Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, valamint a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 11. 01- 2017. 12. 30

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének

36/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, valamint a településképi bejelentési eljárásról



Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. § (2) bekezdés c) pontjában, a 12. § (5) bekezdésében, a 16. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5., 6. és 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


ELSŐ RÉSZ

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet területi hatálya, melléklete és értelmező rendelkezései


  1. § (1) E rendelet hatálya Békés város közigazgatási területére terjed ki.
  1. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.) , a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm.rendelet (továbbiakban: Tfr.), továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm.rendelet (továbbiakban: OTÉK), valamint a településkép védelméről szóló törvény, valamint a reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm.rendelet előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel és eltérésekkel együtt kell alkalmazni.
  2. E rendelet előírásait az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott településrendezési eszközökkel együtt kell alkalmazni.
  1. § E rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza a bejelentési eljáráshoz szükséges formanyomtatványt.

MÁSODIK RÉSZ

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK


I. Fejezet

Cégérekre, reklámhordozókra és reklámhordozásra alkalmas egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények


  1. § (1) Az épületek homlokzatain elhelyezhető cégéreket, cégtáblákat és cégfeliratokat úgy kell kialakítani, hogy azok szervesen illeszkedjenek a homlokzatok meglévő, vagy tervezett vízszintes és függőleges tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival. Ha cégérek és hirdetőtáblák utólagos elhelyezésénél ez nem biztosítható, akkor az utólagos elhelyezés nem engedhető meg.
  1. Tetőfelületre cégér nem helyezhető el.
  2. Épületek homlokzataira kerülő cég- és címtábla, információs vagy más célú berendezés szerkezeti tagolást és épületdíszítő tagozatot nem takarhat el.
  3. A cégér telekhatáron 15 cm-en túl a közterületbe benyúló része használati engedély köteles
  4. A településképi szempontból meghatározó városközponti területen új üzletet kialakítani vagy meglévőt felújítani úgy lehet, hogy annak:
    1. a cégére üzletegységenként – áruház esetén üzletenként – legfeljebb két színt használhat,
    2. a portál üvegfelülete, nyílászárója öntapadós matrica mentes, és a szabad belátást biztosítja.
  1. § (1) Védett épületek közterületi homlokzati vonala előtt utcabútoron reklámhordozót elhelyezni nem lehet.
  1. A településképi szempontból meghatározó városközponti területen mobiltábla kihelyezése kizárólag az akciós termékek hirdetése számára megengedett és a tábla fekete alapú, A1-es méretű lehet.Üzlethelyiségenként legfeljebb egy mobiltábla helyezhető el a közterületen, mely az üzlet kirakatától maximum 1,5 méterre állhat, a gyalogosforgalmat nem akadályozó módon.
  2. § (1) Reklámvilágítással, térvilágítással kápráztatást, vakítást, ártó fényhatást okozni, és ezáltal ingatlan használatát korlátozni nem szabad. Az épületek homlokzatfelületein és tetőzetén csak áttört és vonalszerű fényfelirat helyezhető el.(2)Reklámalakzatokat, reklámfigurákat elhelyezni nem lehet.
  3. § (1) Építési reklámháló kihelyezéséhez felújítás megkezdéséről szóló építésinapló- bejegyzés igazolása szükséges.(2) Helyi védett, nem lakóépületeken akkor helyezhető el az építési hálón reklámcélú felület, ha a védőhálón az épület végleges homlokzati rajza is ábrázolásra kerül. Az elhelyezés időtartama legfeljebb 3 hónap, mely indokolt esetben, kérelemre egyszeri alkalommal további 3 hónappal meghosszabbítható.
  4. A városkép védelme érdekében az építési hálón a reklámcélú felület egy egységes képben összefogottan, egy hirdetést, reklámot és a felújításra vonatkozó tájékoztatást tartalmazóan jeleníthető meg.
  5. Molinó kizárólag építkezés védőhálójára tehető ki, időszakos rendezvény népszerűsítésére, szabadtéri, időszaki kiállítás prezentálására használható.


HARMADIK RÉSZ

TELEPÜLÉSKÉP ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK


  1. Fejezet

Településképi bejelentési eljárás


2.A településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre


  1. §         A Polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében.


3. A településképi bejelentési eljárás lefolytatásának szabályai


  1. § (1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott – papíralapú – bejelentésre (1. sz. melléklet) indul. A bejelentéshez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

(2) A dokumentációnak – a bejelentés tárgyának megfelelően – legalább az alábbi munkarészeket kell tartalmazni:

  1. reklámhordozók és cégérek elhelyezése esetében

aa) formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,

ab) a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt és elhelyezésének módját,

ac) látványtervet.

  1.  A bejelentési eljárásban vizsgálni kell, hogy a tervezett építési tevékenység:
    1. érinti-e a közterület kialakítását, a meglévő berendezéseket vagy a növényzetet,
    2. befolyásolja-e a közterület közúti -, gyalogos-, kerékpáros forgalmát, és veszélyezteti-e azok biztonságát,
    3. a tevékenység veszélyezteti-e az épített és természeti környezet értékeit, örökségét,
    4. területi védelem alatt álló településszerkezet területén az adott tömbre kell vizsgálni az illeszkedési követelményeket.
  2.  Amennyiben a településképi bejelentési eljárásban érintett tevékenység megfelel a településképbe illeszkedés kívánalmainak, a tudomásul vétel és a kiadott igazolás a cégérek esetében visszavonásig, reklámhordozók esetében visszavonásig, de legfeljebb 1 évig érvényes.
  3.  A polgármester a településképi igazolást a főépítész szakmai álláspontjára alapozva adja ki.
  4.  A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó igazolást, vagy a tudomásulvétel megtagadását tartalmazó határozatot a polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 15 napon belül adja ki.


NEGYEDIK RÉSZ

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


4.Hatálybalépés, alkalmazási szabályok


  1. § (1) Jelen rendelet 2017. november 1-jén lép hatályba.

(2) Jelen rendelet előírásait a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.


Békés, 2017. október 26.



Izsó Gábor sk.

polgármester

Tárnok Lászlóné sk.

jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2017. október hó 27. napján



Tárnok Lászlóné sk.

          jegyző


Mellékletek