybeteg,
  6. baleset, sérülés, betegség, rendkívüli élethelyzet miatt nem tudja magát, illetve családtagjait ellátni,
  7. hajléktalan,
  8. idős vagy demens személyek nappali ellátásában részesül.   


(2) A feltételek fennállásának igazolása az életkor tekintetében személyazonosító igazolvány bemutatásával, a rendkívüli élethelyzet fennállása tekintetében a Családsegítő Szolgálat igazolásának csatolásával, baleset, sérülés, betegség tekintetében háziorvos vagy szakorvos véleményének csatolásával történik. A fogyatékosságot, pszichiátriai- vagy szenvedélybetegséget szakorvosi igazolással kell bizonyítani.


Támogató szolgáltatás


29. §


(1) A Támogató szolgálat alaptevékenysége:

  1. személyi segítség,
  2. speciális személyi szállítás,
  3. információnyújtás, tanácsadás.


(2) A támogató szolgáltatásért az e rendelet 8. mellékletében meghatározott mértékű térítési díjat kell fizetni.


(3) A Támogató szolgáltatás térítési díja rendkívüli mérséklésének esetei:

  1. az ügyfél olyan ellátás igénybevétele miatt kéri a szállítást, ami helyben nem biztosítható (pl. speciális orvosi centrumba szállítás),
  2. az ügyfél 100 km-t meghaladó szállítást igényel,
  3. az ellátást igénylő rendkívüli élethelyzete, krízishelyzete indokolja (átmeneti jövedelem-kiesés, betegség),
  4. a térítési díj mérséklése lehetséges oly módon is, hogy az ellátottat kísérő hozzátartozó szállításáért a szolgálat térítési díjat nem számol fel,
  5. a szolgálat a szállítást a Békés Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve által megfizetett útiköltség díjjal azonos összegért vállalja.


Térítési díj


30. §


(1) Ha az Szt. másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért térítési díjat kell fizetni.


(2) A térítési díjak mértékét a Képviselő-testület e rendelet 8. mellékletében foglaltak szerint határozza meg.


(3) A térítési díjat az Szt. 114. § (2) bekezdésében meghatározott személyek kötelesek megfizetni.


(4) A személyi térítési díj összege az ellátott kérelme alapján

  1. mérsékelhető, ha jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.
  2. elengedhető, ha jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át.


(5) A személyi térítési díj mérséklésére vagy elengedésére irányuló kérelemhez csatolni kell a 10. § (1) és (3) bekezdése szerinti jövedelemigazolásokat.  


Az intézményi jogviszony megszűnése és megszüntetése


31. §


Az intézményi jogviszony megszűnésére és megszüntetésére az Szt. 100-101. §-ait és a 103-104. §-ait kell megfelelően alkalmazni.  



V. FEJEZET


Szociálpolitikai kerekasztal


32.§


(1) Az önkormányzat az Szt. 58/B. § (2) bekezdése alapján szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai a jegyző, Békés Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ vezetője, az önkormányzat működési területén lévő szociális intézmények vezetői, a gyámhivatal képviselője, a Hivatal ifjúsági referense.


(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart, melynek összehívásáról a polgármester gondoskodik.


VI. FEJEZET


Vegyes És záró rendelkezések


33. §


(1)   E rendelet 2012. április 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítéséről és lakhatási körülményeinek javításáról szóló 15/1998. (VI. 26.) önkormányzati rendelete.


(3) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 11/2009. (III. 27.) önkormányzati rendelete


(4) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 11/2009. (III. 27.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 53/2009. (XII. 18.), 9/2010. (III. 26.), 19/2010. (V. 28.), 12/2011. (IV. 1.), 27/2011. (VIII. 26.), 35/2011. (XII. 2.), 1/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelete.


Békés, 2012. március 29.



                       

                    









  1. melléklet[22]

a  10/2012. (III. 30.)  önkormányzati rendelethez



K é r e l e m

önkormányzati segély megállapításához


A kérelemhez csatolni kell:

  • a kérelmező és a vele közös háztartásban élő hozzátartozó(k) jövedelemigazolását,
  • a krízishelyzetet alátámasztó igazolásokat (pl. gyógyszerszámla, kórházi beutaló),
  • a közüzemi szolgáltatások számláinak másolatait (áram, gáz, víz, stb),
  • elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély esetén halotti anyakönyvi kivonatot és a temetési számlákat eredeti példányban.

A) A kérelmező személyi adatai

Név: __________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Anyja neve: _____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap: __________________________________________________

Társadalombiztosítási Azonosító Jel: ___________________________________________

Állandó lakóhely: _________________________________________________________

Tartózkodási hely: ________________________________________________________

Telefonszám (nem kötelező megadni): __________________________________________


B) A kérelem indokai

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

C) A közeli hozzátartozókra és jövedelmükre vonatkozó adatok

a) a kérelmező családi körülménye:

                egyedül élő

                nem egyedül élő


b) A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók adatai:

Közeli hozzátartozó neve

Családi kapcsolat megnevezése

Születési hely, év, hó,nap

Megjegyzés

(pl. tartós beteg, tanuló)



























c) Jövedelmi adatok:



A jövedelem típusa



Kérelmező


A családban élő közeli hozzátartozók

Munkaviszonyból  és más foglalkoztatási jogviszonyból származó





Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó





Alkalmi munkavégzésből származó





Táppénz, gyermekgondozási támogatások





Nyugellátás és egyéb nyudíjszerű rendszeres szociális ellátások





Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások





Egyéb jövedelem






Összes jövedelem






Egy főre eső

jövedelem


……………………….. Forint/hó (ügyintéző tölti ki)




D) Vagyoni adatok

I. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe: ...................................................................................város/község ................................................. út/utca .......... hsz., alapterülete: .............. m2, tulajdoni hányad ............................. a szerzés ideje: ................................ év. Becsült forgalmi érték:* ............................ Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** :......................................................................... Ft.

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe: ................................................................ város/község ................................................. út/utca ......... hsz., alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad ............................., a szerzés ideje: .................................... év. Becsült forgalmi érték:* ................................................. Ft.

Egy főre jutó forgalmi érték:** ................................................. Ft.

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat) megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ........................................................... címe: ......................................................... város/község .......................................... út/utca ............. hsz., alapterülete: ...................... m2, tulajdoni hányad ......................, a szerzés ideje: .............. év. Becsült forgalmi érték:* ................................... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ............................................... Ft.

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat) megnevezése: ............................................... címe: ................................................................ város/község ............................................. út/utca .......... hsz., alapterülete: .................. m2, tulajdoni hányad ................., a szerzés ideje: ............. év.

Becsült forgalmi érték:* ............................. Ft.

Egy főre jutó forgalmi érték:** .................................... Ft.

II. Egyéb vagyontárgyak

5. Gépjármű

a) személygépkocsi: ..................................... típus: .........................., rendszám: .............................., a szerzés ideje: ................. Becsült forgalmi érték:.***............... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** .............. Ft.

b) tehergépjármű, autóbusz,: ........................ típus: ........................, rendszám: ........................, a szerzés ideje: ...................... év. (Rendszám nélküli gépek esetén a gyártási vagy azonosító számot kell feltüntetni.) Becsült forgalmi érték:*** ...................................... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ............................... Ft.

III. Összes vagyontárgy

6. A család összes vagyonának becsült forgalmi értéke (1.+2.+3.+4.+5.): ..................................... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ........................... Ft.


Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Megjegyzés: Ha a kérelmező vagy közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni.


*        Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

**      Kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni: házastársat, élettársat, 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező nappali tagozaton egyetemi, főiskolai tanulmányait folytató, továbbá korhatárra tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg testi, érzékszervi, értelmi, beszéd- vagy más fogyatékos gyermekeit: a Csjt. alapján eltartott egyéb rokont.

**      Becsült forgalmi értékként a jármű, illetve termelő- és munkaeszköz kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a NYILATKOZAT -ban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Békés, 20______. év _______________ hó ______ nap




_________________________________________________

                                                        kérelmező aláírása





A Békési Polgármesteri Hivatal ügyintézője tölti ki!


A kérelem érkezett:  20……. év …………….. hó …….. napján 


A kérelmet átvevő ügyintéző aláírása: ………………………………………………..





2. melléklet[23]

a   10/2012. (III. 30.)  önkormányzati rendelethez






    3. melléklet

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez





K É R E L E M

otthoni szakápolás megállapítása iránt



Személyes adatok:

Név:                                        ____________________________________________________

Születési név:                           ____________________________________________________

Születési hely:                          ____________________________________________________

Születés év, hó, nap:                ____________________________________________________

Anyja neve:                             ____________________________________________________

TAJ:                                        ____________________________________________________

Állampolgárság:                       ____________________________________________________

Lakcím:                                   ____________________________________________________

Tartózkodási hely:                    ____________________________________________________

szám alatti lakos kérem, szíveskedjenek részemre

    otthoni szakápolás igénybevételéhez támogatást megállapítani

    otthoni szakápolás igénybevételéhez újabb támogatást megállapítani, mert annak

       szükségessége továbbra is fennáll, életkörülményeimben változás nem történt.


A kérelemhez csatolt mellékletek:

  • háziorvos által kiállított igazolás az ápolás szükségességéről
  • jövedelemnyilatkozat a velem közös háztartásban élőkről
  • jövedelemnyilatkozat a tartásra köteles és képes hozzátartozóimtól 


A vizitdíj részleges támogatása esetén a különbözet megfizetését vállalom.


Békés, 20____. __________________ hó _____. nap


                                                                                  __________________________________

      kérelmező aláírása


4. melléklet

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez


HÁZIORVOSI IGAZOLÁS


OTTHONI SZAKÁPOLÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ


Igazolom, hogy

Név:                                        ____________________________________________________

Születési név:                           ____________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap:        ____________________________________________________

Anyja neve:                             ____________________________________________________

Lakcím:                                   ____________________________________________________

szám alatti lakos otthoni szakápolásra szorul, mert

 az 56 vizitszámot kimerítette, vagy

 a Békés Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve által

     megállapított támogatás lejárt.


Az ápolás várható vizitszáma: __________ vizit/ 3 hónap


Indokolás:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Békés, 20……. év ……………………… hó ……. nap



P.H.



__________________________________

      háziorvos aláírása



5. melléklet[24]

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez





K é r e l e m

köztemetés elrendeléséhez

1. Az elhunyt adatai

Néve: _________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Anyja neve: _____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap: __________________________________________________

Társadalombiztosítási Azonosító Jel:_________________________________________

Utolsó bejelentett lakóhelye: _________________________________________________

Haláleset helye és ideje: ____________________________________________________

Halotti anyakönyvi kivonat száma: ____________________________________________

2. A haláleset bejelentőjének adatai

Név:__________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap:_________________________________________________

Anyja neve: ____________________________________________________________

Lakcíme:_______________________________________________________________



3. A kérelem indoka


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Közeli hozzátartozó kérelmező esetén a jövedelemre vonatkozó adatok

a) a kérelmező családi körülménye:

                egyedülélő

                nem egyedül élő


b) A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók adatai:

Közeli hozzártarozó neve

Családi kapcsolat megnevezése

Születési hely, év, hó,nap

Megjegyzés

(pl. tartós beteg, tanuló)



























c) Jövedelmi adatok:



A jövedelem típusa



Kérelmező


A családban élő közeli hozzátartozók

Munkaviszonyból  és más foglalkoztatási jogviszonyból származó





Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó





Alkalmi munkavégzésből származó





Táppénz, gyermekgondozási támogatások





Nyugellátás és egyéb nyudíjszerű rendszeres szociális ellátások





Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások





Egyéb jövedelem






Összes jövedelem






Egy főre eső

jövedelem


…………………….. Forint/hó (ügyintéző tölti ki)



Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Békés, 20______. év _______________ hó ______ . nap




_________________________________________________

                                                        kérelmező aláírása






A Békési Polgármesteri Hivatal ügyintézője tölti ki!


A kérelem érkezett:  20….. év …………….. hó …….. napján 


A kérelmet átvevő ügyintéző aláírása: ………………………………………………..

                                                                                                        



  1. melléklet[25]

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez





K é r e l e m

közművesítési támogatás iránt


A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmező és a vele közös háztartásban élő hozzátartozó(k) jövedelemigazolását,

- a közüzemi szolgáltatások számláinak másolatait (áram, gáz, víz, stb),

- a közművesíítés számlával igazolt költségeinek igazolását.

A) A kérelmező személyi adatai

Név: __________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Anyja neve: _____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap: __________________________________________________

Társadalombiztosítási azonosító jel: ____________________________________________

Állandó lakóhely: _________________________________________________________

Tartózkodási hely: ________________________________________________________

Telefonszám (nem kötelező megadni): __________________________________________


B) A kérelem indokai

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

C) A közeli hozzátartozókra és jövedelmükre vonatkozó adatok

a) a kérelmező családi körülménye:

                egyedülélő

                nem egyedül élő


b) A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók adatai:

Közeli hozzártarozó neve

Családi kapcsolat megnevezése

Születési hely, év, hó,nap

Megjegyzés

(pl. tartós beteg, tanuló)



























c) Jövedelmi adatok:



A jövedelem típusa



Kérelmező


A családban élő közeli hozzátartozók

Munkaviszonyból  és más foglalkoztatási jogviszonyból származó





Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó





Alkalmi munkavégzésből származó





Táppénz, gyermekgondozási támogatások





Nyugellátás és egyéb nyudíjszerű rendszeres szociális ellátások





Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások





Egyéb jövedelem






Összes jövedelem






Egy főre eső

jövedelem


……………………….. Forint/hó (ügyintéző tölti ki)




Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Békés, 20______. év _______________ hó ______ nap




_________________________________________________

                                                        kérelmező aláírása









A Békési Polgármesteri Hivatal ügyintézője tölti ki!


A kérelem érkezett:  20……. év …………….. hó …….. napján 


A kérelmet átvevő ügyintéző aláírása: ………………………………………………..

                                                                                                        





7. melléklet

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez


Érkezett: _______________                                    Mutatószám:     ______________


Sorszám: _______________


Kérelem

a kommunális adó megfizetésével kapcsolatos támogatás iránt


Név: ...............................................................................................................................

Születési hely, idő: .........................................................................................................

Anyja neve: ....................................................................................................................

Lakcím: ..........................................................................................................................

Fent nevezett kérelmet nyújtok be a ……….. évi magánszemélyek kommunális adó megfizetésével kapcsolatos támogatás iránt, a kommunális adó részben történő elengedése érdekében.

1) Az ingatlan címe, amely után az adófizetési kötelezettség fennáll:

    Békés, .......................................................................................................................

2) Az adókötelezettség jogcíme (tulajdonos, bérlő, stb.):

     ..................................................................................................................................

3) Tulajdoni hányad: ................................... Éves adó összege: .............................Ft.

4) A közös háztartásban élők közül részesül-e valaki lakásfenntartási támogatásban:    

                                                            Igen  -  Nem

5) A kérelmezővel egy háztartásban  élő közeli hozzátartozók száma: ________ fő

6) A közös háztartásban élők ismertetése (a kérelmezőt külön feltüntetni nem kell):

                               Név:                                                              Születési idő:


A) ……………………………………………………………………………………………….

B) ……………………………………………………………………………………………….

C) ……………………………………………………………………………………………….

D) ……………………………………………………………………………………………….

E.) ………………………………………………………………………………………………

F) ……………………………………………………………………………………………….

G) ……………………………………………………………………………………………….

II. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint házastársának (élettársának) és a vele egy háztartásban élő gyermekeinek a havi jövedelme:


A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa

Gyermekei

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem







2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem







3. Alkalmi munkavégzésből származó jövedelem







4.Táppénz, gyermekgondo- zási támogatások







5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres ell.  szociális ellátások







6. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







7. Egyéb jövedelem







8. Összes jövedelem








Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem:……………………………….Ft/hó


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Békés, ………… év ………………………… hó ………. nap


 …..……………………………………….

az ellátást igénylő vagy törvényes képviselőjének aláírása

…………………………………………

                                                                                    cselekvőképes hozzátartozó aláírása





8. melléklet[26]

a   10/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelethez




A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjai

a 2013. évtől



  1. Szociális étkeztetés szolgáltatási díja
    1. reggeli                                                            56 Ft + ÁFA
    2. ebéd                                                               275 Ft + ÁFA

       Szociális étkeztetés kiszállítási díja                                    65 Ft/fő/nap + ÁFA



  1. Házi segítségnyújtás óradíja                                         200 Ft



  1. Támogató Szolgálat térítési díja
    1. rászorulók esetében:

                                               aa) személyi segítés                  150 Ft/óra

                                               ab) szállítószolgálat                  100 Ft/km

  1. nem rászorulók esetében:

                                               ba) személyi segítés                  170 Ft/óra

                                               bb) szállítószolgálat                  110 Ft/km



  1. Időskorúak nappali ellátása                                         0,- Ft



  1. Fogyatékos személyek nappali ellátása                        410 Ft (reggeli, ebéd)



  1. Demens személyek nappali ellátása                              420 Ft (étkezéssel)



  1. Hajléktalanok Átmeneti Szállásának térítési díja

            a) az első hónapban                                                    ingyenes

            b) a második hónaptól                                     5.000 Ft/hó vagy 170 Ft /nap

      








[1] Módosítva a 25/2012. (VIII. 31.), 40/2012. (XII. 13.), 9/2013. (III. 29.), 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[2] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[3] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[4] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[5] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[6] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[7] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[8] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[9] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[10] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[11] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[12] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[13] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[14] Módosítva a 40/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelettel

[15] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[16] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[17] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[18] módosítva a 40/2012. (XII. 13. önkormányzati rendelettel

[19] A 15-20.§-okat módosította az  32/2013. (XII. 18.) önk. rendelet


[20] Módosítva a 9/2013. (III. 29.) önk. rendelettel, hatályba lépés időpontja: 2013. április 1. napja

[21] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[22] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[23] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelettel

[24] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[25] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[26] Módosítva a 25/2012. (VIII. 31.), 40/2012. (XII. 13.), a 9/2013. (III. 29.) önk. rendelettel, mely utolsó módosítás hatályba lépésének időpontja: 2013. május 1. napja

Hatályos: 2014. február 1-től


BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

10/2012. (III. 30.)

ö n k o r m á n y z a t i   r e n d e l e t e

A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL[1]


Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdésének b) pontjában, a 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, a 37. § (1) bekezdésének d) pontjában, a 37/A. § (3) és (4) bekezdéseiben, a 43/B. § (1) és (3) bekezdéseiben, a 45. § (1) bekezdésében, a 46. §-ában, az 50. § (3) bekezdésében, a 92. § (1) és (2) bekezdéseiben és a 132. § (4) bekezdés b), c) és d) pontjaiban, valamint Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata között 2013. május hó 31. napján létrejött Társulási Megállapodás 8. a. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulásban résztvevő Tarhos Község Önkormányzata Képviselő-testülete hozzájárulásával a következőket rendeli el: [2]


I. Fejezet

Általános rendelkezÉsek

A rendelet célja


1. §[3]


E rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően meghatározza a Békés Város Önkormányzata által biztosított pénzbeli és természetbeni szociális ellátások részletes szabályait, valamint a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás (a továbbiakban: Társulás) által – a Társulási Megállapodás alapján - biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások térítési díját.


A rendelet hatálya


2. §[4]


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Békés város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) és (3) bekezdéseiben, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.   


(2) A rendelet hatálya - a Társulási Megállapodás 12. pont b) pontja kivételével – a Társulás által nyújtott személyes gondoskodást nyújtó ellátások és a fizetendő térítési díjak vonatkozásában kiterjed a Tarhos község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, az Szt. 3. § (1) és (3) bekezdéseiben, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.


(3) Az egyéb illetékességi okokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezései az irányadók.


3. §

E rendelet alkalmazásában az értelmező rendelkezéseket az Szt. 4. §-a határozza meg.

4. §


(1) E rendelet szabályozza Békés városban a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások egyes formáit, az igénybevétel feltételeit, az egyes támogatások mértékét, valamint a szociális ellátásokra való jogosultság megszűnési módjait és a térítési díjakat.


(2) Békés Város Önkormányzatának e rendeletben szabályozott szociális ellátásai:

  1. pénzbeli szociális támogatások,
  2. természetben nyújtott szociális ellátások,
  3. személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások.


5. §[5]


A pénzbeli szociális ellátások e rendeletben szabályozott formái:

  1.  rendszeres szociális segély,
  2.  ápolási díj,
  3.  önkormányzati segély,
  4.  magánszemélyek kommunális adója megfizetésével kapcsolatos támogatás.


6. §


A természetben nyújtható szociális ellátások e rendeletben szabályozott formái:

  1. [6]önkormányzati segély,
  2. otthoni szakápolás,
  3. köztemetés,
  4. közgyógyellátás,
  5. közművesítési támogatás.


7. §


A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások e rendeletben szabályozott formái:

  1. étkeztetés,
  2. támogató szolgáltatás.


8. §[7]


(1) Az e rendeletben meghatározott, alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört a polgármester látja el:

  1.  önkormányzati segély,
  2.  köztemetés,
  3.  ápolási díj,
  4.  közművesítési támogatás.
  5. (2) Az e rendeletben meghatározott alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatáskört Békés Város Képviselő-testületének Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) látja el:         
  6.  otthoni szakápolás,
  7.  magánszemélyek kommunális adója megfizetésével kapcsolatos támogatás.
  8. (3) Az Szt. 50. § (3) bekezdésében meghatározott közgyógyellátással kapcsolatos feladat- és hatáskört a jegyző látja el.      


II. fejezet

Eljárási rendelkezések

9. §


(1)[8] A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások iránti kérelmeket – a (2) bekezdés kivételével – a Békési Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.


(2)[9] Az önkormányzati segély iránti kérelmet a Békés Város Szociális Szolgáltató Központnál kell benyújtani.


(3) A kérelemben szereplő személyi- és lakcímadatokat érvényes hatósági igazolvány bemutatásával kell igazolni.


10. §


(1) A szociális ellátások iránti igény benyújtásakor a kérelmező köteles saját, illetve családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és azokat igazolni az Szt. 10. § (1)-(2) bekezdésének rendelkezései alapján. Jövedelem az Szt. 4. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott jövedelem.


(2) E rendelet alkalmazásában nem minősülnek jövedelemnek az Szt. 4. § (1) bekezdés n) pontjában foglaltak.  


(3) A jövedelemszámításnál irányadó időszak az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdése szerint kerül megállapításra. Ettől eltérni akkor lehet, ha a jövedelmi viszonyokban igazolható ok miatt tartós romlás vélelmezhető.


(4) Az egy főre jutó jövedelem számításánál a család tagjaként kell figyelembe venni az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott személyeket. A vagyoni helyzet vizsgálata kiterjed ezen személyek vagyonára is. Az egy főre jutó jövedelem számításánál a közös háztartásban élő közeli hozzátartozók tényleges nettó összjövedelmét csökkenteni kell a bírósági határozat alapján eltartott rokon részére teljesített tartásdíj összegével.


(5) Amennyiben a kérelmező az (1) bekezdésben meghatározott adatokat nem szolgáltatja, a kért igazolásokat nem csatolja és a hiánypótlási kötelezettségének sem tesz eleget, úgy a rendelkezésre álló adatok alapján kell dönteni, vagy a kérelmet el kell utasítani.


(6) E rendelet alkalmazásában vagyon az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon. 


(7) Az igények elbírálása során a Hivatal a kérelmező által közölt adatokat, tényeket valamint a szociális helyzetet környezettanulmány során ellenőrizheti. Környezettanulmány készítésére a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ is felkérhető.


(8) A rendszeres szociális segélyben, ápolási díjban, otthoni szakápolásban, közgyógyellátásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Hivatalt.  


(9) Az e rendeletben nyújtott ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni. 


11. §


A szociális ellátások folyósításának módja:

  1. az aktív korúak ellátása és az ápolási díj esetében a támogatás összegét a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig kell a jogosult lakossági folyószámlájára átutalni, vagy postai úton kiutalni,
  2. [10]az önkormányzati segély esetén a megállapított támogatást egy összegben kell a közüzemi szolgáltató számlájára, vagy a jogosult folyószámlájára, vagy a jogosult részére postai úton utalni, illetve a Hivatal házipénztárából a támogatás megállapítását követő 15 napon belül kifizetni,
  3. a természetben nyújtott ellátások kifizetése (a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának közreműködésével) a Hivatal házipénztárából történik, a megállapítást követő 8 napon belül,
  4. [11]az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segélyt kamatmentes kölcsön formájában a Hivatal házipénztárából kell kifizetni a jogosultnak, a megállapítást követő 8 napon belül,
  5. köztemetés esetén számla ellenében a költségeket át kell utalni az Önkormányzattal megállapodást kötött temetkezési vállalatnak.


A szociális ellátások megszüntetése és a jogosulatlanul felvett ellátások megtérítése


12. §


(1) A Békés Város Önkormányzata által biztosított rendszeres ellátásokat

  1. meg kell szüntetni az adatközlésre nyitva álló határidő utolsó napján, ha a jogosultsági feltételek felülvizsgálatakor a támogatott a szükséges adatokat nem szolgáltatta, vagy az igazolásokat nem csatolta,
  2. meg kell szüntetni, és a támogatottat kötelezni kell a megállapított támogatás teljes megtérítésére, ha az igénylő szándékosan valótlan adatok közlésével, vagy olyan körülmény elhallgatásával tévesztette meg az önkormányzatot, amelynek figyelembevételével nem lett volna jogosult a támogatásra,
  3. meg kell szüntetni, és a támogatottat kötelezni kell az ellátás azon részének megtérítésére, melyet jogosulatlanul és rosszhiszeműen vett igénybe, ha a támogatást nem rendeltetésszerűen használta fel vagy a támogatott nem tett eleget a 10. § (8) bekezdésében foglalt bejelentési kötelezettségének.


(2) Az (1) bekezdés b-c) pontjaiban foglaltak esetén az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 232. § (2) bekezdésében meghatározott kamattal megemelt összeg visszafizetésére kell kötelezni.


(3) Megtérítés elrendelése esetén a megtérítés összege, illetve pénzegyenértéke és a kamat összege elengedhető, illetve csökkenthető, valamint részletekben fizettethető meg, ha azt a megtérítésre kötelezett személy kérelmezi, és az alábbi körülmények valamelyikét hitelt érdemlően igazolja:

  1. három vagy több kiskorút nevel,
  2. haláleset bekövetkezése a családban a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapban,
  3. a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét.


(4) [12]



III. FEJEZET

Pénzbeli és természetbeni ellátások

Aktív korúak ellátása - rendszeres szociális segély


13.§


(1)[13] Az Szt. 37. § (1) bekezdésnek d) pontja alapján aktív korúak ellátására jogosult az,

  1. akinek fizikai, mentális állapota, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége a közfoglalkoztatásban való részvételét akadályozza vagy kizárja, és erről szakorvosi véleményt csatol, vagy
  2. [14]aki legalább 40%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, amit a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv vagy e feladat- és hatáskört ellátó jogelődjei által kiállított, az egészségkárosodás minősítését tartalmazó, érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalással vagy szakvéleménnyel igazol, vagy

  3. aki gyermeket vár, és ezt terhesgondozási könyvvel igazolja, vagy
  4. [15]
  5. aki 2011. december hó 31. napján az Szt. 37. § (1) bekezdésének b) pontja alapján rendszeres szociális segélyre volt jogosult, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül nem tölti be, és házastársa vagy élettársa 2011. december hó 31. napján foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesült.



(2) Az (1) bekezdésben foglalt jogosultak esetén az Szt. 37. § - 37/B. §-ainak rendelkezéseit kell alkalmazni.


(3) A rendszeres szociális segély iránti kérelmet a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. 


(4) Az aktív korúak ellátására jogosult, rendszeres szociális segélyben részesülő személy –kivéve, ha az Szt. 37. § (1) bekezdés a) pontjára tekintettel részesül az ellátásban – a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Központjával (a továbbiakban Családsegítő Központ) együttműködni köteles.


(5) Az együttműködési kötelezettség keretében a rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személy köteles

  1. az ellátást megállapító határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül nyilvántartásba vetetni magát a Családsegítő Központnál,
  2. a Családsegítő Központ által javasolt, az egyéni élethelyzetéhez igazodó program összeállításában együttműködni,
  3. az egyéni élethelyzethez igazodó, beilleszkedést segítő programban való részvételről írásbeli megállapodást kötni, és
  4. folyamatosan teljesíteni a programban foglaltakat.


(6) A Családsegítő Központ a rendszeres szociális segélyben részesülő személyek részére

  1. a foglalkoztathatóság javítása, álláskeresésre felkészítés érdekében, és
  2. a szinten tartás, társadalmi integráció erősítése érdekében, továbbá
  3. más ellátásba juttatás segítésének előtérbe helyezésével programot szervez.


(7)  A beilleszkedést segítő programok típusai:

  1. álláskeresésre, elhelyezkedésre irányuló program (álláskeresési hatékonyság növelése, álláskeresési technikák elsajátítása),
  2. foglalkoztathatóság javítására irányuló program (tartós munkanélküliségből fakadó hátrányok érdekében csoportos foglalkozásokon, tanácsadásokon való részvétel),
  3. más ellátásba juttatásra irányuló program (nyugdíjaztatás, más szociális ellátás),
  4. szinten tartásra, karbantartásra, társadalmi integráció erősítésére irányuló program (egészségügyi és szociális szolgáltatások közvetítése, a szolgáltatásokban való részvétel elősegítése, nyomon követése).


 (8) A Családsegítő Központ

  1. 5 napon belül jelzéssel él a Hivatal felé, ha az aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget,
  2. beilleszkedési program elkészítését követő egy év után, majd minden naptári évforduló alkalmával éves értékelést küld a rendszeres szociális segélyre jogosult személy beilleszkedést segítő programjának végrehajtásáról,
  3. a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával szükség szerint módosítja a beilleszkedési programot, melyről 5 napon belül értesíti a Hivatalt.


(9) Együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, aki 

  1. nem veteti magát nyilvántartásba a Családsegítő Központnál,
  2. a Családsegítő Központnál a számára előírt időpontban nem jelenik meg és távolmaradását megfelelő módon nem igazolja,
  3. a számára előírt foglalkozáson, tanácsadáson nem vesz részt,
  4. a beilleszkedési programban meghatározottakat nem hajtja végre.


(10)[16]




Ápolási díj


14. §[17]


(1) A 2012. december hó 31. napjáig megállapított ápolási díj folyósítása alatt alkalomszerűen környezettanulmányt kell lefolytatni. Ha az ápolt személyről megállapítható, hogy nem szorul folyamatos ápolásra, gondozásra, a már megállapított jogosultságot meg kell szüntetni.


(2) Az ápolási kötelezettség megszegésének minősül, és a megállapított ellátás megszüntetését vonja maga után, ha az ápolást végző személy

  1. az ellátott étkeztetéséről nem gondoskodik,
  2. az ellátott ápolásáról nem gondoskodik,
  3. az ellátott és lakókörnyezete higiénés körülményeinek megtartásában nem működik közre.

(3)  Az ápolási díj felülvizsgálata és megszüntetése során az Szt. 41-44. §-aiban foglaltakat kell alkalmazni. Az (1) és (2) bekezdésben foglaltakat csak a 2012. december hó 31. napjáig megállapított ellátások vonatkozásában lehet alkalmazni. 2013. január hó 1. napjától méltányossági alapon ápolási díj megállapítására nincs lehetőség.



Önkormányzati segély[18]

15. §

Önkormányzati segélyt az önkormányzat eseti jelleggel, az alábbi formákban nyújt a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére:

  1. készpénzben,
  2. természetben:

ba) közműtartozás esetén a közüzemi szolgáltatóhoz történő utalással,

bb) tartós élelmiszer formájában,

bc) tüzelőanyag formájában,

bd) gyógyszertámogatásként,

be) az egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díjaként,

  1. kamatmentes kölcsön formájában.


16. §


 (1) Önkormányzati segély nyújtható, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:

  1. család esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át,
  2. egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelem az e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A kérelemnek tartalmaznia kell az annak indokául szolgáló tényt, és az indokolással alátámasztott rendkívüli körülményt.

(3) A polgármester az önkormányzati segély megállapításról szóló határozatban - a felhasználás ellenőrzésének keretében – a felhasználást alátámasztó dokumentumok (pl.: számla, nyugta) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.



17. §


 (1)  Rendkívüli élethelyzet az Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl különösen, ha a kérelmező

  1. bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,
  2. nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (pl.: nyugdíjazás iránti eljárás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása),
  3. megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.


18. §


 (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát. A temetés költségeiről szóló számlát a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 32. § (2) bekezdésében foglalt adatok feltüntetését követően vissza kell adni az eltemettető részére. 

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély egyszeri összegére az Szt. 45. § (6) bekezdése az irányadó.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet előterjeszteni. E határidő elmulasztása jogvesztő.        


19. §


 (1) Kamatmentes kölcsön formájában önkormányzati segély – a visszafizetés biztonsága miatt – akkor nyújtható, ha az egy főre számított jövedelem eléri vagy meghaladja

  1. család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,
  2. egyedülálló kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

(2) A kamatmentes kölcsön formájában önkormányzati segélyben részesülő személlyel az önkormányzat nevében a polgármester kölcsönszerződést köt.

(3) A kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély alkalmankénti mértéke - a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - legfeljebb 25.000 Forint.

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély összege legfeljebb 60.000 Forint.

(5) A kölcsön visszafizetésének időtartama legfeljebb 6 hónap, a visszafizetés kezdete a folyósítást követő második hónap 5. napja. A visszafizetett kölcsönrészleteket a szociális ellátások megjelölésű szakfeladaton kell nyilvántartani.  

(6) A kamatmentes kölcsön ismételt megállapításának feltétele a korábban igénybe vett kamatmentes kölcsön teljes összegének visszafizetése.


20. §


Nem nyújtható önkormányzati segély annak a személynek, aki saját maga vagy vele közös háztartásban élő hozzátartozója az e rendelet 10. § (6) bekezdésében meghatározott vagyonnal rendelkezik.      



Otthoni szakápolás


21. §


(1) Azon személyek vagy családok részére, akik az otthoni szakápolási szolgálat szolgáltatásait anyagi okok miatt – vagy, mert a Békés Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve támogatása már lejárt – nem tudják igénybe venni, kérelemre, szociális rászorultság alapján 3 hónap időtartamra támogatás nyújtható. Az otthoni szakápolás a beteg otthonában végzett szakápolási feladatokat (injekciózás, infúziózás, sebellátás) foglalja magában, amely szolgáltatás díja alkalmanként 1.500 Forint.


(2) Az otthoni szakápolás iránti kérelmet az e rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3) A szakápolás igénybevételéhez csatolni kell a szakápolás szükségességét igazoló háziorvos igazolását (4. melléklet), valamint – utólag - a szakápolást végző szolgáltató által kiállított igazolást.

(4) A támogatás mértéke:

  1. a megállapított látogatási díj 100 %-a, ha a kérelmező családjában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 125 %-át,
  2. a megállapított látogatási díj 75 %-a, ha a kérelmező családjában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
  3. a megállapított látogatási díj 50 %-a, ha a kérelmező családjában az egy főre számtott jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át

nem éri el, feltéve, hogy tartásra köteles és képes hozzátartozója jövedelmi és anyagi helyzete alapján a látogatási díj  megfizetésére képtelen.


(5) Különös méltánylást érdemlő esetben (egyedülálló kérelmező, tartós egészségromlás, magas gyógyszerköltség) a (4) bekezdésben meghatározott támogatás mértékétől a Bizottság az elbírálás során 25 %-kal felfelé eltérhet.


(6) A támogatás természetbeni juttatás formájában nyújtható, az önkormányzat költségvetésében e célra elkülönített pénzösszeg erejéig. A támogatást az otthonápolási feladatokat ellátó szolgáltató számlaszámára kell utalni utólag, a támogatási időszak végét követő hónap 5. napjáig. 


(7) Indokolt esetben a támogatás a Bizottság döntése alapján újból folyósítható.


Köztemetés


22. §


(1) Az eltemettetésre köteles személy, ha az eltemettetésről nem gondoskodik, a köztemetés költségeit az önkormányzat részére – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – megtéríteni köteles.


(2) A köztemetés iránti kérelmet az e rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3) Mentesíthető az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben, illetve részletekben fizetheti azt meg, ha családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

Közgyógyellátás


23. §


(1)[19] Méltányossági közgyógyellátásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 195%-át, egyedül élő esetében annak 235%-át, és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át.


(2) A közgyógyellátás iránti kérelmet a Korm. rendelet 9. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


Közművesítési támogatás


24. §


(1) Azon személyek vagy családok, akik ingatlanuk közművesítése (ivóvíz, szennyvízbevezetés, út, útalap építés) miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, és családjukban az egy főre számított jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át, közművesítési támogatásban részesülnek.


(2) A közművesítési támogatás iránti kérelmet az e rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(3) A támogatás mértéke a közművesítés számlával igazolt költségeinek 20 %-a, melyet az önkormányzat közvetlenül utal a számlát kibocsátó szolgáltató által megadott számlaszámra.


(4) Az e célra rendelkezésre álló összeget a képviselő-testület állapítja meg a mindenkori költségvetésében.


25. §


Magánszemélyek kommunális adója megfizetésével kapcsolatos támogatás


(1) Azon személyek vagy családok esetében, akik a magánszemélyek kommunális adó fizetési kötelezettséggel összefüggésben kerülnek nehéz anyagi helyzetbe, kérelemre támogatás nyújtható úgy, hogy az önkormányzat átvállalja az egyébként fizetendő adó összegének 50 %-át.


(2) A támogatás egy adóévre szól. A kérelmeket az adott évre vonatkozóan március 16-tól április 15-ig lehet benyújtani az e rendelet 7. melléklete szerinti formanyomtatványon.


(3) Nem állapítható meg támogatás olyan személy esetében, aki vagy akinek családja

  1. lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy
  2. az egy főre számított havi jövedelem család esetén meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetében annak 200 %-át, vagy
  3. az önkormányzati adóhatóság nyilvántartása alapján hátralékkal rendelkezik.


(4) A döntésnél az adóalany által benyújtott jövedelemnyilatkozatot és a Hivatal nyilvántartásának adatait kell figyelembe venni.


(5) A támogatás összegét az adóalany adószámlájára kell átutalni.


IV. FEJEZET

A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formái


26. §


(1)[20] Békés városban a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat a Társulás fenntartásában működő Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ látja el.


(2) Az önkormányzat az alábbi személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. családsegítés,
  4. támogató szolgáltatás,
  5. nappali ellátás,
  6. közösségi ellátás.


(3) Az önkormányzat a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátási formák közül az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményben hajléktalan személyek átmeneti szállását biztosítja.


(4) Az ellátásokat a szakmai programokban meghatározottak szerint lehet igénybe venni.


A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele


27. §


(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet az igénylő vagy törvényes képviselője az intézmény, illetve a szolgáltatás vezetőjénél terjesztheti elő. Az intézmény saját használatú nyomtatvány összeállítására jogosult.


(2) A kérelemhez mellékelni kell az ellátásra irányadó központi jogszabályban meghatározott mellékleteket, iratokat. A térítésmentesen biztosítandó ellátások esetén jövedelemnyilatkozatot nem kell csatolni.    


Étkeztetés


28. §


(1) Étkeztetést annak a szociálisan rászoruló személynek kell biztosítani, aki

  1. a 65. életévét betöltötte,
  2. 65 év alatti, de önmaga vagy eltartottja ellátásra csak segítséggel képes,
  3. nyugdíjszerű ellátásban részesülő aktív korú személy,
  4. fogyatékkal élő gyermeket nevel,
  5. fogyatékos, pszichiátriai- vagy szenvedélybeteg,
  6. baleset, sérülés, betegség, rendkívüli élethelyzet miatt nem tudja magát, illetve családtagjait ellátni,
  7. hajléktalan,
  8. idős vagy demens személyek nappali ellátásában részesül.   


(2) A feltételek fennállásának igazolása az életkor tekintetében személyazonosító igazolvány bemutatásával, a rendkívüli élethelyzet fennállása tekintetében a Családsegítő Szolgálat igazolásának csatolásával, baleset, sérülés, betegség tekintetében háziorvos vagy szakorvos véleményének csatolásával történik. A fogyatékosságot, pszichiátriai- vagy szenvedélybetegséget szakorvosi igazolással kell bizonyítani.


Támogató szolgáltatás


29. §


(1) A Támogató szolgálat alaptevékenysége:

  1. személyi segítség,
  2. speciális személyi szállítás,
  3. információnyújtás, tanácsadás.


(2) A támogató szolgáltatásért az e rendelet 8. mellékletében meghatározott mértékű térítési díjat kell fizetni.


(3) A Támogató szolgáltatás térítési díja rendkívüli mérséklésének esetei:

  1. az ügyfél olyan ellátás igénybevétele miatt kéri a szállítást, ami helyben nem biztosítható (pl. speciális orvosi centrumba szállítás),
  2. az ügyfél 100 km-t meghaladó szállítást igényel,
  3. az ellátást igénylő rendkívüli élethelyzete, krízishelyzete indokolja (átmeneti jövedelem-kiesés, betegség),
  4. a térítési díj mérséklése lehetséges oly módon is, hogy az ellátottat kísérő hozzátartozó szállításáért a szolgálat térítési díjat nem számol fel,
  5. a szolgálat a szállítást a Békés Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve által megfizetett útiköltség díjjal azonos összegért vállalja.


Térítési díj


30. §


(1) Ha az Szt. másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért térítési díjat kell fizetni.


(2) A térítési díjak mértékét a Képviselő-testület e rendelet 8. mellékletében foglaltak szerint határozza meg.


(3) A térítési díjat az Szt. 114. § (2) bekezdésében meghatározott személyek kötelesek megfizetni.


(4) A személyi térítési díj összege az ellátott kérelme alapján

  1. mérsékelhető, ha jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.
  2. elengedhető, ha jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át.


(5) A személyi térítési díj mérséklésére vagy elengedésére irányuló kérelemhez csatolni kell a 10. § (1) és (3) bekezdése szerinti jövedelemigazolásokat.  


Az intézményi jogviszony megszűnése és megszüntetése


31. §


Az intézményi jogviszony megszűnésére és megszüntetésére az Szt. 100-101. §-ait és a 103-104. §-ait kell megfelelően alkalmazni.  


V. FEJEZET

Szociálpolitikai kerekasztal


32.§


(1) Az önkormányzat az Szt. 58/B. § (2) bekezdése alapján szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai a jegyző, Békés Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ vezetője, az önkormányzat működési területén lévő szociális intézmények vezetői, a gyámhivatal képviselője, a Hivatal ifjúsági referense.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart, melynek összehívásáról a polgármester gondoskodik.


VI. FEJEZET

Vegyes És záró rendelkezések

33. §


(1)   E rendelet 2012. április 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítéséről és lakhatási körülményeinek javításáról szóló 15/1998. (VI. 26.) önkormányzati rendelete.


(3) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 11/2009. (III. 27.) önkormányzati rendelete


(4) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 11/2009. (III. 27.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 53/2009. (XII. 18.), 9/2010. (III. 26.), 19/2010. (V. 28.), 12/2011. (IV. 1.), 27/2011. (VIII. 26.), 35/2011. (XII. 2.), 1/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelete.


Békés, 2012. március 29.

                       

                      Izsó Gábor                                                    Tárnok Lászlóné

                      polgármester                                                         jegyző


A rendelet kihirdetésre került: 2012. március hó 30. napján


Tárnok Lászlóné

            jegyző



  1. melléklet[21]

a  10/2012. (III. 30.)  önkormányzati rendelethez



K é r e l e m

önkormányzati segély megállapításához


A kérelemhez csatolni kell:

  • a kérelmező és a vele közös háztartásban élő hozzátartozó(k) jövedelemigazolását,
  • a krízishelyzetet alátámasztó igazolásokat (pl. gyógyszerszámla, kórházi beutaló),
  • a közüzemi szolgáltatások számláinak másolatait (áram, gáz, víz, stb),
  • elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély esetén halotti anyakönyvi kivonatot és a temetési számlákat eredeti példányban.

A) A kérelmező személyi adatai

Név: __________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Anyja neve: _____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap: __________________________________________________

Társadalombiztosítási Azonosító Jel: ___________________________________________

Állandó lakóhely: _________________________________________________________

Tartózkodási hely: ________________________________________________________

Telefonszám (nem kötelező megadni): __________________________________________


B) A kérelem indokai

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

C) A közeli hozzátartozókra és jövedelmükre vonatkozó adatok

a) a kérelmező családi körülménye:

                egyedül élő

                nem egyedül élő


b) A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók adatai:

Közeli hozzátartozó neve

Családi kapcsolat megnevezése

Születési hely, év, hó,nap

Megjegyzés

(pl. tartós beteg, tanuló)



























c) Jövedelmi adatok:



A jövedelem típusa



Kérelmező


A családban élő közeli hozzátartozók

Munkaviszonyból  és más foglalkoztatási jogviszonyból származó





Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó





Alkalmi munkavégzésből származó





Táppénz, gyermekgondozási támogatások





Nyugellátás és egyéb nyudíjszerű rendszeres szociális ellátások





Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások





Egyéb jövedelem






Összes jövedelem






Egy főre eső

jövedelem


……………………….. Forint/hó (ügyintéző tölti ki)




D) Vagyoni adatok

I. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe: ...................................................................................város/község ................................................. út/utca .......... hsz., alapterülete: .............. m2, tulajdoni hányad ............................. a szerzés ideje: ................................ év. Becsült forgalmi érték:* ............................ Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** :......................................................................... Ft.

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe: ................................................................ város/község ................................................. út/utca ......... hsz., alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad ............................., a szerzés ideje: .................................... év. Becsült forgalmi érték:* ................................................. Ft.

Egy főre jutó forgalmi érték:** ................................................. Ft.

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat) megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ........................................................... címe: ......................................................... város/község .......................................... út/utca ............. hsz., alapterülete: ...................... m2, tulajdoni hányad ......................, a szerzés ideje: .............. év. Becsült forgalmi érték:* ................................... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ............................................... Ft.

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat) megnevezése: ............................................... címe: ................................................................ város/község ............................................. út/utca .......... hsz., alapterülete: .................. m2, tulajdoni hányad ................., a szerzés ideje: ............. év.

Becsült forgalmi érték:* ............................. Ft.

Egy főre jutó forgalmi érték:** .................................... Ft.

II. Egyéb vagyontárgyak

5. Gépjármű

a) személygépkocsi: ..................................... típus: .........................., rendszám: .............................., a szerzés ideje: ................. Becsült forgalmi érték:.***............... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** .............. Ft.

b) tehergépjármű, autóbusz,: ........................ típus: ........................, rendszám: ........................, a szerzés ideje: ...................... év. (Rendszám nélküli gépek esetén a gyártási vagy azonosító számot kell feltüntetni.) Becsült forgalmi érték:*** ...................................... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ............................... Ft.

III. Összes vagyontárgy

6. A család összes vagyonának becsült forgalmi értéke (1.+2.+3.+4.+5.): ..................................... Ft. Egy főre jutó forgalmi érték:** ........................... Ft.


Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Megjegyzés: Ha a kérelmező vagy közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni.


*        Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

**      Kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni: házastársat, élettársat, 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező nappali tagozaton egyetemi, főiskolai tanulmányait folytató, továbbá korhatárra tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg testi, érzékszervi, értelmi, beszéd- vagy más fogyatékos gyermekeit: a Csjt. alapján eltartott egyéb rokont.

**      Becsült forgalmi értékként a jármű, illetve termelő- és munkaeszköz kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a NYILATKOZAT -ban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Békés, 20______. év _______________ hó ______ nap




_________________________________________________

                                                        kérelmező aláírása





A Békési Polgármesteri Hivatal ügyintézője tölti ki!


A kérelem érkezett:  20……. év …………….. hó …….. napján 


A kérelmet átvevő ügyintéző aláírása: ………………………………………………..





2. melléklet[22]

a   10/2012. (III. 30.)  önkormányzati rendelethez






    3. melléklet

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez





K É R E L E M

otthoni szakápolás megállapítása iránt



Személyes adatok:

Név:                                        ____________________________________________________

Születési név:                           ____________________________________________________

Születési hely:                          ____________________________________________________

Születés év, hó, nap:                ____________________________________________________

Anyja neve:                             ____________________________________________________

TAJ:                                        ____________________________________________________

Állampolgárság:                       ____________________________________________________

Lakcím:                                   ____________________________________________________

Tartózkodási hely:                    ____________________________________________________

szám alatti lakos kérem, szíveskedjenek részemre

    otthoni szakápolás igénybevételéhez támogatást megállapítani

    otthoni szakápolás igénybevételéhez újabb támogatást megállapítani, mert annak

       szükségessége továbbra is fennáll, életkörülményeimben változás nem történt.


A kérelemhez csatolt mellékletek:

  • háziorvos által kiállított igazolás az ápolás szükségességéről
  • jövedelemnyilatkozat a velem közös háztartásban élőkről
  • jövedelemnyilatkozat a tartásra köteles és képes hozzátartozóimtól 


A vizitdíj részleges támogatása esetén a különbözet megfizetését vállalom.


Békés, 20____. __________________ hó _____. nap


                                                                                  __________________________________

      kérelmező aláírása


4. melléklet

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez


HÁZIORVOSI IGAZOLÁS


OTTHONI SZAKÁPOLÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ


Igazolom, hogy

Név:                                        ____________________________________________________

Születési név:                           ____________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap:        ____________________________________________________

Anyja neve:                             ____________________________________________________

Lakcím:                                   ____________________________________________________

szám alatti lakos otthoni szakápolásra szorul, mert

 az 56 vizitszámot kimerítette, vagy

 a Békés Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve által

     megállapított támogatás lejárt.


Az ápolás várható vizitszáma: __________ vizit/ 3 hónap


Indokolás:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Békés, 20……. év ……………………… hó ……. nap



P.H.



__________________________________

      háziorvos aláírása



5. melléklet[23]

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez





K é r e l e m

köztemetés elrendeléséhez

1. Az elhunyt adatai

Néve: _________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Anyja neve: _____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap: __________________________________________________

Társadalombiztosítási Azonosító Jel:_________________________________________

Utolsó bejelentett lakóhelye: _________________________________________________

Haláleset helye és ideje: ____________________________________________________

Halotti anyakönyvi kivonat száma: ____________________________________________

2. A haláleset bejelentőjének adatai

Név:__________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap:_________________________________________________

Anyja neve: ____________________________________________________________

Lakcíme:_______________________________________________________________



3. A kérelem indoka


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Közeli hozzátartozó kérelmező esetén a jövedelemre vonatkozó adatok

a) a kérelmező családi körülménye:

                egyedülélő

                nem egyedül élő


b) A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók adatai:

Közeli hozzártarozó neve

Családi kapcsolat megnevezése

Születési hely, év, hó,nap

Megjegyzés

(pl. tartós beteg, tanuló)



























c) Jövedelmi adatok:



A jövedelem típusa



Kérelmező


A családban élő közeli hozzátartozók

Munkaviszonyból  és más foglalkoztatási jogviszonyból származó





Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó





Alkalmi munkavégzésből származó





Táppénz, gyermekgondozási támogatások





Nyugellátás és egyéb nyudíjszerű rendszeres szociális ellátások





Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások





Egyéb jövedelem






Összes jövedelem






Egy főre eső

jövedelem


…………………….. Forint/hó (ügyintéző tölti ki)



Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Békés, 20______. év _______________ hó ______ . nap




_________________________________________________

                                                        kérelmező aláírása






A Békési Polgármesteri Hivatal ügyintézője tölti ki!


A kérelem érkezett:  20….. év …………….. hó …….. napján 


A kérelmet átvevő ügyintéző aláírása: ………………………………………………..

                                                                                                        



  1. melléklet[24]

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez





K é r e l e m

közművesítési támogatás iránt


A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmező és a vele közös háztartásban élő hozzátartozó(k) jövedelemigazolását,

- a közüzemi szolgáltatások számláinak másolatait (áram, gáz, víz, stb),

- a közművesíítés számlával igazolt költségeinek igazolását.

A) A kérelmező személyi adatai

Név: __________________________________________________________________

Születési név: ____________________________________________________________

Anyja neve: _____________________________________________________________

Születési hely, év, hó, nap: __________________________________________________

Társadalombiztosítási azonosító jel: ____________________________________________

Állandó lakóhely: _________________________________________________________

Tartózkodási hely: ________________________________________________________

Telefonszám (nem kötelező megadni): __________________________________________


B) A kérelem indokai

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

C) A közeli hozzátartozókra és jövedelmükre vonatkozó adatok

a) a kérelmező családi körülménye:

                egyedülélő

                nem egyedül élő


b) A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók adatai:

Közeli hozzártarozó neve

Családi kapcsolat megnevezése

Születési hely, év, hó,nap

Megjegyzés

(pl. tartós beteg, tanuló)



























c) Jövedelmi adatok:



A jövedelem típusa



Kérelmező


A családban élő közeli hozzátartozók

Munkaviszonyból  és más foglalkoztatási jogviszonyból származó





Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó





Alkalmi munkavégzésből származó





Táppénz, gyermekgondozási támogatások





Nyugellátás és egyéb nyudíjszerű rendszeres szociális ellátások





Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások





Egyéb jövedelem






Összes jövedelem






Egy főre eső

jövedelem


……………………….. Forint/hó (ügyintéző tölti ki)




Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Békés, 20______. év _______________ hó ______ nap




_________________________________________________

                                                        kérelmező aláírása









A Békési Polgármesteri Hivatal ügyintézője tölti ki!


A kérelem érkezett:  20……. év …………….. hó …….. napján 


A kérelmet átvevő ügyintéző aláírása: ………………………………………………..

                                                                                                        





7. melléklet

a   10/2012. (III. 30.)   önkormányzati rendelethez


Érkezett: _______________                                    Mutatószám:     ______________


Sorszám: _______________


Kérelem

a kommunális adó megfizetésével kapcsolatos támogatás iránt


Név: ...............................................................................................................................

Születési hely, idő: .........................................................................................................

Anyja neve: ....................................................................................................................

Lakcím: ..........................................................................................................................

Fent nevezett kérelmet nyújtok be a ……….. évi magánszemélyek kommunális adó megfizetésével kapcsolatos támogatás iránt, a kommunális adó részben történő elengedése érdekében.

1) Az ingatlan címe, amely után az adófizetési kötelezettség fennáll:

    Békés, .......................................................................................................................

2) Az adókötelezettség jogcíme (tulajdonos, bérlő, stb.):

     ..................................................................................................................................

3) Tulajdoni hányad: ................................... Éves adó összege: .............................Ft.

4) A közös háztartásban élők közül részesül-e valaki lakásfenntartási támogatásban:    

                                                            Igen  -  Nem

5) A kérelmezővel egy háztartásban  élő közeli hozzátartozók száma: ________ fő

6) A közös háztartásban élők ismertetése (a kérelmezőt külön feltüntetni nem kell):

                               Név:                                                              Születési idő:


A) ……………………………………………………………………………………………….

B) ……………………………………………………………………………………………….

C) ……………………………………………………………………………………………….

D) ……………………………………………………………………………………………….

E.) ………………………………………………………………………………………………

F) ……………………………………………………………………………………………….

G) ……………………………………………………………………………………………….

II. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint házastársának (élettársának) és a vele egy háztartásban élő gyermekeinek a havi jövedelme:


A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa

Gyermekei

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem







2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem







3. Alkalmi munkavégzésből származó jövedelem







4.Táppénz, gyermekgondo- zási támogatások







5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres ell.  szociális ellátások







6. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







7. Egyéb jövedelem







8. Összes jövedelem








Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem:……………………………….Ft/hó


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Békés, ………… év ………………………… hó ………. nap


 …..……………………………………….

az ellátást igénylő vagy törvényes képviselőjének aláírása

…………………………………………

                                                                                    cselekvőképes hozzátartozó aláírása





8. melléklet[25]

a   10/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelethez




A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjai

a 2013. évtől



  1. Szociális étkeztetés szolgáltatási díja
    1. reggeli                                                            56 Ft + ÁFA
    2. ebéd                                                               275 Ft + ÁFA

       Szociális étkeztetés kiszállítási díja                                    65 Ft/fő/nap + ÁFA



  1. Házi segítségnyújtás óradíja                                         200 Ft



  1. Támogató Szolgálat térítési díja
    1. rászorulók esetében:

                                               aa) személyi segítés                  150 Ft/óra

                                               ab) szállítószolgálat                  100 Ft/km

  1. nem rászorulók esetében:

                                               ba) személyi segítés                  170 Ft/óra

                                               bb) szállítószolgálat                  110 Ft/km



  1. Időskorúak nappali ellátása                                         0,- Ft



  1. Fogyatékos személyek nappali ellátása                        410 Ft (reggeli, ebéd)



  1. Demens személyek nappali ellátása                              420 Ft (étkezéssel)



  1. Hajléktalanok Átmeneti Szállásának térítési díja

            a) az első hónapban                                                    ingyenes

            b) a második hónaptól                                     5.000 Ft/hó vagy 170 Ft /nap

      








[1] Módosítva a 25/2012. (VIII. 31.), 40/2012. (XII. 13.), 9/2013. (III. 29.), 32/2013. (XII. 18.), 1/2014. (I.31.) önk. rendelettel

[2] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[3] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[4] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[5] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[6] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[7] Módosítva az 1/2014. (I. 31.) önk. rendelettel, hatályba lépés: 2014. február 1-től

[8] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[9] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[10] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[11] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[12] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[13] Módosítva a 40/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelettel

[14] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel

[15] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[16] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[17] módosítva a 40/2012. (XII. 13. önkormányzati rendelettel

[18] A 15-20.§-okat módosította az  32/2013. (XII. 18.) önk. rendelet


[19] Módosítva a 9/2013. (III. 29.) önk. rendelettel, hatályba lépés időpontja: 2013. április 1. napja

[20] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[21] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[22] Hatályon kívül helyezve a 32/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelettel

[23] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[24] Módosítva a 32/2013. (XII. 18.) önk. rendelettel


[25] Módosítva a 25/2012. (VIII. 31.), 40/2012. (XII. 13.), a 9/2013. (III. 29.) önk. rendelettel, mely utolsó módosítás hatályba lépésének időpontja: 2013. május 1. napja