Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2023. 03. 24

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról1

2022.01.01.

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 25. § - ának felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról a következőket rendeli el:

Működési kiadások

1. § Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek alapfeladatainak zavartalan ellátásához szükséges havi működési kiadásaik fedezetére, maximum a 2021. évi költségvetésről szóló 5./2021. (II.19.) önkormányzati rendeletben eredeti előirányzatként szereplő működési kiadások 1/12-ed részét használhatják fel.

Finanszírozás

2. § Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szerveket havonta, maximum a 2021. évi költségvetési rendeletben, a költségvetési szerv részére eredeti előirányzatként jóváhagyott önkormányzati támogatás 1/12-ed része illeti meg.

Az önkormányzat saját bevételei

3. § Az önkormányzat a központi támogatást meghaladó 1–2. §-ban meghatározott kiadásai finanszírozására köteles a 2022. évi saját bevételei beszedését elrendelni.

Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv saját bevételei

4. § Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a 2. § szerinti önkormányzati támogatást meghaladó az 1. §-ban meghatározott kiadásai finanszírozására kötelesek a 2022. évi saját bevételeik beszedését elrendelni.

Előirányzat-felhasználás

5. § Amennyiben a ténylegesen teljesített bevételek (központi támogatás, intézményi és önkormányzati saját bevételek) időarányosan elmaradnak a teljesített kiadásoktól, az 1–2. §-ban meghatározott előirányzat-felhasználást az elmaradás mértékével csökkenteni kell.

Előirányzat-felhasználás prioritása

6. § (1) Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek az 1. §-ban meghatározott kiadási előirányzat felhasználásánál az alábbi sorrendet kötelesek figyelembe venni:

a) élet - és balesetveszély elhárítás

b) 2022. évre jogszabályok alapján meghatározott rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások és járulékai

c) dologi kiadásokon belül a közüzemi számlák kifizetése,

d) gyermek és felnőtt étkeztetés

e) rendszeres segélyek

f) 2021. évről áthúzódó és a Képviselőtestület által jóváhagyott kötelezettségek

g) nem rendszeres segélyek

(2) A Nemzetiségi Önkormányzat az átmeneti gazdálkodás időszakában maximum a 2022. évre jóváhagyott központi költségvetési törvényben meghatározott előirányzat összegig, illetve a 2021. évi pénzmaradványuk erejéig finanszírozhatók.

(3) A közszolgáltatási megállapodások alapján (beleértve az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságokat is) alapfeladatot ellátó szervezetek havonta a 2021. évi előirányzat 1/12-ed részével finanszírozható.

(4) Az önkormányzat támogatásától függő központi támogatásban részesülő szervezetek csak a költségvetési rendelet elfogadását követő támogatási szerződés éves aktualizálását követően finanszírozhatók.

Kötelezettségvállalás

7. § (1) Kötelezettség a 2022. évi költségvetés terhére csak a Képviselőtestület felhatalmazása alapján vállalható. Ez alól kivétel a balesetveszély és katasztrófahelyzetek elhárítására vonatkozó kötelezettségvállalás. A Képviselőtestület a 2022. évi költségvetési rendelet megalkotásáig a Polgármester hatáskörében

a) Intézmény ingatlan felújítás-karbantartásra 20.000 e Ft-ot,

b) pályázatok-tervek, dokumentációk előkészítésére 20.000 e Ft-ot,

c) pályázati beruházások finanszírozására 200.000 e Ft-ot

biztosít.

(2) A Képviselőtestület felhatalmazza a Polgármestert a folyamatban lévő képviselő-testületi jóváhagyással már megkezdett beruházások finanszírozása érdekében a meglévő hitelkeret felhasználására.

(3) A Képviselőtestület felhatalmazza a Polgármestert, valamint felhatalmazza a Jegyzőt a Polgármester egyetértési jogának gyakorlása mellett, hogy az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének megalapozásához megállapítsa a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek 2022. évre vonatkozó illetményeltérítéseit, és hozzájárul azok teljesítéséhez.

Önálló működő költségvetési szervek

8. § Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervnek a gazdálkodási köréhez tartozó önállóan működő költségvetési szerveket az 1–7. §- ban meghatározott szabályok szerint kell finanszíroznia.

A rendelet hatályba lépése

9. § A rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, és az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet hatálybalépése napján hatályát veszti. A rendelet kihirdetése a helyben szokásos módon, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.

Újhartyán, 2021. december 14.

Schulcz József polgármester

Göndörné Frajka Gabriella jegyző

Záradék: A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2022. január 1-től alkalmazni kell. A rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre kerül.
Göndörné Frajka Gabriella
jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 25. napjával.