Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (VII.25.) önkormányzati rendelete

Sóstófalva község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2000. 07. 25- 2018. 01. 01

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000. (VII.25.) önkormányzati rendelete

Sóstófalva község helyi építési szabályzatáról

2000.07.25.
I. Fejezet

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. § (1)1

(2)2

(3) 3Jelen rendelet hatálya Sóstófalva község külterületének 1. sz. és 2. sz. területére terjed ki.

a) 1.sz. Terület határa: 038 hrsz.-ú országos közút, Alsódobsza közigazgatási határa, és a 07/26 hrsz.-ú külterületi út, valamint a 07/22 hrsz.-ú ingatlan déli határa. Ezen belül szélerőművek telepítésére kijelölt területek: 07/24; 07/5 hrsz.-ú ingatlanok.

b) 2.sz. Terület határa: A 013 hrsz.-ú út, alsódobszai és újcsanálosi közigazgatási határ, a 020/7; 023/1; 031/3 hrsz.-ú ingatlanok nyugati határa.

A területen belül szélerőművek telepítésére kijelölt ingatlanok: 023/7 (1 db); 031/4 (2 db); 023/28-30 (1 db); 025/20-22 (2 db); 025/13 (2 db); 025/35 (1db) hrsz.-ú telkek.

(4) 4Jelen rendelet tartalmazza a Helyi Építési Szabályzat módosítását, a külterületi Szabályozási Terv vonatkozó részének módosítását az 1. §-ban meghatározott területekre.

2. § (1) A belterületi tervlapon jelölt:

a) I. rendű kötelező eredetű szabályozási elemek a település egésze szempontjából legfontosabb elemei, ezért azok módosítása csak a szabályozási terv felülvizsgálatával és módosításával történhet: a bel- és külterület határvonala, a területfelhasználási egységek megnevezése és határvonala, övezeti jel, építési vonal.

b) Irányadó jellegű szabályozási elemek, vagy a szabályozás egy lehetséges változatára utalnak, vagy pontosításuk további tervezést igényel. Ezért azok értelemszerűen módosíthatók.

c) A belső határvonalakat (azonos területfelhasználású építési telkeket elválasztó határvonal, övezeti határvonal stb.) a kitűzési tervek készítésénél irányadó jelleggel kell figyelembe venni.

(2) Az igazgatási területre vonatkozó tervlap kötelező erejű elemeinek módosítása csak az (1) bekezdés a) pontjában foglaltakkal megegyezően történhet.

A TELEKALAKÍTÁS ÉS AZ ÉPÍTÉS ENGEDÉLYEZÉSE

3. § (1) Azokon a területeken, ahol a területfelhasználás vagy az építési övezet a belterületi tervlap szerint megváltozik, a telekalakítás és építés a változásnak megfelelően engedélyezhető.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, az építés akkor is engedélyezhető, ha a változás

a) A legközelebbi jövőben (5 éven belül) következik be és az építés csak az élet-, vagyon-, közbiztonság vagy egészség védelme érdekében feltétlenül szükséges munkák elvégzésére irányul.

b) A terv távlatában (15 éven belül) válik időszerűvé, az építés – ideiglenes jelleggel és csak akkor – engedélyezhető, ha

ba) a terv szerinti felhasználást nem akadályozza meg;

bb) az állag megóvására irányul, vagy

bc) a környezte védelme érdekében történik.

c) A terv távlatán túli időszakban (30 éven belül) várható és az építés a b) pontban foglaltakon túlmenően a területen lévő épületek és építmények a kialakult helyzetnek megfelelő felújítása, korszerűsítése érdekében szükséges.

d) Az a) -c) pontokban foglaltak érvényesítése érdekében a település rendezési tervet legalább 5 évenként felül kell vizsgálni és a teendőket a fejlesztési feladatoknak megfelelően újra ütemezni kell.

(3) Azokon a területeken, ahol az építés feltételei terület előkészítés, vízrendezés, előközművesítés stb. hiánya miatt nem biztosítottak, építési engedély csak a szükséges teendők elvégzése után, az építési feltételek rendelkezésre álltát követően adható meg.

II. Fejezet

A BELTERÜLET FELHASZNÁLÁSA

4. § (1) A belterület felhasználás szerint a következő területfelhasználási kategóriákat foglalja magában Sóstófalva belterületén:

a) lakóterület,

b) intézményterület,

c) ipari- gazdasági terület,

d) közlekedési terület,

e) zöld terület,

f) egyéb terület.

(2) Sóstófalva településben folyamatosan beépül a község teljes területe.

LAKÓÖVEZET ÉS FARMERGAZDASÁG

5. § (1) A lakóterületek építési övezeteit a belterületi tervlap tünteti fel.

(2) Sóstófalva település belterületén lévő – a terv szerint a jelenlegihez képest változó övezetű, vagy újonnan kialakítandó lakóépületek közül

a) A legközelebbi jövőben felhasználásra kerülnek; a Szeles utcától délre és a Rákóczi utcától északra lévő tömbök,

b) A belterületi foghíjtelkek.

IV-O-K-30

6. § (1) Az FL jelű lakóövezetben, lakótelkes, szabadon vagy oldalhatáron álló, maximum 4,5 m homlokzatmagasságú lakóépület helyezhető el, minimum 800 m2 telken. Az övezetben – az előbbiekben túlmenően – a következő előírásokat kell megtartani:

a) Az övezet közművesítésére vonatkozó megkötések:

aa) a vízellátást vezetékesen kell megoldani,

ab)5 a szennyvizet a csatornahálózatra kötve kell elvezetni.

b) Az övezet egyedi telkein a melléképületek és melléképítmények elhelyezhetők.

(2)6

(3) Az intézmények magasságára az övezeti előírás nem vonatkozik. Az intézmények építménymagasságát esetenként a szomszédos beépítések és a faluképvédelmi szempontjai szerint kell meghatározni, de nem lehet magasabb 12 m-nél.

(4) Szintszámok megállapításánál az azonos építménymagasság legyen az irányadó, tehát egyszintes épületnél megengedhető a tetőbeépítés a tetőidomon belül.

(5) A beépítés, ill. az épülete építési engedélyezése során figyelemmel kell lenni arra, hogy a meglévő szomszédos épületekkel összhangban (tetőidom, magasság stb.) legyenek kialakítva.

(6) Tervezett új beépítéseknél az épületek fő tömege lehetőség szerint utcára merőleges gerincű tetővel készüljön.

(7) Az épületek és épületrészek lefedése szimmetrikus nyeregtetővel javasolt. A tető hajlásszöge: maximum 450 legyen. A tetőfedés anyaga: kiselemes pala, cserép, betoncserép, ISOLA /bitumenes zsindely/, nád vagy zsindely lehet.

(8) Lakóépületben, az utcai oldalon magánkereskedelem és szolgáltatás részére üzlethelyiséget lehet kialakítani.

(9) Farmgazdaságnál a beépítés maximum 10% és az építmény magassága 15 m lehet.

(10) Lakóépület alatt pincét csak az építő saját felelősségére építhet.

INTÉZMÉNYTERÜLET

7. § (1) Intézmények területét és az egyes közösségi létesítmények telkét a Településszerkezeti terv tünteti fel.

(2) A település intézményei részére kijelölt hely a végleges felhasználásig csak ideiglenes jelleggel lehet más célra hasznosítani.

(3) Közösségi létesítmények – a tervlappal összhangban- jelenlegi helyükön fejleszthetők.

KÖZLEKEDÉSI TERÜLETEK ÉS LÉTESÍTMÉNYEK

8. § (1) A közlekedési területeket és létesítményeket, azok szabályozási szélességeit és védőtávolságait a SZABÁLYOZÁSI terv ábrázolja.

(2) Az utak szabályozási szélességgel meghatározott területsávjai mentén létesítményt elhelyezni csak a területsáv megtartásával szabad.

(3) A második bekezdés szerinti területsávba eső meglévő épületeken végezhető mindennemű építési tevékenység – csak a területsáv kialakulásának várható idejét, az épületnek a területsávban elfoglalt helyét, az épület sajátosságait /eszmei és gazdasági értékét/ mérlegelve, az illetékes közlekedési szakhatóság állásfoglalásának figyelembevételével – engedélyezhető

9. § A közhálózat a jövőben /terv távlatban/ megvalósuló, területbiztosítást igénylő elemei:

(1) TELEPÜLÉSI FŐÚT: a 37102 sz. Sóstófalvai bekötőutat átkelési szakaszán a szabályozási szélességet 22,0 m-ben határoztuk meg a SZABÁLYOZÁSI terv szerint, a meglévő kialakult beépítésnek megfelelően megtartottuk.

(2) TELEPÜLÉSI MELLÉKÚT: Kossuth u., Petőfi u. egy szakasza a szabályozási szélességet 14,0 méterben határoztuk meg.

(3) LAKÓUTCÁK: - A meglévő lakóutcáknál a meglévő adottságok figyelembevételével a szabályozási szélességet 10-14 m-ben határoztuk meg.

a) A tervezett lakóutcáknál a szabályozási szélességet 14,0 m-ben határoztuk meg.

b) A tervezett kerékpárút területét a szabályozási területen belül biztosítani kell.

(4) PARKOLÓ TERÜLETEK: A szabályozási sávban kialakított parkolók megépítésének lehetőségét biztosítani kell. (Községközpont és környezetében, Kossuth utca)

(5) Utak mentén a vízelvezető árkokat, átereszeket, burkolni kell. Az árok tisztán tartása az érintett tulajdonos kötelessége.

KÖZMŰVEK ÉS LÉTESÍTMÉNYEI

10. § (1) A közművek területigényes létesítményei a szabályozási terven feltüntettet területeken nyertek elhelyezést (szennyvízátemelő, gázfogadó).

(2) Az ivóvízhálózat védőterületén csak az üzemeltetés érdekében végzett építési tevékenység folytatható, valamint a művelési előírásokat be kell tartani.

(3) A fenti (2) bekezdés előírásai a szennyvízcsatorna hálózatra is vonatkoznak.

(4) A gázvezeték védőterületén végzendő munkálatoknál az előírásokat be kell tartani.

(5) A közművek hálózati elemei számára szükséges területen belül építmény elhelyezése csak az illetékes szakhatóság eseti előírásai szerint és szükség szerinti engedéllyel a 7. §-ában foglaltak figyelembevételével történhet.

(6)7 A K-TR villamos trafóállomás létesítésére szolgáló terület.

ZÖLDTERÜLETEK, ZÖLDFELÜLETEK

11. § (1) A zöldterületek körébe tartozó zöldfelületek: meglévő és tervezetteket, közparkokat és véderőket a környezetalakítási tervlap /KZT-1sz./ határolja le és tünteti fel.

(2) A közhasználatra szánt létesítendő véderdők területeit erdészeti eszközökkel mintegy 60 %-os borítottsággal kell beültetni. E területeken rendeltetésszerű használatot elősegítő létesítmények helyezhetők el.

(3) A közhasználatra nem szánt, létesítendő véderők 80%-os borítottságú erdőterületek legyenek. Azokon a területeken, ahol az környezetvédelmi okokból szükséges, a véderőt be kell keríteni.

12. § (1) Sóstófalva településben (kertépítészeti kiviteli terv alapján) parkolósítani kell a következő területeket:

-közkert,
-temetőkert bővítés,
-sportterület,
-oktatási és nevelési centrum.
(2) A meglévő és tervezett zöldterületek és felületek folyamatos fenntartásáról, esetenkénti felújításáról gondoskodni kell.

A KÖRNYEZET VÉDELMÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

13. § a.8

b.9
(1)
(2)
(3)
c.10
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
d.11
(1)
(2)
(3)
(4)
(5) 12 A község külterületén a szélerőműpark üzemeltetése esetén a kritikus pontokon ellenőrzésképpen történjen zajmérés.
A naperőmű parkra vonatkozó egyéb rendelkezések:13
a) A terület helyreállításáról, a keletkező hulladékok elszállításáról a védett állatfajok egyedeinek védelméről a hatályos jogszabályok szerint gondoskodni kell.
b) A madártani monitoringot a NATURA 2000 területek közelsége miatt a hatályos jogszabályok szerint kell biztosítani
c) Tervezett létesítmény területi nyilvántartott régészeti lelőhely nem található, amennyiben a földmunkák végzése során mégis elő kerül lelet, akkor a hatályos jogszabályok szerint kell eljárni.
e.14
(1)
(2)
III. Fejezet

A KÜLTERÜLETEK FELHASZNÁLÁSA

14. § (1) A külterület(ek)et – felhasználás szerint- az alábbi területfelhasználási kategóriák alkotják:

a) mezőgazdasági rendeltetésű terület,

b) erdőgazdasági rendeltetésű terület,

c) közlekedési terület,

d) egyéb terület,

e)15 beépítésre szánt különleges terület.

(2) A külterületekre vonatkozó szabályozásokat a Tájrendezési terv tervlapja tünteti fel.

LÉTESÍTMÉNYEK ELHELYEZÉSE KÜLTERÜLETEN

15. § (1) A mezőgazdasági területen tanya, farmergazdaság /egyéni gazdasági/ terület alakítható ki, ha

a) az egyes földrészleten folyó mezőgazdasági termelés az állandó ott lakás indokolttá teszi,

b) az egyes beépíthető földrészleteken elhelyezhető épületek rendeltetésszerű használatához ivóvíz (szükség esetén technológiai víz) villamos energia (vezetékes vagy helyi) ellátása, továbbá a keletkező hulladék elszállítása vagy ártalommentes elhelyezése egyidejűleg megoldható.

c) az egyes beépíthető földrészletek gépjárművel közútról közvetlenül, de legalább magánútról megközelíthetők,

d) a térségben a segélykérés lehetősége folyamatosan biztosítható,

e) az itt élők alapfokú ellátása biztosítható.

(2) Az ilyen egyéni gazdasági területen az egybefüggő és legalább 6000 m2 kiterjedésű, 20 m átlagos szélességű földrészleten, annak legfeljebb 5% -os beépítettségével szabad.

a) a mezőgazdasági termelés, termékfeldolgozás, raktározás célját szolgáló épületeket, építményt, építményeket, továbbá

b) egy lakóépületet, melynek a beépített területe a földrészlet területének 2% -át nem haladhatja meg a beépíthető 5% -on belül elhelyezni.

(3) Az (1) bekezdésben említett egyéni gazdasági területen, ha a terület jellemző használata szőlő, zöldség vagy gyümölcs, vagy virágtermesztés a (2) bekezdésben foglaltak az alábbi eltérésekkel alkalmazhatók: az ilyen egyéni gazdasági területen az egybefüggő- és legalább 3000 m2 kiterjedésű, 30 m átlagos szélességű földrészleten, annak legfeljebb 3% -os beépítésével egy földszintes (tetőtérbeépítéses) az adott táj építési hagyományainak megfelelő (lakó- és gazdasági funkciókat is magába foglaló) épületet szabad elhelyezni.

(4)16 A Má-K jelű mezőgazdasági területen belül jelölhető csak ki megújuló energiaforrás hasznosítására szolgáló övezet: Kk - Sz (szélerőműpark).

KÜLÖNLEGES TERÜLETEK (BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT)

15/A §17

Kk - Sz megújuló, energiaforrások hasznosítására szolgáló övezet (szélerőmű park)

Övezet jele

Beépítés módja

Kialakítható
legkisebb
telekterület
m2

Beépítettség
legnagyobb
mértéke
%

Megengedett
legnagyobb
építmény
magassága m

Kk – SZ

SZ

2500

2 %

3,0 (119+56)

K-Tr

SZ

20000

40 %

6,0

(1) A településre kijelölt területen belül, a széltorony részére kialakítandó 2500 m2 -es telekterület kötetlenül elhelyezhető a közterületi kapcsolatok kialakításával, nyeles telek formájában.
(2) A közterületi kapcsolat magánútról is biztosítható.
(3) A telken belül engedélyezett kialakítható legnagyobb építménymagasság 3,0 m kivéve a széltorony magasságát, mely a technológiai értékből adódóan 119 + 56 m lehet (119 m a torony és 56 m a rotorlapát sugara).
(4) A tornyok festése során a tájkép- és madárvédelmi szempontokat figyelembe kell venni.
(5) Kk – SZ jelű terület csak a Má-K jelű mezőgazdasági területen helyezhető el.
(6) Magassági korlátozással érintett területen belül ( a toronytól mért 56,0 m sugarú kör) tornyon kívüli építmény elhelyezhető, de a nem technológiai jellegű építmény a max. 5,0 m-es magasságot nem haladhatja meg.
(7) A dőléstávolságon belüli területen (toronytól mért 175,0 m) emberi tartózkodásra alkalmas építmény nem helyezhető el.

15/B. §18 Knp- Különleges beépítésre szán megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló, napelem park terület övezete.

(1) Az övezetben a megújuló energiaforrások hasznosításának szolgáló, napelemek és annak technológiailag kapcsolódó létesítményei helyezhetők el.

(2) Az övezetre vonatkozó paramétereket az alábbi táblázat tartalmazza.

Az építési telek

Az építési övezet funkcionális besorolása

Övezeti jele

Beépítettségének módja

A kialakítható legkisebb terület mérete

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

A megengedett legnagyobb építmény magasság

A zöldfelület legkisebb mértéke

m2

%

m

%

Kme

SZ

2000

40

2,5(T)*

40

(T) * Tchnológiafüggő érték
(3) A közművetés foka részleges. Valamennyi szükséges közmű ellátás korszerű alternatív műszaki megoldással is történhet.
(4) Környezetvédelmi előírások kibocsátási határértéke maradjanak a hatályos jogszabályok szerinti értékek alatt.
IV. Fejezet

TÁJ- ÉS TERMÉSZETVÉDELEM

16. § (1) Környezetvédelem céljából a mezőgazdasági üzemek /majorok/ szennyezést okozó hatását a terhelhetőségi szint mértékéig csökkenteni kell.

(2) A táj- és természetvédelme érdekében:

a) látványtakaró fásítást – szag- és por védelem céljából – végre kell hajtani a mezőgazdasági területek és a lakóterületek között kijelölt helyeken.

b) a belterületi zöldfelületi /kapcsolatának külterületi kiegészítésére erősíteni kell az utak, /útkísérő, tájfásítás/ mezőgazdasági táblák /mezővédő erdősávok/ és a vízfolyások melletti területeken.

RÉGÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELME

16/A. §19 (1) A régészeti lelőhelyek védelméről magasabb szintű törvény rendelkezik. A még beépítetlen területeken el kell készíteni a régészeti lelőhelyek topográfiáját, a veszélyeztetett régészeti lelőhelyek feltárását.

(2) A régészeti feltárás költségeit – a mentő feltárások kivételével – annak kell fedeznie, akinek érdekében a feltárás szükségessé vált.

(3) Szórványos, ritka leletintenzitású lelőhelyek védelme érdekében (07/24 hrsz.-ú ingatlan keleti részén) a kivitelezéshez kapcsolódó földmunkák csak régészeti megfigyelés esetében valósulhatnak meg.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § (1) Szabálysértést követ el az 50.000, - Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a jelen rendeletben foglalt rendelkezéseket megszegi.

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatása SÓSTÓFALVA TELEPÜLÉSI Önkormányzat Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozik.

18. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyek elbírálásánál is alkalmazni kell.

1

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14. önkormányzati rendelet. Hatályát vesztette 2014. március 29-től.

2

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet. Hatályát vesztettte 2014. március 29-től.

3

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati renelet 1. §-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.

4

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.

5

Módosította a 11/2014. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. május 15-től.

6

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet. Hatályát vesztette 2014. március 29-től.

7

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.

8

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályát vesztette 2014. március 29-től.

9

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályát vesztette 2014. március 29-től.

10

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályát vesztette 2014. március 29-től.

11

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályát vesztette 2014. március 29-től.

12

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.

13

Módosította a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2014. március 29-től.

14

Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályát vesztette 2014. március 29-től.

15

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.

16

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.

17

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.

18

Módosította a 3/2014. (III.14.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2014. március 29-től.

19

Módosította a 8/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos 2011. szeptember 7-től.