Zalacséb Község Önkormányzati Képviselőtestületének 12/2013. (VII.12.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 07. 15

Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendelet alkotja


1. §


Zalacséb Község Önkormányzatának tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevétele esetén az e rendeletben foglalt előírásokat kell alkalmazni.


2. §


(1) A filmalkotás forgatása céljából történő közterület igénybevétel esetén a polgármester – átruházott – hatáskörben

a) meghatározza a közterület-használati díj mértékét jelen rendelet 1. melléklete alapján.

b) mentességet vagy kedvezményt állapíthat meg a közterület-használati díj mértékével összefüggésben a Mktv. 35/A. § (4) bekezdésében meghatározott szempontok figyelembe vételével,

c) egyedi feltételeket állapíthat meg,

d) jóváhagyja a kormányhivatal és a kérelmező között kötendő hatósági szerződést.


(2) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(3) Közterület-használati díjkedvezmény mértéke az Mktv. 3. melléklete szerint fizetendő maximális díj 70%-a.


3. §


A 2. § (1) bekezdés d.) pontja szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a.) az eredeti állapot helyreállítását,

b.) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztántartását,

c.) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d.) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e.) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is,

f.) a szomszédos lakóingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelítésének biztosítását.


4. §


(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot., mely indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.


(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 óra és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást követően újra biztosítani kell.


(4) A képviselő-testület nem határoz meg turisztikailag kiemelt, központi területet.


5. §


Ez a rendelet 2013. július 15-én lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


Zalacséb, 2013. július 10.




Pecsics Zoltán                                      P. H.                    Gáspárné Tóth Zsuzsanna

polgármester                                                                    jegyző


Záradék:


A rendelet kihirdetve az önkormányzat hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel.


Zalacséb, 2013. július 12.


Nagy Szilvia

kirendeltség-vezető