Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2017. 01. 18- 2018. 08. 21

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (3)-(4) bekezdésében és a 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. A rendelet célja, alapelvei


1.§


(1) A rendelet célja, hogy a Sóstófalva község Önkormányzata (továbbiakban:     Önkormányzat) által működtetett falugondnoki szolgálat Sóstófalva belterületi részén élők számára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 60. § (1) bekezdésében maghatározottakat biztosítsa.

(2) A rendelet az életminőség javítása érdekében meghatározza a falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat és azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

(3) A falugondnoki szolgálat eredményességének biztosítása érdekében az Önkormányzat, valamint annak szervei, a településen működő oktatási és egészségügyi intézmények, civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.

2. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok meghatározása


2.§


A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások:

a) alapfeladatnak minősülő szolgáltatások,

b) kiegészítő feladatnak minősülő szolgáltatások,

c) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.





3.§


Alapfeladatnak minősül:

a) közreműködés, 
aa) az étkeztetésben, 
ab) a házi segítségnyújtásban, 
ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában, 
ad) egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben.

b) egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulás segítése,

c) gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása.





4.§


Kiegészítő feladatnak minősül:

a) a közösségi, művelődési, sport-és szabadidős rendezvények szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés, valamint egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

5.§


Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül:

a) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,

c) közreműködés a tömegközlekedéshez való hozzájutásban

d) Sóstófalva belterületi lakott részen a közfoglalkoztatottak munkájának irányítása, felügyelete.


Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül:

a) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,

c) közreműködés a tömegközlekedéshez való hozzájutásban

d) Sóstófalva belterületi lakott részen a közfoglalkoztatottak munkájának irányítása, a végrehajtás ellenőrzése.1

1Módosította a 16/2016(XII.30.)önkormányzati rendelet 1.§-a,hatályos 2016.december 31-től

6.§


A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatások tartalmát részletesen a  Szakmai program tartalmazza.


7.§

(1) A falugondnoknak elsősorban a szociális alapellátás körébe tartozó feladatait kell ellátnia, az egyéb szolgáltatás jellegű feladatait csak akkor láthatja el, ha a kötelező feladatainak ellátását nem veszélyezteti.

(2) A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a falugondnok végzi a Polgármester iránymutatásai alapján.

(3) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése - az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében - a falugondnok feladata és felelőssége.


3. Eljárási rendelkezések

 8.§


(1) A falugondnoki szolgálat által nyújtott ellátások igénybevétele iránti eljárás az ügyfél kérelme alapján vagy hivatalból indul.

(2) A kérelmeket szóban vagy írásban a falugondnoknál, vagy a Gesztelyi Közös Önkormányzati Hivatal Sóstófalvai Kirendeltségén lehet benyújtani, a kért szolgáltatás megnevezésével, a teljesítés kért időpontja előtt legalább 2 munkanappal.

(3) A falugondnok számára a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM. rendelet 8. számú melléklet alapján vezetett tevékenységnapló „szolgáltatást igénybevevők aláírása" oszlop - mely a tevékenység elvégzését igazolja - vezetése nem kötelező. A tevékenységi naplóban csak az utasok száma kerül feltüntetésre. A naplót köteles rendszeresen vezetni, melyet a Polgármester ellenőriz.






9.§

A falugondnoki szolgálat által biztosított szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe.


4. A falugondnoki szolgálat ellátása


10.§


(1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el, a munkaköri leírásban foglaltaknak, valamint a Polgármester utasításai alapján. Az egyéb munkáltató jogokat a Polgármester látja el.

(2) A falugondnokot a Képviselő-testület nevezi ki és menti fel. Kinevezésére és foglalkoztatására a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A falugondnoki szolgálat folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a falugondnok távolléte esetén helyettesítéséről a Polgármester gondoskodik. 

(4) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű felelősség biztosítással és CASCO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet Sóstófalva község Önkormányzata biztosítja.

(5) A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(2) A falugondnokot a Képviselő-testület nevezi ki és menti fel. A Képviselő-testület hatásköre a falugondnok bérének megállapítása, jutalmazása, fegyelmi büntetés kiszabása.2

2Módosította a 16/2016(XII.30.)önkormányzati rendelet 1.§-a,hatályos 2016.december 31-től

11.§


A falugondnok a feladatellátás eredményességének, hatékonyságának növelése érdekében együttműködik a feladatellátásában közreműködő személyekkel, szervezetekkel így:

a) Gesztelyi Közös Önkormányzati Hivatallal,

b) tagóvoda vezetőjével,

c) háziorvossal, védőnővel.


12.§


A falugondnoki szolgáltatást igénybe vevő panasszal, kifogással élhet, amelyet a Polgármesternél személyesen, vagy írásban nyújthat be. A panaszt a Polgármester  kivizsgálja, amelynek eredményéről 15 napon belül értesíti az ellátottat és tájékoztatja a Képviselő-testületet.

5. Záró rendelkezések

13.§

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba

(2)Hatályát veszti a falugondnoki szolgálatról szóló  8/2000 (IV.27.) önkormányzati rendelet.