Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018(II.22..)önkormányzati rendelete

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. ( III.10.) számú rendelete az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 09. 20- 2018. 12. 04

Sóstófalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. §

A rendelet hatálya

   A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira az önkormányzatra terjed ki.


2§ 

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését:

47 884 409 Ft

Költségvetési bevétellel

47 884 409 Ft

Költségvetési kiadással

.......................0..E Ft

……………….E Ft

……………….E Ft

Költségvetési egyenleggel[1][1]

- ebből  működési

             felhalmozási

állapítja meg.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1-2-3-4. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1-2-3-4. mellékletek szerint állapítja meg.

(4) Az éves (tervezett) létszám előirányzatát a 5. sz melléklet tartalmazza.



3§  A költségvetés végrehajtásának szabályai


(1)   Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2)   Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

 (3)  Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki..

 (4)  Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

4. § Az előirányzatok módosítása

       (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról  a         Képviselő-testület dönt.

(2) A  költségvetés kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajtható végre.

(3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (1) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

 (4)  Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


5. §  A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1)   Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Szerencsi Belső Ellenőrzési Társulás  útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

6. §

ZÁRÓ ÉS VEGYES RENDELKEZÉSEK


(1)   Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2)   Hatályát veszti az önkormányzat 2017.évi költségvetéséről szóló 3/2017 (III.20.) önkormányzati rendelet.



              (1) Ez a rendelet kihirdetést követően lép hatályba