Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő - testülete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 12. 22

Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő - testülete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2021.12.22.

Rábakecöl Község Önkormányzatának Polgármestere az alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8. § (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII törvény 46. § (4) bekezdés szerint, figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm.rendeletben foglaltakra az alábbiakat rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. § (1) E rendelet hatálya azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki, akik Rábakecöl község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsítanak.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.

(3) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, úgyszintén, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

(4)1 A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései alkalmazandók.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetője 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(7) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetése miatt kiszabott közigazgatási bírságot az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül átutalási postautalványon vagy banki utalással a Rábakecöl Község Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(8) Az eljárási képességgel nem rendelkező személy közigazgatási bírsággal nem sújtható, az ilyen személy ellen indult eljárást meg kell szüntetni.

(9) Amennyiben a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

2. § (1) A pénzbírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.

(2) Az igazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

(3) A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a sértő magatartást tanúsító személyt korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendeletben meghatározott magatartások elkövetése miatt sújtották.

3. §2 A jegyző figyelmeztetést alkalmaz a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017.évi CXXV. törvény 6.§-a szerint.

MÁSODIK RÉSZ

A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ MAGATARTÁSOK

Köztisztasággal és települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos rendelkezések

4. § Aki a köztisztasággal és a települési szilárd hulladék kezelésével összefüggésben az alábbi magatartási szabályokat megszegi a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el:

a) az általa használt vagy tulajdonát képező ingatlant felszólítás után sem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg;

b)3

c)4

d) beépített vagy beépítetlen belterületi ingatlan előtt a kinyúló ágak, bokrok nyeséséről nem gondoskodik;

e) Hatályát vesztette

f) Hatályát vesztette

g) Hatályát vesztette

A közterületek tisztántartása és a kerti hulladék kezelése

5. § Aki a közterületek tisztántartására és a kerti hulladék kezelésére vonatkozó alábbi rendelkezéseket megszegi a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el:

a)5

b)6

c) közterület használati engedély nélkül épületet, építményt elhelyez;

d) alkalmi jelleggel igénybe vett közterületen és környékén keletkezett hulladékot nem gyűjti össze, és elszállításáról nem gondoskodik;

e)7

f) mezőgazdasági és sétáló út mentén 10 méteres védősávban bármilyen eszközt elhelyez, vagy azt tárolásra használja.

g) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója a mezőgazdasági és sétautat a szegélyéig nem rendezi, a mellette húzódó vízelvezető árkot és növényzetet nem ápolja és nem tartja karban, vagy az utat a mezőgazdasági munkavégzés során nem rendeltetésszerűen használja.

Állattartás szabályai

6. §8

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

7. §9

1

Az 1. § (4) bekezdése a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § b) pontját a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § c) pontját a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § a) pontját a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § b) pontját a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az 5. § e) pontját a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 6. §-t a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

9

A 7. §-t a Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.