Mezőnagymihály községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(VII.8.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 20

Mezőnagymihály községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(VII.8.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2021.12.20.

Mezőnagymihály község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Mezőnagymihály község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Mezőnagymihály község Önkormányzata (a továbbiakban önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színterekre, közművelődési tevékenységben résztvevő intézményekre, továbbá természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mind ezek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1)2 Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény ( a továbbiakban: Kult.tv.) 76. § (3) bekezdése alapján közművelődési alapszolgáltatásként biztosítja a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és művelődő közösségek számára helyszín biztosítását.

(2) az (1). bek. ben foglaltakon túl biztosítja továbbá a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeit, valamint az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeit

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1)3 Az Önkormányzat a 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat a helyi sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) Mezőnagymihály község alapvető feladatának tekinti, hogy a közművelődés keretein belül mind a helyi, mind a településre látogató vendégek számára színvonalas programokat biztosítson a szabadidő tartalmas eltöltése érdekében.

b) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Mezőnagymihályi integrált Közösségi Szolgáltató Tér-ben végzi.

c) biztosítja a közösségi tér közösségi célú ingyenes használatát

d) a művelődési közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt a községi rendezvényeken, valamint partnertelepülések programjain.

e) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőnek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat

f) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeit biztosítja, illetve végzéséhez helyszínt biztosít

g) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeit biztosítja, illetve végzéséhez helyszínt biztosít

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.

(2)4

(2)5

(3)6

(4)7

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. § (1) Az Önkormányzat kötelezően ellátandó közművelődési feladatait a Mezőnagymihály Kossuth út 73 sz. alatt található Mezőnagymihályi Integrált Közösségi Szolgáltató Tér működtetésével látja el.

(2) A közösségi színtér formája: integrált közösségi és szolgáltató tér.

5. A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Mezőnagymihályi Integrált Közösségi Szolgáltató Tér működtetését költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az Önkormányzati támogatás, az Önkormányzat saját bevétele és pályázati források.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

6. A közművelődésben együttműködő partnerek

6. § Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) Egyházakkal,

c) Oktatási, nevelési intézményekkel,

d) Civil szervezetekkel, alapítványokkal

7. A közművelődési rendelet felülvizsgálata, közzététele

7. § (1)8 Az Önkormányzat a közművelődési rendeletét legalább ötévente felülvizsgálja.

(2) A közművelődési rendeletet az önkormányzat a közművelődési intézményben kihelyezi

8. Záró rendelkezések

8. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Helyi közművelődésről szóló 5/1999.(V.27.) Önkormányzati rendelet.

1. melléklet9

2. melléklet10

1

A bevezető a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdését a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 3. § (2) bekezdését a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 3. § (3) bekezdését a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 3. § (4) bekezdését a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 7. § (1) bekezdése a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. mellékletet a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 2. mellékletet a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja hatályon kívül helyezte.