Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, valamint a gyermekjóléti alapellátások térítési díjáról

Hatályos: 2021. 12. 03- 2022. 10. 18

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, valamint a gyermekjóléti alapellátások térítési díjáról

2021.12.03.

Csanádpalota Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. §-ában, valamint a 151. § (2f) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, valamint a gyermekjóléti alapellátások térítési díjáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya a gyermekek napközbeni ellátását biztosító bölcsőde vonatkozásában Csongrád-Csanád megye közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a gyermekek napközbeni ellátását biztosító bölcsőde vonatkozásában Csongrád-Csanád megye közigazgatási területén a természetes személyekre terjed ki.

II. Fejezet

Ellátások

2. § (1) Csanádpalota Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelmét a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátással biztosítja.

(2) A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások:

a) a gyermekjóléti szolgáltatás,

b) a gyermekek napközbeni ellátása,

c) a gyermekek átmeneti gondozása.

I. CÍM

A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások

1. A gyermekjóléti szolgáltatás

3. § A gyermekjóléti szolgáltatás a Csanádpalotai Szociális Intézmény és Gyermekjóléti Szolgálat keretén belül működik.

2. A gyermekek napközbeni ellátása

4. § (1) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmények:

a) bölcsőde,

b) óvoda,

c) az általános iskola keretén belül működő napközi.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt intézmény a Csanádpalota Térségi Napsugár Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény keretén belül működik.

3. Bölcsőde

5. § (1) A bölcsőde napos bölcsődeként üzemel.

(2) A bölcsődébe való felvételnél a Gyvt. 42/A §-ában meghatározottakon túl előnyben kell részesíteni azt a gyermeket, akinek

a) szülei munkaviszonyban állnak,

b) szociális, vagy egyéb körülményei a bölcsődei gondozást, nevelést indokolják,

c) felvételét a körzeti védőnő, a háziorvos, a szociális vagy családgondozó, a gyermekjóléti szolgálat vagy a gyámhatóság kezdeményezte.

4. Időszakos gyermekfelügyelet

6. § A bölcsődében az alapellátáson túli szolgáltatásként a bölcsődei üres férőhelyek terhére időszakos gyermekfelügyelet működik.

5. Az ellátások igénybevételének módja

7. § (1) A 5–6. §-ban meghatározott ellátások iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél kell benyújtani.

(2) Az ellátások igénybevételéről az intézmény vezetője dönt.

(3) A bölcsődei ellátás igénybevétele esetén kötendő megállapodás mintáját az 1. melléklet tartalmazza. A megállapodás-minta tartalmától az intézmény vezetője az elhelyezésben részesülő fél adatai, az elhelyezés helyének, időtartamának pontos meghatározása, a házirendben jóváhagyott szolgáltatási kör vonatkozásában térhet el.

6. Az ellátások megszűnése

8. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás megszűnik:

a) a gyermek nagykorúságának betöltésével, vagy

b) a gondozási idő eredményes lejártával, vagy

c) az arra okot adó körülmény megszűnésével, vagy

d) egyéb gyermekvédelmi intézkedés elrendelésével.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott bölcsődei ellátás megszűnik:

a) ha a bölcsőde orvosának szakvéleménye szerint a gyermek egészségi állapota miatt bölcsődében nem gondozható, illetve magatartása veszélyezteti a többi gyermek egészségét,

b) a Gyvt. 37/A. § (2) bekezdése értelmében az önkéntesen igénybe vett bölcsődei ellátás megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kérelmezheti, melynek alapján az intézményvezető az ellátást megszünteti. Az ellátás a megegyezés időpontjában, illetve ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.

c) a Gyvt. 37/A. § (3) bekezdése szerint az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett bölcsődei ellátást megszünteti, ha a jogosult a házirendet ismételten súlyosan megsérti, vagy az ellátás feltételei, okai már nem állnak fenn.

d) amennyiben a gyermek bölcsődei ellátását több alkalommal és legalább egybefüggő 10 napig indokolatlanul nem veszik igénybe, az a gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásának (bölcsődei ellátás) megszűntetését vonhatja maga után.

III. Fejezet

A gyermekek átmeneti gondozása

7. Helyettes szülő

9. § (1) Az önkormányzat a gyermekek átmeneti gondozásának biztosítására helyettes szülői hálózatot működtet.

(2) A helyettes szülő tevékenységét a külön jogszabályban meghatározott helyettes szülői jogviszonyban végzi.

(3) A helyettes szülői feladatot vállaló személlyel az 2. melléklet szerinti megállapodást a polgármester köti meg.

(4) A helyettes szülői feladatot vállaló személy a rendelkezésre állásért készenléti díjban részesül. A készenléti díj havi összege – a helyettes szülőnél elhelyezhető gyermekek számától függetlenül – nettó 1.000,- Ft.

(5) Nem illeti meg a készenléti díj a helyettes szülőt arra az időre, amikor a gyermek átmeneti gondozását ténylegesen végzi.

10. § (1) A gyermek átmeneti gondozása a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy más törvényes képviselő (a továbbiakban együtt: szülő) kérelmére, vagy beleegyezésével történik.

(2) Az átmeneti gondozásra jogosult lehet az a gyermek, akinek szülője

a) egészségügyi körülménye, életvezetési problémája miatt kórházi, szanatóriumi gyógykezelésre szorul,

b) munkaviszonya alapján lakóhelyétől távoli munkahelyen (ahonnan a mindennapos hazajárás nem megoldható), vagy külföldön teljesít kiküldetést,

c) más okból akadályoztatva van, vagy

d) lakásgondokkal küzd.

(3) A szülő gyermekének átmeneti elhelyezése idejére térítési díjat köteles fizetni.

(4) A térítési díj alapja az egy ellátottra jutó önköltség napi összege. Az ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg a fizetésre kötelezett havi jövedelmének 25 %-át, több gyermek egyidejű átmeneti gondozása esetén a kötelezett havi jövedelmének 50 %-át.

(5) A személyi térítési díj megállapításánál a fizetésre kötelezett rendszeres havi jövedelme vehető figyelembe.

(6) Az átmeneti gondozásért fizetendő térítési díj megállapítása a működtető hatáskörébe tartozik.

(7) A megállapított térítési díjfizetési kötelezettséget a jegyző tartja nyilván, szükség esetén gondoskodik annak behajtásáról.

11. § (1) Az átmeneti gondozás alapjául szolgáló ok fennállásáig, de legfeljebb tizenkettő hónapig tart.

(2) Ha az átmeneti gondozás időtartama eltelt, azonban a gyermek családi környezetébe nem térhet vissza, az elhelyezés – a szülő vagy más törvényes képviselő kérelmére vagy beleegyezésével – hat hónappal, szükség esetén a tanítási év végéig meghosszabbítható, vagy haladéktalanul értesíteni kell a gyámhivatalt a szükséges intézkedések megtételére.

IV. Fejezet

Térítési díj

12. § (1) A személyes gondoskodás keretében nyújtott alapellátások közül a gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.

(2) A személyes gondoskodás keretében nyújtott gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjait a képviselő-testület a 3. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

13. § A személyi térítési díjat a gyermekétkeztetésnél egy havi időtartamra előre kell megfizetni.

14. § (1) Az időszakos gyermekfelügyelet intézményi térítési díjfizetési kötelezettség az ellátást igénybe vevő gyermek szülői felügyeletet gyakorló szülőjét, vagy más törvényes képviselőjét terheli.

(2) Az időszakos gyermekfelügyeletért járó térítési díjat előre, legkésőbb a szolgáltatás igénybevételét megelőző napon kell megfizetni, étkezés igénybevétele esetén az étkezési térítési díjjal együtt.

(3) Az időszakos gyermekfelügyelet ideje alatt igénybe vett étkezésért a bölcsőde intézményi térítési díjat kell megfizetni.

(4) Az időszakos gyermekfelügyelet intézményi térítési díjának alapját képező önköltségszámítást a 4. melléklet tartalmazza.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő, jogerősen még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(2)1

(3)2

1. melléklet

M E G Á L L A P O D Á S
mely létrejött egyrészről a Csanádpalota Térségi Köznevelési Önkormányzati Társulás által fenntartott, a Csanádpalota Térségi Napsugár Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési székhelyintézmény keretén belül működő Csanádpalotai Bölcsődei Tagintézmény (6913 Csanádpalota, Szent István utca 64. szám), mint intézmény (képviselője …………..………………………………………),
másrészről …………………………………….…………………………………………. szülő …………………………………………………………….. nevű gyermekének
bölcsődei elhelyezése tárgyában, alulírott napon, az alábbiak szerint:
Az ellátást igénybe vevő törvényes képviselője:
Neve:............................................................................................................................................ Lánykori neve:............................................................................................................................. Születési helye, ideje:................................................................................................................... Anyja neve:.................................................................................................................................. Lakcíme:...................................................................................................................................... Szem.ig.száma:............................................................................................................................ között, az alábbi feltételek szerint.
A bölcsődei ellátást igénybe vevő: Neve:............................................................................................................................................ Születési helye, ideje:.................................................................................................................. Anyja neve:.................................................................................................................................. Lakcíme:......................................................................................................................................
TAJ száma:……………………………………………………………………………………..
Intézményünk a bölcsődei ellátást …...................év....................hó.....................napjától kezdődően,
- határozatlan időtartamra: jogosultsági feltételek megszűnéséig
- határozott időre: ………………………………………..-ig biztosítja.
A bölcsődében a gyermek 1 éves korától 3 éves korának betöltéséig, illetőleg a 3. életév betöltését követő augusztus 31-ig gondozható. Az intézményben az egyéves kort be nem töltött gyermek gondozására nincs lehetőség.
Ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, és óvodai jelentkezését a bölcsőde orvosa nem javasolja, bölcsődében gondozható a negyedik életévének betöltését követő augusztus 31-ig.
A bölcsőde ellátás keretében az intézmény biztosítja a gyermek számára:
- a szakszerű gondozást-nevelést, testi-lelki szükségletének kiegészítésére, fejlődésére, és a szocializáció segítésére,
- a napi négyszeri étkezést,
- fejlődéséhez szükséges egészséges és biztonságos környezetet,
- az egészségvédelmet, egészségnevelést, kultúrhigiénés szokásos kialakulásnak a segítését,
- az állandóságot (saját gondozónőrendszer), egyéni bánásmódot,
- a megfelelő időt a szabadban való tartózkodáshoz,
- az egyéni ruhanemű kivételével, a textíliával történő ellátást,
- a személyes higiéné feltételeit,
- a korcsoportoknak megfelelő játékeszközöket,
- a rendszeres orvosi felügyeletet,
- az óvodai életre való felkészítést.
A bölcsőde a szülő számára biztosítja:
- a házirend megismertetését,
- az adaptációhoz szükséges időt, felvételeket,
- a tájékoztatást a gyermekével történt eseményekről,
- a rendszeres betekintést a kisgyermeknevelő által vezetett egyéni dokumentációba (üzenő füzet),
- a szülői értekezletet, az egyéni beszélgetést (kisgyermeknevelővel, vezetővel),
- az előadássorozaton való részvételt,
- a nyílt napon való együttműködést,
- a tájékoztatók, étrendek megismertetése,
- a gyermekük játéktevékenységébe való betekintést,
- az Érdekképviseleti Fórumot.
A bölcsődei ellátás megszüntetésének esetei

a) ha a bölcsőde orvosának szakvéleménye szerint a gyermek egészségi állapota miatt bölcsődében nem gondozható, illetve magatartása veszélyezteti a többi gyermek egészségét.

b) A Gyvt. 37/A. § (2) bekezdése értelmében az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti ellátás megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kérelmezheti, melynek alapján az intézményvezető az ellátást megszünteti. Az ellátás a megegyezés időpontjában, illetve ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.

c) A Gyvt. 37/A. § (3) bekezdése szerint az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti ellátást megszünteti, ha a jogosult a házirendet ismételten súlyosan megsérti, vagy az ellátás feltételei, okai már nem állnak fenn.

d) Amennyiben a gyermek bölcsődei ellátását több alkalommal és legalább egybefüggő 10 napig indokolatlanul nem veszik igénybe, az a gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásának (bölcsődei ellátás) megszűntetését vonhatja maga után. Az ismételt indokolatlan hiányzás a házirend súlyos megsértésének minősül! Indokolatlan hiányzás esetén a szülő, törvényes képviselő részére levélben felszólítás kerül kiküldésre, hogy igazolja a gyermek távollétét. Amennyiben erre a levél kézhezvételétől számított 5 napon belül nem kerül sor, a gyermek bölcsődei jogviszonya megszüntetésre kerül.

A Gyvt. 37/A. § (4) bekezdése alapján az intézményvezető az önkéntesen igénybe vett gyermekjóléti ellátás megszüntetéséről, illetve az ellene tehető panaszról írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselőjét. Egyet nem értés esetén a jogosult, illetve törvényes képviselője az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat.
A szülő tájékoztatás
A gyermekek napi megjelenését elektronikus központi nyilvántartásba kell rögzíteni a 226/2006. (XI.20.) Korm. rendelet értelmében. Ezért feltétlen jelezzék, ha orvosi ellátásban részesül gyermekük, vagy mely napokra nem kéri a bölcsődei ellátást. Az ebéd lemondásának határideje előző nap 15 óra. A megállapodásban foglalt, - az intézmény részéről fennálló – kötelezettségek elmulasztása esetén a szülő panaszával az Érdekképviseleti fórumhoz az intézményvezetőhöz és a gyermekjogi képviselőhöz is fordulhat. A gyermekjogi képviselő neve és elérhetősége a szülők tájékoztató tábláján ki van függesztve.
Az 1997. évi XXII. törvény 146. § (1) bekezdése alapján az intézményi ellátásért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díj összege Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, valamint a gyermekjóléti alapellátások térítési díjáról szóló …../2021. (….. ….) Önkormányzati rendelete alapján
az étkeztetésért: ………….. Ft/nap,
A bölcsődei ellátásért a térítési díjat előre, egy összegben, minden hónap 15. napjáig kell befizetni.
A 328/2011. (XII.29) Korm. rendelet szerint a szülő vagy törvényes képviselő nyilatkozata alapján ingyenes az étkezés az alábbi esetekben:
- három vagy több gyermek,
- rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermek,
- tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek,
- családjában tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek,
- családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130%- át.
A szülő tudomásul veszi, hogy megszűnik az ellátás, ha:
- a gyermek a 3. életévét betöltötte, és a bölcsődei gondozás-nevelési év végéhez ért,
- vagy a 4. életév betöltését követő augusztus 31-e után,
- a szülő a gyermek 30 napon túli távollétét orvosi igazolással nem tudja igazolni, vagy az ellátás szüntetését írásban nem kéri.
A szülő tudomásul veszi, hogy:
- a bölcsődei házirendet betartja,
- együttműködik gyermeke ellátásában közreműködő személyekkel,
- a megállapodásban foglalt - az intézmény részéről fennálló - kötelezettségek elmulasztása esetén a szülő panaszával az Érdekképviseleti Fórumhoz, a bölcsődevezetőhöz és az intézményvezetőhöz fordulhat,
- az ellátást igénybevevő a vitatott intézkedéssel szemben a fenntartó önkormányzathoz fordulhat.
Szülői nyilatkozatok:
Alulírott: ………………………………………………………….. szülő (törvényes képviselő) nyilatkozom, hogy az 1997. évi XXII. törvény 33. §-a (2) bekezdése értelmében a bölcsődei ellátás tartalmáról, feltételeiről, az intézmény által rólam és a gyermekemről vezetett nyilvántartásokról, az intézmény házirendjéről, panaszjogom gyakorlásának módjáról, a szülői érdekképviseleti fórumról a tájékoztatást megkaptam.
Mint gyermekem törvényes képviselője tudomásul veszem, hogy az 1997.évi XXII. törvény 33. § (3) bekezdés b) és c) pontja értelmében a gyermekvédelmi törvény alapján vezetett nyilvántartásokhoz adatot szolgáltatni, valamint a jogosultsági feltételekben és a természetes személyazonosító adatokban történő változásokról az intézmény vezetőjét kötelességem értesíteni.
Hozzájárulok és engedélyezem, hogy gyermekemről az intézményben készített fotókat és videó felvételeket a bölcsőde szakmai anyagaiban felhasználhassa, és nyilvánosságra hozhassa.
Hozzájárulok, hogy személyes adataimat, valamint gyermekem személyes adatait célzottan a feladat ellátási és adatszolgáltatási kötelezettsége során kezelje, továbbítsa és tárolja.
Csanádpalota, ………………. év ……………………………………………. hó ……… nap
………………………………………….. ………………………………………….
szülő intézményvezető

2. melléklet

M E G Á L L A P O D ÁS
amely létrejött egyrészről Csanádpalota Városi Önkormányzat, Csanádpalota, Kelemen László tér 10. szám (képviseli: …………………………. polgármester), mint működtető, másrészről …………………………… (név, születési hely és idő, anyja neve) ………………………………………………………….. (lakcím), helyettes szülői feladatokat ellátó személy között, alulírott napon, határozatlan időre az alábbi feltételekkel:
1.) A helyettes szülő a saját háztartásában nevelt ………. számú gyermeke(i) mellett, helyettes szülőként ……… számú gyermek nevelését vállalja, a működtető kijelölése alapján 12, legfeljebb 18 hónapig.
2.) A helyettes szülő a megállapodásban vállalja, hogy a külön jogszabályban előírt felkészítő tanfolyamon eredményesen részt vesz.
3.) A helyettes szülő a megállapodáshoz mellékelten benyújtja a gyermeknevelésre való alkalmasságát bizonyító háziorvosi igazolást, továbbá a vele házasságban, illetve élettársi kapcsolatban élő személy hozzájáruló nyilatkozatát.
4.) A helyettes szülő a rendelkezésre állásért készenléti díjban részesül. A készenléti díj havi összege – a helyettes szülőnél elhelyezhető gyermekek számától függetlenül – nettó 1.000,- Ft
5.) A gyermek gondozásáért a helyettes szülő jogszabályban meghatározott díjazásban részesül:
- nevelési díj: a mindenkori öregségi nyugdíj 120 %-a, jelenleg ……………… Ft,
- ellátmány: éves nevelési díj 25 %-a, jelenleg …………….. Ft,
- helyettes szülői díj: a Gyvt. 66/P. §-ában foglaltak alapján meghatározott összeg: ……………….. Ft.
6.) A helyettes szülő befogadja az átmeneti gondozást igénylő gyermeket, ha az átmeneti gondozás biztosítására kijelölték. A gyermek átmeneti gondozásának megkezdéséről a helyettes szülő értesíti a gyermekjóléti szolgálatot.
7.) A helyettes szülő és a gyermekjóléti szolgálat arra kijelölt munkatársa közösen elkészítik a gyermek egyéni gondozási-nevelési tervét.
8.) Az átmeneti gondozásban részesülő gyermek számára a helyettes szülő saját háztartásában biztosítja a teljes körű ellátást a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 76 – 82. §-ai alapján.
9.) A helyettes szülő gondoskodik a gyermek kötelező oktatásban való részvételéről, támogatja szükséges felzárkóztatását, kapcsolatot tart az oktatási intézménnyel, elősegíti a gyermek pályaválasztásra, illetve munkába állásra való felkészülését.
10.) A helyettes szülő felkészíti a gyermeket az önálló életvezetésre és alapvető személyes ügyeinek intézésére, a gyámhivatal határozatában foglaltaknak megfelelően biztosítja a gyermek kapcsolattartását szüleivel és közeli hozzátartozóival.
11.) A helyettes szülő az egyéni elhelyezési tervnek megfelelően elősegíti a gyermek vérszerinti családjába való visszakerülését, vagy ha ez nem lehetséges, örökbefogadó családhoz történő elhelyezését.
12.) A helyettes szülő szakmai felkészültség birtokában elláthatja a tartósan beteg, a fogyatékos, illetve szenvedélybeteg, a személyiség-, beilleszkedési vagy magatartási zavarban szenvedő gyermek speciális nevelését.
13.) A helyettes szülői jogviszony fennállását nem érinti, ha nincs hozzá gyermek kihelyezve, továbbá, ha a nála elhelyezett gyermek a háztartásán kívül tartózkodik (kollégium, diákotthoni elhelyezés, üdülés, gyógyintézeti kezelés).
14.) A működtető és a helyettes szülő a megállapodást csak közös megegyezéssel módosíthatja, melyet mindkét fél kezdeményezhet.
15.) A helyettes szülői jogviszony megszűnik a helyettes szülő halálával.
16.) A helyettes szülői jogviszony megszüntethető:
- a felek közös megegyezésével,
- felmondással.
17.) A helyettes szülő köteles a számára előírt dokumentációkat vezetni, az adatvédelmi törvénynek megfelelően.
18.) Ezen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben az 1997. évi XXII. törvény és a végrehajtásához kapcsolódó jogszabályokban foglaltak az irányadók.
Felek jelen megállapodást alulírott napon, annak megismerése után helybenhagyólag aláírták.
Csanádpalota, ……… év ……………………. hó …….. nap
………………………… …………………………..
helyettes szülő működtető

3. melléklet

A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAI
1.)Csanádpalota Térségi Napsugár Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény
a.) Csanádpalotai Bölcsődei Tagintézmény:
aa.) étkeztetés
(napi négyszeri étkezés) 589,- Ft/nap
- reggeli 112,- Ft/adag
- tízórai 70,- Ft/adag
- ebéd 307,- Ft/adag
- uzsonna 100,- Ft/adag
ab) gondozási díj
(a Gyvt. 147. § (4) bekezdése
alapján) 0,- Ft/nap
b.) Napsugár Óvodai Tagintézmény:
napi háromszori étkezés 580,- Ft/nap
- tízórai 116,- Ft/adag
- ebéd 359,- Ft/adag
- uzsonna 105,- Ft/adag
c.) Királyhegyesi Óvodai Tagintézmény:
napi háromszori étkezés 580,- Ft/nap
- tízórai 116,- Ft/adag
- ebéd 359,- Ft/adag
- uzsonna 105,- Ft/adag
2.) Dér István Általános Iskola – iskolai napközi otthon:
napi háromszori étkezés 653,- Ft/nap
- tízórai 131,- Ft/adag
- ebéd 405,- Ft/adag
- uzsonna 117,- Ft/adag”
A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjai az ÁFA-t nem tartalmazzák.

4. melléklet

A Csanádpalotai Bölcsődei Tagintézményben biztosított
időszakos gyermekfelügyelet önköltsége:
személyi jellegű kiadások 23 079 602,- Ft
Munkaadót terhelő járulékok 3 230 507,- Ft
dologi kiadások (élelmezési költség nélkül): 1 200 000,- Ft
összes kiadás (szolgáltatási önköltség): 27 510 109,- Ft
Férőhely: 36 fő
Tervezett nyitvatartási napok száma: 230 nap
Nyitvatartási idő: 6.30 – 17.00 óra
Egy nyitvatartási napra jutó önköltség: 119 609,- Ft
Egy férőhelyre jutó napi önköltség: 3.322,- Ft/nap/férőhely
A nyitvatartási idő egy órájára jutó önköltség: 316 Ft/óra
Időszakos gyermekfelügyelet óradíja: 316,-Ft
1

A 15. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 15. § (3) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.