Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelete

a közkifolyók használatának rendjéről

Hatályos: 2018. 08. 21

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelete

a közkifolyók használatának rendjéről

2018.08.21.

Sóstófalva község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX 13. § (1) bekezdés 11) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelembe véve a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, a víziközmű- szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény és víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendeleteinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet előírásait a következőket rendeli el:

1. § Sóstófalva község közigazgatási területén kiterjed mind azokra a fogyasztókra, akik a közüzemi vízellátást közkifolyókról veszik igénybe.

2. § (1) A közkifolyók vizét – háztartási szükséglet céljára – rendszeresen igénybe vehetik a közműves vízellátásba be nem kötött ingatlanok lakói, vagy azok a lakók, akiket a közműves vízellátásból a szolgáltató kikötött.

(2) A közkifolyókról csak szabad kifolyással lehet vizet vételezni, a közkifolyókra toldalék, gumicső felszerelése tilos.

(3) A közkifolyókról vizet öntözésre, gépjármű mosásra, mezőgazdasági célokra használni tilos.

(4) Az ivóvíz-szolgáltató és a Képviselő-testület hozzájárulása szükséges a közkifolyókon kifolyó víz, nem háztartási vízszükséglet kielégítésére céljára, illetőleg a víznek a közterületen lévő tűzcsapról nem tűzoltási célra történő igénybevételéhez.

(5) A (4) bekezdés szerinti vízfogyasztás utáni díjat átalánnyal kell megállapítani, amit az önkormányzat házipénztárába kell befizetni.

(6) Amennyiben a közkifolyók nem ivóvíz szükséglet kielégítése céljára történő igénybevétele nem a (4) bekezdésben meghatározott módon történik, abban az esetben a vízi-közműből jogosulatlanul igénybe vett ivóvíz illegális vételezése történik.

(7) A tűzcsapról, közkútról ideiglenes rácsatlakozással illegálisan vételezett vízmennyiség ellenértékét – amennyiben a jogtalanul igénybe vett vízmennyiség nem határozatható meg – 10 m3 vízmennyiség alapul vételével, az aktuális vízdíj 5-szörös értékével kell meghatározni.

3. § (1) A településen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező személyek, akiknek a használatában lévő lakáscélú ingatlanára nincs bevezetve a vezetékes ivóvíz, vagy a közműves vízellátásból a szolgáltató kikötötte (a továbbiakban: a közkifolyó használatában érdekelt fogyasztó) az önkormányzat részére a közkifolyó használatáért víz díjat kötelesek fizetni.

(2) A közkifolyó használatában érdekelt fogyasztók körét az önkormányzat állapítja meg és erről nyilvántartást vezet. A nyilvántartásban az a személy kerül rögzítésre, akinek lakóhelye legfeljebb 150 m-es körzetén belül a közműves ivóvízfogyasztásra módot nyújtó közkifolyó található és megfelel a 2. § (1) bekezdésében foglalt feltétel valamelyikének.

4. § A közkifolyó használatában érdekelt fogyasztó az 1. függelék szerinti nyomtatványon köteles nyilatkozni a közkifolyó használatáról és a vízfogyasztás díjának fizetési módjáról. A nyilatkozat megtagadása nem akadálya a közkifolyó használati vízdíj fizetési kötelezettség keletkezésének.

5. § (1) A közkifolyókról fogyasztott víz díját – a közkifolyó használatában fogyasztó – az önkormányzat felé, háztartásonként 1 m3/fő/hó vízátalány figyelembevételével tartoznak fizetni.

(2) A közkifolyó használati vízdíj egységára megegyezik az ivóvíz-szolgáltató által a lakossági fogyasztók részére számázott mindenkori egységárral.

(3) A közkifolyó használati vízdíj havi összegét minden hónap 20. napjáig kell az önkormányzat által kibocsátott számla alapján az önkormányzat javára megfizetni.

(4) Amennyiben a fogyasztó a befizetési kötelezettségének önként nem tesz eleget, úgy 15 napon belül a jegyző felhívja a fogyasztó figyelmét a díjfizetési kötelezettségének teljesítésére.

(5) Ha a fogyasztó a befizetési kötelezettségének a felszólítás után sem tesz eleget, a jegyző gondoskodik a díjhátralék adók módjára történő behajtásáról.

6. § Az önkormányzat a közkifolyó használati vízdíj megfizetését ingatlanonként vizsgálja. A megfizetni elmulasztott vízdíjból keletkezett hátralék megfizetésére az ingatlan tulajdonosa és bejelentett lakosa(i) egyetemlegesen kötelesek.

7. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 8/2017. (IV. 3.) önkormányzati rendelet.