Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 5/2019.(I.29.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 09- 2022. 02. 11

Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 5/2019.(I.29.) rendelet módosításáról

2022.02.09.

Tényő Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997.évi LXXVIII. törvény 9/B. § (2) bekezdésének b) pontjában és a 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes államigazgatási szervek véleményének kikérésével, a helyi építési szabályzatról szóló 13/2003. (XII. 09.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § Jelen rendeletével módosítja a helyi építési szabályzatról szóló 5/2019.(I.29.) rendeletét (továbbiakban: Rendelet).

2. § A Rendelet 1. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul: (4) A rendelet mellékletei: a) A Szabályozási és övezeti terv 1 című rajzot az 1. melléklet tartalmazza (jele: SZ-J1, munkaszám: Rp.I. 253-6) b) A Szabályozási és övezeti terv 2 című rajzot a 2. melléklet tartalmazza (jele: SZ-J2, munkaszám: Rp.I. 253-6) c) A műemlékek megnevezését a 3. melléklet tartalmazza d) A helyi védett épített értékek megnevezését a 4. melléklet tartalmazza e) A régészeti lelőhelyek megnevezését az 5. melléklet tartalmazza f) A falusias lakóterület övezeti előírásait a 6. melléklet tartalmazza g) A településközpont vegyes terület övezeti előírásait a 7. melléklet tartalmazza h) A kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület övezeti előírásait a 8. melléklet tartalmazza i) Az ipari gazdasági terület övezeti előírásait a 9. melléklet tartalmazza j) A mezőgazdasági üzemi terület övezeti előírásait a 10. melléklet tartalmazza k) A sport- és szabadidős terület építési előírásait a 11. melléklet tartalmazza l) A borászat területének építési előírásait a 12. melléklet tartalmazza

3. § A Rendelet 20. § (1) bekezdés a) pontja az alábbiak szerint módosul: 20.§ (1) A falusias lakóterületen elhelyezhető: a) fő funkciót hordozó épületként aa) lakóépület, ab) lakóépület helyett kialakított, az alapfokú ellátást szolgáló kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, kézműipari és intézményi (igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális, közbiztonsági) épület, ac) a lakókörnyezetet zajjal, rezgéssel, porral és légszennyező anyaggal nem zavaró, a szabályozott terület lakótömbjeiben szokásos mértékű gépjármű és személyforgalmat meg nem haladó vonzású, legfeljebb egy átlagos lakóteleknyi területet igénylő nem zavaró hatású kisipari, kisüzemi (mezőgazdasági vagy ipari) építmény.

4. § A Rendelet 20. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul: (7) A falusias lakóterület telkeit az épületek használatba vételéig el kell látni a) közüzemi ivóvízvezetékkel, b) közüzemi szennyvíz-csatornával c) közüzemi villamos energia vezetékkel. Az Lf19*, Lf23* és az Lf24* jelű falusias lakóterület övezetekben, ahol nem áll rendelkezésre közüzemi közműellátás, ott a telkek közművesítettségét az OTÉK 8. § (3) bekezdés szerint kell biztosítani. A közműpótló berendezések vízjogi engedély megléte esetén alkalmazhatóak.

5. § A Rendelet 39. § (2) bekezdés az alábbiak szerint módosul: (2) A település teljes közigazgatási területén belül az újonnan telepítendő, 132 kV-nál kisebb feszültségű elosztó hálózati és közvilágítási elosztó hálózati vezeték kizárólag földkábellel létesíthető. Légvezeték csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időre és céllal létesíthető.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.