Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2021.12.01.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Hajdúszoboszló város polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Hajdúszoboszló Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) elismeri, hogy Hajdúszoboszló város minden polgárának, az idelátogató vendégeknek joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § (1) Jelen rendelet területi hatálya az Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.

(2) Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) Hajdúszoboszló város közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyekre,

b) az Önkormányzat szerveire,

c) az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, és

d) mindazon közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra, gazdálkodó szervezetekre és természetes személyekre, amelyekkel, illetve akikkel Hajdúszoboszló Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) közművelődési feladatokra megállapodást köt.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

4. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat adottságainak figyelembevételével a törvény 76. § (6) bekezdésében meghatározottak szerint a közművelődési alapszolgáltatásokat megszervezi:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása.

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési megállapodást köthet a törvényben, illetve jelen önkormányzati rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátása céljából a törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, természetes személlyel.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli, és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, illetve más kulturális tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.

(3) Az Önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről

a)a helyi sajtón, a Városi Televízión,
b)plakátok, szórólapok, műsorfüzetek útján,
c)a városi honlapon és
d)intézményi honlapokon
e)közösségi médián
adnak tájékoztatást a város lakossága részére.

6. § Az Önkormányzat feladatának tekinti, hogy - Hajdúszoboszló művelődési, kulturális hagyományaira, valamint a városban működő intézmények, civil szervezetek és polgárok tevékenységére alapozva - segítse:

a) Hajdúszoboszló kulturális értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, ápolását, kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő kulturális tevékenységét a nemzetiségi lakosságra is,

b) A helyi környezeti, szellemi, művészeti hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

c) a helytörténeti, néprajzi kutatások és a város történetét, néprajzát feldolgozó kiadványok megjelentetésének támogatása, a helytörténet, néprajz tárgyi és írásos emlékeinek gyarapítása, megőrzése és bemutatása,

d) a város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelését, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítését, a városi lakosok életminőségének, életesélyeinek javítását,

e) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését,

f) az iskolai, az iskolarendszeren kívüli képzések, felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,

g) a gyermekek és fiatalok művészeti, közművelődési és közösségi életét, kiemelt figyelmet fordítva a hajdúszoboszlói ifjúság kulturális tevékenységére,

h) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását,

i) A nemzeti és városi, világi és egyházi ünnepek, évfordulók közismerté tételét, ezek élményszerűségének növelését a kultúra minden eszközével,

j) környezeti kultúra javítását, városesztétikai kultúra fejlesztését,

k) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének fejlesztését, közösségi életének érdekérvényesítését,

l) a szabadidő kulturált és művelődési célú eltöltését,

m) ismeretszerző, amatőr és alkotó közösségek működését és tevékenységét, amatőr művészeti körök, alkotótáborok támogatását,

n) a különböző kultúrák közötti kapcsolat kiépítésének és fenntartásának segítése a baráti körök bevonásával.

o) a szomszéd és más népek kultúrájának megismertetése, a cserekapcsolatok ápolása, rendszeres bemutatkozási lehetőségek biztosítása.

p) az idegenforgalom és a turizmus keretében városunkba látogatók számára rendszeres szórakozási lehetőség biztosítása, hagyományaink, értékeink bemutatása.

q) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez színvonalas szórakozási alkalmak szervezése, a különböző közösségek igényeinek kielégítéséhez megfelelő feltételek biztosítása.

r) az üdülés, pihenés, szórakozás helyi lehetőségeinek további bővítése, az igénybe vevők körének szélesítése.

s) információs és tanácsadó tevékenység további szélesítését, közhasznú kulturális információs szolgáltatásokat,

t) egyéb, az Önkormányzat által támogatandónak minősített művelődési formákat, kulturális tevékenységet.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

7. § (1) Az Önkormányzat annak turisztikáért, kultúráért, sportért felelős bizottsága(i) - a polgármester a jegyző és az Önkormányzati Iroda közreműködésével - a törvény 76. §-ában foglaltak szerint, az e rendelet 7. §-ában megfogalmazott feladatokat saját fenntartású intézményeiben, közösségi színterein, továbbá közművelődési megállapodás alapján láthatja el.

(2) Az Önkormányzat fenntartásában működő Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár (székhelye: 4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 2.; telephelyei: Ifjúsági Ház 4200 Hajdúszoboszló, Gönczy Pál u. 8.; Bocskai Rendezvényközpont 4200 Hajdúszoboszló, Hősök tere 18.; Bocskai István Múzeum (székhelye: 4200 Hajdúszoboszló, Bocskai István u. 12.; telephelyei: 4200 Hajdúszoboszló, Bocskai István u. 11., Bocskai István u. 14., Bocskai István u. 21.) a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátásához elsősorban az alapító okiratukban rögzített alapfeladatok teljesítésével járulnak hozzá.

(3) A teendők ellátásában részt vállalnak az önkormányzati fenntartású óvoda, az egészségügyi és szociális intézmények.

8. § Az Önkormányzat és a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek hatékony feladatellátásuk érdekében kapcsolatot tartanak fenn és együttműködnek:

a) a szakminisztériummal,

b) a szakmai intézetekkel,

c) az országos és területi szakmai szolgáltató szervezetekkel,

d) a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal,

e) a város köznevelési intézményeivel,

f) a médiával,

g) a nemzetiségi önkormányzatokkal,

h) a városban működő egyházi szervezetekkel,

i) a közművelődési feladatot ellátó városi székhelyű civil szervezetekkel,

j) alapítványokkal,

k) az önkormányzati fenntartású, nem közművelődési feladatot ellátó intézményekkel,

l) a helyi Értéktár Bizottsággal.

4. A közművelődési megállapodások megkötésének feltételei

9. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásába – közművelődési megállapodás megkötésével - a közművelődésről szóló törvényben foglalt követelményeknek megfelelő alábbi intézményeket, szervezeteket vonhatja be:

a) Hajdúszoboszló közigazgatási területén működő nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények;

b) az Önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú köznevelési intézményei;

c) közművelődési célú társadalmi szervezetek;

d) közművelődési célú gazdálkodó szervezetek.

5. A finanszírozás alapelvei

10. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő, szakmai támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a fenntartásában működő közművelődési intézmények folyamatos és rendeltetésszerű működéséhez a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény rendelkezései szerint köteles biztosítani a szükséges feltételeket.

(3) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

6. Vegyes rendelkezések

11. § (1) Hatályát veszti a közművelődésről szóló 7/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendelet hatálybalépése esetén annak rendelkezéseit a folyamatban lévő, de még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

12. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.