Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2003. (VIII.13.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 09. 02

Sóstófalvai község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi adókról az alábbi rendeletet alkotja:

1. §


A képviselő-testület Sóstófalva Község közigazgatási területén – határozatlan időre - az alábbi helyi adókat vezeti be:

a)  telekadó,

b) magánszemély  kommunális adója,

c)  helyi iparűzési adó.

Telekadó


2. §

  1. Az adó alapja: a telek m2-ben számított területe.
  2. Az adó mértéke:  2 Ft / m2 / év.

Magánszemély kommunális adója


3. § 1

 (1)

 (2) 


1 Hatályon kívül helyezte: a 15/2013.(XI.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatálytalan 2014.01.01.-től.

Helyi iparűzési adó


4. §


(1)  Az adó mértéke:

 a) állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén: az adóalap 2 %-a,

 b)2


2 Hatályon kívül helyezte a 6/2005.(III.25.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatálytalan 2005.03.25.-től.

4/A.§ 3


1) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó

a) piaci és vásározó kiskereskedelmet folytat,

b) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül,

c) bármely - az a) és b) pontban nem sorolható-tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, ha az egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.

(2) az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.

(3) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napján kell megállapítani.Minden megkezdett nap egy napnak számít.

(4)Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke:

a) az (1) bekezdése a) pontja szerint tevékenység-végzés után naptári naponként: 1000 forint,

b) az (1) bekezdése b) és c) pontja szerinti tevékenység - végzés után naptári naponként: 5000 forint.

(5) A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból,legfeljebb azonban annak összegéig terjedően -  a (6) bekezdésben meghatározott módon - levonható az ideiglenes jellegű tevékenysége után az adóévben megfizetett adó.

(6) Az ideiglenes tevékenység után megfizetett adó a székhelye, illetve telephelye(ek) szerinti önkormányzatokhoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely,illetve telephely(ek) szerinti) önkormányzatokhoz kimutatott törvényi adóalapok arányában vonható le.

(7)Az ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adót legkésőbb a tevékenység befejezése napján kell megfizetni, postai feladószelvényen."


3 Módosította a 11/2004.(XII.01.) Önkormányzati rendelet 1.§-a Hatályos 2004.12.01.-től.

Az adó megfizetése


5. §


(1) A telekadó és magányszemély kommunális adója esetében szabályozott megállapodást az önkormányzati hivatalban ügyfélfogadási időben személyesen, vagy postai úton bármelyik tulajdonostárs (képviselője, meghatalmazottja) benyújthatja. A megállapodás benyújtását és befogadását az önkormányzati hivatal valamennyi tulajdonostárs részére kézbesített tértivevényes okirattal visszaigazolja. Ahhoz, hogy a megállapodás az adott  adóévre vonatkozzon, azt legkésőbb az adóévet követő év január 31-ig be kell nyújtani. Az ezt követően benyújtott és visszaigazolt megállapodás csak a benyújtás évétől, mint adóévtől kerül figyelembe vételre. 

(2) Az adó megfizetésének módja:  kézbesített postai feladóvevényen.

Záró rendelkezések


6. §


(1) Ez a rendelet- a (4) bekezdés kivételével - kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben – így  az adókötelezettségre, az adó alanyára, az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére -  a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben, valamint  az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvényben  foglaltak az irányadók.

(4) A 4/A.§ 2004.12.01.-től lép hatályba.

Sóstófalva, 2013. november 5.


Jenei Lászlóné                                                                               Sztrakon Béla

      jegyző                                                                                        polgármester