Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelete

A temető használatának szabályairól

Hatályos: 2020. 06. 29- 2023. 02. 13

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelete

A temető használatának szabályairól

2020.06.29.

Sóstófalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés (a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A TEMETŐHASZNÁLAT ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

1. § (1) Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésére tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(2) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

A TEMETŐ INFRASRUKTÚRÁLIS FELTÉTELEIÉS HASZNÁLATI SZABÁLYA

2. § (1) A temetőben keletkezett hulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő konténerben kell elhelyezni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az Önkormányzat gondoskodik

(2) A temetőben sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja.

(3) A felravatalozott koporsót – kivéve a fertőző betegségben elhalt koporsóját – a gyászszertartás megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(4) A ravatalozó helyiséget legalább egy órával a temetés előtt, de minden esetben a ravatalozás után ki kell nyitni és a gyászolók rendelkezésére, kell bocsátani.

TEMETÉSI HELY

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a polgármester jelöli ki. Vitás ügyben a temetőt fenntartó Önkormányzat dönt.

(2) A sírhelytáblákban, a sírhelysorokban a sírhelyeket folyamatosan kell jelölni.

(3) A temetőben a temetkezésre használt helyek:

a) egyes sírhelyek,

b) sírboltok,

c) urnasírhely.

(4) A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi és hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát.

hossza cm

szélessége cm

mélysége cm

egymástól való távolság cm

egyes sírhelyek és sírbolt

250

150

220

100

urnasírhelyek

60

80

50

80 legalább

A temetési sorok egymástól való távolsága: 80 cm
Az urnás sírhelysorok egymástól való távolsága: 60 cm.
(5) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

A TEMETŐ HASZNÁLATÁNAK RENDJE

4. § A temető nyitva tartása nem korlátozott.

5. § (1) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet - annak megkezdése előtt - a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni a falugondnokon keresztül.

(2) Temetés után a felmaradt földet köteles 10 napon belül elhelyezni.

(3) A temető területén kizárólag az Önkormányzat ültethet fát.

6. § A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kár nem okozhatnak.

7. § (1) A temetőbe kutyát bevinni, a vak vezető kutya kivételével tilos.

(2) Az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani nem lehet. Hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni nem lehet.

(3) Hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni tilos.

(4) A temető infrastrukturális berendezéseinek megrongálása tilos.

8. § (1) A temető rendjének megszegői közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az eljárás lefolytatására a 2017. évi CLXXIX. törvénya közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. tv. rendelkezését kell alkalmazni.

(3) Az e rendeletben meghatározott a temető rendje alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben természetes személy esetén ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő jogi személy vagy jogi személyiséggel rendelkező szervezettel tízezer forinttól ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírságot az elkövető az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül az önkormányzat meghatározott számlájára történő befizetés útján köteles teljesíteni.

(5) A közigazgatási bírság mértékének megállapítása során érvényesülnie kell a fokozatosság követelményének.

(6) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(7) A temető rendjének szabályaival ellentétes magatartásokkal kapcsolatos hatáskör gyakorlását mind a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása esetében, mind a közigazgatási bírság kiszabása tekintetében a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

(8) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy amennyiben az önálló jövedelemmel nem rendelkező fiatalkorú annak megfizetését vállalja.

(9) Abban az esetben, ha a fiatalkorúval szemben a (8) pontban foglaltakra tekintettel közigazgatási bírságot kiszabni nem lehet, vele szemben figyelmeztetésintézkedést kell alkalmazni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőről és temetkezési tevékenységről szóló 10/2000. (IX.27.) rendelete.