Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 17- 2021. 12. 17

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.17.

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

1. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat öröksége és a jelenkor kulturális javainak, értékek megőrzésének, ápolásának, továbbfejlesztésének figyelembevételével megszervezi a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdés a), b), d), e) pontjában szereplő közművelődési alapszolgáltatásokat.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében a következőket biztosítja:

a) helyszín biztosítása a nemzetiségi önkormányzat, egyesületek, amatőr művészeti csoportok, klubok, körök számára rendszeresen, vagy alkalomszerűen, foglalkozásaik, programjaik megtartásához, melynek keretében:

aa) bemutatkozási lehetőség biztosítása a településen működő művelődő közösségek számára,

ab) művelődő közösségek tapasztalatszerzésének, szakmai fejlődésének támogatása más országokban és más magyarországi településen működő közösségekkel történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás ösztönzésével, előadások szervezésével,

ac) információk gyűjtése és közismertté tétele a település lakói, civil szervezetei, közösségei, intézmények részére a környék települései által kínált művelődési lehetőségekről, szabadidős programokról,

b) az ünnepek kultúrájának gondozása: a nemzeti, a helyi és helyi nemzetiségi ünnepek, évfordulók, világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele, ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, találkozók, versenyek, vetélkedők szervezésével,

ba) támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,

bb) támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,

c) ösztönzi a települési értéktár bővítését, a helyi értékeket védő, feltáró tevékenységeket így különösen: azok tudatosítását fórumok tartásával, népszerűsítését szolgáló kiadványok, könyvek megjelentetését,

d) kapcsolat ápolása a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, a határon túli magyarság, horvát nemzetiségi művelődő közösségek, testvértelepülések kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel,

e) a helyi amatőr művészeti csoportok működésének támogatása, új csoportok létrehozásának elősegítése.

2. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

2. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységhez közösségi színtérként az alábbi épületeket biztosítja:

a) 9733 Kiszsidány, Fő utca 2.

b) 9733 Kiszsidány, Fő utca 34.

(2) A közösségi színtérnek helyet adó Községháza épülete a hét három napján napi négy órában tart nyitva, melyből egy nap szabadnapra esik és a nyitvatartási idő a hét egy napján magában foglalja a 16.00-19.00 óra közötti időszakot.

(3) A közösségi színtérben munkavállalóként tevékenykedő legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakember minden év március 1-jéig éves szolgáltatási tervet és az előző naptári évről beszámolót nyújt be a fenntartónak.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak hatékony megvalósítása érdekében, az együttműködő partnerek számára évente fórumot szervez.

3. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) lakossággal

b) köznevelési intézményekkel,

c) nemzetiségi önkormányzattal,

d) egyházakkal,

e) civil szervezetekkel,

f) civil közösségekkel,

g) testvér településekkel,

h) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, más önkormányzatokkal.

3. A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésben meghatározott keretek között biztosítja, melynek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárulhat a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

4. A rendelet felülvizsgálata

5. § Az Önkormányzat e rendeletét szükség szerint, de legalább ötévente felülvizsgálja.

5. Záró rendelkezések

6. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2020. (XII. 10.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.