Paloznak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2019. 10. 09- 2022. 09. 15

Paloznak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2019.10.09.

Paloznak Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Paloznak Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez Paloznak közigazgatási területén.

(2) [1] Az Önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző közszolgáltatóval határozott időre, 3 éves időtartamra köt szerződést.

(3) [2] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét az Önkormányzattal kötött szerződés alapján a Parrag György ev. (8200 Veszprém, Erdősáv utca 16.) jogosult és köteles ellátni.

(4) [3] A Parrag György ev. (a továbbiakban: Közszolgáltató) által szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a DRV Zrt. (továbbiakban: üzemeltető) által üzemeltetett, Balatonfüred kommunális szennyvíztisztító telepén (8230 Balatonfüred, Tihanyi út 1.) az erre a célra kialakított műtárgyban kell elhelyezni.

2. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama

2. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről, az ingatlanán ideiglenesen közműpótló berendezésben való elhelyezéséről.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított Közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítania.

(3) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre, külön írásbeli szerződéskötés nélkül. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.

3. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

3. § (1) Az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződést a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző Közszolgáltatóval az 1. § (2) bekezdésében foglaltak szerint köti meg.

(2) A közszolgáltatási szerződésben meg kell jelölni:

a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját, valamint az elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét,

b) a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját, és

c) a Közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét.

4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatást.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(3) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezik, a közszolgáltató köteles a szennyezett területet haladéktalanul tisztítani és fertőtleníteni.

(4) A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 48 órán belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni. A megrendelés történhet írásban vagy telefonon. A közszolgáltatás elvégzését a Közszolgáltató köteles a megrendelő aláírásával igazoltatni.

(5) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy az arra kijelölt átadási helyen a szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a vonatkozó jogszabályok alapján nem helyezhető el.

(6) A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonostól begyűjtött, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a begyűjtés napján e rendeletben meghatározott átadási helyre szállítani és a beszállítás tényét, mennyiségét a befogadó hely üzemeltetőjével igazoltatni.

5. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos részére a közszolgáltatás igénybevétele kötelező.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállíttatását az ingatlantulajdonos csak e rendeletben meghatározott közszolgáltatóval, illetve annak szerződött közreműködőjével végeztetheti.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa köteles oly módon végezni, hogy az közegészségügyi előírásokat ne sértsen, a környezetet ne veszélyeztesse, másoknak kárt és érdeksérelmet ne okozzon.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a szolgáltatást, és a szolgáltatás ellenértékét számla ellenében kiegyenlíteni.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállító jármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(6) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása során bebizonyosodik, hogy az ingatlantulajdonostól elszállított szennyvíz nem kizárólag nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet tartalmaz, úgy az ingatlantulajdonos az okozott kárért a szolgáltató felé a polgári jog szabályai szerint felel.

6. A közszolgáltatás díja

6. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat fizet. A közszolgáltatási díj legmagasabb összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület legalább 1 éves időtartamra állapítja meg az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat, melyre a közszolgáltató javaslatot tehet.

(3) Az ingatlanon elszállításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét a közszolgáltató szippantó járművébe beépített szintmérő alapján kell meghatározni.

(4) Vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező, külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíztisztító berendezés üzemeltetője az itt kezelt szennyvíz mennyiségének mértékéig mentesül a szolgáltatás igénybevétele és a díjfizetési kötelezettség alól.

(5) A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos számla ellenében a közszolgáltatás igénybe vételét követően a helyszínen köteles megfizetni.

(6) Amennyiben a szolgáltatás biztosítása a szolgáltatást megrendelő hibájából meghiúsul, a közszolgáltató kiszállási díjra jogosult.

7. Adatkezelés

7. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló jogszabály rendelkezéseinek megfelelően.

(2) A közszolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos fogyasztók vízfogyasztásának adatait, a közszolgáltatás igénybevételének mértékére, módjára, mennyiségére vonatkozó információkat, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás díjának megfizetésével, az ingatlantulajdonosok tartozásaival és azok behajtásával kapcsolatos egyéb adatokat is személyes adatként kezelni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 8 napon belül írásban bejelenteni az adataiban bekövetkezett változást vagy a tulajdonosváltozást.

8. Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

8. § (1) Mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól az ingatlantulajdonos:

a) a beépítetlen ingatlan esetén, vagy

b) az olyan nem használat ingatlan esetén, ahol a közműves ivóvízellátást nem veszik igénybe, szennyvíz nem keletkezik és ahol sem lakóhelyet, sem tartózkodási helyet nem létesítettek.

(2) Az ingatlantulajdonosnak - amennyiben a közszolgáltatást nem veszi igénybe – az ingatlan használaton kívüliségét a közműszolgáltató által leolvasott, „0” fogyasztást igazoló közüzemi elszámoló számlával kell igazolnia.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat kell az üdülőingatlanokra is megfelelően alkalmazni.

9. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Alapdíj: nettó 11.024 Ft/forduló + Áfa = bruttó 14.000.- Ft/forduló
Ürítési díj: nettó 614 Ft/m3+Áfa = bruttó 780 Ft/m3