Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 22/2012. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 22/2012. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.01.01.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) és h.) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi, Igazgatási és Ügyrendi Bizottságának véleményének kikérésével - a helyi sajátosságok és igények, az önkormányzat önálló gazdálkodása megteremtésének, valamint az egyes adóalanyok teherviselő képességének figyelembe vételével az alábbi rendeletet alkotja a helyi adókról szóló 22/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosítása tárgyában:

1. § A helyi adókról szóló 22/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet 5. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mentes az adókötelezettség alól:)

„e)a lakás céljára szolgáló építmény, amennyiben az életvitelszerűen nem lakott és a Tessedik S. u. – Liget u. – Böszörményi út – Csanády tér – Kenézy u. – Bethlen u. – Luther u. - Árpád u. – Attila u. – Hőforrás u. – Gázláng u. (ideértve a Gázláng sporttelepet is) – Rezeda u. – Hóvirág u. – Debreceni út megnevezésű közterületek által bezárt területen kívül található, kivéve ha vállalkozó vagy magánszemély által jövedelemszerzés céljából hasznosított.”

2. § A helyi adókról szóló 22/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet 5/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5/A. § (1) 50 % adókedvezmény illeti meg az adóalanyt, ha

a) az építményadóval érintett lakás céljára szolgáló építményben szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végeznek, amennyiben az építmény életvitelszerűen lakott és a szálláshely-szolgáltatással érintett építmény nem minősül műszakilag elkülönítettnek,

b) az építményadóval érintett lakás céljára szolgáló építmény, amennyiben az a Bányász utcán, Major utcán, Isonzó utcán, Kölcsey utcán, Szurmai utcán vagy a Szilfákalján iparosított technológiával épített (ideértve pl. házgyári paneles, öntött falas vagy blokkos technológiát is) társasházban található.

(2) 100 % adókedvezmény illeti meg az adóalanyt, amennyiben ő vagy közeli hozzátartozója az adóévet megelőző 3 évben folyamatosan, életvitelszerűen lakott az üdülő építményben, az adóztatott építmény nincs jövedelemszerzési célból hasznosítva és az adózónak vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartójának nincs tulajdonjoga másik - Hajdúszoboszló belterületén elhelyezkedő - lakhatásra alkalmas lakás- vagy üdülőingatlanban, kivéve, ha az haszonélvezeti joggal terhelt. A kedvezmény feltételeinek meglétéről adóalanynak nyilatkozatot kell benyújtania adóévre vonatkozóan az önkormányzati adóhatósághoz.”

3. § A helyi adókról szóló 22/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Jelen rendelet alkalmazásában életvitelszerűen lakott építmény (lakás vagy üdülő): bármely természetes személy az építményt az év jelentős részében otthonául használja, ebből szervezi életét, rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, ide ér haza, ezen építmény vonatkozásában folyamatosan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, ezen építmény ingatlan-nyilvántartás szerinti címe szerepel elsődleges elérési címeként a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál..”

4. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, és 2022. január 2-án hatályát veszti.