Zalacséb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, elnevezésük megváltoztatásának és az ingatlanok számozásának rendjéről

Hatályos: 2014. 05. 06

Zalacséb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, elnevezésük megváltoztatásának és az ingatlanok számozásának rendjéről

2014.05.06.

Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (5) bekezdésében és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Zalacséb község közigazgatási területén található közterületekre, ingatlanokra, utakra, épületekre, beépítetlen telkekre és azok – természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet – tulajdonosaira terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) Közterület: az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott, továbbá közterületként használt (pl. közút, közforgalom számára megnyitott magánút, járda, tér, park, zöldterület stb.) bel- és külterületi földrészlet;

b) Ingatlan: olyan bel- és külterületi földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás – annak térbeli beazonosítását szolgálandó – külön helyrajzi számmal jelöl;

c) Épület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 10. pontjában meghatározott építmény;

d) Út: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § 7. pontja szerint fogalom;

e) Házszám: az ingatlan/épület számmal, vagy számmal és betűvel, vagy számmal és számmal meghatározott sorszáma;

f) Közterületi névtábla: közterület elnevezését jelölő tábla;

g) Házszámtábla: házszámot jelző tábla.

2. Közterület elnevezésének, elnevezése megváltoztatásának szabályai

3. § (1) Zalacséb község közigazgatási területén a belterületi közterületeket el kell nevezni, a külterületi közterületeket el lehet nevezni.

(2) A közterületi elnevezés a közterület nevéből és a közterület jellegére utaló kifejezésből (pl. út, utca, tér, sor stb.) áll.

(3) A közterületek elnevezése során figyelembe kell venni a helyi természeti, kulturális és történelmi sajátosságokat.

(4) Zalacséb község közigazgatási területén hasonló közterületi elnevezések nem lehetnek, kerülni kell a könnyen összetéveszthető elnevezéseket (pl. Kossuth utca, Kossuth út, vagy Magyar utca, Magyar Péter utca stb.). A rendelet hatályba lépése előtt meghatározott közterületi elnevezések változatlan formában fennmaradhatnak.

(5) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(6) Személynevet tartalmazó közterületi elnevezésnél a név előtti/utáni titulust nem lehet használni.

(7) A közterületek elnevezésére, illetve annak megváltoztatására irányuló eljárás írásbeli kezdeményezés alapján hivatalból indulhat.

(8) A közterületek elnevezéséről a képviselő-testület dönt.

(9) A közterület elnevezésére vonatkozó döntést a polgármester – a képviselő-testületi döntést követő 15 napon belül – megküldi az érintett:

a) ingatlan-nyilvántartást végző hivatali szervnek,

b) lakcím-nyilvántartást vezető szervnek,

c) közműszolgáltatást végző szerveknek,

d) kéményseprő-ipari vállalkozásnak,

e) rendvédelmi szerveknek (rendőrség, katasztrófavédelem stb.)

f) mentőszolgálatnak,

g) a Magyar Postának.

(10) A polgármester a közterületi elnevezést tartalmazó döntést köteles a helyben szokásos módon és a település honlapján közzétenni.

(11) Közterület elnevezését a döntéstől számított tíz éven belül megváltoztatni nem lehet.

(12) A közterület nevének megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

4. § (1) A közterületi névtáblát a közterület minden kereszteződésénél, annak minden oldalán, valamint az utolsó közterülettel határos ingatlanon ki kell helyezni.

(2) A közterületi névtáblát – közterületről jól látható módon – az ingatlan kerítésén, vagy az épület homlokzatán, ezek hiányában külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A közterületi névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa (bérlője, haszonélvezője, használója) a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4) A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető közterületi névtáblát a változásról szóló döntést követő egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető közterületi névtáblát közvetlenül a régi fölött, vagy alatta kell elhelyezni.

(5) A közterületi névtábla kihelyezéséről, karbantartásáról, cseréjéről, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.

3. Az ingatlanok házszámozásának szabályai

5. § (1) Az ingatlanokat/épületeket házszámmal kell ellátni. Egy ingatlan/épület – műszakilag indokolt esetben – több házszámot is kaphat.

(2) Az ingatlan házszámozása arab számmal történik.

(3) Külterületi ingatlant – közterületi elnevezés hiányában – helyrajzi számmal kell jelölni.

(4) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel az ingatlan/épület határos.

(5) Amennyiben az ingatlan/épület több közterülettel is határos, a házszámozást az ingatlan/épület közlekedési csatlakozása határozza meg. Közlekedési csatlakozás szempontjából meghatározó az a közterület, amelyről az ingatlan/épület használói gyalogosan beközlekednek.

6. § (1) A település központja felé vezető közterület számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a település központjától kifelé haladva növekedjenek. Az utca bal oldala páros, a jobb oldala páratlan számozást kap. A rendelet hatályba lépése előtt meghatározott házszámok változatlan formában fennmaradhatnak.

(2) Új ingatlan/épület számozása – amennyiben a kialakult házszámozás az (1) bekezdés második mondatában leírt házszámozástól eltér – a már kialakult házszámozás szerint történik.

(3) A nem a község központja felé vezető utca esetén a számozás a magasabb rendű úthoz legközelebb eső ingatlannál/épületnél kezdődik.

(4) Ha ugyanolyan helyrajzi számú ingatlanon több épület áll, az épületek házszámozását számmal és arab szám alátöréssel kell megjelölni.

(5) Meglévő ingatlan továbbosztása esetén a településközponthoz/magasabb rendű úthoz közelebbi ingatlan házszáma az osztás előtti házszámozást viszi tovább, míg az új ingatlan a régi szám után a magyar ABC ékezet nélküli kisbetűivel törten, folytatólagosan kerülnek megjelölésre.

(6) Amennyiben a (4)-(5) bekezdés szerinti házszámozás nem megoldható, újraszámozás történik az érintett ingatlanok vonatkozásában.

7. § (1) Az épület házszámát a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester állapítja meg.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglaltakról tájékoztatást küld a 3. § (9) bekezdésében felsorolt szerveknek

(3) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

8. § (1) A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa köteles – közterületről jól látható módon – az ingatlan utcafronti kerítésére, vagy az épület homlokzatára, ezek hiányában külön tartószerkezetre kihelyezni.

(2) A házszám megváltozása esetén a régi házszámot feltüntető házszámtáblát a változásról szóló értesítést követő egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új házszámtáblát közvetlenül a régi fölött, vagy alatta kell elhelyezni.

(3) A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa – jelen rendeletben meghatározott módon, a 7. § (1) bekezdésben hivatkozott jogerős döntés, értesítés kézhezvételéről számított – 30 napon belül köteles kihelyezni.

(4) A házszámtábla kihelyezéséről, karbantartásáról, cseréjéről, pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(5) Amennyiben az ingatlan házszáma hivatalból indult eljárás során változik meg, a házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa részére az Önkormányzat ingyenesen biztostja.

4. Záró rendelkezések

9. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépését követő 6 hónapon belül gondoskodni kell – e rendelet előírásainak megfelelően – minden hiányzó közterületi névtábla és a címnyilvántartásban szereplő, az ingatlanról/épületről hiányzó házszámtábla kihelyezéséről.