Bátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásról

Hatályos: 2021. 09. 29 16:00

Bátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásról

2021.09.29.

Bátor Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § E rendelet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott fogalmakkal összhangban értelmezendő.

II. Fejezet

Eljárásjogi rendelkezések

2. § A rendszeres ellátások havi együttes összege személyenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások megállapítása kérelemre történhet. A kérelmet erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni, melyhez csatolni kell a formanyomtatványon felsorolt, az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges mellékleteket. A formanyomtatványok beszerezhetőek a Hivatalban, valamint letölthetőek az Önkormányzat honlapjáról

(2) A kérelmet postai úton az Egerbaktai Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Bátori Kirendeltség postacímére címezve, vagy személyesen a Hivatalban lehet benyújtani.

4. § A kérelem benyújtására az ellátás igénylője, annak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja jogosult.

5. § Rendszeres ellátás iránti kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejárta előtt egy hónappal lehet benyújtani, mely esetben az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultág lejártát követő nap.

6. § A kérelemben foglaltak ellenőrzése céljából az Önkormányzat család- és gyermekjóléti szolgáltatást végző intézményének dolgozója vagy köztisztviselője környezettanulmányt készít.

7. § A rendszeres ellátásokat utólag minden hónap 5-éig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

8. § A pénzbeli ellátások folyósítása általában postai úton, vagy – külön kérésre, a számlaszám igazolása mellett – lakossági folyószámlára utalással történik a jogosult, vagy törvényes képviselője részére. Kivételes esetben a polgármester házipénztárban történő kifizetést engedélyezhet.

9. § A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,

b) a jogosult azt kéri,

c) a jogosult meghalt,

d) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

10. § A 11. § szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

11. § A jogosult által lakott lakáshoz kapcsolódó rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött.

12. § E rendelet alapján előterjesztett kérelmek elbírálásának ügyintézésére a közigazgatási eljárásokra vonatkozó jogszabály rendelkezései az irányadóak.

13. § (1) A Képviselő-testület dönt:

a) - eseti jellegű rendkívüli települési támogatás,

b) - másodfokon a polgármester átruházott hatáskörben hozott határozatai ellen benyújtott fellebbezésekről,

c) - temetési költségek mérséklésére nyújtandó települési támogatás,

d) - időszakos jellegű rendkívüli települési támogatás odaítéléséről.

(2) A polgármester dönt a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásról és a köztemetés megállapításáról.

III. Fejezet

Pénzbeli Ellátások formái

Eseti jellegű rendkívüli települési támogatás

14. § Alkalmanként legfeljebb 50.000 Ft összegű eseti jellegű rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyt, emiatt egyszeri anyagi segítségre szorul, amennyiben vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló személy esetén 300 %-át.

15. § (1) Azoknak a személyeknek, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt létfenntartási gondokkal küzdenek, legfeljebb egy év időtartamra időszakos jellegű rendkívüli települési támogatást kell megállapítani, amennyiben nem rendelkezik vagyonnal, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén 300%-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás összege legfeljebb 5000 Ft/ hó.

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás

16. § Lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és csatorna, a gázfogyasztás és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

17. § Lakhatási támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik és annak tulajdonosa vagy bérlője és

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át , egyedülálló esetén 300 % -át

c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona és

d) aki fogyasztóként szerepel azon közüzemi számlán, melyre vonatkozóan kéri a lakhatási támogatás megállapítását.

18. § A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani azzal, hogy a kérelmezőt az ellátás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

19. § (1) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

20. § A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összegét az alábbiak szerint kell megállapítani: Egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum %-ban és a támogatás havi összege szerint: 0-100%-nál 6000 Ft, 101-150§-nál 5000 Ft,151-300%- nál 4000 Ft.

Természetben nyújtott szociális ellátások

21. § (1) Az Önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások:

a) az étkeztetés,

b) a házi segítségnyújtás,

c) gyermekjóléti szolgáltatás

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott alapszolgáltatásokat Egercsehi- Egerbocs- Szúcs- Bátor Szociális Intézményfenntartó Társulás keretében biztosítja.

(3) Az (1) bekezdés c) pontjában foglalt alapszolgáltatást Egerbakta Község Önkormányzat Család és Gyermekjóléti Szolgálat látja el.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

22. § Ezen rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

23. § . Ez a rendelet kihirdetésekor lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Bátor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020/ III.4./ számú rendelete a szociális ellátásról hatályát veszti.

24. § Ez a rendelet 2021. szeptember 29-én 16 órakor lép hatályba.