Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2005. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A 2005. AUGUSZTUS 15-23. KÖZÖTT LEHULLOTT NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK OKOZTA BELVÍZ MIATTI SZEMÉLYI TULAJDONÚ LAKÓÉPÜLETEK HELYREÁLLÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2005. 12. 16- 2018. 06. 28

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

41/2005.(XII. 16.)

r e n d e l e t e

A 2005. AUGUSZTUS 15-23. KÖZÖTT LEHULLOTT NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK OKOZTA BELVÍZ MIATTI SZEMÉLYI TULAJDONÚ LAKÓÉPÜLETEK HELYREÁLLÍTÁSÁRÓL


Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV.tv.16.§-ában kapott felhatalmazás, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szt.) rendelkezéseit is figyelembe véve, a 181/2005. (IX. 9.) Korm. rendelettel a belvíz és viharkárok által a személyi tulajdonú lakóépületekben okozott károk enyhítésére, a lakás céljára szolgáló lakóépület az elemi lakhatási feltételek biztosítására jóváhagyott központi támogatás felhasználásáról a következő önkormányzati rendeletet alkotja:


I. fejezet

A rendelet hatálya


1.§


(1) A központi támogatás a belvíz és viharkár által károsodott, Békés város közigazgatási területén álló, magántulajdonban lévő lakás céljára szolgáló lakóépület tulajdonosai részére a lakhatás elemi feltételeinek helyreállításához nyújtható, a károsodott lakóingatlanban a káresemény időpontjában életvitelszerűen lakó károsultak lakhatási feltételeinek biztosítására, az ingatlan esőzést megelőző műszaki tartalom és komfortfokozat szerinti helyreállításának az elősegítésére.

(2) Az (1) bekezdés terhére folyósított támogatást a jogosult magánszemély tulajdonos részére nyújtható. Az így juttatott összeg a lakás céljára szolgáló lakóépület elemi lakhatási feltételek biztosítására, a további károk megelőzésére használható fel.

(3) Az egyes károsultak támogatásával, a települési keretösszeg elosztásával kapcsolatos előkészítő feladatokat a jegyző vezetésével a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya, valamint Pénzügyi Osztálya végzi.

(4) Kárenyhítési támogatás szempontjából szociálisan rászorult az, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét (jelenleg 24.700,- Ft), valamint neki, és együttlakó családtagjainak a belvízzel sújtott lakóépületen kívüli ingatlan és ingó vagyona együttes értéke nem haladja meg a nyugdíjminimum százszorosát.


Jogosultsági feltételek


2. §


A magántulajdonban lévő károsodott lakóingatlan helyreállításához akkor nyújtható támogatás, ha

a) a károsodott ingatlan lakás céljára szolgáló lakóépület,

b) a károsodott lakóépület építési engedéllyel épült, vagy fennmaradási engedéllyel rendelkezik,

c) az ingatlan a káresemény idején életvitelszerűen lakott volt,

d) a kár a szokásos vízmennyiséget meghaladó esőzéssel összefüggésben keletkezett,

e) a tulajdonos nyilatkozik arról, hogy az ingatlanra a kár keletkezésének időpontjában volt-e érvényes biztosítása, illetve a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alappal kötött érvényes szerződése.


3.§


(1) A 2.§-ban foglaltakon túlmenően nem nyújtható támogatás:

a) nem lakás céljára szolgáló építmények helyreállításához,

b) ha a kérelmezőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjainak a belvízzel károsodott lakóépületen túlmenően lakástulajdona, állandó használati joga vagy bérleti szerződése van. Erről a támogatást kérő nyilatkozni köteles. Nem kell beszámítani azt a lakástulajdont, amely közhitelűen igazoltan olyan műszaki állapotban van, hogy lakhatatlan.

c) a felmerült kár biztosító által elismert és megtérített részére,

d) a károsult részéről rendelkezésre álló önerőre.

(2) Ha az (1) bek. b.) pontban szereplő kizáró ok nem áll fenn, a károsultnak erről a tényről írásban nyilatkoznia kell.


II. fejezet

Igénybejelentés, igényjogosultság


4.§


(1) A támogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályához kell benyújtani a hivatal által e célra rendszeresített nyomtatványon, a kormányrendelet hatálybalépését követő 30 napon belül.

(2) A helyreállítás valós költségeit a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya helyszíni szemle alkalmával ellenőrzi, melyről feljegyzést készít.

(3) A támogatás jogosultságának fennállását a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya állapítja meg.


A támogatás formája, mértéke


5.§


(1) A támogatás pénzben nyújtható.

(2) A pénzbeli támogatás

a) a károsodott ingatlan helyreállítására,

b) a statikai vagy árvízvédelmi okból helyre nem állítható ingatlan esetén új lakás építésére, lakás vásárlására, a károsult részére idősek otthonában történő elhelyezésre fordítható.

(3) A pénzbeli támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

(4) A pénzbeli támogatás összege nem haladhatja meg a 181/2005.(IX.9.) Korm. rendeletben foglalt mértéket. 


III. fejezet

A támogatás megállapítása


6.§


(1) A R.) 5.§ (2) bekezdés b.) pontja szerinti tulajdonos támogatásának feltétele, hogy a károsodást szenvedett ingatlan (telek és felépítmény) tulajdonjogáról a támogatott az önkormányzat javára lemond.

(2) A támogatás összegét a Polgármesteri Hivatal jegyzője által megbízott, Műszaki Osztály által elkészített, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére továbbított kárfelmérés és a károsult szociális rászorultságának figyelembe vételével kell megállapítani.

(3) A támogatásról a polgármester dönt.


A támogatás folyósítása, felhasználása


7.§


(1) Az új lakás építését, használt lakás vásárlását, vagy meglévő lakás helyreállítását szolgáló támogatás megállapítása során a felhasználás feltételeit a polgármester és a károsult közötti támogatási megállapodásban kell rögzíteni.

(2) A károk helyreállítására nyújtott támogatás felhasználásáról a tulajdonosnak számlát kell benyújtani a megállapodásban foglaltak szerint.

(3) A megállapodásban ki kell kötni a támogatás visszafizetésének kötelezettségét a céltól eltérő felhasználás esetére.

(4) A megállapodásban a támogatás összegének erejéig, a követelés/elszámolás biztosítékaként a tulajdonostól a támogatással helyreállított, újonnan épített ingatlanra – a támogatás szabályszerű, rendeltetésszerű falhasználásának befejezéséig, elszámolásáig – az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjog bejegyzéséhez való hozzájárulást kell kikötni Békés Város Önkormányzata javára.

(5) A megállapodásnak tartalmaznia kell a károsult ingatlan, a tulajdonos(ok) adatait, a támogatás összegét, a folyósítás időpontját, a felhasználás célját, a rendeltetésszerű felhasználás igazolásához szükséges dokumentumokat, a felhasználás/elszámolás időpontját, valamint a nem rendeltetésszerű felhasználás jogkövetkezményeit, a jelzálogjog bejegyzésére szóló felhatalmazást.

(6) A megállapodásban rögzíteni kell továbbá azt is, hogy a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya ellenőrzi.


8.§


(1) Ha a károsult a támogatás igénybe vétele céljából szándékosan és rosszhiszeműen valótlan adatot közöl, a támogatást visszamenőleges hatállyal meg kell szüntetni.

(2) Ha a támogatás felhasználása nem a megállapodásban rögzített feltételek szerint történik, kötelezni kell a támogatottat a részére folyósított pénzösszeg visszafizetésére a Ptk. szerinti törvényes kamataival együtt.


IV. fejezet

Vegyes rendelkezések


9.§


(1) Az itt nem szabályozott kérdésekben a lakáscélú állami támogatásról szóló 12/2001.(I.31.) Korm. rendelet, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III.tv., a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993.évi LXXVIII.tv., valamint a Ptk. idevonatkozó rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

(2) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, egyidejűleg a 18/1999.(VI.23.) KT. számú a belvíz sújtotta személyi tulajdonú lakóingatlanokban okozott károk enyhítése céljából nyújtandó önkormányzati támogatásról szóló rendelet hatályát veszti.



B é k é s , 2005. december 15.



             Pataki István s.k.                              Molnárné dr. Tarkovács Márta s.k.

                polgármester                                                        jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2005. december 16-án. 


Molnárné dr. Tarkovács Márta s.k.

         jegyző