Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Hatályos: 2016. 12. 14- 2017. 04. 03

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

22/2011. (VIII. 26.)

önkormányzati rendelete


AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL, VALAMINT ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓL[1]



Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 9. § (1) bekezdésében, 10. § (2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 15. §-ában, 17. § (2) bekezdésében, 19. § (1) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 22. § (3) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1)-(3) bekezdésében, 58. § (2) bekezdésében és 84. § (1)-(2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden olyan lakásra – beleértve a szükséglakást is –, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségre - kivéve az intézmények használatában lévő helyiségeket, - amely Békés Város Önkormányzatának (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában van.

(2) A rendelet célja, hogy a polgári jog alapelveit szem előtt tartva megteremtse az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeit.


I. Fejezet

Az önkormányzati lakások bérletére vonatkozó szabályok


1. Bérbeadói jogok gyakorlása


2. § (1) A lakásbérletekkel kapcsolatosan a bérbeadási jogkör gyakorlója – az e rendeletben szabályozott eltérésekkel - a Képviselő-testület.

(2) A Képviselő-testület a bérbeadói jogok gyakorlását részben átruházza

  1. az Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottságra (a továbbiakban: Bizottság),
  2. a Polgármesterre

(3) A Képviselő-testület

  1. megállapítja az önkormányzat tulajdonában álló lakások, és e rendelet hatályba lépését követően az önkormányzat tulajdonába kerülő lakások bérbeadási jogcímét,
  2. dönt a lakások bérbeadásának feltételeiről,
  3. dönt a lakás szociális alapon történő bérbeadásáról, kijelöli a bérlőt,
  4. dönt a lakás szakember elhelyezés céljára történő bérbeadásáról, kijelöli a bérlőt,
  5. dönt a lakás nem lakás céljára történő bérbeadásáról,
  6. dönt a lakáscserére benyújtott kérelmekről,
  7. megállapítja, és évente felülvizsgálja a lakbérek mértékét,
  8. elfogadja, és évente felülvizsgálja a bérbeadási névjegyzéket,
  9. dönt a tartási szerződéshez való hozzájárulásról,
  10. dönt a lakás albérletbe adásáról,
  11. dönt a lakásügyben benyújtott egyéb kérelmekről.

(4) A Bizottság

  1. javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a (3) bekezdésben meghatározott döntések meghozatalára,
  2. a pályázati úton hasznosított lakások esetében lefolytatja a pályázati eljárást és dönt a lakások bérbeadásáról, értékesítéséről,
  3. véleményez valamennyi képviselő-testületi előterjesztést a lakásgazdálkodás tárgyában,
  4. dönt a lakásigénylők nyilvántartásba vételéről,
  5. dönt a lakáscsere kérelmek nyilvántartásba vételéről,
  6. javaslatot tesz a bérbeadási névjegyzék tervezetre.

(5)[2] A Polgármester

  1. a Képviselő-testület nevében megköti a lakásbérleti szerződéseket,
  2. a bérbeadási névjegyzékre való felvétel nélkül a bérbeadási jogkör gyakorlója, ha az elhelyezésre belvíz, árvíz vagy egyéb rendkívüli helyzet miatt kerül sor,
  3. a bérbeadási névjegyzékre való felvétel nélkül a bérbeadási jogkör gyakorlója - az önkormányzat intézménye, illetve az önkormányzat által alapított szervezet vezetőjének javaslatát figyelembe véve -, ha a lakás intézmény, illetve szervezet működését biztosító ingatlan területén fekszik,
  4. jogosult meghatározni a rendeletben nem szabályozott egyéb kérdésekben a bérlővel kötött megállapodás tartalmát,
  5. jogosult a lakásbérleti szerződés felmondására,
  6.  a bérleti szerződést felmondhatja, amennyiben a bérlőnek közműtartozása van és azt felszólítás ellenére, a felszólításban meghatározott határidőig nem rendezi.

(6)[3] Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakásbérlettel kapcsolatos egyes előkészítési, végrehajtási feladatai tekintetében – e rendeletben foglaltak szerint – az önkormányzat által alapított vagyongazdálkodással megbízott intézmény, a Békési Városgondnokság (a továbbiakban: Városgondnokság) a következő feladatokat látja el:

  1. nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosítható lakásokról, a bérlőkről, a befizetett lakbérekről és a hátralékokról,
  2. a döntéseknek megfelelő tartalommal aláírásra előkészíti a bérleti szerződéseket, azok felmondását,
  3. közreműködik a lakásgazdálkodással kapcsolatos végrehajtási eljárásokban.
  4. ellátja azokat a feladatokat, amelyek a lakáskezelési, fenntartási, üzemeltetési, hibaelhárítási, karbantartási és felújítási tevékenységgel, valamint a lakások rendeltetésszerű használatra átadásával, visszavételével, a lakbérek és egyéb szolgáltatási díjak közlésével, kiszámlázásával, beszedésével és kezelésével kapcsolatosak,
  5. információt nyújt a Képviselő-testület, a Bizottság, és a Polgármester részére a döntéshozatal elősegítése érdekében a megüresedő lakásokról és a fizetési hátralékkal rendelkező bérlőkről,
  6. évente legalább kétszer ellenőrzi a lakások rendeltetésszerű használatát.


2. Lakásbérlet létrejötte


3. § (1) Lakásbérleti szerződés azzal a nagykorú természetes személlyel köthető, aki a (2) bekezdésben felsorolt jogcímek alapján önkormányzati bérlakásra jogosult.

(2) Az önkormányzat a tulajdonában álló lakásokat az alábbi jogcímek szerint hasznosítja:

a) szociális jellegű bérbeadás,

b) szakember elhelyezés,

c) pályázat útján, piaci alapon történő bérbeadás,

d) nem lakás céljára történő bérbeadás.

(3) A lakásbérleti szerződés – ha e rendelet másként nem rendelkezik – legfeljebb 3 év határozott időtartamra köthető.


4. § (1) A kérelmező a lakásigénylés során az alábbi személyes adatszolgáltatásra köteles:

  1. név,
  2. születési hely, idő,
  3. anyja neve,
  4. lakcím (állandó, ideiglenes),
  5. tartózkodási hely,
  6. munkahely,
  7. jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó igazolás, nyilatkozat,
  8. tartós egészségkárosodás esetén az egészségi állapotra vonatkozó igazolás.

(2) Ezen adatszolgáltatási kötelezettség az igénylővel közös háztartásban élő, valamennyi személyre vonatkozik.


5. § (1) A rendelet 1. melléklete tartalmazza a szociális helyzet alapján bérbe adandó lakások jegyzékét.

(2) A rendelet 2. melléklete tartalmazza a pályázat útján hasznosított, piaci alapon bérbe adandó lakások jegyzékét.

(3) Szakember elhelyezés esetén a lakást a szociális helyzet alapján bérbe adandó lakások jegyzékéből kell kiutalni.


6. § A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, melynek megszegése felmondási oknak minősül.


7. § (1) A bérbeadó a bérlő és a vele együtt lakó házastársa közös kérelmére – a házastársnak a lakásba való beköltözésének időpontjától függetlenül – a bérlőtársi szerződést köteles megkötni.

(2) Társbérleti szerződés önkormányzati lakásra nem köthető.


3. A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei


8. § (1) A lakásbérleti szerződés keretében a bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a bérlő látja el az épület, illetőleg a közös használatú helyiségek tisztántartásával összefüggő feladatokat.

(2) Az (1) bekezdésben említett megállapodás esetén a szerződésben meg kell jelölni a bérlő által vállalt feladatokat és annak költségeit, mely összeggel a lakbér mértékét csökkenteni kell.

(3) A megállapodás legfeljebb a bérleti jogviszony fennállásának időtartamára szólhat. A határozott idő lejártát megelőző 8 napon belül a megállapodás megújítható, amelyet a lakásbérleti szerződésben is fel kell tüntetni.

(4) A határozott idő elteltével, ha a megállapodás megújítására nem került sor, a bérlő az eredetileg megállapított lakbért köteles megfizetni.

(5)[4] A Városgondnokság háromhavonként köteles ellenőrizni a megállapodásban foglaltak teljesítését. A bérlő mulasztása esetén - a lakásbérleti szerződés egyidejű módosításával - a megállapodás közös megegyezéssel megszüntethető.

(6) Ha a (5) bekezdésben említett esetben a közös megegyezés nem jön létre, és a bérlő nem fizeti a lakásra eredetileg megállapított lakbért, a bérbeadó a lakásbérleti szerződést – az Lt. 24. § (1) bekezdésének b.) pontja alapján - felmondhatja.


9. § (1) A bérlő köteles az ingatlanhoz tartozó udvar, kert és kerítés tisztántartásáról, műveléséről, karbantartásáról gondoskodni. A kertre vonatkozóan a művelés minimálisan a folyamatos gazmentesen tartást és a benne lévő fák, egyéb ültetvények szakszerű gondozását jelenti.

(2) Több lakásból álló ingatlan esetén a kerti és az udvari munkálatok elvégzésére a bérlők egyetemlegesen kötelezettek.


10. § (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák

  1. megjelölését,
  2. várható időtartamát,
  3. költségeit, azok megfizetésének feltételeit, módját, megtérítésének mértékét, valamint azt, hogy a munkálatok megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyt a bérlő köteles megkérni.

(3) A bérbeadó – a bérlő kérésére – csak a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges mértéket meg nem haladó költségek megfizetését vállalja.

(4) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban is, hogy a lakás átalakításával, korszerűsítésével felmerült költségeknek – a megállapodás szerint – a bérbeadó maximum 25 %-át a lakbérbe való beszámítással egyenlíti ki. A beszámítás időtartama nem haladhatja meg a lakásbérleti jogviszony időtartamát.


11. § (1)[5] A lakásbérlet megszűnésekor a bérlő köteles a lakást és a lakásberendezéseket tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint a Városgondnokságnak átadni.

(2) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnésekor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

(3) A (2) bekezdésben említett megállapodás csak akkor köthető meg, ha a bérlő vállalja, hogy a kiköltözést megelőző 30 napon belül a költségeket a bérbeadónak megelőlegezi. A szerződésben rögzíteni kell, hogy a bérbeadó a munkálatok elvégzését követő 15 napon belül a bérlővel elszámol.

(4)[6] A bérlő, kérelme alapján a költségeket több – de legfeljebb 12 havi – részletekben is megtérítheti. Ennek konkrét feltételeit a megállapodásban kell meghatározni.


4. Lakáshasználati díj


12. § (1) Az a személy, aki a lakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles a bérbeadó részére fizetni.

(2) A Polgármester a (1) bekezdésben említett személyek esetében a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított 30 napon belül köteles a lakás kiürítése iránti peres eljárást megindítani.

(3)[7] A lakáshasználati díj mértéke a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltét követően félévente 25%-kal emelkedik. A lakáshasználati díj emeléséről a jogcím nélküli lakáshasználót előzetesen írásban értesíteni kell.


5. Hozzájárulás a tartási szerződéshez


13. § (1) A bérlő a határozatlan időre bérbe adott lakás esetében – a lakásbérleti jog folytatása ellenében – a Képviselő-testület írásbeli hozzájárulásának megadását követően tartási szerződést köthet.

(2) A Képviselő-testület a tartási szerződéshez való hozzájárulását köteles megtagadni, ha

  1. az eltartó a 14. életévét még nem töltötte be,
  2. az eltartó a 14. életévét betöltötte, de önálló jövedelemmel nem rendelkezik,
  3. az eltartó, vagy házastársa az önkormányzat területén másik, beköltözhető lakással rendelkezik,
  4. az eltartó az egészségügyi körülmények alapján a tartás teljesítésére nem képes,
  5. a bérlő tartásáról jogerős bírói döntés, illetőleg érvényes tartási (gondozási) szerződés alapján más személy gondoskodik,
  6. a bérlővel a lakásban jogszerűen együttlakó, más személy a bérlőt eltartja.

(3) A Képviselő-testület a hozzájárulását megelőzően a (2) bekezdésben meghatározott körülményeket az egyedileg köteles mérlegelni.


6. A szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése, és a pénzbeli térítés


14. § (1) A Képviselő-testület és a bérlő a határozatlan időre kötött lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel úgy is megszüntetheti, hogy a bérbeadó a bérlő részére:

  1. másik lakást ad bérbe, vagy
  2. a másik lakás bérbeadása mellett pénzbeli térítést fizet, vagy
  3. a másik lakás bérbeadása helyett pénzbeli térítést fizet.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján a bérlő

  1. kevesebb szobaszámú, vagy kisebb alapterületű, vagy alacsonyabb komfortfokozatú, vagy
  2. azonos szobaszámú, alapterületű, komfortfokozatú, de a településen belül eltérő fekvésű, vagy
  3. nagyobb szobaszámú, nagyobb alapterületű, magasabb komfortfokozatú lakás bérbeadását kérheti.


15. § (1) A pénzbeli térítés összegét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Ha a lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése során a bérbeadó a másik lakás mellett pénzbeli térítést is fizet, ennek összege a két lakás használati értékének a különbözete.


16. § (1) Ha a szociális intézményből elbocsájtott személy az intézménybe utaláskor a lakásbérleti jogviszonyáról pénzbeli térítés ellenében mondott le a lakásügyi hatóság javára, részére legfeljebb 1 lakószobás, komfortos lakás bérbeadása ajánlható fel a pénzbeli térítés visszafizetése mellett.


7. A bérbeadó hozzájárulása a lakáscsere szerződéshez


17. § (1) A Képviselő-testület a bérleti jog átruházásához, illetve a lakáscsere szerződéshez kizárólag akkor adhatja meg hozzájárulását, ha az önkormányzati lakás bérlője a lakást másik önkormányzati lakás bérletére cseréli el, vagy saját tulajdonát képező lakását önkormányzati tulajdonú lakásra cseréli el.

(2) A Képviselő-testület a hozzájárulást megtagadja ha

  1. a bérleti jog átruházással érintett önkormányzati lakás bérletére kötött szerződés határozott időre, vagy feltétel bekövetkezéséig szól, és az új bérlő határozatlan időtartamú szerződést kíván kötni, vagy
  2. a felek szándéka ténylegesen az önkormányzati lakás lakásbérleti jogának jogellenes átruházására irányul, vagy
  3. a bérlőkijelölésre vagy az ismételten gyakorolható bérlőkiválasztásra jogosult, illetőleg az eltartó a cseréhez nem járult hozzá, vagy
  4. ha az elcserélni kívánt vagy a bérleti jog átruházással érintett önkormányzati lakás használatával kapcsolatban bármilyen tartozás (különösen lakbér, rezsi) áll fenn, a tartozás kiegyenlítéséig.

(3) A lakáscseréhez kért hozzájárulás megtagadható, ha az eset összes körülményeire tekintettel a bérlő által cserével megszerezni kívánt lakás

  1. használati értéke a bérelt lakással nem értékarányos, vagy
  2. nem tehermentes, vagy
  3. rendelkezési joga nem korlátlan.

(4) A lakáscsere végrehajtásakor a bérlővel együtt lakó valamennyi személy köteles a lakást a bérlővel együtt elhagyni.

(5) A Polgármester – a Képviselő-testület döntése alapján – a hozzájárulást írásban köteles megadni. Ennek keretében tájékoztatni kell a cserepartnert a lakással összefüggő – e rendelet szabályai szerinti – bérlői kötelezettségekről, valamint a lakbér összegéről.

(6) A (5) bekezdésben foglaltaktól eltérő tartalmú lakásbérleti szerződés csak a csere folytán bérleti jogot szerző hozzájárulásával köthető.


8. Hozzájárulás az albérleti szerződéshez


18. § (1) A Képviselő-testület a teljes lakás albérletbe adásához nem járul hozzá, kivéve, ha a lakás bérbeadása a 26. § (12) bekezdésben rögzített feltételek szerint történik.

(2)[8] A lakás egy részének albérletbe adásáról kérelem alapján a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt. Hozzájárulás akkor adható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

  1. a bérlőnek nincs bérleti díj tartozása,
  2. a bérlőnek nincs közüzemi díj tartozása,
  3. a bérlő érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik,
  4. a hozzájárulás legfeljebb a bérleti szerződés lejártáig adható.

(3) Egy szobás lakás albérletbe adásához hozzájárulás nem adható.

(4) A Képviselő-testület a lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban jogcím nélkül visszamaradó volt albérlő elhelyezésére kötelezettséget nem vállalhat.


II. Fejezet

Szociális alapon bérbe adott lakásokra vonatkozó szabályok


9. Lakásigénylés


19. § (1)[9] A szociális helyzet alapján bérbe adott lakásra – arra rendszeresített formanyomtatványon – lakásigénylést kell benyújtani, melyhez csatolni kell a lakásigénylők jövedelemigazolását.

(2)[10] A lakásigényeket a Bizottság soron következő ülésén hozott döntése alapján veszi nyilvántartásba, melyről a lakásigénylőt 15 napon belül értesíti.

(3) A lakásigénylés nyilvántartásba vétele megtagadható, ha az igénylő az (5) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeknek nem felel meg.

(4) Valótlan adat rosszhiszemű közlése esetén el kell utasítani a lakásigénylést.

(5)[11] Szociális jellegű önkormányzati bérlakásra az az igénylő jogosult, akinek a vele együtt költözőkre tekintettel meghatározott egy főre jutó havi nettó jövedelme (családi pótlékkal együtt)

  1. az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét meghaladja, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2,5-szeresét, és
  2. nincs olyan hasznosítható ingatlana, járműve, vagyoni értékű joga, amelynek

ba) külön-külön számított forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a húszszorosát, vagy

bb) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a hetvenszeresét meghaladja.

(6) Az igénylő az igénylés nyilvántartásba vétele után a lakáskörülményeiben, személyi, családi, jövedelmi és vagyoni helyzetében beállt lényeges változást, a változást követő 30 napon belül köteles bejelenteni.


10. Bérbeadási névjegyzék


20. § (1) A szociális helyzet alapján bérbe adandó önkormányzati lakások bérbeadása a szociális jellegű bérbeadási névjegyzék alapján történik.

(2) A Bizottság a lakások várható megüresedésétől függően évente bérbeadási névjegyzék tervezetet készít.

(3) A bérbeadási névjegyzék tervezet készítése előtt a Bizottság az igénylőknél környezettanulmányt készít.

(4) A névjegyzék elkészítése során előnyben részesíthető az a hátrányos helyzetű igénylő, akinek hátrányos helyzetét a családban lévő munkanélküliség, vagy a lakást érintő jelentős adósságteher terheli, és vállalja, hogy a munkaügyi központtal munkavállalás céljából együttműködik, vagy átképzésen vesz részt, illetve az önkormányzat által kidolgozott és felajánlott adósságkezelési eljárásban részt vesz.

(5) A névjegyzék elkészítése során előnyben részesíthető az a lakásigénylő, aki a hajléktalanok átmeneti szállásáról kikerülve – addigi életvitele alapján – alkalmas önálló életvitelre.

(6) Mellőzhető a bérbeadási névjegyzékre való felvételnél az a lakásigénylő, aki a jelenlegi lakásának költségeit sem tudja viselni, vagy életvitele alapján tőle nem várható el a másik lakás rendeltetésszerű használata.

(7) Rendkívüli méltánylást igénylő esetben soron kívül felvehető a bérbeadási névjegyzékre a bérbeadási feltételeknek megfelelő igénylő, ha az igénylő vagy családja egészségi állapota, élethelyzete miatt soron kívüli elhelyezést igényel, elhelyezésre más módon (pl. hajléktalan szálló) nincs lehetőség, és az igénylő a névjegyzékre történő felvételt követő 30 napon belül kiutalható és beköltözhető lakásban elhelyezhető.

(8) A névjegyzék tervezetet a Bizottság jóváhagyás céljából a Képviselő-testület elé terjeszti. A Képviselő-testület által jóváhagyott névjegyzék végleges.

(9)[12] Törölni kell a bérbeadási névjegyzékből azt a lakásigénylőt, aki        

  1. a jogos lakásigényének megfelelő szobaszámú, felajánlott lakást két alkalommal nem fogadja el, vagy
  2. a jegyzőkönyv felvétele után, indokolatlanul 30 napon belül nem köt lakásbérleti szerződést, vagy
  3. a részére küldött hivatalos megkeresésre két alkalommal nem jelentkezik, vagy

d) változás-bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy

e) lakásigénylés benyújtásakor valótlan adatokat közöl.


11. A lakásbérleti szerződés létrejötte


21. § (1)[13] Szociális helyzet alapján bérbe adandó lakás kiutalhatóvá válása esetén a lakásbérleti szerződést a Képviselő-testület által jóváhagyott bérbeadási névjegyzékben szereplő soron következő –a 19. § (5) alapján a jogosultsági feltételeknek megfelelő - lakásigénylővel kell megkötni, a felvett jegyzőkönyv alapján.


22. § (1)[14] A szociális bérlakásra jogosult személynek bérbe adható lakás szobaszáma a vele együttköltözők számától függően a következő:

  1. 1-4 fő esetén 1 szobás lakás,
  2. 4-5 fő esetén 2 szobás lakás,
  3. 5 vagy több fő estén 3 szobás lakás.

(2) A jogos lakásigény mértékétől kivételes indok alapján el lehet tekinteni, ha a bérlők elhelyezésére városrendezési okok miatt kerül sor, valamint kertes ház esetén a bérlakásban lévő szoba nagysága az együtt költözők megfelelő elhelyezését lehetővé teszi.


23. § (1) Bérbeadási névjegyzékre való felvétel mellőzésével teljesíthető a bérbeadás, ha az igénylő nagyobb lakás visszaadása ellenében kisebb, vagy az általa bérelt lakás komfortfokozatánál alacsonyabb komfortfokozatú lakást kér, és szociális bérlakásra jogosult.

(2) Bérbeadási névjegyzékre való felvétel mellőzésével teljesíthető a szociális alapú bérbeadás azon személy(ek) esetében, akik az általuk korábban szociális alapon bérbe vett önkormányzati bérlakást jogcím nélkül használják, de a korábban megszűnt bérleti szerződésük megszűnésének indoka(i) megszűnt(ek).

(3) a (2) bekezdésben foglaltak a jogcím nélküli lakáshasználó(k) részére egyszeri alkalommal engedélyezhető, és a lakásbérleti szerződés határozott időre, legfeljebb 6 hónap időtartamra köthető.


 24. §[15] (1) A rászorultság fennállása esetén a bérlő indokolt kérésére a lakásbérleti szerződés – lejárat napján követő 15 napon belül – újabb határozott időre (egy évre) többször is meghosszabbítható-

(2) Amennyiben a bérlő a vele együtt lakókra tekintettel meghatározott egy főre jutó havi nettó jövedelmének összege meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 2,5-szeresét, és az elhelyezését más módon nem tudja megoldani, úgy a bérleti díjat a rendelet 4. melléklet IV. táblázat 1. sorában meghatározott mérték alapján köteles megfizetni.


III. Fejezet

Szakember elhelyezés


25. § (1) Békés város közigazgatási területén lévő intézmények, az önkormányzat szervei, valamint a városban közfeladatot ellátó szervek megfelelő szakemberellátása érdekében bérbeadási névjegyzék mellőzésével, – jövedelmi, vagyoni és szociális helyzettől függetlenül – a szociálisan bérbe adható lakások köréből lakás biztosítható annak a szakembernek, akinek alkalmazása a kötelező feladat ellátásához feltétlenül indokolt.

(2) Rendkívül indokolt esetben - ha ezt a város szakember-ellátási érdeke is indokolja - a bérlet időtartama ismételten is meghosszabbítható, esetenként legfeljebb 3 év határozott időtartamra.

(3) Szakember elhelyezése céljából lakást az (4) bekezdés szerinti feltételekkel lehet bérbe adni az ágazati bizottságok javaslatára, az intézmény vezetőjének kérelmére, a Képviselő-testület határozata alapján annak a személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott szervvel munkaviszonyban áll.

(4) A szakember elhelyezése céljából bérbe adott lakásra az e rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

  1. [16]
  2. a lakásbérleti szerződés legfeljebb a munkaviszony fennállásáig szólhat,
  3. bérleti jogviszony folytatására a közvetlen hozzátartozó nem jogosult,
  4. a bérlő a munkaviszony megszűnése, illetőleg a lakásbérlet megszűnése esetén elhelyezésre nem tarthat igényt,
  5. a bérlő a lakásba a házastársán és gyermekén kívül csak a lakásbérleti szerződésben megjelölt személyt fogadhat be,
  6. a bérlő a lakást nem cserélheti el.

(5)  Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni akkor is, ha a lakás az intézmény területén van.


IV. Fejezet

Piaci alapon történő lakásbérbeadás


12. Pályázati eljárás


26. § (1) Pályázat útján kell bérbe adni az e rendelet 2. mellékletében felsorolt lakásokat.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

  1. a meghirdetett lakás műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),
  2. a lakás épületen és településen belüli fekvését, pontos címét,
  3. a fizetendő óvadék alsó határát,
  4. a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételével meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megnevezését, költségét, a lakbérbeszámítás módját és mértékét,
  5. a pályázat benyújtásának határidejét.

(3) Pályázatot kizárólagos használatot biztosító lakástulajdonnal nem rendelkező helyi lakos nyújthat be.

(4) A pályázó a pályázatához köteles benyújtani az ő és vele együtt költözők jövedelemigazolását, ennek elmulasztása esetén a pályázata érvénytelen. 

(5) A pályázatokat a Bizottság bírálja el.

(6) Nem vehet részt a pályázaton, és érvénytelen annak a pályázata, aki az óvadékra vonatkozó fizetési kötelezettségének nem tett eleget.

(7) Kizárható a pályázatból az a pályázó, aki jövedelmi viszonyai miatt vélelmezhetően nem lesz képes a bérleti díjat megfizetni.

(8) A pályázat elbírálása során előnyben részesül az a pályázó, aki munkaviszonnyal, illetve ezzel egyenértékű foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik.

(9) Amennyiben ugyanazon lakásra kiírt pályázatra azonos feltételek mellett több érvényes ajánlat érkezik, úgy a Bérbeadó licittárgyalást tart a fizetendő óvadék mértékéről.

(10) Az e rendelet 26. § (2) bekezdés d.) pontja szerinti feltétellel meghirdetett lakás esetében a lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

  1. a lakás helyreállításának költségeit,
  2. a költségek bérlő részére történő megtérítésének módját, (a tényleges ráfordítás költsége a tervezettet nem haladhatja meg),
  3. a munkálatok elvégzésének határidejét, amely a bérlő kérésére indokolt esetben meghosszabbítható.

(11) A (10) bekezdésben szabályozott helyreállítási költségek nem haladhatják meg a havi lakbér 25 %-át, és a beszámítás legfeljebb a bérlet időtartamára szólhat.

(12)[17] A 26 § (1) bekezdésében meghatározott pályáztatási kötelezettség mellőzhető, ha

  1. a lakás bérbeadása a Képviselő-testület által alapított költségvetési szerv részére történik, a költségvetési szerv alapító okiratában rögzített feladatok, tevékenységek ellátására,
  2. a lakás bérbeadása a Képviselő-testület által jóváhagyott és az önkormányzat szerződésben vállalt – az önkormányzati vagyon állagának megóvására, védelmére irányuló – kötelezettségének teljesítését szolgálja.

(13)[18] A pályázati hirdetményt a lakás megüresedésétől – a bérbeadás céljára épített lakások esetében az épület használatbavételi engedélyének kiadásától – számított 30 napon belül a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint a helyi sajtóban közzé kell tenni.


27. § (1) A bérbeadó a pályázatot elnyert személlyel köti meg a lakásbérleti szerződést, legfeljebb 3 év határozott időtartamra.

(2) A Képviselő-testület a szerződés lejártát megelőzően – a bérlő indokolt kérelemére – pályázati eljárás lefolytatása nélkül a bérlet időtartamát legfeljebb 3 év határozott időtartamra meghosszabbíthatja.


13. Óvadék


28. § (1) A lakás piaci alapon történő bérbeadása esetén a pályázó a pályázat elbírálásának időpontjáig óvadékot köteles fizetni.

(2) A fizetendő óvadék alsó határa: 30.000,- Ft, mely összeg a pályázaton nem nyert személyek részére 8 napon belül visszafizetésre kerül.


(3) Lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a bérbeadó a bérlő által befizetett óvadékot lakbérhátralék, és a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségei megtérüléséhez használhatja fel.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott költségek hiányában a bérbeadó a lakás visszaadását követő 30 napon belül köteles a bérlőnek az óvadék összegét kamatmentesen visszafizetni.

28/A.[19] § (1) Önkormányzati bérlakásra bérlőkijelölési jogot biztosító együttműködési megállapodásról és annak feltételeiről a képviselő-testület dönt.

(2) Az együttműködési megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a bérlőkijelölési jog biztosításának módját (díjmentes, vagy térítési díj köteles)

b) a bérlőkijelölési jog biztosításának időtartamát (határozott idejű vagy valamely feltétel bekövetkeztéig szóló),

c) a bérlőkijelölési jog biztosításának célját,

d) a bérlőkijelölési jog gyakorlásával kapcsolatos eljárásrendet,

e) a bérlőkijelölési joggal érintett lakás üzemeltetési és fenntartási költségeinek viselésével kapcsolatos rendelkezéseket.

(3) Ha a bérlőkijelölési joggal érintett lakást ismételten bérbe lehet adni – ide nem értve a bérlőkijelölési jog megszűnésének esetét – a bérbeadó a bérlőkijelölési jog jogosultját írásban 90 napos határidővel felhívja az új bérlő személyének közlésére. Amennyiben a bérlőkijelölésre jogosult a bérlőkijelölés jogával a felhívás átvételét követő 90 napon belül nem él, úgy a bérlőkijelölési jogát elveszti, és a lakás az általános szabályok szerint adható bérbe.

(4)

a) Az együttműködési megállapodásban meghatározott bérlakások bérlőkijelölési jog alapján adhatóak bérbe.

b) A bérleti jog megszerzése nem pályázati eljárás keretében történik.

c) A bérleti szerződést a bérlőkijelölésre jogosult által meghatározott személlyel kell megkötni.

d) A bérlőkijelölési jog alapján bérbe adott lakások bérlői a rendelet 4. melléklet IV. táblázatban meghatározott mértékű lakbér megfizetésére kötelesek.

e) A bérleti szerződés a bérlőkijelölési jog gyakorlására jogosult által meghatározott időtartamra szól.

f) A bérleti jogviszonyra a joggyakorlást biztosító megállapodásban szereplő rendelkezések az irányadóak


V. Fejezet

Az önkormányzati lakás nem lakás céljára történő bérbeadása


29. § (1) A Képviselő-testület a lakásnak nem lakás céljára történő bérbeadásáról a város lakosságát, illetőleg a lakosság szélesebb körét érintő, a helyi közszolgáltatás érdekeit szolgáló feladatok megoldása céljából – ha a közszolgáltatás ellátása más módon nem oldható meg – esetenként dönt.

(2) A Képviselő-testület döntése során azt is megjelöli, hogy a nem lakás céljára történő bérbeadás milyen időtartamra szól.

(3) A határozatlan időtartamra történő bérbeadás feltételeként a lakás pótlását, annak módját és határidejét a bérlő részére előírhatja.


VI. Fejezet

Az önkormányzati tulajdonú lakások lakbére


30. § A Képviselő-testület minden év legkésőbb április 30. napjáig megállapítja a tárgyév május 1. napjával érvényes lakbérek összegét.


31. § A lakbérek mértékét e rendelet 4. melléklete tartalmazza.


32. §  A Tarhos község közigazgatási területén fekvő lakások esetében a bérleti díj nem tartalmazza a szolgáltatási díjakat (gáz, fűtés, villany, szennyvíz), azok mértékét az önkormányzat a bérlőkkel külön megállapodásban rögzíti.


MÁSODIK RÉSZ

A helyiségbérlet szabályai


33. § (1)[20] Folyamatos nyilvántartást kell vezetni a bérbeadás útján hasznosítható, valamint a bérlet útján hasznosított helyiségekről.


34. § (1) A helyiségbérletekkel kapcsolatban a bérbeadási jogkör gyakorlója - a (2) és (3) bekezdésben szabályozott eset kivételével - a Képviselő-testület.

(2) A pályázati úton hasznosított helyiségek esetében a pályázati eljárást a Bizottság folytatja le, és hozza meg a döntést.

(3) E rendeletben meghatározott kivételes esetekben a bérbeadási jogkört a Polgármester is gyakorolhatja

(4) A helyiségbérleti szerződéseket a Képviselő-testület nevében a Polgármester köti meg.

(5)[21] A helyiségbérletekkel kapcsolatos egyes előkészítési és végrehajtási feladatokat a Városgondnokság látja el.


35. § (1) A bérbeadó az üres, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket a 40. §-ban foglaltak kivételével pályázati eljárás lefolytatása útján adhatja bérbe.


36.§ (1) A helyiséget legfeljebb 3 év határozott időre, vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig lehet bérbe adni.

(2) A bérbeadó a határozott időre bérbe adott helyiséget a bérlő részére, további 3 évre többször is bérbe adhatja, pályázati kiírás nélkül, amennyiben a bérlő a korábbi bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette.

(3) A bérlő a bérleti szerződés lejárta előtt legfeljebb 30 nappal, a bérbeadóhoz benyújtott írásbeli kérelmében kérheti a helyiség ismételt bérbeadását.


37. § (1) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell a bérbeadásra meghirdetett helyiség

a) településen belüli elhelyezkedését,

b) alapterületét,

c) felhasználásának célját (például: üzlet, műhely, iroda, raktár),

d) felszereltségi állapotát,

f) után fizetendő bérleti díj alsó határát.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon felül a hirdetménynek tartalmaznia kell az óvadék összegét, mely egyedileg kerül meghatározásra, és a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét, határidejét, továbbá a tárgyalás megtartásának helyét és időpontját.

(3) A pályázati hirdetményt a lakosság számára legalább 15 napig a helyben szokásos módon, valamint írott helyi sajtóban és helyi elektronikus médiában közzé kell tenni.


38. § (1) A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell

a) a pályázó nevét és címét,

b) nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja.

(2) Ha az előírt időben csak egy pályázati ajánlat érkezik, a helyiség a pályázónak bérbe adható, vagy a pályázati kiírás megismételhető.


39. § (1) A pályázati tárgyaláson csak az a pályázó vehet részt, aki a pályázati ajánlatát az előírt határidőben és tartalommal benyújtotta, és az óvadék összegét megfizette.

(2) A pályázók közül az részesül előnyben, aki a versenytárgyalás során a legmagasabb összegű bérleti díj megfizetését vállalja.

(3) Ha a pályázat nyertese a bérleti jog elnyerésétől számított 15 napon belül nem köti meg a bérleti szerződést, akkor a következő legmagasabb ajánlatot tevő lép a helyébe.

(4) Amennyiben a helyiség működtetése speciális technológia beépítését, beszerelését igényli, az átalakításhoz maximum 50 % összegű bérbeszámítás engedélyezhető, feltéve, ha az elkészült beruházás az önkormányzat tulajdonába kerül.


40. § (1) Helyiségbérleti jogviszony létrehozására irányuló kérelem beérkezése esetén a Képviselő-testület minősített többségű döntéssel a pályáztatás alól felmentést adhat.

(2) A Polgármester pályázati eljárás lefolytatása nélkül az üresen álló helyiségeket ideiglenesen maximum három hónapra bérbe adhatja. Ismételt bérbeadásra akkor kerülhet sor, ha a bérbeadásra meghirdetett pályázat eredménytelen.

(3) Az Önkormányzat tulajdonában álló, az 5. mellékletben felsorolt ingatlanokban található helyiségek eseti, alkalomszerű, három hónapnál nem hosszabb időtartamú bérbeadására, igénybevételének engedélyezésére a Polgármester jogosult. A tárgyévre vonatkozó bérleti díjak, igénybevételi díjak megállapítására a Polgármester jogosult.


41. § Önkormányzati helyiség bérleti jogának átruházásához, cseréjéhez, albérletbe adásához hozzájárulás nem adható.


42. § (1)[22] A Városgondnokság a helyiséget a pályázati kiírásban megjelölt állapotban és felszereltséggel, leltár alapján köteles a bérlőnek átadni.

(2) A bérlő nem követelheti a bérbeadótól, hogy a helyiséget a pályázatban megjelölt használatnak (tevékenységnek) megfelelő módon kialakítsa, felszerelje, illetőleg berendezze.

(3) A helyiség átalakítása, felújítása, értéknövelő beruházás kivitelezése csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával végezhető.


43. § (1) A bérlő köteles gondoskodni

  1. a helyiség burkolatainak, nyílászáróinak, berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről,
  2. az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetőleg üzemben tart
  3. az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztántartásáról, megvilágításáról, a nem háztartási szemét elszállításáról, amely a bérlő tevékenysége során keletkezett.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott munkálatok elvégzését átvállalhatja, ha a bérlő a munkák értékével emelt bérleti díj megfizetését vállalja.


44. §[23] A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor legalább az átvételi állapotnak és felszereltségnek megfelelően, leltár szerint köteles a Városgondnokságnak átadni. 


HARMADIK RÉSZ

AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGEDÍNÉSÉRŐL


45. § (1) Az értékesítésre kijelölt lakásokat e rendelet 6. melléklete tartalmazza


46. §[24] (1) A lakások elidegenítési eljárásának irányításáért, szervezéséért és ellenőrzéséért a Polgármester a felelős.

(2) Az értékesítés során az alábbi feladatokat kell elvégezni:

  1. Elkészíteni a lakásokra vonatkozó, helyszíni felmérésen alapuló műszaki állapotfelmérést, lakásonként rögzítve;
  2. Értékbecslés készíttetése;
  3. Ajánlattétel az elővásárlási joggal rendelkezők részére, az ajánlat tartalmazza:

ca) a lakás ingatlan-nyilvántartási adatait,

cb) a lakás műszaki állapotára vonatkozó tájékoztatást,

cc) a lakás forgalmi értékét,

cd) a lakás vételárát és a fizetési feltételeket,

ce) a szerződési nyilatkozat határidejét,

cf) az ajánlati kötöttség idejét.

  1. Az ajánlat közlésével egy időben az elővásárlási joggal rendelkező részére meg kell küldeni a nyilatkozat nyomtatványt azzal a felhívással, hogy az elővásárlási joggal rendelkező a vételi szándékát írásban igazolja vissz.a

(3) Az adásvételi szerződéseket az önkormányzat részéről a Polgármester írja alá.

(4) A vételárra vonatkozó ajánlati kötöttség ideje az ajánlat kézhezvételétől számított 60 nap.


14. Elővásárlási joggal érintett lakások értékesítése


47. § (1) Elővásárlási joggal érintett lakások eladása esetén

  1. a lakás irányára a lakás ingatlanszakértő által megállapított forgalmi értéke,
  2. a vételár egyösszegű megfizetése esetén a vevőt 25 % vételárengedmény illeti meg,
  3. a vevő kérelmére részletfizetési kedvezményt kell biztosítani,
  4. a részletfizetés esetén a szerződés megkötésekor a vételár 20%-át egy összegben kell megfizetni,
  5. a részletfizetés időtartama 15 év,
  6. [25]a szerződéses kamat mértéke a jegybanki alapkamat + 5 % a futamidő teljes időtartama alatt, a törlesztő részleteket havi egyenlő mértékben kell megállapítani.

(2) Elővásárlási joggal érintett lakások értékesítése esetén a részletfizetéssel történő ingatlan értékesítésére kamatmentesség nem állapítható meg.

(3) [26]

(4) A vételár hátralék egyösszegű megfizetése esetén a vevőt 25% engedmény illeti meg, abban az esetben, ha a törlesztő részletek megfizetésekor 3 hónapnál hosszabb idejű hátraléka nem volt a futamidő alatt.

(5) A részletfizetést vállalók ingatlanára a fennálló tartozás összegének erejéig jelzálogjogot kell bejegyezni, és a hátralék teljes összegének megfizetéséig ennek biztosítékául szolgáló elidegenítési és terhelési tilalmi jogot kell bejegyeztetni az Önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba.


48. § (1) A 47. § (1) bekezdés a) pont esetében a lakások vételára a dokumentált forgalmi értéknek megfelelő összeg, amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően, amennyiben a bérlő a lakáson saját költségén értéknövelő beruházást végzett, a vételár megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásainak az értékét. Az értéknövelő beruházás értékét a bérlő vagy a vele együtt lakó személy nevére kiállított, a felújítást igazoló számlák, vagy a megbízott független ingatlanszakértő által készített szakvélemény alapján kell megállapítani


15. Elővásárlási joggal nem érintett lakások értékesítése


49. § (1) Az értékesítésre kijelölt lakásokat – megüresedésük esetén – a Bizottság által lebonyolított árverés alapján lehet értékesíteni.

(2) A lakás irányára a lakás ingatlanszakértő által megállapított forgalmi értéke.

(3) Az adásvételi szerződést a legmagasabb vételi ajánlatot tevő vevővel kell megkötni.

(4) A vételárat egy összegben kell megfizetni, az adás-vételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül, banki hitel felvétele esetén 60 napon belül.

(5)[27] Az (1) bekezdés szerinti árveréstől a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott értékhatár figyelembevételével, a képviselő-testület minősített többségű döntéssel felmentést adhat, ha a lakás elidegenítése államháztartási körbe tartozó szervezet, egyház, vagy más társadalmi szervezet, illetve önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság részére történik..


16. Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek elidegenítése


50. § Az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek értékesítéséről – a bérlő kérelmére vagy a tulajdonos kezdeményezésére – a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.


51. § (1) Az elővásárlási joggal érintett önkormányzati helyiség vételára legalább a független ingatlanszakértő által megállapított helyi forgalmi érték.

(2) Elővásárlási jog gyakorlása esetén az eladó ajánlati kötöttségének ideje, az ajánlatnak a jogosult általi kézhezvételtől számított 60 nap.

(3) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

  1. a helyiség ingatlan-nyilvántartási adatait,
  2. a helyiség műszaki állapotára vonatkozó adatokat, tájékoztatást,
  3. a vételár összegét, és megfizetésének feltételeit.

(4) A vételárat egy összegben kell megfizetni, az adás-vételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül, banki hitel felvétel esetén 60 napon belül.

(5)A vevőt sem árengedmény, sem vételár kedvezmény nem illeti meg.

(6) Csak különösen indokolt esetben értékesíthető az olyan helyiség, amely az értékesítést megelőző öt éven belül felújításra került.


52. § (1) Az elővásárlási joggal nem érintett helyiségek elidegenítésére az önkormányzati vagyon szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


53. § E rendelet 2011. szeptember 1. napján lép hatályba.


54.§ E rendelet 23. § (2) bekezdése november 1. napján lép hatályba.


55. § (1) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati lakások bérletéről szóló 3/1994. (II. 11.) önkormányzati rendelete.

(2) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyiségek bérletéről szóló 4/1994. (II. 11.) önkormányzati rendelete.

(3) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítéséről szóló 15/1995. (VII. 01.) önkormányzati rendelete

(4). Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek elidegenítéséről szóló 12/1997. (V. 23.) önkormányzati rendelete.

(5) Hatályát veszti Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú lakások lakbéréről szóló 17/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete.



Békés, 2011. augusztus 25.


                   Izsó Gábor s.k.                                                 Tárnok Lászlóné s.k.

                    polgármester                                                               jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2011. augusztus 26-án



Tárnok Lászlóné s.k.

      jegyző



1. melléklet a 22/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelethez



Szociális elhelyezés céljára bérbe adandó lakások jegyzéke




A

B


Lakás címe

komfortfokozat

1

Ady 6. A. 2/8.

komfortos

2

Ady 6. A. 3/10.

komfortos

3

Ady 6. A. 4/12.

komfortos

4

Ady 6. B. 1/3.

komfortos

5

Ady 6. B. 2/8.

komfortos

6

Ady 6. B. 3/10.

komfortos

7

Ady 6. B. 3/11.

komfortos

8

Ady 6. B. 4/12.

komfortos

9

Ady 6. B. 4/13.

komfortos

10

Ady 6. B. 4/14.

komfortos

11

Ady 6. C. 2/7.

komfortos

12

Ady 6. C. 4/12.

komfortos

13

Ady 6. D. 2/7.

komfortos

14

Ady 6. D. 3/9.

komfortos

15

Ady 6. D. 3/11.

komfortos

16

Ady 6. D. 4/12.

komfortos

17

Ady 6. D. 4/14.

komfortos

18

Ady 6. E. fsz. 1.

komfortos

19

Ady 6. E. fsz. 2.

komfortos

20

Ady 6. E. 3/11.

komfortos

21

Ady 6. F. 1/5.

komfortos

22

Ady 6. F. 2/6.

komfortos

23

Ady 6. F. 2/7.

komfortos

24

Ady 6. F. 3/9.

komfortos

25

Ady 6. F. 3/10.

komfortos

26

Ady 6. F. 4/12.

komfortos

27

Ady 6. F. 4/13.

komfortos

28

Vásárszél 4. fsz. 1.

komfortos

29

Vásárszél 4. fsz. 2.

komfortos

30

Vásárszél 4. fsz. 3.

komfortos

31

Vásárszél 4. fsz. 4.

komfortos

32

Vásárszél 4. 1/5.

komfortos

33

Vásárszél 4. 1/6.

komfortos

34

Vásárszél 4. 1/7.

komfortos

35

Vásárszél 4. 1/8.

komfortos

36

Fáy 11. fsz. 1.

komfortos

37

[28]


38

[29]


39

Fáy 11. 3/24.

komfortos

40

Fáy 11. 3/25.

komfortos

41

Fáy 11. 3/28.

komfortos

42

Fáy 11. 4/30.

komfortos

43

[30]


44

Karacs T. u. 5.  3/9.

komfortos

45

Karacs T. u. 5. 3/11.

komfortos

46

Karacs T. u. 5. 4/14.

komfortos

47

Karacs T. u. 7. fsz. 1.

komfortos

48

Karacs T. u. 7. 1/3.

komfortos

49

Karacs T. u. 7. 1/5.

komfortos

50

Karacs T. u. 7. 2/6.

komfortos

51

Karacs T. u. 7. 2/7.

komfortos

52

Karacs T. u. 7. 3/9.

komfortos

53

Karacs T. u. 7. 4/12.

komfortos

54

Kossuth u. 10/A. 2/6.

komfortos

55

Kossuth u. 10/a. 1/6.

komfortos

56

Kossuth u. 10/a. 2/10.

komfortos

57

Kossuth u. 10/a. 2/11.

komfortos

58

Kossuth u. 10/a. 2/12.

komfortos

59

Kossuth u. 10/a. 2/14.

komfortos

60

Kossuth u. 10/a. 3/17.

komfortos

61

Kossuth u. 10/a. 3/19.

komfortos

62

Kossuth u. 10/a. 4/22.

komfortos

63

[31]


64

Szarvasi u. 4/A. fsz. 1.

komfortos

65

[32]


66

Szarvasi u. 4/A. 2/7.

komfortos

67

Szarvasi u. 4/A. 3/9.

komfortos

68

Szarvasi u. 4/A. 3/10.

komfortos

69

Szarvasi u. 4/A. 3/11.

komfortos

70

Szarvasi u. 4/B. 2/6.

komfortos

71

Szarvasi u. 4/B. 3/10.

komfortos

72

[33]


73

Szarvasi u. 4/C. 3/9.

komfortos

74

Szarvasi u. 4/C. 3/10.

komfortos

75

[34]


76

Veres P. tér 7/A. 5/14.

komfortos

77

[35]


78

[36]


79

Veres P. tér 9. fsz. 1.

komfortos

80

Veres P. tér 9. fsz. 2.

komfortos

81

Veres P. tér 9. fsz. 3.

komfortos

82

Veres P. tér 9. fsz. 4.

komfortos

83

Veres P. tér 9. fsz. 5.

komfortos

84

Veres P. tér 9. fsz. 6.

komfortos

85

Veres P. tér 9. fsz. 7.

komfortos

86

Veres P. tér 9. fsz. 8.

komfortos

87

Veres P. tér 9. fsz. 9.

komfortos

88

Veres P. tér 9. fsz. 10.

komfortos

89

Veres P. tér 9. fsz. 11.

komfortos

90

Veres P. tér 9. fsz. 12.

komfortos

91

Veres P. tér 9. fsz. 13.

komfortos

92

Veres P. tér 9. fsz. 14.

komfortos

93

Veres P. tér 9. fsz. 15.

komfortos

94

Veres P. tér 9. 1/16.

komfortos

95

Veres P. tér 9. 1/17.

komfortos

96

Veres P. tér 9. 1/18.

komfortos

97

Veres P. tér 9. 1/19.

komfortos

98

Veres P. tér 9. 1/20.

komfortos

99

Veres P. tér 9. 1/21.

komfortos

100

Veres P. tér 9. 1/22.

komfortos

101

Veres P. tér 9. 1/23.

komfortos

102

Veres P. tér 9. 1/24.

komfortos

103

Veres P. tér 9. 1/25.

komfortos

104

Veres P. tér 9. 1/26.

komfortos

105

Veres P. tér 9. 1/27.

komfortos

106

Veres P. tér 9. 1/28.

komfortos

107

Veres P. tér 9. 1/29.

komfortos

108

Veres P. tér 9. 1/30.

komfortos

109

Veres P. tér 9. 1/31.

komfortos

110

Veres P. tér 9. 1/32.

komfortos

111

Veres P. tér 9. 2/33.

komfortos

112

Veres P. tér 9. 2/34.

komfortos

113

Veres P. tér 9. 2/35.

komfortos

114

Veres P. tér 9. 2/36.

komfortos

115

Veres P. tér 9. 2/37.

komfortos

116

Veres P. tér 9. 2/38.

komfortos

117

Veres P. tér 9. 2/39.

komfortos

118

Veres P. tér 9. 2/40.

komfortos

119

Veres P. tér 9. 2/41.

komfortos

120

Veres P. tér 9. 2/42.

komfortos

121

Veres P. tér 9. 2/43.

komfortos

122

Veres P. tér 9. 2/44.

komfortos

123

Veres P. tér 9. 2/45.

komfortos

124

Veres P. tér 9. 2/46.

komfortos

125

Veres P. tér 9. 2/47.

komfortos

126

Veres P. tér 9. 2/48.

komfortos

127

[37]


128

[38]


129

Gyékény u. 8.  1.a.

komfort nélküli

130

Gyékény u. 8.  3.a.

komfort nélküli

131

IX. ker. 84. Tanya 1.a.

komfortos

132

IX. ker. 84. Tanya 2.a.

komfortos

133

IX. ker. 84. Tanya 3.a.

komfortos

134

IX. ker. 84. Tanya 4.a.

komfort nélküli

135

X. ker. Tanya 129.

komfort nélküli

136

[39]


137

Kossuth u. 30. 1.a.

komfortos

138

Kossuth u. 30. 2.a.

komfortos

139

Kossuth u. 30. 3.a.

komfortos

140

Kossuth u. 30. 4.a.

komfortos

141

Kossuth u. 30. 5.a.

komfortos

142

Kossuth u. 30. 6.a.

komfortos

143

Kossuth u. 30. 7.a.

komfortos

144

Kossuth u. 30. 8.a.

komfortos

145

[40]


146

Petőfi u. 22. 1.a.

összkomfortos

147

Petőfi u. 22. 2.a.

komfortos

148

Petőfi u. 22. 3.a.

komfortos

149

Petőfi u. 24. 1.a.

komfortos

150

Petőfi u. 24. 2.a.

komfortos

151

Petőfi u. 40. 1.a.

összkomfortos

152

Petőfi u. 40. 2.a.

összkomfortos

153

Petőfi u. 40. 3.a.

összkomfortos

154

Petőfi u. 89.

összkomfortos

155

Raktár sor 2.

félkomfortos

156

Szarvasi u. 34.

komfortos

157

Táncsics M. u. 31/4.

komfort nélküli

158

Décseri u. 3.

összkomfortos

159

Oláh M. u. 5. 1.a.

összkomfortos

160

Oláh M. u. 5. 2.a.

összkomfortos

161

Magyar u. 22.

összkomfortos

162

London u. 27.

összkomfortos

163

Csallóközi u. 45.

összkomfortos

164

Borosgyán u. 30.

összkomfortos

165

Szabadkai u. 54.

összkomfortos

166

[41]


167

[42]


168

[43]


169

[44]


170

[45]


171

[46]


173

[47]


174

[48]


175

[49]


176

[50]


177

[51]


178

[52]


179

[53]


180

[54]


181

Békés, Kispince u. 44.

komfortos

182

[55]Békés, Ady u. 6. D. 4/13.

komfortos

183

[56]Békés, Karacs T. u. 8.C.III.11.

komfortos

184

[57]Békés, Csabai u. 42. 1. számú lakás

összkomfortos

185

[58]Békés, Csabai u. 42. 2. számú lakás

összkomfortos

186[59]

Békés, Veres Péter tér 7/A /13.

komfortos

187[60]

Békés, Veres Péter tér 7/A V/15

komfortos

188[61]

Békés, Karacs T. u. 7 3/11

komfortos

189[62]

Békés, Széchenyi tér 1/A II/11

komfortos




2. melléklet a 22/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelethez



Piaci alapon bérbe adandó lakások jegyzéke




A

           B


Lakás címe

Komfortfokozat

1

Széchenyi tér 4/2. 1/1.

összkomfortos

2

Széchenyi tér 4/2. 1/2.

összkomfortos

3

Széchenyi tér 4/2. 1/3.

összkomfortos

4

Karacs T. u. 5. fsz. 2.

komfortos

5

Karacs T. u. 5.  2/6.

komfortos

6

Karacs T. u. 5. 3/10.

komfortos

7

Karacs T. u. 7. 1/4.

komfortos

8

Karacs T. u. 7. 2/8.

komfortos

9

Karacs T. u. 7. 3/10.

komfortos

10

[63]


11

Karacs T. u. 7. 4/13.

komfortos

12

Karacs T. u. 7. 4/14.

komfortos

13

[64]


14

[65]


15

[66]


16

[67]


17

[68]


18

[69]


19

[70]


20

[71]


21

[72]


22

Békés, Kossuth u. 10/A B. ép.

komfortos[73]

23

[74]Békés, Veres Péter tér 7/B 4/10

összkomfortos

24[75]


Békés, Veres Péter tér 9. 2/49.


komfortos



3. melléklet a 22/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelethez




Pénzbeli térítés összege




A

B

C

D

E

F


Lakás komfortfokozata

1 szobás

1,5 szobás

2 szobás

2,5 szobás

3 szobás

1

Összkomfortos

120.000 Ft

156.000 Ft

192.000 Ft

228.000 Ft

264.000 Ft

2

Komfortos

96.000 Ft

124.000 Ft

152.000 Ft

180.000 Ft

208.000 Ft

3

Félkomfortos

48.000 Ft

60.000 Ft

76.000 Ft

92.000 Ft

104.000 Ft

4

Komfort nélküli

36.000 Ft

48.000 Ft

56.000 Ft

68.000 Ft

76.000 Ft




4. melléklet a 22/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelethez[76]


I.

Békés város közigazgatási területén a szociális elhelyezés céljára, valamint szakember elhelyezés céljára bérbe adott lakások lakbéreinek mértéke:



A

B

1.

összkomfortos:

291,- Ft/m2/hó

2.

komfortos:

322,- Ft/m2/hó

3.

félkomfortos:

186,- Ft/m2/hó

4.

komfort nélküli:

140,- Ft/m2/hó

5.

szükséglakás:

92,- Ft/m2/hó


II.

A 4. melléklet I. pontjában foglaltaktól eltérően – figyelembe véve a lakások minőségét, a lakóépület állagát - az alábbi lakások esetében a lakbérek mértéke a következő:


A

B

1.

Kossuth u. 30. - komfortos

255,- Ft/m2/hó

2.

Petőfi u. 22.     - komfortos (89 m²)

255,- Ft/m2/hó

3.

Petőfi u. 22.     - összkomfortos (136 m2)

214,- Ft/m2/hó

4.

IX. ker. 84.       - komfortos

255,- Ft/m2/hó

5.

IX. ker. 84.       - komfort nélküli

109,- Ft/m2/hó

6.

Veres P. 9. sz.

290,- Ft/m2/hó

7.

Csallóközi u. 34.

 103,- Ft/m2/hó

8.

Farkas Gy. u. 4.

158,- Ft/m2/hó

9.



10.

Petőfi u. 40.

206,- Ft/m2/hó

11.

Oláh M. u. 5.

214,- Ft/m2/hó

12.

Magyar u. 22.

214,- Ft/m2/hó

13.

London u. 27.

214,- Ft/m2/hó

14.

Csallóközi u. 45.

214,- Ft/m2/hó

15.

Borosgyán u. 30.

214,- Ft/m2/hó

16.

Szabadkai u. 54.

214,- Ft/m2/hó




III.

Tarhos község közigazgatási területén a szociális elhelyezés céljára, valamint szakember elhelyezés céljára bérbe adott lakások lakbéreinek mértéke:[77]


IV.

A piaci alapon bérbe adott lakások lakbéreinek mértéke:



A

B

1.

Békés város közigazgatási területén fekvő lakások esetében:

450,- Ft/m2/hó

2.

[78]





5. melléklet a 22/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelethez



Éven belüli, alkalomszerűen bérbe adható helyiségek




A

B


Helyiség neve

Címe

1

Polgármesteri Hivatal helyiségei (konyha, ebédlő, egyéb helyiségek)

Békés, Petőfi u. 2-4

2

Nyugdíjasok Háza

Békés, Hőzső u. 4.

3

Fonyódi önkormányzati üdülő

Fonyód, Köztársaság u. 17.

4

Bodoki utcai vendégház

Békés, Bodoki u. 56.

5

Dánfoki vendégház

Békés-Dánfoki Üdülőközpont (Békés, belterület 6929/50 hrsz.)




6. melléklet a 22/2011. (VIII. 26.) önkormányzati rendelethez



Értékesítésre kijelölt lakások




A

B


Lakás címe

komfortfokozat

1

Táncsics M. u. 31/4

Komfort nélküli

2

[79]


3

[80]


4

[81]


5

Fáy u. 11. 3/24

komfortos

6

Fáy u. 11. 3/25

Komfortos

7

Fáy u. 11. 3/28

Komfortos

8

Fáy u. 11. 4/30

Komfortos

9

Fáy u. 11. fsz. 1.

Komfortos

10

Ady u. 6/F. 3/10

Komfortos

11

Ady u. 6/F. 4/13.

Komfortos

12

Karacs T. u. 5. 3/11.

Komfortos

13

Karacs T. u. 5. 4/14.

komfortos

14

Karacs T. u. 8. C. 3/11.

komfortos

15

Kossuth u. 10/A 2/6.

Komfortos

16

Kossuth u. 10/a 1/6.

Komfortos

17

Kossuth u. 10/a 2/10.

Komfortos

18

Kossuth u. 10/a 2/11.

Komfortos

19

Kossuth u. 10/a 2/12.

Komfortos

20

Kossuth u. 10/a 3/17.

Komfortos

21

Kossuth u. 10/a fsz. 1.

Komfortos

22

[82]


23

Szarvasi u. 4/A 3/9.

Komfortos

24

Szarvasi u. 4/A 3/10.

Komfortos

25

Szarvasi u. 4/B 2/6.

Komfortos

26

Szarvasi u. 4/B 3/10.

Komfortos

27

[83]


28

Veres P. tér 7/B. 4/10.

Komfortos

29

[84] Veres P. tér 7. A.V.15.

Komfortos

30

[85]Veres P. tér 7/A. 5/13.

Komfortos

31

[86]Ady 6. F. 2/7.

Komfortos

32[87]

Békés, Ady u. 6. A. 3/10

komfortos

33

Békés, Ady u. 6. A. 4/12

komfortos

34

Békés, Ady u. 6. B. 3/11

komfortos

35

Békés, Ady u. 6. B. 4/12

komfortos

36

Békés, Ady u. 6. C. 4/12

komfortos

37

Békés, Ady u. 6. E. 3/11

komfortos

38

Békés, Ady u. 6. F. 1/5

komfortos

39

Békés, Ady u. 6. F. 3/9

komfortos

40

[88]


41

[89]


42

Békés, Karacs T. u. 5. 3/9

komfortos

43

Békés, Karacs T. u. 7. 1/3

komfortos

44

Békés, Karacs T. u. 7. 1/5

komfortos

45

Békés, Karacs T. u. 7. fsz. 1.

komfortos

46

Békés, Szarvasi u. 4/A fsz. 1.

komfortos

47

Békés, Szarvasi u. 4/C. 3/10.

komfortos

48

Békés, Szarvasi u. 4/C 3/9.

komfortos

49[90]

Békés, Ady u. 6/C II/7

komfortos




[1]

Módosította az 5/2012. (I.27.), 12/2012. (III.30.), 30/2012. (IX.28.), 35/2012. (XII.13.), 5/2013.(III.1.), 7/2013. (III.29.), 23/2013. (IX. 13.), 28/2013. (XII. 18.), 2/2014. (I. 31.), 28/2014. (VIII. 28.), 38/2014. (XII. 08.), 11/2015. (IV. 02.), 17/2015. (V. 04.), 42/2015. (X. 05.), 5/2016. (II.01.), 11/2016. (III. 03.), 18/2016. (VII. 04.), 26/2016. (IX. 05.), 31/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

[2]

Módosította a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

[3]

Módosította a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

[4]

Módosította a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

[5]

Módosította a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

[6]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[7]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[8]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[9]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[10]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[11]

Módosította a 17/2015. (V. 04.) önkormányzati rendelet.

[12]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[13]

Módosította a 17/2015. (V. 04.) önkormányzati rendelet.

[14]

Módosította az 5/2013. (III.1.) önkormányzati rendelet.

[15]

Módosította az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[16]

Hatályon kívül helyezte az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[17]

Módosította a 23/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet.

[18]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[19]

Beiktatta a 26/2016. (IX. 05.) önkormányzati rendelet.

[20]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[21]

Módosította az 5/2012. (I. 27.), és a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

[22]

Módosította a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

[23]

Módosította a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

[24]

Módosította az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[25]

Módosította a 18/2016. (VII. 04.) önkormányzati rendelet.

[26]

Hatályon kívül helyezte a 26/2016. (IX. 05.) önkormányzati rendelet.

[27]

Beiktatta a 11/2016. (III. 03.) önkormányzati rendelet.

[28]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[29]

Hatályon kívül helyezve az 5/2012. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

[30]

Hatályon kívül helyezte a 11/2015. (IV. 02.) önkormányzati rendelet.

[31]

Hatályon kívül helyezte a 42/2015. (X. 05.) önkormányzati rendelet.

[32]

Hatályon kívül helyezte a 30/2012. (IX. 28.) önkormányzati rendelet.

[33]

Hatályon kívül helyezte a 31/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

[34]

Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet.

[35]

Hatályon kívül helyezte a 35/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

[36]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[37]

Hatályon kívül helyezte a 18/2016. (VII. 04.) önkormányzati rendelet.

[38]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[39]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[40]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[41]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[42]

Hatályon kívül helyezte a 28/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelet.

[43]

Hatályon kívül helyezte a 23/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet.

[44]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[45]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[46]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[47]

Hatályon kívül helyezte a 38/2014. (XII. 08.) önkormányzati rendelet.

[48]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[49]

Hatályon kívül helyezte a 28/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet.

[50]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[51]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[52]

Hatályon kívül helyezte a 23/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet.

[53]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[54]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[55]

Beiktatta a 30/2012. (IX. 28.) önkormányzati rendelet.

[56]

Beiktatta a 38/2014. (XII. 08.) önkormányzati rendelet.

[57]

Beiktatta az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[58]

Beiktatta az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[59]

Beiktatta a 11/2016. (III. 03.) önkormányzati rendelet.

[60]

Beiktatta a 11/2016. (III. 03.) önkormányzati rendelet.

[61]

Beiktatta a 26/2016. (IX. 05.) önkormányzati rendelet.

[62]

Beiktatta a 30/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

[63]

Hatályon kívül helyezte a 26/2016. (IX. 05.) önkormányzati rendelet.

[64]

Hatályon kívül helyezte a 38/2014. (XII. 08.) önkormányzati rendelet.

[65]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[66]

Hatályon kívül helyezte a 30/2012. (IX. 28.) önkormányzati rendelet.

[67]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[68]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[69]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[70]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[71]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[72]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[73]

Beiktatta a 42/2015. (X. 05.) önkormányzati rendelet.

[74]

Beiktatta az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[75]

Beiktatta a 18/2016. (VII. 04.) önkormányzati rendelet.

[76]

Módosította a 14/2016. (V. 02.) önkormányzati rendelet.

[77]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[78]

Hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[79]

Hatályon kívül helyezte a 30/2012. (IX. 28.) önkormányzati rendelet.

[80]

Hatályon kívül helyezve az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[81]

Hatályon kívül helyezve az 5/2016. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

[82]

Hatályon kívül helyezve a 30/2012. (IX. 28.) önkormányzati rendelet.

[83]

Hatályon kívül helyezve a 31/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

[84]

Beiktatta a 35/2012. (XII. 13. önkormányzati rendelet.

[85]

Beiktatta a 7/2013. (III. 29.) önkormányzati rendelet.

[86]

Beiktatta a 38/2014. (XII. 08.) önkormányzati rendelet.

[87]

Beiktatta a 26/2016. (IX. 05.) önkormányzati rendelet.

[88]

Hatályon kívül helyezte a 31/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

[89]

Hatályon kívül helyezte a 31/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelet.

[90]

Beiktatta a 31/2016. (XII 13.) önkormányzati rendelet.