Zalacséb Község Önkormányzati Képviselőtestületének 4/2013. (IV.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2016. 02. 16- 2017. 03. 23

Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testületének
4/2013. (IV. 2.) önkormányzati rendelete
a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól


(egységes szerkezetben a módosítással)


Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (6) és (7) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1. §


E rendelet hatálya Zalacséb közigazgatási területén lefolytatott házasságkötési és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárásokra (továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény), az eljárásban részt vevő természetes személyekre terjed ki.


Az anyakönyvi esemény helye


2. §


(1) Az anyakönyvi eseményre alkalmas hivatali helyiség: a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal Zalacsébi Kirendeltségének tárgyalóterme


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott helyszínektől eltérő helyszínen (továbbiakban: külső helyszín) történő anyakönyvi esemény e rendelet, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (továbbiakban: tvr.) szabályai szerint engedélyezhető.


3. §


(1) Az anyakönyvi esemény – indokolt esetben – minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó szertartáshoz szükséges feltételek adottak és ahol az anyakönyvi iratok védelme biztosított.


(2) Szabadtéri helyszínen anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha helyben rendelkezésre áll olyan fedett helyiség, ahol rossz idő esetén a szertartás lebonyolítható.

Az anyakönyvi esemény ideje


4. §


(1) Hivatali munkaidőben történő anyakönyvi eseményre a munkaidő teljes időtartamában kerülhet sor.


(2) Az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn túl 19,00 óráig tartható.


Az anyakönyvi esemény időpontjának, helyszínének előzetes lefoglalása


5. §


(1) Az anyakönyvi esemény időpontjának és helyének előzetes lefoglalására legfeljebb az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző egy évvel van lehetőség.


(2) Az anyakönyvi esemény időpontjának és helyének előjegyzését az anyakönyvvezető vezeti.

Az engedélyezés szabályai


6. §


(1) A hivatali munkaidőn kívüli, illetve a külső helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló eljárás kérelemre indul.


(2) Az engedélyezési eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(3) A hivatali munkaidőn túli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelemnek és a kérelemnek helyt adó engedélynek minősül az anyakönyvi esemény létesítésére irányuló szándék bejelentéséről felvett jegyzőkönyv.


(4) A külső helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezését megelőzően – amennyiben a kért helyszínen anyakönyvi esemény korábban még nem lett engedélyezve – az anyakönyvvezető köteles helyszíni szemle során meggyőződni arról, hogy a helyszín a tvr-ben továbbá az e rendeletben foglalt feltételeknek maradéktalanul megfelel. Megállapításairól köteles a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal Zalacsébi Kirendeltségének vezetőjét tájékoztatni.


7. §


(1) Rendkívüli körülmény esetén az engedély megadásakor az e rendeletben foglalt feltételek meglététől el lehet tekinteni.


(2) Rendkívüli körülménynek számít különösen valamely kérelmező közeli halállal fenyegető, illetve ágyhoz kötött betegsége, mozgásában korlátozottsága, szabadságvesztés büntetése.


Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó szolgáltatások díja

Az anyakönyvvezetőt megillető díjazás


8. §


(1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.


(2) A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott anyakönyvi esemény - mint külön szolgáltatás esetén - az önkormányzatot megillető díjakat a rendelet melléklete külön-külön tartalmazza, beleértve az anyakönyvvezetőt megillető közreműködői díjat is.


(3)[1] Az anyakönyvvezetőt közreműködői díjként, amennyiben munkaidőn kívül működik közre anyakönyvi eseménynél, eseményenként hivatali helyiségben bruttó 10.000,- Ft, külső helyszínen bruttó 19.000,- Ft illeti meg.


(4)[2] A 7. § (2) bekezdésében foglalt esetben az anyakönyvi esemény díjmentes. Mentesül a díjfizetés alól minden első házasságot kötő zalacsébi állandó lakos.


(5)[3] A házasulók a szolgáltatási díjat a házasságkötést megelőző 15. napig kötelesek megfizetni a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal részére.


(6) Amennyiben az anyakönyvi esemény létesítésére irányuló szándékukat a kérelmezők írásban visszavonják, vagy az anyakönyvi esemény egyéb okból meghiúsul, akkor a szolgáltatási díjat az önkormányzat 8 napon belül köteles visszafizetni.


Záró rendelkezések


9. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal a (2) bekezdésben foglalt kitétellel, hogy a rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.


(2) A 8. § (3) bekezdés rendelkezéseit e rendelet hatályba lépését megelőzően indult eljárásokban is alkalmazni kell.


(3) A 4/2016. (II. 15.) önkormányzati rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti. A rendelet előírásait a folyamatban lévő házasságkötésekre is alkalmazni kell.





Pecsics Zoltán sk.

polgármester




Gáspárné Tóth Zsuzsanna sk.

jegyző




Záradék:

Egységes szerkezetbe vonva:

Zalacséb, 2016. február 16.


   Nagy Szilvia

kirendeletség-vezető

[1]

Módosította a 4/2016. (II. 15.) ör.

[2]

Módosította a 4/2016. (II. 15.) ör.

[3]

Módosította a 4/2016. (II. 15.) ör.