Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015(IX.9.)önkormányzati rendelete

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015(IX.9.)önkormányzati rendelete a szociális ellátásról

Hatályos: 2016. 10. 05- 2017. 01. 17

Sóstófalva Község Önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1); 26.§; 32.§ (3); 45.§ (1); 132. § (4) bekezdésében (továbbiakban: Szt.) kapott felhatalmazás, valamint Magyarország helyi önkormányzatáról szóló 13.§ (1) bekezdés 8.a pontjában kapott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

                        A rendelet célja

                                  1. §


(1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.

(2) A képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult

családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.

                                                            A rendelet hatálya

                                                                                       2. §


A rendelet hatálya tekintetében a mindenkor hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.

(továbbiakban Szt)


Hatásköri szabályok

               3. §


Az Szt.-ben valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint, átruházott hatáskörében a polgármester dönt a települési és rendkívüli település támogatás megállapításáról.

                                                                                        3.§3


3Hatályon kívül helyezte  a 10201(VII.1) önkormányzati rendelet 1.§-a hatálytalan 201.július 2-től


                        Eljárási rendelkezések

                                                                                    4. §.


(1) E rendelet alkalmazásában - ettől eltérő rendelkezés hiányában-

a) a jövedelem, a vagyon, a család, a közeli hozzátartozó, az egyedülélő, a háztartás fogalmának meghatározására a mindenkor hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.

b) gyermek: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:10. § (1) bekezdése szerint kiskorú;

c) természetbeni ellátás: olyan támogatás, amellyel az önkormányzat anyagi javak biztosításával, szolgáltatások kifizetésével nyújt segítséget;

d) elemi kár: időjárással összefüggésbe hozható esemény- különösen árvíz, belvíz, szélvihar, felhőszakadás stb. – hatására, valamit tűzeset miatt bekövetkező kár

(2) A települési támogatásra való jogosultság megállapításához a jövedelem számítás szabályára a mindenkor hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.

 (3) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti igényeket az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani. Az eljárás – indokolt esetben- hivatalból is indítható.

(4) A kérelmező kérelmét ezen rendeletben meghatározott feltételek hiteles igazolására alkalmas bizonylatokkal köteles ellátni. Amennyiben a kérelmező a kérelmet, illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja, az eljárást meg kell szüntetni.

(5) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. A havi rendszeres jövedelmet hivatalos igazolásokkal kell igazolni.

(6) A havi rendszerességgel biztosított települési támogatás iránti benyújtott kérelemhez minden esetben csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmére vonatkozó igazolásokat, valamit a 63/2006 (III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot.

(7) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatást utólag, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig, a rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedését követő 5 napon belül folyósítható.

(8) A települési támogatás folyósítása banki átutalással vagy házi pénztári kifizetéssel történik.


             Települési támogatás formái

                     5. §


Települési támogatás:

            a) rendkívüli települési támogatás

            b) időskorúak és családok támogatása

c.) lakhatási támogatás

d.) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás

e.) a gyermekek családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulás.

                     Rendkívüli települési támogatás

                                            6. §


(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, elsősorban

a.) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be vagy

b.) elemi kár vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett,

vagy

c.) nagyobb összegű, váratlan vagy előre nem látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni

vagy

d.) gyermek neveléséről, gondozásával kapcsolódó kiadásai keletkeztek.


(2) Az 6.§ (1) bekezdésben meghatározott estekben a települési támogatás összege nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot.


(3) Az 6.§ (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatás

természetbeni ellátás, elsősorban Erzsébet utalvány formájában is nyújtható.

(4) Az 6. § (1) bekezdésének b.) pontja estében jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a rendkívüli települési támogatás, melynek összege nem haladhatja meg a 100.000 Ft-ot.


(5) Az 6. § (1) bekezdés c.) pontja esetén nyújtott rendkívüli települési támogatás visszatérítendő támogatásként is nyújtható, a támogatás visszafizetéséről határozatban kell rendelkezni, a visszafizetés maximum 6 havi részletben történhet.

(6) A rendkívüli települési támogatás megállapításához környezettanulmány szükséges, mely igazolja a rendezett lakókörnyezetet.4

4Módosította a 10/2016(VII.1.)önkormányzati rendelet 2.§ (1)  bekezdése hatályos 2016.július 2-től


(7) A rendezettnek tekinthető a lakókörnyezet


 A lakhatási támogatásra jogosult személy lakókörnyezetét abban az esetben kell    rendezettnek tekintetni, ha   

      a. Jogosult ingatlanához tartozik WC vagy árnyékszék,

      b. Jogosult ingatlanához tartozik 60 vagy 120 literes hulladékgyűjtő    edényzet.

                c. Jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlanhoz rendezett udvar tartozik, elhullott kisállat tetem nem lehet elásatlanul, nagyállat tetemet elszállítatlanul találni, veszélyes hulladék nem lehet szétdobálva, legalább lekaszált kert, udvar, ingatlan előtt rendezett közterület5


5Módosította a 10/2016(VII.1.)önkormányzati rendelet 2.§ (2)  bekezdése hatályos 2016.július 2-től

               Időskorúak és családok támogatása

    7. §


(1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható évi egyszeri alkalommal a 60. életévét betöltött Sóstófalva községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosnak. A támogatás mértéke 5.000 Ft.

 (2) Rendkívüli települési támogatás nyújtható Sóstófalva községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosoknak évi egyszeri alkalommal családonként, mértéke nem haladhatja meg az 5.000,- Ft-ot.

                                                    Időskorúak és családok támogatása

    7. §


(1)1Rendkívüli települési támogatás nyújtható évi egyszeri alkalommal a 60. életévét betöltött Sóstófalva községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő lakosnak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át. A támogatás mértéke nem haladhatja meg az 5.000 Ft-ot.

(2)2Rendkívüli települési támogatás nyújtható évi egyszeri alkalommal családonként Sóstófalva községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő lakosnak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

A támogatás mértéke családonként nem haladhatja meg a 13.000.- Ft-ot, melyből 3.000.- Ft természetbeni juttatásként is adható.


1Módosította a 20/2015(XII.17.)önkormányzati rendelet 1.§-a hatályos 2015.december 18-tól

2Módosította a 20/2015(XII.17.)önkormányzati rendelet 2.§-a hatályos 2015.december 18-tól

                                                                           7/A.§


Étkeztetési támogatás

(1) Étkeztetési támogatásra jogosult az a sóstófalvai állandó bejelentett lakcímmel rendelkező gyermek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át.

(2)Az étkeztetési támogatás napi ,  egyszeri meleg étkezés formájában biztosítandó. A nyári étkeztetés ideje alatt.6

6Módosította a 10/2016(VII.1.)önkormányzati rendelet 3.§-a hatályos 2016.július 2-től

                                                Lakhatási támogatás

  8. §


(1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a kérelem benyújtás hónap 1. napjától támogatást nyújtható azon személy részére, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át és akinek esetében környezettanulmány megállapítást nyer, hogy a lakókörnyezete rendezett és vagyonnal nem rendelkezik.

(3) Vagyon és háztartás meghatározására a Szt. tv. idevonatkozó rendelkezései az

 (4) A lakhatási támogatásra jogosult személy lakókörnyezetét abban az esetben kell rendezettnek tekintetni, ha  

      a. Jogosult ingatlanához tartozik WC vagy árnyékszék,

      b. Jogosult ingatlanához tartozik 60 vagy 120 literes hulladékgyűjtő    edényzet.

                c. Jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlanhoz rendezett udvar tartozik, elhullott kisállat tetem nem lehet                           elásatlanul, nagyállat tetemet elszállítatlanul találni, veszélyes hulladék nem lehet szétdobálva, legalább                             lekaszált kert, udvar, ingatlan előtt rendezett közterület

(5) Amennyiben a kérelmező által életvitelszerűen lakott ingatlan nem felel meg a 8.§ (4) bekezdésében meghatározott feltételeknek, akkor ez esetben a kérelmezőnek a feltételek teljesítésére megfelelő, de legalább 5 napos határidőt kell kitűzni és az elvégzendő feladatokra felszólítani. A határidő leteltét követően helyszíni ellenőrzést kell tartani.

(6) A helyszíni ellenőrzésre a családsegítő szolgálat jogosult a kérelem benyújtásakor a május 30. és szeptember 30. közötti időpontban.

       (7) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatást egy évre kell megállapítani.

 (8) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás havi mértéke függ az egy háztartásban élők számától.


                                       1 fő-> 2.500,- Ft


                                       2 -5 fő-> 5.000,- Ft


                                       6-10 fő-> 7.000,- Ft


                                      10-15 fő-> 10.000,- Ft


(9) A lakhatási támogatás elsősorban természetbeni formában adható, elsőként közkúthasználati díjra, másodsorban szemétszállítási díjra, ezt követően villanyáram, víz- és gázfogyasztás költségeire.

(10) A természetben nyújtott lakhatási támogatást az önkormányzat a közkúthasználati díj fedezésére utalja át költségvetési elszámolási számlájára, a szemétszállítási díjat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felé, a további közüzemi díjakat a megállapított vagy a közkúthasználati díj és szemétszállítási díj levonása után megmaradt lakhatási támogatás terhére utalja át közvetlenül a közüzemi szolgáltatók felé. A villanyáram, víz- és gázfogyasztás költségei átutalása tekintetében a kérelem beadásakor nyilatkozik a kérelmező.

(11) A lakhatási támogatás igénylésekor be kell csatolni az esedékes szemétszállítási, villany, víz és gázfogyasztás számláit. A közkúthasználati díjra vonatkozóan az önkormányzat nyilvántartása az irányadó.

8Módosította a 11/2016(IX.05..)önkormányzati rendelet 1.§-a hatályos 2016.szeptember 6-tól

Elhunyt személy eltemettetési költségéhez való hozzájárulás

                                                          9. §


  1.  Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására jogosult az a kérelmező, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.
  2.   A 9.§ (1) bekezdésében meghatározott támogatás összege 15.000 Ft.
  3.  A 9.§ (1) bekezdésben meghatározott támogatásra az a személy jogosult, akinek a nevére a temetési költségeiről szóló számla szól és Sóstófalva községben állandó bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik.
  4. Köztemetés esetén a helyben szokásos legolcsóbb temetkezési forma alkalmazandó.



Gyermekek családban történő gondozásának költségéhez való hozzájárulás

Óvodáztatási támogatás

10. §


            (1) Települési támogatás juttatható annak a szülőnek vagy gyámnak, akinek gyermeke

                  -           tekintetében a halmozottan hátrányos helyzet fennállását igazolja.

(2) A 10.§ (1) bekezdése iránti kérelem tárgyév július és augusztus hónapban nyújtható be, nevelési évenként.

(3) A 10.§ (1) bekezdés szerinti támogatás összege gyermekenként nem haladhatja meg a 20 000 forintot, mely természetbeni formában nyújtható, elsősorban váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag, óvodai nevelést szolgáló felszerelésekre. A természetben támogatását az önkormányzat a gyermekjólét szolgálat közreműködésével biztosítja.

(4)Amennyiben a szülő gyermekét az óvodai nevelési év második félévében íratja be úgy a támogatás összege nem haladhatja meg a 10.000.- Ft-ot.,mely természetben adható a 10.§(3) bekezdése alapján.

(4) A kérelem kötelező melléklete

     a.) első óvodai nevelési év kezdetekkor az óvodai jogviszony fennállására vonatkozó igazolás.

     b.) minden további nevelési év kezdetekkor a rendszeres óvodába járásra vonatkozó igazolás csatolása az előző nevelési évre vonatkozóan.

(5) Rendszeres óvodába járás tekintetében a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.


                                                                                   10. §

(1) Óvodáztatási támogatás juttatható annak a sóstófalvai állandó bejelentett lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülőnek vagy gyámnak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.


8Módosította a 11/2016(IX.05..)önkormányzati rendelet 2.§-a hatályos 2016.szeptember 6-tól

2016-09-05

A 10.§ (1) bekezdése iránti kérelem tárgyév júliusától szeptember 20-ig nyújtható be.


9Módosította a 11/2016(IX.05..)önkormányzati rendelet 3.§-a hatályos 2016.szeptember 6-tól

                                            Beiskolázási támogatás

        11.§


(1) Települési támogatás nyújtható annak a szülőnek vagy gyámnak, akinek a köznevelési intézménybe járó gyermekére való tekintettel és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át a gyermek(ek) családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként a tanköteles gyermekek tanszer, tankönyv ellátásának támogatására

(2) A 11.§ (1) bekezdésében szabályozott települési támogatás iránti kérelem a tárgy év július és augusztus hónapban nyújtható be. Kötelező melléklete a tanköteles gyermek tanulói jogviszonyának fennállásra vonatkozó igazolás.

(3) A támogatás természetben is nyújtható vagy Erzsébet utalvány formájában is adható.

(4) A 11. § (1) bekezdésében szabályozott települési támogatás összege gyermekenként nem haladhatja meg 10.000 Ft-ot.​ 




A 11. § (1) bekezdésében szabályozott települési támogatás összege gyermekenként nem haladhatja meg a 20.000.-Ft-ot általános iskolai tanuló esetén, középiskolai tanuló esetén 30.000.-Ft-ot7


7Módosította a 10/2016(VII.1.)önkormányzati rendelet 4.§-a hatályos 2016.július 2-től

(1) Beiskolázási támogatás juttatható annak a sóstófalvai állandó bejelentett lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülőnek vagy gyámnak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.

10Módosította a 11/2016(IX.05..)önkormányzati rendelet 4.§-a hatályos 2016.szeptember 6-tól


(2) 11.§ (1) bekezdése iránti kérelem tárgyév júliusától szeptember 20-ig nyújtható be.

11Módosította a 11/2016(IX.05..)önkormányzati rendelet 5.§-a hatályos 2016.szeptember 6-tól

11/A.§


Tanulmányi hozzájárulás

(1)Tanulmányi hozzájárulás illeti meg           meg a felsőoktatási intézménybe nappali tagozaton tanulmányokat folytató sóstófalvai állandó bejelentett lakcímmel rendelkező tanulót, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át. A támogatás a tanulmányok folytatásához kapcsolódó költségekre (tandíj, kollégiumi díj, …) használható fel.



(2)A támogatás mértéke nem haladhatja meg tanulóként az 50.000.- Ft-ot.


 (3) A 11./A§ (1) bekezdésében szabályozott települési támogatás iránti kérelem a tárgy év szeptember és október hónapban nyújtható be. Kötelező melléklete a tanköteles gyermek tanulói jogviszonyának fennállására vonatkozó igazolás. az érvényesített diákigazolvány, vagy felsőoktatási intézmény igazolása.

8Módosította a 10/2016(VII.1.)önkormányzati rendelet 5.§-a hatályos 2016.július 2-től


 Szociális gondoskodás

12. §



(1) Sóstófalva község Önkormányzata a szociálisan rászorultak ellátása érdekében a személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében a következő alapszolgáltatásokat működteti

a) tanyagondnoki ellátás

b) étkeztetés


Gesztely és Társult Települések Szociális-, Gyermekvédelmi és Óvodai Társulása útján:

c) házi segítségnyújtás

d) nappali ellátás

e) fogyatékosok nappali ellátása


Harangod Vidéki Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat Intézményfenntartói Társulás útján: 

f) családsegítő szolgálat 


                                           A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételi rendje


                                                                                            13. §



(1) A személyes gondoskodás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő kérelmére történik. Az egyes támogatások igénybevétele iránti kérelmet

a) 12.§ b) pontja szerinti ellátás esetén a Gesztelyi Közös Önkormányzati Hivatal Sóstófalvai Kirendeltségén

b) A 12.§ c),d),e) pontja szerinti ellátás esetén a Gesztely és Társult Települések Szociális, Gyermekvédelmi, Óvodai Társulás vezetőjéhez kell benyújtani.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelem elbírálásához – szükség szerint - csatolni kell:

a) jövedelemigazolást

b) a személyi adatok megállapítására szolgáló iratot

c) orvosi igazolást az egészségügyi állapotáról

d) házi segítségnyújtás esetében az intézményvezető elvégzi illetve elvégezteti az Sztv. 63. § (4) bekezdésben foglaltak szerinti gondozási szükséglet vizsgálatát.

                                                                                           14.§



(1) Az étkezésre vonatkozó rendelkezéseket az Szt. 62. § (1) bekezdésében leírtaknak megfelelően kell alkalmazni.

    Étkezésre jogosultak az Szt.-ben leírtak azzal, hogy


a) életkora miatt rászoruló az a személy, aki a mindenkori szóló társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte,

b) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgáskorlátozottsága, krónikus, akut vagy egyéb betegsége miatt a házi- vagy szakorvosi igazolás alapján önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud,

                c) fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a                             személyt, aki fekvőbeteg – gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes és a                               családgondozó javasolja,

                d) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni, aki az Szt. 4.§ (3) bekezdése e) lapján hajléktalannak                           minősül.


(2) Az étkezésért járó személyi térítési díjat - számla alapján - a Gesztelyi Közös Önkormányzat Sóstófalva Kirendeltségén kell minden hónapban befizetni.

(3) A szociális étkeztetés intézményi térítési díjának mértéke 378,- Ft.


(4) Ingyenes ellátásban kell részesíteni azt az ellátottat, aki az Szt. 114. § (3) bekezdés a) pontjában leírtaknak megfelel.

(5) A személyes gondoskodás megszűnik:


a) ha arról a gondozott lemond,

b) ha a jogosultról az arra köteles vagy más személy gondoskodik,

c) az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn,

d) a jogosult halálával,

e) a jogosult 30 napig nem veszi igénybe, kivéve, ha igazoltan kórházi kezelés alatt áll

f) a jogosult az önkormányzat területén már életvitelszerűen nem tartózkodik, illetve az önkormányzat területén az állandó bejelentett lakcíme megszűnt.

                                                                                         15.§


A térítési díj csökkentése vagy elengedése a polgármester hatásköre. Abban az esetben kerülhet rá sor, ha a jogosult jövedelmi viszonyaiban önhibáján kívül lényeges rosszabbodás következett be.

                                                                            Záró rendelkezés

                                                                                         16.§


(1) A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2)Hatályát veszti a szociális ellátásról szóló 7/2015 (V.12.) önkormányzati rendelet.