Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról

Hatályos: 2022. 01. 01

Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról

2022.01.01.

Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007.(III.26.) Kormányrendelet 18. §-ában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében az Önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíjban részesíti azt a Gyöngyösoroszi község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező szociálisan rászoruló pályázót, akinek e rendelet szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható és az illetékes irányító hatóság által meghirdetett „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati

a) a képzésre vonatkozó keretidőn belül, teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat („A” típusú pályázat), vagy

b) utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, vagy felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett személy, aki a következő tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, vagy felsőfokú szakképzésben kíván részt venni, („B” típusú pályázat).

2. § Bursa Hungarica ösztöndíjként nyújtható támogatás megállapításáról, a pályázat benyújthatóságáról és a tárgyévi pályázati rendszerhez csatlakozásról évente egy alkalommal a Képviselő-testület dönt.

3. § (1) A pályázati űrlap csak a hallgatói jogviszony igazolása („A” típusú pályázat esetén), valamint a pályázó és a vele közös háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelmének összegét igazoló dokumentumok csatolása esetén érvényes.

(2) Érvénytelen az a pályázat, amelyet határidőn túl, nem az erre rendszeresített űrlapon, hiányosan, hibásan kitöltve, illetve a kötelező mellékletek nélkül nyújtottak be.

4. § (1) A Bursa Hungarica ösztöndíjként nyújtható támogatás elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

(2) Pályázati támogatásban (mind az „A”, mind a „B” típusúban) az részesülhet, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 600 %-át.

5. § A Bursa Hungarica ösztöndíjként nyújtható támogatás havi összege 5000Ft/fő.

6. § Bursa Hungarica Ösztöndíj települési támogatás önkormányzat által fizetett részét az önkormányzat minden év január 31-ig 5 havi és minden év augusztus 31-ig 5 havi összegben átutalással teljesíti az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részére, amennyiben az Önkormányzat határozata alapján a tárgyévi programban részt vesz.

7. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.