Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2000. (XII.1.) önkormányzati rendelete

AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL

Hatályos: 2010. 01. 01- 2015. 12. 30

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

38/2000. (XII. 1.) számú

r e n d e l e t e


AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL[1]



Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az idegenforgalmi adóval kapcsolatban a következő rendeletet alkotja:


1.§.


Az adó alanya, adókötelezettség



Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.



2.§.


Az adómentesség



(1)[2]       Mentesül az 1. §  szerinti adókötelezettség alól: a 70. életévét betöltött magánszemély.



3.§.


Az adó alapja és mértéke


(1)        Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.


(2)        Az  idegenforgalmi adó mértéke vendégéjszakánként 200,- Ft/fő.[3]



4.§.


Az adóbeszedési kötelezettség



(1)        A 3.§. alapján fizetendő adót:


            a.)[4] kereskedelmi szálláshelyeken, a csónakházakban és az üdülőtelepeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,

            b.) a szervezett üdültetésekre beutaltaktól a beutaló jegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv,

            c.) a fizető vendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv,

            d.)[5] az a)-c) pont alá nem tartozó bármely ingatlan (építmény, telek) üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatra átadása esetén az ingatlan bérbevevőjétől (használójától) az egész bérleti, használati időre egy összegben az ingatlan tulajdonosa vagy az ingatlannal rendelkezni jogosult szedi be.



(2)        Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.


(3)        Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad.



5.§.


A bejelentés szabályai



(1)        Az adóbeszedésre kötelezett az adóköteles bevételszerző tevékenységét köteles annak keletkezésétől (a tevékenység megkezdésétől) számított 15 napon belül az adóhatóságnak bejelenteni (bejelentkezés).


(2)        Az az adóbeszedésre kötelezett bevételszerző, aki tevékenységét a jelen rendelet hatálybalépésekor már folytatja, ezen tevékenységét 2001. február 15-ig köteles az adóhatóságnak bejelenteni.


(3)        Az adóbeszedésre kötelezettnek e minőségét az (1) és (2) bekezdések szerint akkor is be kell az adóhatósághoz jelentenie, ha más adókötelezettség nem terheli. Ebben az esetben a bejelentést az első adóköteles kifizetéstől, illetve beszedéstől számított 15 napon belül kell megtenni.



6.§.


Adómegállapítás



Az adóbeszedésre kötelezett a helyi adó összegét közli a magánszeméllyel és azt átveszi.



7.§.


Az adó bevallása


(1)        Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő 15-ig kell bevallást tennie.


(2)        Az adóbeszedésre kötelezettnek az adókötelezettség megszűnését követő 30 napon belül bevallást (záróbevallást) kell adnia.



8.§.


Az adó megfizetése



(1)        Az idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezettnek a beszedést követő hó 15. napjáig kell az adóhatósághoz megfizetnie.


(2)        A fizetési kötelezettséget a bankszámlával rendelkező beszedésre kötelezett átutalási megbízással, a bankszámlával nem rendelkező beszedésre kötelezett átutalással vagy belföldi postautalvánnyal teljesítheti.



9.§.


Az adó felhasználása



Az évente befolyt idegenforgalmi adó összegét az önkormányzat kizárólag az idegenforgalom fejlesztésére köteles fordítani.



10.§.


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:


1.         Önkormányzat illetékességi területe: az önkormányzat közigazgatási határa által behatárolt bel- és külterületet magában foglaló térség, amelyre az önkormányzati hatáskör kiterjed.


2.         Állandó lakos: aki a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik az önkormányzat illetékességi területén.


3.         Vendégéjszaka: vendégenként eltöltött éjszakát is magában foglaló, vagy így elszámolt legfeljebb 24 óra.


4.         Szálláshely: egész éven át, vagy csak időszakosan, üzletszerűen működtetett olyan létesítmény, amely éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgál.


5.         Egészségügyi intézmény: minden olyan szervezet, vállalkozás, amely járó- vagy fekvőbeteg ellátást, megelőző, illetőleg szűrővizsgálatot, diagnosztikai vizsgálatot, gyógyító célú, vagy más egészségügyi beavatkozást, utókezelést, rehabilitációt, illetve mentőszolgálatot végez, továbbá amely gyógyszert forgalmaz.


6.         Szociális intézmény: a szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott személyes szociális gondoskodást nyújtó szervezet, vállalkozás.


7.         Hozzátartozó: Ptk. 685.§. b.) pontja, a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér, továbbá az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.


11.§.


Záró rendelkezések


Ez a rendelet 2001. január 01. napjával lép hatályba.



B é k é s , 2000. november 30.



            polgármester                                                                     jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2000. december 1-jén

[1]

Módosítva a 25/2002. (XI. 28.), 42/2004. (XII. 17.), 34/2006. (XII. 1.), 52/2009. (XII. 18.) KT  rendeletekkel

[2]

Módosítva az 52/2009. (XII. 18.) KT rendelettel,  hatályos: 2010. január 1-től

[3]

Mód. a 34/2006. (XII. 1.) KT rendelettel

[4]

Mód. az 52/2009. (XII. 18.) KT rendelettel, hatályos: 2010. január 1-től

[5]

Mód. az 52/2009. (XII. 18.) KT rendelettel, hatályos: 2010. január 1-től