Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

„Szentgyörgyi Baba” - életkezdési támogatásról

Hatályos: 2021. 12. 19

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

„Szentgyörgyi Baba” - életkezdési támogatásról

2021.12.19.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Balatonszentgyörgy településen első állandó lakóhellyel rendelkező 2020. év július hó 1. napján, és utána született, gyermekekre.

2. § A Képviselő-testület minden, az egyéb jogosító feltételeknek megfelelő megszületett gyermek részére, a mindenkori éves költségvetési kiadási előirányzata terhére „Szentgyörgyi Baba” néven - kincstárjegybe fektetve - letétbe helyez 1millió forintot.

3. § (1) A „Szentgyörgyi Baba” életkezdési támogatás iránti igényt a szülő(k), vagy gondviselő(k)/nek külön nem kell benyújtani.

(2) A nyilvántartásba vételt és a juttatás pénzügyi tervezését, valamint befektetési alapba történő helyezését a polgármester felügyeletével a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) anyakönyvi munkatársának adatszolgáltatása alapján a Hivatal szociális munkatársa végzi és átadja ügyintézésre a pénzügyi csoportnak.

(3) A nyilvántartásba vételhez szükséges adatok és dokumentumok:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata,

b) a szülő(k), vagy gondviselő(k) és a gyermek lakcímkártyájának a másolata,

c) az életvitelszerű tartózkodás tényének igazolására a Védőnői Szolgálat által kiállított dokumentum.

(4) A képviselő-testület a pénzügyi alap nagyságáról a költségvetési rendeletek és azok módosításai során kapnak rendszeres tájékoztatást.

4. § (1) Az életkezdési támogatás jelképes átadására a törvényes képviselők részére a gyermek születése évében, a karácsonyi ünnepeket megelőző ünnepélyes fogadáson kerül sor.

(2) Az életkezdési támogatás tényleges átadására a jogosultnak, vagy képviselőjének az általános iskolai tanulmányok befejezésével egyidejűleg, vagy a 14. életév betöltésének évében, az évzáró iskolai ünnepen kerül sor.

(3) Az átadás feltételei:

a) Amennyiben ezen rendelet 1. §.-ában meghatározott gyermek számára, bölcsődei ellátást kívánnak igénybe venni, úgy azt a Balatonszentgyörgy településen megépülő bölcsődében vegyék igénybe.

b) A gyermek a kötelező óvodai felvételt követően óvodai nevelésben folyamatosan a balatonszentgyörgyi Margaréta Óvodában részesüljön.

c) A gyermek az általános iskolai tanulmányait a balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskolában kezdje meg és folytassa a 8. osztály befejezéséig.

d) A jogosult gyermek, valamint a szülő(k), vagy gondviselő(k) a gyermek születésétől az általános iskolai tanulmányok befejezéséig a gyermekkel azonos lakcímen, folyamatosan bejelentett balatonszentgyörgyi állandó lakcímmel rendelkezzenek.

5. § Amennyiben a 4. §. (3) bekezdés b.) és c.) pontjában foglalt feltételek, vagy azok valamelyike bármely, nem egészségügyi, vagy más törvényes képviselői döntés miatt nem teljesül a „Szentgyörgyi Baba” életkezdési támogatás nem kerül átadásra.

6. § Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az e rendeletben szabályozott „szentgyörgyi Baba” életkezdési támogatás juttatásával kapcsolatos konkrét jóváhagyó döntéseket a képviselő-testület szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága hozza meg átruházott hatáskörben.

7. § A rendelet rendelkezéseit a 2020. év január hó 1.napján, illetve azt követően balatonszentgyörgyi bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező gyermekre alkalmazni kell.

8. § Ez a rendelet 2021. december 19-én lép hatályba.