Pácin Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2021. 12. 30

Pácin Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

2021.12.30.

Pácin Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A díszpolgári cím

1. § (1) Pácin Község Díszpolgára cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki a település érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével, vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente egy adományozható.

(3) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(4) A település díszpolgára az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet 2. §-a szerint megilletik.

2. § (1) A település díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,

b) hivatalos az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményeit, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

d) elhalálozás esetén – a család kívánságára – ingyenes díszsírhely illeti meg.

(2) Díszpolgári címmel díszoklevél és a település címerével díszített emlékplakett jár.

3. § A díszpolgári díszoklevél tartalmazza:

a) az adományozó megjelölését,

b) a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét,

c) a díszpolgár nevét,

d) az önkormányzat pecsétjét,

e) a polgármester aláírását.

2. A díszpolgári cím adományozásának rendje

4. § (1) A díszpolgári cím adományozását a települési képviselők, a képviselő-testület bizottsága és a polgármester kezdeményezheti.

(2) A Képviselő-testület a díszpolgári cím odaítéléséről minősített többséggel dönt.

(3) A díszpolgári címet ünnepélyes keretek között kell átadni, melynek helyéről és időpontjáról a Képviselő-testület dönt. A kitüntetés átadására a polgármester jogosult.

(4) Az adományozást az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

3. A díszpolgári cím visszavonása

5. § (1) A díszpolgári címet a képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetett az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismert tevékenysége miatt a bíróság szándékos bűncselekmény elkövetéséért jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, és a közügyektől eltiltotta.

(2) A díszpolgári címet a képviselő-testület visszavonhatja, ha a kitüntetett az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismert tevékenysége miatt a bíróság bűncselekmény elkövetéséért jogerősen végre nem hajtandó szabadságvesztésre ítélte, vagy magatartásával más módon arra méltatlanná vált.

(3) A visszavonás tényét az önkormányzat honlapján nyilvánosságra kell hozni.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Pácin Község Önkormányzata Képviselő-testületének a díszpolgári cím adományozásáról szóló 4/1992. (VI. 9.) önkormányzati rendelete.