Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 07. 02- 2022. 12. 02

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2022.07.02.

Győrzámoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, valamint 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Győrzámoly Község Önkormányzat tulajdonában álló, 257. hrsz. alatt felvett köztemetőre (a továbbiakban: temető), valamint a temető fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetkezési szolgáltatók tevékenységére és a temetőt látogatókra.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsó, illetve hamvakat tartalmazó urna helyezhető el rátemetéssel;

2. kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsók, valamint hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel;

3. síremlék: a temetkezési hely jelölését szolgáló, a csatlakozó terepszintből kiemelkedő, keretszerkezettel rendelkező építmény;

4. sírhely: minden olyan temetési hely, amelyet meghatározott számú koporsó, vagy urna elhelyezésére jelöltek ki;

5. temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállítási járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik;

6. sírbolt (kripta): nyilvántartó könyvben megjelölt helyen, fenntartói engedéllyel és a hatályos építésügyi hatósági jogszabályi előírásoknak megfelelően épített, al-, illetve felépítménnyel rendelkező, meghatározott számú koporsó talajszint alatti elhelyezésére létesített építmény;

7. urnasírhely: a hamvasztásos temetés esetén legfeljebb négy elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely;

8. közös sírhely: több halott együttes eltemetésére kijelölt terület, amelyet az önkormányzat szükség szerint közérdekből (egészségügyi, temetőrendezési stb.) létesíthet.

3. A temető fenntartása

3. § (1) A temető fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő köztemető infrastrukturális létesítményei:

a) ravatalozó;

b) tároló-hűtő;

c) ivóvíz közkifolyók;

d) illemhely.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítmények használatáért az önkormányzat díjat nem számol fel.

(4) Az önkormányzat feladata a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytáblainak megépítése, kialakítása, karbantartása.

II. Fejezet

A temetési helyekre és a temetkezési tevékenységekre vonatkozó szabályok

4. A temetési helyek kialakítása

4. § (1) Az önkormányzat a temetkezési helyeket használatra átengedi azoknak, akik a használati jogot e rendeletben foglaltak alapján megváltották. A temetkezésre használt helyek feletti használati jog nem képezheti további jogügylet tárgyát.

(2) Temetkezésre szolgáló helyek:

a) egyes sírhely;

b) kettes sírhely;

c) gyermeksírhely;

d) urnasírhely;

e) sírbolt (kripta);

f) urnafülke.

(3) A temetőt sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki.

(4) A sorokat számozni kell, amit a térképen jelölni kell.

(5) A sírboltok, a gyermek-, a kettes-, és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

5. A temetési helyek használata

5. § (1) Egy személynek csak egy sírhelye lehet, amit előre is meg lehet váltani.

(2) Kettes sírhelyű parcellák esetében lehetőség van a temetett sírhely mellett még egy temetési hely előre történő megváltására.

(3) A korábban családi sírhelyként lefoglalt, egynél több, egymás mellett fekvő, még fel nem használt sírhelyet közérdekből az önkormányzat igénybe veheti úgy, hogy köteles a sírhely megváltáskori díját visszatéríteni.

(4) Az önkormányzat – felajánlás esetén – bármely megváltott, de igénybe nem vett temetési helyet, a temetési hellyel rendelkezni jogosult személytől köteles visszaváltani. A sírhely újraértékesítését követő 30 napon belül - a 20% kezelési és az igénybe nem vett használati időre eső összeg levonása után – a megváltási összeget vissza kell fizetni.

(5) Exhumálás esetén a kiürült sírhellyel az önkormányzat rendelkezik. A sírhely árát a (4) bekezdésben foglaltak alapján kell megtéríteni a jogosultnak.

(6) Az előre megváltott sírhely gondozásáról a megváltó személy köteles gondoskodni.

6. A síremlékek

6. § (1) A síremlék alapozásának méreteit és alapozási anyagát az önkormányzat ellenőrzi. A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék és a sírjel nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) Síremlék köré szilárd burkolatú kísérőjárda építhető a sírhely határain belül.

(3) A sírok fölé emelt síremlékek és fejfák karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén a létesítő, illetve annak örökösei, hozzátartozói kötelesek gondoskodni. Kötelesek továbbá a síremlékek állapotát folyamatosan ellenőrizni annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki baleset- vagy életveszélyes helyzet, ezért a teljes felelősséggel tartoznak.

(4) A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb méretet, a magassága anyagától függően a csatlakozó terepszinttől:

a) műkő, terméskő esetén legfeljebb 2 méter;

b) kopjafa esetén legfeljebb 2,2 méter lehet.

(5) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(6) A síremlék, sírbolt szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az önkormányzat ellenőrzi. A rá- és mellétemetéskor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani, kivéve, ha az visszaépítésre kerül.

(7) A régi sírkövek kegyeletből és kultúrtörténeti érték miatt a kerítés mentén, vagy egy erre a célra kijelölt helyen (síremlék park) felállítandók.

(8) A sírhely használati ideje alatt a síremléket /sírjelet/ eltávolítani, vagy arról halott nevét törölni tilos.

(9) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad. Kegyeletet sértő síremlék (sírjel) lebontását a polgármester rendelheti el.

7. A temetési helyek méretei

7. § (1) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sír: 2,1 m hosszú, 2 m mély, 0,9 m széles;

b) felnőtt kettes sír: 2,1 m hosszú, 2 m mély, 1,9 m széles;

c) 14 éven aluli gyermeksír: 1,3 m hosszú, 1,6 m mély, 0,60 m széles;

d) urnasír: 0,8 m hosszú, 1 m mély, 0,6 m széles;

e) urnafülke: 0,3 m hosszú, 0,3 méter széles;

f) sírbolt:

fa) 2 koporsóra: 3 m hosszú, 2,1 m mély, 2,1 m széles;

fb) 4 koporsóra: 3 m hosszú, 2,6 m mély, 3 m széles;

fc) 6 koporsóra: 3,4 m hosszú, 3,1 m mély, 3 m széles.

(2) A sírok egymástól való távolsága legalább 60 cm. A sorok közötti távolságnak 1 méternek kell lenni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) A felnőtt sírhelybe 14 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

8. A sírboltok

8. § (1) Sírboltot a fenntartó által kijelölt helyen, a vonatkozó építési előírások szerint lehet felállítani. A felállítás előtt a sírbolt vázlatát vagy leírását be kell mutatni, amit a fenntartó nyilvántartásba vesz. Átépítés csak a fenntartó véleményének kikérése után lehetséges.

(2) A sírbolt alját és oldalfalait a vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a rendelkezői minőségét a sírboltkönyvbe bejegyeztette.

(4) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt tulajdonosának a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(5) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenes ági rokonait, továbbá azok házastársait lehet benne eltemetni.

(6) A sírboltba csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül kétkoporsós sírboltba további négy-, négykoporsós sírboltba további nyolc-, hatkoporsós sírboltba pedig további tizenkettő urna helyezhető el.

(7) A sírboltban csak kettős koporsót és kettős urnát szabad elhelyezni. A koporsók és az urnák közül az egyiket légmentesen le kell zárni.

(8) A sírbolt használati ideje alatt a sírboltot eltávolítani vagy arról a halott nevét letörölni tilos.

9. Temetkezési szabályok

9. § (1) A temetés hamvasztással, vagy koporsós temetéssel történik, egyházi vagy világi szertartás keretében.

(2) Az egyes sírhelyekbe egy, a kettes sírhelyekbe két felnőtt koporsó helyezhető el.

(3) Urnafülkébe 1 urna, míg urnasírba legfeljebb 4 urna helyezhető el.

(4) Rátemetés – a 25 éves porladási időt megelőző újabb temetés - egyes és kettes sírhelyre végezhető a szükséges engedélyek birtokában, ahol a második koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységre kell, hogy kerüljön.

(5) Urnát sírhelybe és sírboltba sírnyitási engedély nélkül is el lehet helyezni, de az elhelyezési szándékot ebben az esetben is előzetesen be kell jelenteni a fenntartónál.

(6) Betemetett egyes sírba 2 urna, kettes sírhely 1-1 részébe az egyes sírhelyeknek megfelelő számú urna rátemethető. Az urnát úgy kell elhelyezni, hogy a talajszinttől legalább 0,5 m mélyre kerüljön.

(7) Rátemetés, illetve mellétemetés esetén a balesetek elkerülése érdekében a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újra fel lehet állítania.

10. A temetési helyek feletti rendelkezési jog

10. § (1) A temetési helyek használati idejének, azaz a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes-, kettes-, valamint gyermeksírhely esetén 25 év;

b) urnasírhely és urnafülke esetén 25 év;

c) sírbolt (kripta) esetén 60 év.

(3) A temetési helyekért az 1. mellékletben meghatározott mértékű megváltási díjat kell fizetni.

(4) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával az elhunyt hozzátartozója, az eltemettetésre kötelezett, ezek hiányában az eltemettető, újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni.

(5) Az egyszeri megváltás meghosszabbítható, melynek időtartama megegyezik a (2) bekezdésben foglaltakkal. A temetési hely díja és az újraváltás díja megegyezik.

(6) A kettes sírhely használati ideje a második temetés napjától számított 25 év.

(7) Ha a kettes sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második temetés, a kettes sírhely további használati jogát – az első 25 év elteltétől számítva – csak újraváltással lehet fenntartani.

(8) Az e rendeletben szabályozott díjak emelését az önkormányzat minden év december 31-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozóan.

11. Nyilvántartások, gazdálkodási szabályok

11. § (1) A temető fenntartója vezeti a nyilvántartó könyvet és a sírbolt könyvet.

(2) Ha a sírhellyel, urnafülkével, sírbolttal rendelkezni jogosultak a lejárati időt követő 12 hónapon belül nem rendelkeznek és a felhívásnak sem tesznek eleget, vagy a sírhely használati idejét díjfizetés ellenében nem váltják meg, a fenntartó jogosult a holttestek maradványait (urnáit) közös sírhelyre áttemettetni, illetve az eredeti sírhelyben lemélyítve elhelyezni. Az így megürült sírhely újból értékesíthető, de erről a fenntartó köteles nyilvántartást vezetni.

(3) A temetőben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna kiadásához a temetésről gondoskodótól kell hozzájárulást beszereznie a kérelmezőnek.

III. Fejezet

Temetési szolgáltatások

12. A temetkezési szolgáltatók

12. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának a munkálatot előzetesen bejelentette.

(2) A temető területén külön jogszabályban meghatározott ipari és szolgáltató tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni.

13. § (1) Az önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(2) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Ugyanazon a napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

(3) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temető fenntartójának képviselőjével történt előzetes egyeztetés után lehet. A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a fenntartó önkormányzatnak.

(4) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

(5) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó, a törvényben meghatározott személy rendelkezése az irányadó.

(6) Amennyiben a temetés az önkormányzat költségén történik, a temetés módját az önkormányzat határozza meg.

13. A ravatalozó használatának rendje

14. § (1) Ravatalozni a temetőben csak az arra kijelölt helyen szabad. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(2) Az elhunytak temetőn belüli szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

IV. Fejezet

A temető rendje

14. A temető rendje

15. § (1) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet.

(2) A temetőben mindenki köteles a hely csendjének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást tanúsítani.

(3) A temető folyamatos tisztántartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról a fenntartó önkormányzat gondoskodik. A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az önkormányzat által kihelyezett hulladékgyűjtő konténerbe szabad elhelyezni. A konténerbe tilos elhelyezni a nem a temetőből származó hulladékot.

(5) Az önkormányzatot nem terheli őrzési, kártérítési felelősség a temetőben elhelyezett síremlékek, tárgyak tekintetében.

16. § A temető nyitvatartási ideje:

a) április 1. – október 31. 06.00 – 20.00 óráig;

b) november 3. – március 31. 07.00 – 18.00 óráig;

c) mindenszentek ünnepén és halottak napján a temető egész nap nyitva van.

17. § (1) A temetőbe kizárólag a temetkezési szolgáltatást végzők, a mozgássérültek, továbbá a síremlékek felállításához, felújításához szükséges szállítást végzők járművei, valamint az önkormányzat megbízását teljesítő járművek hajthatnak be.

(2) A vakvezető és a rendőrségi kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(3) 12 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

18. § A temetőben a temetési helyeket, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, növényzetet, virágokat megrongálni, beszennyezni, illetve a temetőből kivinni tilos.

19. § A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni csak az önkormányzat engedélyével és általa meghatározott helyen szabad.

20. § (1) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos, arra engedély nem adható. Az e rendelet hatályba lépése előtt létesített kerítések mindaddig fennmaradhatnak, amíg az adott temetési hely megváltási díjának a megfizetési megtörténik. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelyek közé úgy építhetők, hogy azok a temető rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(2) Tilos a temetési hely környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

21. § (1) A temetési helyen kívüli területre kizárólag az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet növényt.

(2) A temetési helyekre olyan növények telepíthetők, amelyek nem terjednek túl a temetési hely határán.

(3) A temetési helyen csak a hely díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el.

(4) A temetési helyen fát ültetni tilos.

(5) A temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy kártalanítás nélküli eltávolítására.

22. § A temetőt használók a temetőben kötelesek a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyertya, mécses) úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

23. § A temetések alkalmával vagy felújítás céljából megbontott temetési helyet a lehető legrövidebb időn belül helyre kell állítani. A megbontott temetési hely darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállíttatásáról az eltemettető vagy temetés esetén megbízott temetkezési vállalkozó köteles gondoskodni.

15. A temető használata

24. § (1) A temető teherforgalmi nagykapuja alapesetben zárva van. A temetőben munkát végző temetési és egyéb szolgáltatók a fenntartó önkormányzatnál kérhetik a kapu nyitását, valamint a munka végeztével kötelesek távozásukat bejelenteni.

(2) A temetőben építési, felújítási munkát végző vállalkozók a rendelet 2. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni a temető fenntartójának.

(3) Az önkormányzat engedélye szükséges az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(4) A (2)–(3) bekezdésben foglalt munkálatokat a megkezdésük előtt minimum 3 nappal korábban be kell jelenteni az önkormányzat felé.

(5) A temető fenntartójának engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető fenntartója a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmezett állapot megszüntetésére.

(6) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne zavarja a temetési, búcsúztatási szertartásokat. Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával a temetőben nem dolgozhatnak. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely a munkálatok miatt megsérül, annak okozója köteles gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról.

(7) A munka elvégzését követően a vállalkozó a munkaterületet rendezett, tiszta állapotban köteles átadni a fenntartónak, a maradék építési anyagot, hulladékot pedig köteles elszállítani a hulladék keletkezésétől számított 3 napon belül.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a fenntartónak történő előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(9) A temető használati rendjéről szóló tájékoztatót a temető területén jól láthatóan el kell helyezni.

16. Záró rendelkezések

25. §1

26. §2

1. melléklet

A temetési helyek megváltási és újraváltási díja

1. egyes sírhely: 8.000,-Ft + ÁFA /sírhely/25 év

2. kettes sírhely: 16.000,-Ft + ÁFA /sírhely/25 év

3. urnasír: 8.000,-Ft + ÁFA /sírhely/25 év

4. urnafülke: 8.000,-Ft + ÁFA /sírhely/25 év

5. sírbolt (kripta): 80.000,-Ft + ÁFA/sírbolt/60 év

6. rátemetés vagy urnás rátemetés esetén a sírhely díja: a mindenkori sírhelydíjnak a lejárati időre számított időarányos része

2. melléklet

A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők (sírkövesek) által fizetett hozzájárulási díjak

1. temetőfejlesztési hozzájárulás sírkövesek, kriptaépítés, felállítandó síremlék, egyéb szakipari munka esetén: 1.500,-Ft+áfa/nap

1

A 25. § a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-a alapján nem lép hatályba.

2

A 2010. évi CXXX. törvény 12/A. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.