Zalacséb Község Önkormányzati Képviselőtestületének 7/2020. (VII.13.) önkormányzati rendelete

Zalacséb Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020.(VII. 13.) önkormányzati rendelete a Zalaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2020. 07. 14


Zalacséb Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.)  § (1) bekezdésében, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §(1) Az önkormányzati rendelet hatálya a Zalaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre, közszolgálati ügykezelőkre (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.

(2) foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterekre, illetve munkavállalókra e rendelet hatálya akkor terjed ki, ha azt jogszabály lehetővé teszi.

(3) Az önkormányzati rendelet 3. §-ában meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól, illetve jogelőd szervezeteitől kerültek nyugállományba.

2. §(1) Az önkormányzat a köztisztviselői részére a következő szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatásokat és támogatásokat biztosítja:

  1. cafetéria-juttatás,
  2. bankszámla-hozzájárulás
  3. anyakönyvvezetői közreműködésért járó juttatás
  4. illetményelőleg;
  5. tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás;
  6. lakhatási, lakásépítési, -vásárlási támogatásként kamatmentes kölcsön, illetve vissza nem térítendő támogatás formájában;
  7. családalapítási támogatásként egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás;
  8. egészségügyi juttatásként a köztisztviselő részére szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához (vissza nem térítendő) támogatás az 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet szerinti feltételek fennállása esetén.
  9. munkába járás költségtérítésének támogatása
  10. kiküldetésre fizetendő költségtérítés
  11. Szociális támogatásként:
    1. beiskolázási támogatás
    2. rendkívüli (eseti) pénzbeli szociális segély
    3. kegyeleti támogatás
    4. karácsonyi ünnepek alkalmából pénzbeli vagy természetbeni juttatás
  12. A Köztisztviselők Napja július 1-je, amely a közigazgatási szervnél - a munkaviszonyban állókra is kiterjedően - munkaszüneti nap.

(2) A juttatások, támogatások mértékét, feltételeit az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző a közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

(3) A cafetéria-juttatási keret személyenkénti éves összegét a tárgyévi költségvetési rendelet keretein belül a jegyző a közszolgálati szabályzatban állapítja meg.


3. §(1) A nyugállományú köztisztviselők részére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatások folyósíthatók:

a) eseti szociális segély és

b) temetési segély.

(2) A nyugdíjasok részére adható támogatások felhasználásának szabályait a jegyző a közszolgálati szabályzatban határozza meg.


4. §(1) A képzettség megszerzését követő hónap 1. napjától képzettségi pótlék illeti meg a köztisztviselőt, amennyiben

  1. vállalkozói mérlegképes könyvelői képesítést szerez,
  2. államháztartási mérlegképes könyvelői képesítést szerez,
  3. az alkalmazási feltételen kívül további felsőfokú iskolarendszerű képzésben szerzett képesítést szerzett, és azt a munkakörében alkalmazza,

(2)  A pótlék mértéke az (1) bekezdés azonos pontjai esetében:

  1. az illetményalap 30 %-a
  2. az illetményalap 40 %-a,
  3. az illetményalap 50 %-a

(3) A kirendeltség vezetőt 60 e Ft összegű vezetői pótlék illeti meg.

(4) A jegyző munkáltatói döntésen alapuló illetményrészt állapíthat meg minősítés alapján annak a köztisztvelőnek, akinek illetménye eltérítéssel együtt sem éri el a garantált bérminimum összegét. Ezt az összeget a KIRA rendszerben „egyéb pótlék” jogcímen kell rögzíteni. Mértéke nem haladhatja meg az 50.000,- Ft-ot.


5. §Az önkormányzati rendeletben foglalt juttatások és támogatások pénzügyi fedezetét a képviselő-testület az éves költségvetésében biztosítja.


6. §(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Zalacséb, 2020. július 13.


     Erdei Csaba                                                          Takácsné dr. Simán Zsuzsanna

    polgármester                                                                          jegyző


Záradék:

Jelen rendelet Zalacséb községben 2020. július 13. napján kihirdetve!

Zalacséb, 2020.  július 13.


Takácsné dr. Simán Zsuzsanna

               jegyző