Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 16/2020.(XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01- 2022. 03. 01

Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 16/2020.(XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.03.01.

Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdés, illetve 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 16/2020.(XI.26.) önkormányzati rendelet „II. Fejezet: Települési támogatások” címe a következő 8/A. §-al egészül ki:

„8/A. § (1) Az Önkormányzat tanévkezdési támogatást nyújt a törvényes képviselő kérelme alapján a gyermeket nevelő családok nappali tagozatos (általános, közép- és szakiskolás) Szigetszentmárton Községben lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Szigetszentmárton Községben tartózkodó tanulói részére, aki az adott tárgyév szeptember 1. napjáig még nem töltötte be 20. életévét, amennyiben az őt eltartó családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedülálló szülő vagy törvényes képviselő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(2) A kérelem benyújtására a tanév lezárását követően a tárgyév szeptember 30. napjáig van lehetőség. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez csatolni kell a lakcímkártya másolatát, illetve a törvényes képviselő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a gyermek életvitelszerűen Szigetszentmárton Községben lakik, továbbá a tanulói jogviszony igazolását. (3) Az iskolakezdési támogatás iránti kérelmet csak abban az évben lehet elbírálni, amely évben a Képviselő-testület az adott évi költségvetési rendeletében a szükséges forrást nevesítve biztosítja. A támogatási kérelmek odaítélése az adott évi forrás kimerüléséig történik. A támogatás összege tanulónként egységesen 10.000,- forint.”

2. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 16/2020.(XI.26.) önkormányzati rendelet „II. Fejezet: Települési támogatások” címe a következő 8/B. §-al egészül ki:

„8/B. § (1) Kérelemre a polgármester a gyermek születésére tekintettel egyszeri támogatást nyújt a Szigetszentmárton Községben lakóhelyén legalább 1 éve életvitelszerűen tartózkodó, a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő részére. Az életvitelszerű tartózkodás tényét a Szigetszentmártoni Polgármesteri Hivatal igazolja.

(2) A születési támogatást a 2022. január 1-jétől született gyermek után lehet igényelni. A születési támogatást egy gyermek után születését követően csak egyszer és csak egyik törvényes képviselője igényelheti, a gyermek születését követő fél éven belül. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli. (4) A támogatás mértéke gyermekenként egységesen 20.000,- forint.”

3. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 16/2020.(XI.26.) önkormányzati rendelet „II. Fejezet: Települési támogatások” címe a következő 8/C. §-al egészül ki: „8/C. § Kérelemre a polgármester döntése alapján a házasságkötés évében 20.000,- Ft családalapítási támogatásban részesül a házaspár, ha a házasságkötés napján a házastársak legalább egyike nem töltötte be a 35. életévét, és a házaspárnak legalább az egyik tagja a házasságkötés napján legalább egy éve szigetszentmártoni lakóhellyel rendelkezett és életvitelszerűen itt élt, feltéve, hogy korábban a házaspár egyik tagja sem részesült még házasságkötésre vonatkozó önkormányzati családtámogatásban.”

4. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba, és az azt követően napon hatályát veszti.