Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelete

A TELKEN BELÜLI GÉPJÁRMŰ-ELHELYEZÉSI KÖTELEZETTSÉG PÉNZBENI MEGVÁLTÁSÁRÓL, A PARKOLÓ ALAP KEZELÉSÉRŐL ÉS FELHASZNÁLÁSÁRÓL

Hatályos: 2009. 09. 01- 2018. 06. 28

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

34/2008. (X. 1.)

ö n k o r m á n y z a t i   r e n d e l e t e


A TELKEN BELÜLI GÉPJÁRMŰ-ELHELYEZÉSI KÖTELEZETTSÉG PÉNZBENI MEGVÁLTÁSÁRÓL, A PARKOLÓ ALAP KEZELÉSÉRŐL ÉS FELHASZNÁLÁSÁRÓL[1]



Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a telken belüli gépjármű elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltására, a Békés város belterületén jelentkező gépjármű-elhelyezési igények részbeni kielégítésének biztosítására, továbbá parkoló-alap költségvetési előirányzatának képzésére és felhasználására - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§.-a szerinti felhatalmazása alapján és a 253/1997. (XII. 20.) Korm. r. (OTÉK) 42.§ (10) bekezdésben biztosított jogkörében eljárva - az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.


1. §


A rendelet hatálya kiterjed minden olyan magánszemélyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetre (továbbiakban: építtető), aki Békés város közigazgatási területén

a) új lakóépületet, vagy nem lakás céljára szolgáló építményt szándékozik létesíteni,

b) meglévő épület funkciójának megváltoztatása érdekében építési engedély köteles bővítést, illetve átalakítást szándékozik megvalósítani,

c) építéssel nem járó átminősítési eljárást kezdeményez, feltéve, hogy az épület tervezett funkciójához a meglévőnél nagyobb számú parkoló szükséges,

d) e rendelet hatálybalépését követően indult telephely-engedélyezési és fennmaradási engedélyezési eljárások során,

ahol az előírt számú parkolóhely telken belül nem biztosítható.


2. §


(1) A gépjármű elhelyezés biztosítására vonatkozó kötelezettség, illetve az előző használathoz képest jelentkező többlet parkolási igényt az illetékes engedélyező hatóság az építésügyi engedélyezési eljárás során az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. Rendelet (továbbiakban: OTÉK) előírásai alapján állapítja meg.

(2) Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az OTÉK 4. számú mellékletében meghatározott értékek szerint állapítja meg a gépjármű-elhelyezési kötelezettséget.


3. §


(1) A telken belül kialakítandó parkolóhely kiváltása érdekében parkolóként felhasználandó területeket a Szabályozási Tervben kell kijelölni.

(2) A Szabályozási Terv e szakasz (1) bekezdésében megjelölt céllal történő módosításáig a parkolóhelyek kialakításának helyéről, az építési engedély kérelmező által - a parkolóhely közterületen történő kialakítására irányuló kérelme alapján - a Képviselő-testület esetenként határoz.


4. §


Amennyiben az építésügyi hatóság az eljárása során megállapítja, hogy az engedélyezni kívánt építményhez a 2. §-ban meghatározott számú gépjármű elhelyezési kötelezettség a megfelelő nagyságú terület hiánya miatt, a műemléki védettség, illetőleg településrendezési vagy egyéb műszaki okokból telken belül nem, vagy csak részben teljesíthető, az építésügyi hatósági engedély csak akkor adható meg, ha a kérelmező vállalja a telken kívüli parkolóhely pénzbeni megváltását a Képviselő-testület által - a 3.§ (2) bekezdése alapján - jóváhagyott helyen, 500 m-es körzeten belül az 5. § (1) bekezdésében meghatározott összeg megfizetése mellett. Az építésügyi hatósági engedélyben szerepeltetni kell a megváltott parkoló pontos helyét és darabszámát. A megépített parkoló csak közparkolóként üzemelhet.


5. §


(1) A gépjármű telken belül történő elhelyezési kötelezettség megváltásának összege:

A parkoló kiépítésének pénzbeni megváltása esetén egyszeri nettó 200.000,- Ft gépjárművenként.

(2) A megváltási összeget Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete az éves költségvetés elfogadásáig évente felülvizsgálja.


6. §


(1) A gépjármű elhelyezés megváltási összegét az építési engedélyezési eljárást megelőzően kell megállapítani és az építtetőnek az engedély kiadását megelőzően befizetnie az Önkormányzat erre a célra elkülönített alszámlájára.

(2) Az építtető az építési, vagy fennmaradási engedélyezési eljárás során az építésügyi hatóság felhívására köteles csatolni a befizetés tényét igazoló bizonylat másolati példányát. Ez feltétele az engedély kiadásának.

(3) Ha az építési engedély érvényét veszti és az építtető kéri az engedély meghosszabbítását, vagy változatlan tartalommal ismételten beterjeszti kérelmét, az építési engedély kiadásának nem feltétele a parkolóhely ismételt pénzbeni megváltása.

(4) Amennyiben új építési eljárás során a beterjesztett kérelem alapján a korábbinál nagyobb számú gépjármű elhelyezési szükségletet állapít meg az eljáró hatóság, akkor csak a különbözetként jelentkező többlet szükséglet után szükséges a kérelem benyújtása időpontjában érvényes megváltási összeget befizetni.

(5) Amennyiben az építésügyi hatóság engedélye fellebbezés, vagy felügyeleti intézkedés miatt nem emelkedik jogerőre, a jogorvoslati eljárás befejezése után az Önkormányzat az építtető kérelmére a befizetett összeget a visszaigénylés kézhez vételétől számított l5 napon belül a mindenkori jegybanki alapkamattal visszafizeti.

(6) A jogerősen engedélyezett, de az építtető érdekkörében felmerülő okból meghiúsuló, vagy módosuló építkezés esetén az építtető kérelmére a befizetett összeget az önkormányzat a visszaigénylés kézhezvételétől számított l5 napon belül kamatmentesen köteles visszafizetni.


7. §


(1) Az önkormányzat az egyes építtetőket terhelő gépjármű elhelyezési kötelezettség szervezett formában történő teljesítése érdekében költségvetésében Parkoló Alapot hoz létre.

(2) Az e célból származó bevételeket a Polgármesteri Hivatal a főkönyvi könyvelésben elkülönített alszámlán kezeli.

(3) A Parkoló Alap felhasználásáról a Képviselő-testület - a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján - az éves költségvetési rendelete elfogadásával egyidejűleg rendelkezik.

(4) A Parkoló Alap csak parkolóhely létrehozásával kapcsolatos területek tulajdonjogának megszerzésére, közművesítésére, fenntartására és parkolóhely létesítését célzó beruházásokra használható fel.


8. §


(1) Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a már folyamatban lévő építési engedélyezési eljárásokban is alkalmazni kell.

(2) A rendelet 3. § (1) bekezdése az önkormányzat Szabályozási Tervéről szóló rendelete e célból történő módosításának kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egy időben a 3. §. (2) bekezdése hatályát veszti.


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.[2]



B é k é s, 2008. szeptember 30.



             Izsó Gábor s.k.                     dr. Heinerné dr. Kecskés Aranka s.k.

              polgármester                                                   jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2008. október 1-jén.


dr. Heinerné dr. Kecskés Aranka s.k.

                             jegyző

[1]

Módosította a 30/2009. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet.

[2]

A 30/2009. (VIII. 28.) rendelettel beépített záradék.