Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testületének 7/2017. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet készítése és módosítása során irányadó partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 27

Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében, továbbá a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29/A. §-ában foglaltakra figyelemmel a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet készítése és módosítása során irányadó partnerségi egyeztetés szabályairól a következőket rendeli el:

1. §


A településfejlesztési koncepció (a továbbiakban: koncepció), az integrált településfejlesztési stratégia (a továbbiakban: stratégia), a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv) és a településképi rendelet készítése és módosítása során a polgármester a partnerségi egyeztetést e rendelet szerint, továbbá a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) 29/A. §-ában foglaltaknak megfelelően folytatja le az érintettekkel.

Az egyeztetésben résztvevő partnerek köre


2. §


Az 1. § szerinti egyeztetésben partnerként vesznek részt:


a) a Zalacsében lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező cselekvőképes természetes személyek,

b) a Zalacsében székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

c) a Zalacsében székhellyel rendelkező civil szervezetek,

d) a működésük által a települést érintő érdekképviseleti, illetve egyházi szervezetek.

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


3. §


A polgármester a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítése és módosítása során a széleskörű nyilvánosság biztosítása érdekében a társadalmi bevonás keretében az alábbiak szerint tájékoztatja a partnereket:


a) a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal Zalacsébi Kirendeltsége (a továbbiakban: Kirendeltség) hirdetőtábláján, illetve közterületen elhelyezett hirdetőfelületen hirdetmény kifüggesztésével,

b) a helyi önálló lapban tájékoztatás közzétételével,  

c) Zalacséb Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) hivatalos honlapján a teljes dokumentáció közzétételével, és

d) a kormányrendelet 29/A. §-ában meghatározott esetekben lakossági fórum keretében a tervezet ismertetésével, azzal, hogy az elkészült tervezet a lakossági fórumot megelőzően legalább nyolc nappal az a)-c) pont szerint közzétételre kerül.

A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartásának módja


4. §


(1) A partnerek a tervezetekkel kapcsolatos írásbeli javaslataikat, illetve véleményeiket


a) megküldhetik postai úton az Önkormányzat levélcímére,

b) megküldhetik elektronikus úton az Önkormányzat elektronikus levélcímére,

c) személyesen átadhatják lezárt borítékban a Kirendeltség titkárságán.


(2) Szóbeli javaslattétel vagy véleményadás a lakossági fórum keretében történhet, az így elhangzottak a Kirendeltség útján jegyzőkönyvben kerülnek rögzítésre.  


(3) A javaslatok és vélemények megadására szolgáló határidő az adott, kormányrendelet szerinti eljárástól függően a hirdetményben kerül meghatározásra.


(4) A partnerek által megadott vélemények és javaslatok a vonatkozó ügyiratban kerülnek elhelyezésre.

Az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk és nyilvántartásuk rendje


5. §


(1) A beérkezett javaslatokról és véleményekről való döntés a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, amely azok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról képviselő-testületi határozatban rendelkezik.


(2) Amennyiben a Képviselő-testület valamely javaslat vagy vélemény elfogadását nem támogatja, úgy az adott határozatban rögzíteni kell az el nem fogadás indokolását is.


(3) Az érintett képviselő-testületi határozatok a vonatkozó ügyiratban kerülnek elhelyezésre, valamint megtekintésük lehetőségét az Önkormányzat hivatalos honlapján is biztosítani kell.

Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések


6. §


A koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet elfogadását, illetve kihirdetését követő öt napon belül az adott dokumentum teljes terjedelemben elhelyezésre kerül az Önkormányzat hivatalos honlapján, továbbá a partnerek számára az e rendelet 3. § a)-c) pontja szerint tájékoztatás kerül közzétételre azok elfogadásról.



Záró rendelkezések


7. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit az 1. §-ban meghatározott dokumentumok készítésének és módosításának a jelen rendelet hatályba lépését követően indult egyeztetési eljárásai során kell alkalmazni.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző – hirdetőtáblán való kifüggesztés útján – gondoskodik.






                            Erdei Csaba                                                       Kovács Ildikó

                            polgármester                                                           aljegyző