Mezőkovácsháza Város Önkormányazta Képviselő-testületének 2/2018. (I.30.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági tagok és tanácsnok tiszteletdíjáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2023. 12. 31

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018. (I.30.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági tagok és tanácsnok tiszteletdíjáról

2022.01.01.

A Képviselő-testület tevékenységük elismeréseként a helyi önkormányzati képviselőknek, a bizottságok tagjainak a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 33. § és a 35. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk § (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed – a polgármester és az alpolgármesterek kivételével – a Képviselő-testület tagjaira, valamint a bizottságok nem képviselő tagjaira.

2. § (1) A Képviselő-testület e rendeletben szabályozottak szerint

a) az önkormányzati képviselő (továbbiakban képviselő)

b) a bizottság tagja, elnöke

c) a tanácsnok részére havi tiszteletdíjat állapít meg.

(2) A Képviselő-testület természetbeni juttatást nem állapít meg.

3. § (1)1 A Képviselő havi tiszteletdíjának összege 69.000,- Ft.

(2) A bizottsági tagok tiszteletdíja a képviselői tiszteletdíj 50 %-ának megfelelő összeg.

(3) A bizottsági tagot a (2) bekezdés szerinti tiszteletdíj akkor is csak egyszer illeti meg, ha több bizottságnak is tagja.

(4) A bizottság elnökének és a tanácsnoknak a tiszteletdíja a képviselői tiszteletdíj 85 %-ának megfelelő összeg.

(5) A tiszteletdíjak számfejtése 100.-Ft-ra kerekítetten történik.

4. § (1) A Képviselő-testület éves munkatervében meghatározott testületi ülésről való indokolatlan távolmaradás miatt a képviselő tiszteletdíjának havi összegét 50 %-kal csökkenteni kell.

(2) A Képviselő-testület éves munkatervében meghatározott három testületi ülésről való indokolatlan távolmaradás miatt, amennyiben a hiányzásokra 12 hónapon belül kerül sor, a képviselő tiszteletdíja 12 hónapra megvonásra kerül.

(3) A Bizottság éves munkatervében meghatározott bizottsági ülésről való indokolatlan távolmaradás miatt a bizottsági tag bizottsági tagságáért járó tiszteletdíj havi összegét 50 %-kal csökkenteni kell.

(4) A Bizottság éves munkatervében meghatározott három bizottsági ülésről való indokolatlan távolmaradás miatt, amennyiben a hiányzásokra 12 hónapon belül kerül sor, a bizottsági tagságért járó tiszteletdíj 12 hónapra megvonásra kerül.

(5) A távolmaradást indokoltnak kell tekinteni, ha arra alapos indokkal kerül sor. A távolmaradást a testületi/bizottsági ülés megkezdése előtt indokolással alátámasztva írásban, vagy szóban (telefon) kell közölni az ülés vezetőjével. Utólagosan, az akadály megszűnését követő 3 munkanapon belül csak írásban, levélben, e-mailben (titkarsagpolghiv@mezokovacshaza.hu), vagy faxon a Polgármesteri Hivatal titkárságára lehet igazolni a távolmaradást. Alapos indoknak kell tekinteni különösen, ha a hiányzásra

a) méltányolható magánérdek (közeli hozzátartozó halála, stb.) vagy

b) képviselői tisztségéből eredő elfoglaltság (kiküldetés, rendezvény, stb.) vagy

c) állampolgári kötelezettség teljesítése, vagy

d) objektív körülmény akadályozása (baleset, árvíz, stb.) vagy

e) munkahelyi kötelezettség miatt kerül sor.

(6) A képviselő-testületi ülésről történő indokolatlan távolmaradás tényét a polgármester (ülés vezetője), bizottsági ülésről történő indokolatlan távolmaradás esetén a bizottság elnöke (ülés vezetője) állapítja meg.

(7) A távolmaradás indokoltságának kérdésében vita esetén az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság véleménye alapján a Képviselő-testület egyedileg dönt.

5. § (1) A tiszteletdíjban részesülők részére járandóságukat havonta utólag kell folyósítani, a tárgyhót követő hónap 5. munkanapjától.

(2) A járandóságok kifizetését a Polgármesteri Hivatal költségvetési irodája végzi az igazgatási iroda adatszolgáltatása alapján.

6. § Ez a rendelet 2018. február 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a képviselő-testület 29/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

1

A 3. § (1) bekezdése a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.