Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (II.15.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást biztosító szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételének módjáról, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 02. 15- 2021. 12. 16

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021(II.15..)önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást biztosító szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételének módjáról, valamint a fizetendő térítési díjakról

2021.02.15.

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének feladat és hatáskörében Sóstófalva község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §.(4) bekezdésében biztosított hatáskörében a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások tekintetében szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) és (2) bekezdés 132. § (4) bekezdése d) pontjában , a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások tekintetében a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI tv 29. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország helyi önkormányzatáról szóló 13. § (1) bekezdés 8.és 8a pontjában kapott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

Személyes gondoskodást biztosító szociális alapszolgáltatások

1. § Az Önkormányzat az alapszolgáltatás keretén belül az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások fenntartásáról gondoskodik:

a) falugondnoki szolgáltatás,

b) étkeztetés,

c) házi segítségnyújtás,

d) családsegítés.

Falugondnoki szolgáltatás

2. § A falugondnoki szolgáltatást az Önkormányzat külön önkormányzati rendelet és a falugondnoki szolgálat szakmai programja előírásai alapján biztosítja.

Étkeztetés

3. § (1) Étkezésre jogosult az a

a) életkora miatt rászoruló személy, aki a mindenkori szóló társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte,

b) egészségi állapota miatt rászorulószemélyt, aki mozgáskorlátozottsága, krónikus, akut vagy egyéb betegsége miatt a házi- vagy szakorvosi igazolás alapján önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud,

c) fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászoruló személyt, aki fekvőbeteg – gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes és a családgondozó javasolja,

d) hajléktalansága miatt rászoruló, aki az Szt. 4. § (3) bekezdése e) lapján hajléktalannak minősül.

(2) Ingyenes ellátásban kell részesíteni azt az ellátottat, aki az Szt. 114. § (3) bekezdésben foglaltaknak megfelel

(3) Az étkeztetésszolgáltatást az Önkormányzat az étkeztetés szakmaiprogramja előírásai alapján biztosítja.

Házi segítségnyújtás

4. § (1) A házi segítségnyújtás szolgáltatást az Önkormányzat a házi segítségnyújtás szakmai programja előírásai alapján biztosítja.

(2) A házi segítségnyújtás igénybe vétele térítésmentes.

Családsegítés

5. § (1) A Szoc tv. 86. § (10) bekezdés a) pontja alapján Hernádkak község Önkormányzata biztosítja a családsegítő szolgálatot.

(2) A családsegítés szolgáltatást az Önkormányzat a Család –és gyermekjóléti szolgálat szakmai programja előírásai alapján biztosítja.

Eljárási rendelkezések

6. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások iránti kérelmet – a családsegítés, falugondnoki szolgáltatás kivételével – a szakmai programban meghatározott formanyomtatványon, szükséges mellékleteivel együtt Sóstófalva község polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A polgármester a kérelem benyújtását követően az önkormányzati rendelet és a szakmai programban meghatározott feltételek alapján dönt az ellátás igénybevételéről.

(3) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről –a falugondnoki szolgáltatás és a családsegítés kivételével-a polgármester és az ellátott, vagy annak törvényes képviselője, a szakmai programban meghatározott, írásbeli megállapodást köt.

(4) A családsegítés iránti kérelmeket a Család –és gyermekjóléti szolgálat családsegítőjénél a szolgálat szakmai programjában megjelölt ügyfélfogadás helyein lehet benyújtani

a) Sóstófalva Kossuth u. 48.,

b) Hernádkak Petőfi u. 16.,

c) Újcsanálos Hősök tere 1.

Az ellátás megszüntetésének esetei és módja

7. § (1) Az ellátás megszűnik, illetve szünetel, ha:

a) az ellátást igénybe vevő, vagy törvényes képviselője kérésére (ha az ellátás megszüntetését, illetve szüneteltetését kéri),

b) az ellátást igénybe vevő más ellátásba történő kerülése esetén,

c) az ellátást igénybe vevő halálával,

d) határozott idejű ellátás esetén a határidő lejártával-

(2) Az ellátás megszüntetését a jogosult vagy a törvényes képviselője kezdeményezheti, melynek alapján a polgármester a jogviszonyt megszünteti a felek megegyezése szerinti időpontban.

(3) Az ellátást meg kell szüntetni, ha

a) az ellátás biztosításának jogszabályi feltételei már nem állnak fenn,

b) az ellátott vagy a törvényes képviselője a ha az ellátott 2 havi személyi térítési díj fizetési kötelezettségének – önhibájából –nem tesz eleget, és ha felszólításra 8 napon belül sem teljesíti,

c) a jogosult 30 napig nem veszi igénybe az ellátást, kivéve, ha igazoltan kórházi kezelés alatt áll,

d) a jogosult az önkormányzat területén már életvitelszerűen nem tartózkodik, illetve az önkormányzat területén az állandó bejelentett lakcíme megszűnt.

e) ha az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi, vagy akadályozza.

(4) A polgármester írásban értesíti a jogosultat

a) személyes gondoskodás megszüntetéséről,

b) a megszüntetés okáról,

c) időpontjáról,

d) jogorvoslati lehetőségről.

Térítési díj

8. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásért – kivéve falugondnoki szolgáltatás és családsegítés esetében - térítési díjat kell fizetni.

(2) Az étkezésért járó személyi térítési díjat - számla alapján - a Hernádkaki Közös Önkormányzat Sóstófalva Kirendeltségén kell minden hónapban utólag befizetni.

(3) A szociális étkeztetés intézményi térítési díjának mértéke 920,- Ft.

(4) A térítési díj csökkentése vagy elengedése a polgármester hatásköre.

(5) Térítési díj csökkentésére abban az esetben kerülhet sor, ha a jogosult jövedelmi viszonyaiban önhibáján kívül lényeges rosszabbodás következett be.

(6) Térítési díj elengedésére abban az esetben kerülhet sor, ha a kérelmezőt elemi kár érte és létfenntartása veszélybe került.

(7) A családsegítés igénybe vétele térítésmentes.

A gyermekek védelmének rendszere

9. § (1) A Képviselő-testület biztosítja a pénzbeli és természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat.

(2) Pénzbeli és természetbeni ellátások:

a) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény,

b) a gyermekétkeztetés.

(3) A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátás a gyermekjóléti szolgáltatás.

Személyes gondoskodást biztosító gyermekjóléti ellátások

Pénzbeli és természetbeni ellátások

Gyermekétkeztetés

10. § Az Önkormányzat gyermekjóléti alapellátás keretében biztosítja a gyermekétkeztetést és a szünidei gyermekétkeztetést

A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások

Gyermekjóléti szolgáltatás

11. § (1) Hernádkak község Önkormányzata révén biztosítja a család –és gyermekjóléti szolgálatot.

(2) A család-és gyermekjóléti szolgálat eljárási rendjét e szolgálat szakmai programja határozza meg

Eljárási rendelkezések

12. § A gyermekjóléti szolgáltatás iránti kérelmeket a Család –és gyermekjóléti szolgálat családsegítőjénél a szolgálat ügyfélfogadás helyein lehet benyújtani:

a) Sóstófalva Kossuth u. 48.,

b) Hernádkak Petőfi u. 16.,

c) Újcsanálos Hősök tere 1.

Térítési díj

13. § (1) A gyermekétkeztetésért a Gyvt 21/B. § (1) bekezdése figyelembevételével térítési díjat kell fizetni.

(2) Az intézményi térítési díj mértéke Óvodai gyermekétkeztetés térítési díja (norma) Áfá-val 532-Ft.

(3) A személyi térítési díjat gyermekétkeztetés esetén egy havi időtartamra utólag kell megfizetni.

(4) Ha a fizetésre kötelezett az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj összegét vitatja vagy annak csökkentését, illetve elengedését kéri, a személyi térítési díj összegéről a polgármester határozattal dönt.

(5) A polgármester a személyi térítési díjat az intézményvezető javaslatával ellátott kérelemre csökkentheti, ha a fizetésre kötelezett személy havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(6) A személyi térítési díj csökkentésének mértéke a fizetendő személyi térítési díj 10 %-a.

(7) Ingyenes ellátásban az intézményvezető javaslatával ellátott kérelemre a Gyvt. 150. § (5) bekezdése szerinti esetben részesülhet a jogosult.

Záró rendelkezése

14. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 21/2013. (XII.31.) Korm rendelet és a szociális rendeletéről szóló 9/2019. (XII.19.) önkormányzati rendelet 12. §-14. §-a.