Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (VII.27.) önkormányzati rendelete

Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (VII.27.) önkormányzati rendelete a munkaidőn, valamint hivatali helyiségen kívül tartandó házasságkötésekért, valamint bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő djakról

Hatályos: 2017. 08. 01- 2020. 07. 30

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

21/2017. (VII. 27.)

önkormányzati rendelete


A munkaidőn, valamint hivatali helyiségen kívül tartandó házasságkötésekért, valamint bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésE ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL ÉS A TÖBBLETSZOLGÁLTATÁSOK ELLENTÉTELEZÉSÉÉRT FIZETENDŐ díjakról

Békés Város Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi 1. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Értelmező rendelkezések

1.§

E rendelet alkalmazásában

  1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,
  2. felek: akik között az anyakönyvi esemény létrejön,
  3. hivatali munkaidő: a Békési Polgármesteri Hivatal mindenkor hatályos szervezeti és működési szabályzatában meghatározott munkarend,
  4. hivatali helyiség: a Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi utca 2. szám 1. emeletén található Díszterme,
  5. többletszolgáltatás:
    1. a munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény
    2. a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény


  1. Az anyakönyvi esemény létesítésének szabályai


2.§


Munkaidőn- és hivatali helyiségen kívül anyakönyvi eseményt létesíteni csak szombati napokon 14 órától 18 óráig, kivételes esetben pénteken 15 órától 17 óráig lehet. 


3.§


(1) Hivatali helyiségen kívül anyakönyvi esemény csak munkaidőn kívül létesíthető, kivéve, ha rendkívüli körülmény áll fenn. Rendkívüli körülmény különösen a felek valamelyikének mozgáskorlátozottsága, közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a szociális intézményben vagy lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény.  


(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény létesítésénél az anyakönyvvezető akkor közreműködik, ha meggyőződött arról, hogy a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltóságteljes lebonyolítására. 


(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezéséhez csatolni kell a megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.

(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti. 

3. A többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díj

4.§


(1) A munkaidőn kívül a Díszteremben tartott anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként nettó 10.000,- Forintot kell fizetni.


(2) Hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként nettó 30.000,- Forintot kell fizetni.


5.§


(1) Az e rendelet alapján fizetendő díjat az erre rendszeresített postai utalványon való megfizetéssel vagy Békés Város Önkormányzata költségvetési számlájára való utalással kell teljesíteni, legkésőbb az anyakönyvi esemény létesítését megelőzően egy héttel. 


(2) Amennyiben a munkaidőn, valamint hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi esemény bármilyen okból meghiúsul, és azt a felek az anyakönyvi esemény kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal írásban bejelentik, a már kiegyenlített, (1) bekezdésben meghatározott díjat a meghiúsulás bejelentésétől számított 8 napon belül vissza kell fizetni vagy utalni.


(3) Ha az anyakönyvi esemény a létesítése előtt 5 napon belül bekövetkezett rendkívüli körülmény miatt hiúsul meg, indokolással ellátott kérelemre, az eset körülményeinek figyelembevételével a befizetett díj teljes összege visszatéríthető.           


(4) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól a rendkívüli körülmény fennállása, különösen a felek valamelyikének mozgáskorlátozottsága, közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a szociális intézményben vagy lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény.  

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

6. §


A munkaidőn- vagy hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint - a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett a mindenkori köztisztviselői illetményalap 20 %-ának megfelelő díjazás illeti meg óránként.



5. Záró rendelkezés


7. §


(1) E rendelet 2017. augusztus 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett anyakönyvi események vonatkozásában kell alkalmazni. 


(2) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a munkaidőn, valamint hivatali helyiségen kívül tartandó házasságkötésekért, valamint bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítéséért járó díjazásról szóló 2/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelete.



Békés, 2017. július 26.



            Izsó Gábor sk.                                                                   Tárnok Lászlóné sk.

             polgármester                                                                                jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2017. július hó 27. napján



Tárnok Lászlóné sk.

          jegyző


Mellékletek