Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (III.28.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2014. 06. 29

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA


KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

11/2014. (III. 28.)

önkormányzati rendelete


A TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS KÖTELEZŐ HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL


Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 19. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja és hatálya


1. § A rendelet célja Békés város termőtalajának és ivóvízkészletének védelme. Ennek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladék szakszerű elhelyezéséről.


2. § A rendelet hatálya kiterjed a Békés város közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett szennyvíz szállítására és elhelyezésére.



2. Szennyvíz elhelyezése



3. § (1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező szennyvíz szakszerű elhelyezéséről az alábbiak szerint:

(2) Ahol a szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem áll fenn, a keletkező szennyvíz megfelelő – zárt, szivárgásmentes, szigetelt tárolóban való – tárolását, rendszeres elszállítását kell biztosítani.

(3) A szennyvíz vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező saját szennyvíztisztítóba történő bevezetéssel is elhelyezhető.



4. § (1) A szennyvíz szállítását és ártalommentes elhelyezését az Önkormányzat kötelező helyi közszolgáltatás útján látja el (továbbiakban: szolgáltatás).

(2) Az ingatlan tulajdonosa, használója az ingatlanán keletkező szennyvíz elhelyezéséről és elszállíttatásáról az e rendeletben meghatározott módon, a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) A szolgáltatás ellátására     

Békési Hulladékgyűjtő Kft.                  Békés, Verseny u. 3. sz.

            Alföldvíz Zrt.                                       Békéscsaba, Dobozi u. 5. sz.

jogosult.


(4) A szolgáltató a szolgáltatás végzésével megbízhat olyan gazdálkodó szervezeteket, valamint egyéni vállalkozókat, amelyek, illetve akik tevékenységi köre a szolgáltatás végzésére kiterjed. A szolgáltatást végzők tevékenységéért ez esetben is a szolgáltatás ellátásával megbízott felel.

(5) A szállított szennyvíz leürítési helye: kizárólag szennyvíztisztító telep, vagy kiépített leeresztő-hely.


3. A közszolgáltatást ellátóval történő szerződés

megkötése


5. § (1) A szolgáltatóval a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére a képviselő-testület szerződést köt.

(2) A szerződésben rögzíteni kell továbbá:

    a)     a települési folyékony hulladék elszállításának a bejelentésétől számított maximális határidejét,

    b)     a települési folyékony hulladékok gyűjtésének módját,

    c)     a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési módját,

    d)     a leeresztő-helyek megnevezését,

    e)     a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,

    f)      a szolgáltatónak lakosság felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét,

    g)     a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

(3) Ha a szolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, a polgármester legfeljebb 6 hónapi időtartamra megbízást adhat – pályázat nélkül – közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató pályázaton történő kijelölésére nem kerül sor. A polgármester által adott megbízást a képviselő-testület legfeljebb további 3 hónappal meghosszabbíthatja.

(4) A szerződést mindét fél 6 hónapos felmondási idővel írásban kártérítési kötelezettség nélkül (rendes felmondás) felmondhatja. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni. Súlyos szerződésszegés esetén azonnali hatályú felmondásnak is helye van.



4. A szolgáltatást ellátó kötelezettségei


6. § (1) A szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor hatályos jogszabályoknak.

(2) A szolgáltatást ellátó köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 36 órán belül – igénylővel egyeztetett időpontban – elvégezni.

(3) A szolgáltatást ellátó a szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályi megállapítás alapján nem engedhető.

(4) A szolgáltatást ellátó köteles a szállított szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat két évig megőrizni.

(5) A szolgáltatás ellátójának rendelkeznie kell:

    a)     ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

    b)     a közszolgáltatás ellátáshoz kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

(6) A szennyvízszállításra használt eszközöket, járműveket, felszereléseket közterületen tárolni tilos. Lakóépületek udvarán kizárólag erre a célra elkülönített helyen tárolható.

(7) A szállító járművek tisztítása és fertőtlenítése szigetelt térburkolattal ellátott nyíltszíni mosótérrel rendelkező területen végezhető, ahol az elhasznált víz előírásoknak megfelelő elhelyezése biztosított. Tisztítás, fertőtlenítés közterületen, természetes vizekben vagy mellettük (általában természetes környezetben) nem végezhető. Lakóházak udvarán a mosás, fertőtlenítés csak zárt térben végezhető.


5. A közszolgáltatást igénybevevő kötelezettségei


7. § (1) Megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a szolgáltatást.

(2) A szolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(3) A szolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.



6. A szolgáltatás díja

8. § (1) A szolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa az árhatóság által megállapított díjat köteles fizetni.

(2) A szolgáltatási díj e rendelet 1. mellékletében megállapított egységár és az elszállított szennyvíz köbméterben megadott mennyiségének szorzata, melyet az igénybevevő a helyszínen köteles kiegyenlíteni számla ellenében, kivéve, ha a felek között érvényes, más fizetési módról szóló megállapodás van.

(3) A szolgáltató a szerződést követően minden év szeptember 30-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát.


7. Egyéb rendelkezések


9. § (1) A szolgáltató az ipari szennyvizek közül csak azokat szállíthatja el, melyeknek a szennyvíztisztító telepre történő beszállításához az igénylő engedéllyel rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdésében említett engedélyt köteles beszerezni mindazon gazdálkodó szervezet, amely közcsatorna bekötéssel nem rendelkezik és e rendelet által meghatározott szolgáltatást igénybe veszi. Az engedély beszerzésének határideje az e rendelet kihirdetését követő 90 nap.

(3) Az engedélyt a szennyvíztisztító telepet üzemeltető jogi személy adja ki kérelem és helyszíni ellenőrzés alapján.



8. Záró rendelkezések



10. § E rendelet 2014. május 1-jén lép hatályba.



B é k é s, 2014. március 27.




              Izsó Gábor                                                                       Tárnok Lászlóné

            polgármester                                                                                 jegyző





A rendelet kihirdetésre került: 2014. március 28. napján





Tárnok Lászlóné

      jegyző














1. melléklet a 11/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelethez:






A települési folyékony hulladék szolgáltatási díja

Békés város közigazgatási területén

nettó Ft/m3




A

B

1.

Lakossági szennyvízszippantási díj:

1.847,-

2.

Vállalkozási és közületi szennyvízszippantási díj:

2.000,-



A díj tartalmazza a gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás és a vízterhelési díj összegét