Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015(III.12..)önkormányzati rendelete

Sóstófalva Község Önkormányzatának 1/2015 (III.12.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 05. 13- 2016. 03. 11

Sóstófalva Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya

(1)   A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a közös önkormányzati hivatalra terjed ki.

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai

(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

55 877 E Ft

Költségvetési bevétellel

55 877 E Ft

Költségvetési kiadással

 0 E Ft

54 711 E Ft

1 166 E Ft

Költségvetési egyenleggel

-ebből  működési

           felhalmozási

állapítja meg.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok szerinti bontásban az 1.2  melléklet szerint állapítja meg.

(4)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

3. § A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   A létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát a 9. sz. mellékletek szerint határozza meg.

(2)  Saját bevételek részletezését a 4. sz. melléklet tartalmazza.

(3) A beruházási kiadások előirányzatait beruházásonként az 5. sz. melléklet tartalmazza.

(4)  Az előirányzat-felhasználási tervet a 6. sz. melléklet tartalmazza.

(5) A 2015.évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(6)  A 2015.évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 8. sz. melléklet tartalmazza.


4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai

 (1)  Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

 (3)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

 (4)  Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

 (5)  Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

 (6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


5. § Az előirányzatok módosítása

(1)   Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) A Képviselő-testület a kötelezettségvállalás jogát 200.000,-Ft összeghatárig átruházza a polgármesterre utólagos beszámoltatás mellett.

(4)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


5. § Az előirányzatok módosítása

(1)   Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) 1 A polgármester a képviselő-testületet 200.000 Ft feletti kötelezettség-vállalás esetén tájékoztatni köteles.


(4)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


1 Módosította a 9/2015. (V.12.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2015. május 13-tól.


6. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1)   Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.



7. § Záró és vegyes rendelkezések


(1)   Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 01-től kell alkalmazni.

(2)  Hatályát veszti Sóstófalva Község Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 2/2014 (III.14.) önkormányzati rendelet.