Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 02

Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.02.

Alsóörs Község Önkormányzat képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Alsóörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület), a helyi adottságok és szükségletek figyelembevételével az alábbi helyi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

aa) biztosítja a rendszeres és alkalomszerű tevékenység végzésének helyszínét a 2. §-ban meghatározott közösségi színtérben,

ab) a művelődő közösségek,amatőr előadók számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol sor kerül az éves munkájuk kiértékelésére, feladatellátással kapcsolatos észrevételeik, javaslataik megbeszélésére.

b) Közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

ba) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.

bb) Támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat, vagy szolgáltatásokat szervez.

c) lehetőséget és helyet biztosít, különböző szakkörök tanfolyamok szervezéséhez valamint biztosítja a feltételeket a tehetséggondozás és fejlesztéshez

d) Az egészséges életmódra nevelés sport és egészség megőrző programoknak helyszínt biztosít.

e) biztosítja az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeit

2. § (1) A Képviselő-testület a 1. §-ban felsorolt közművelődési feladatait a 8226 Alsóörs, Endrődi S. utca 49. szám alatti Alsóörsi Közösségi Színtér Eötvös Károly Művelődési Ház (a továbbiakban: Közösségi Színtér) valamint „Török Ház” Alsóörs, Petőfi u.5. szám alatti helyszínek működtetésével látja el és a Közösségi Színtér fenntartásáról gondoskodik.

(2) A közösségi színtér ellátja a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény(a továbbiakban Kult. tv) 77. § (3) bekezdésében meghatározott feladatokat.

(3) Az önkormányzat, mint fenntartó biztosítja a közösségi színtér fenntartásának személyi és tárgyi feltételeit.

(4) Az önkormányzat a közösségi színtér működtetésének személyi feltételeit megfelelő végzettségű művelődésszervező foglalkoztatásával biztosítja.

(5) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez a művelődésszervező által készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-ig fogadja el.

(6) Az önkormányzat a közösségi színtér használati szabályait és házirendjét külön határozattal állapítja meg.

3. § Az önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása során együttműködik

a) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel, intézményekkel,

b) az egyházakkal, és

c) a közművelődési tevékenységet segítő vállalkozókkal.

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a közösségi színtér működtetését éves költségvetési rendeletében foglaltak szerint finanszírozza, melynek forrása:

a) a települési önkormányzatok közművelődési feladatainak támogatására

b) kapott költségvetési támogatás,

c) az önkormányzat saját bevételei, valamint

d) pályázati úton elnyert támogatások.

(2) Az önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a Kult törvény előírásainak megfelelő jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet.

(3) Az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében – pénzügyi lehetőségei szerinti – elkülönített keretet állapíthat meg a tárgyévben rendezendő ünnepségek és helyi rendezvények céljára.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Alsóörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Helyi közművelődésről szóló 8./2000.(VI.2.) önkormányzati rendelete.

Hebling Zsolt Báró Béla
polgármester jegyző
A rendelet kihirdetésének napja: 2021.december 01.
Báró Béla
jegyző