Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 07

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.12.07.

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Murga község területén működő közösségi színtérre, könyvtárra, valamint azon intézményekre, szervezetekre, egyházakra, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, melyek a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

(2) A rendelet hatálya kiterjed mindazokra a nem önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, civil szervezetekre, egyházakra, vállalkozásokra, társulásokra és magánszemélyekre, amelyekkel az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt, vagy akiket valamilyen módon támogat.

3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

3. § (1) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet, vagy ilyen tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.

(2) Az önkormányzat gondoskodik arról, hogy a község polgárai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a helyi közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.

(3) A nemzetiségek kultúrája a magyar kultúra szerves része, ezért annak megismertetésére és gyarapítására az önkormányzat külön figyelmet fordít.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § Az önkormányzat feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása terén:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, ennek keretében a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása (rendezvények, műsorok szervezése),

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása, ennek keretében az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, ismeretterjesztési, felnőttoktatási lehetőségek segítése,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása, ennek keretében

da) a település környezeti, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárása, megismertetése,

db) az egyetemes, a nemzeti és a különböző nemzetiségi kultúrák értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése,

dc) az ünnepek kultúrájának gondozása.

5. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása érdekében

a) közösségi színteret működtet,

b) könyvtári ellátást biztosít.

(2) A közösségi színtér megnevezése és címe: Murgai Közösségi Színtér 7176 Murga, Fő utca 47.

(3) Az önkormányzat a könyvtári ellátás érdekében megállapodással rendelkezik a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárral. A könyvtári információs és közösségi hely címe: 7176 Murga, Szabadság utca 124.

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik

a) a Zombai Körzeti Óvoda és Mini Bölcsődével,

b) a Zombai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával,

c) a község civil szervezeteivel, alapítványaival,

d) az egyházak helyi szervezeteivel,

e) helyi vállalkozókkal, magánszemélyekkel.

6. A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

7. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak finanszírozásáról az éves költségvetéséről szóló rendeletében dönt. A feladatok ellátását elsősorban a központi költségvetésből kapott, valamint pályázatokon elnyert támogatásokból, szükség szerint pedig a saját bevételek terhére kell biztosítani.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2011.(III.21.) önkormányzati rendelet.