Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a jövedelemi feltételhez nem kötött helyi támogatásokról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 12. 15

Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a jövedelemi feltételhez nem kötött helyi támogatásokról1

2022.01.01.

Gyöngyösoroszi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdése 4., 8. és 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. § A rendeletben meghatározott jövedelemvizsgálathoz nem kötött, helyi hatáskörben megállapított pénzbeli és természetbeli ellátások, támogatások elősegítik a Gyöngyösoroszi községben élők szociális biztonságának megőrzését.

2. § (1) A jogosult számára a Képviselő-testület állapítja meg a

a) gyermekétkeztetésben részesülő gyermekek étkezési térítési díjának helyi támogatását,

b) általános és középiskolás gyermekek és fiatal felnőttek tankönyv és tanszerellátásának helyi támogatását,

c) nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők részére nyújtható helyi támogatását,

d) temetési költség helyi támogatását.

(2) A Képviselő-testület e rendelet szerinti ellátásokkal kapcsolatos átruházott hatásköreit szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletében határozza meg.

3. § (1) A rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket, a Gyöngyöstarjáni Közös Önkormányzati Hivatal Gyöngyösoroszi Kirendeltségét lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.

(2) A 2. § (1) bekezdése szerinti ellátások megállapításához a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyes adatait, TAJ számát és az egyes ellátásoknál meghatározott adatokat jogosult kezelni az elbíráló szerv.

4. § (1) Gyermekétkeztetésben részesülő gyermekek étkezési térítési díjának helyi támogatásában részesíthető az a Gyöngyösoroszi községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező gyermek, aki óvodai nevelésben, vagy általános iskolai oktatásban vesz részt.

(2) A szeptember 1. és november 30. között beérkezett kérelmek esetében, amennyiben a támogatást a Képviselő-testület megállapítja, az a nevelési illetve oktatási év első napjától legfeljebb annak utolsó napjáig adható.

(3) A jogosultsági feltételek év közbeni megszűnése esetén, a támogatás folyósítását a megszűnés napjával meg kell szüntetni.

(4) A támogatás havi összege gyermekenként nem haladhatja meg a fizetendő térítési díj 100 %-át.

5. § (1) Általános és középiskolás gyermekek és fiatal felnőttek tankönyv és tanszerellátásának támogatásához helyi támogatás nyújtható évente egy alkalommal.

(2) Támogatásra jogosult, aki nappali tagozaton tanulói jogviszonnyal rendelkező általános iskolás tanuló, középiskolai tanuló, vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és tanulói/hallgatói jogviszonyát az adott tanévre jogszerűen igazolja.

(3) A pénzbeli támogatás összege:

a) általános iskolás tanuló esetében 5.000 Ft,

b) középiskolások esetében 10.000 Ft,

c) felsőfokú intézményben tanulók esetében 15.000 Ft,

(4) A támogatásról a Képviselő-testület tárgyév október 31. napjáig dönt.

6. § (1) Nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők helyi támogatására jogosult az, aki a támogatás évében nyugdíjasnak minősül és nyugdíjszerű ellátásban részesül, és Gyöngyösoroszi közigazgatási területén van a bejelentett lakcíme. Amennyiben a jogosult Gyöngyösoroszi község közigazgatási területén csak tartózkodási hellyel rendelkezik, írásban köteles nyilatkozni, hogy életvitelszerű tartózkodási helyén lakik és más önkormányzattól nyugdíjhoz és nyugdíjszerű ellátáshoz kötött támogatást nem vesz igénybe.

(2) A támogatás évi egy alkalommal adható.

(3) A támogatás mértéke legfeljebb 10.000 Ft

(4) A támogatásról a Képviselő-testület dönt az önkormányzat költségvetési rendeletének figyelembe vételével.

7. § (1) Halálesethez kapcsolódó kiadásokhoz nyújtható helyi támogatásra jogosult az a Gyöngyösorosziban lakcímmel rendelkező lakos, aki az elhunyt eltemetéséről gondoskodott, és kérelmét hiánytalanul benyújtotta.

(2) A halálesethez kapcsolódó kiadásokhoz nyújtható helyi támogatás pénzbeli támogatás, összege 30.000 Ft.

(3) A halálesethez kapcsolódó támogatás esetén a kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, a kérelmező nevére kiállított temetési számla másolatát.

8. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Gyöngyösoroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 23. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 16. napjával.