Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2022. 02. 16- 2022. 02. 16

Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A 2022. évi költségvetésről

2022.02.16.

Aszófő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Aszófő Község Önkormányzat Képviselő-testületére és annak bizottságaira, valamint a támogatásokban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) E rendeletben alkalmazott további jogszabályi hivatkozások rövidített megjelölése:

a) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény (a továbbiakban: Áht.)

b) Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. Törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.)

c) Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény (a továbbiakban: Mötv.)

d) Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: TKÖH)

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési főösszege

2. § A Képviselő-testület Aszófő Község Önkormányzata 2022. évi bevételi főösszegét 238.087.156,- Ft-ban, kiadási főösszegét 238.087.156,- Ft-ban állapítja meg.

Költségvetési bevételek és kiadások

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. § (1) a) pontjában megállapított költségvetési főösszeget bevételi források szerinti bontásban az alábbiak szerint határozza meg:

1. Működési célú támogatások 19 225 673 Ft

2. Közhatalmi bevételek 35 700 000 Ft

3. Működési bevételek 4 037 200 Ft

4. Működési célú átvett pénzeszköz 0 Ft

5. Működési célú maradvány 31 526 296 Ft

6. Felhalmozási bevételek 146 956 864 Ft

7. Finanszírozási bevételek 641 123 Ft.

(2) A Képviselő-testület a 2. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított költségvetési főösszeget kiadási előirányzatok szerinti bontásban az alábbiak szerint hagyja jóvá:

1. Személyi juttatások 19 834 441 Ft

2. Munkaadókat terhelő járulékok 2 520 589 Ft

3. Dologi kiadások, befizetések 28 040 000 Ft

4. Ellátottak pénzbeli juttatásai 1 352 000 Ft

5. Egyéb működési célú kiadások 16 289 188 Ft

6. Működési tartalék 22 452 951 Ft

7. Beruházások 146 956 864 Ft

8. Felújítások 0 Ft

9. Fejlesztési tartalék 0 Ft

10. Finanszírozási kiadások 641 123 Ft.

4. § (1) Aszófő Község Önkormányzata 2022. évi költségvetési főösszesítőjét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) Aszófő Község Önkormányzata 2022. évi működési és felhalmozási egyensúlyát bemutató mérlegét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(3) Aszófő Község Önkormányzata 2022. évi bevételei és kiadásait mérlegszerűen, a kiadási előirányzatokon belül kiemelt előirányzatonként a 3. számú melléklet tartalmazza.

(4) Aszófő Község Önkormányzatának 2022. évi felújításainak részletezését a 4. számú melléklet tartalmazza.

(5) Aszófő Község Önkormányzata 2022. évi beruházásainak részletezését az 5. számú melléklet tartalmazza.

(6) Aszófő Község Önkormányzata 2022. évi adósságot keletkeztető ügyleteinek állományát a 6. számú melléklet tartalmazza.

(7) Aszófő Község Önkormányzata önként vállalt és kötelező feladatainak alakulását a 7. számú melléklet tartalmazza.

(8) Aszófő Község Önkormányzata gördülő tervezését a 8. számú melléklet tartalmazza.

(9) Aszófő Község Önkormányzata tervezett közvetett támogatásait a 9. számú melléklet tartalmazza.

(10) Aszófő Község Önkormányzata központi költségvetésből kapott támogatásait a 10. számú melléklet tartalmazza.

(11) Aszófő Község Önkormányzata egyéb működési célú támogatásainak részletezését a 11. számú melléklet tartalmazza.

(12) Aszófő Község Önkormányzata kormányzati funkcióinak 2022. évi kiadásait a 12. számú melléklet tartalmazza.

(13) Aszófő Község Önkormányzata előirányzat felhasználási (likviditási) tervét a 13. számú melléklet tartalmazza.

(14) Aszófő Község Önkormányzata Európai Uniós forrásból megvalósított, folyamatban lévő programjait a 14. számú melléklet tartalmazza.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) Az Önkormányzat kiadási előirányzatai terhére történő kötelezettségvállalás, a pénzügyi ellenjegyzés során az Áht. előírásai szerint kell eljárni.

(4) A helyi önkormányzat kiadási előirányzatai terhére kötelezettséget a polgármester vagy az általa írásban kijelölt személy végezhet, pénzügyi ellenjegyzésre a TKÖH előírások szerinti végzettséggel rendelkező, írásban kijelölt köztisztviselője jogosult.

(5) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (6) és (7) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(6) Az előirányzat-módosításra az Áht 34. §-ban foglaltak az irányadóak azzal, hogy azon kiadások esetén, amelyekhez központi, vagy egyes szervezettől kapott támogatás kapcsolódik, a polgármester az előirányzatokat a megigényelt támogatás erejéig módosíthatja.

(7) A polgármester a 4/2016. (IV. 11.) rendelet 3. sz. melléklet b. pontban foglalt felhatalmazás alapján a forrásfelhasználásról esetenként legfeljebb 200.000,- Ft összeghatárig önállóan dönthet.

(8) Az önkormányzat behajthatatlan követeléseinek, kintlévőségeinek törléséről átruházott hatáskörben a Polgármester dönt.

(9) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester tájékoztatja a Képviselő-testületet.

6. § (1) Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, vagy a kezesség érvényesíthetőségéig, és a figyelembe vehető saját bevételeit a gördülő tervezés alapján határozza meg.

(2) A Stabilitási tv. értelmében önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletet fő szabályként csak a Kormány előzetes hozzájárulásával köthet.

(3) Ha az önkormányzat új fejlesztés indításához fejlesztési célú hitel felvételét tervezi – ami adósságot keletkeztető ügyletnek minősül a Stabilitási tv. szerint – a jogszabályi előírásokat betartva előzetesen meg kell kérni a Kormány hozzájárulását, az Államkincstár illetve a Kormányhivatal előzetes kontrollján keresztül.

(4) Az önkormányzati gazdálkodás során év közben esetlegesen keletkezett működési hiány finanszírozási módja a likviditási hitelfelvétel a számlavezető banktól.

(5) Hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartoznak.

(6) Az értékpapír kibocsátása, vásárlása, értékesítése és visszavásárlása értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre.

(7) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre.

(8) A megtervezett fejlesztési feladatokkal összefüggésben kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amilyen arányban az Önkormányzat felhalmozási bevételei teljesülnek.

(9) Azon fejlesztési feladatok, amelyeknél a Rendelet csak az önerőt tartalmazza, s amelyek teljes körű megvalósításának előfeltétele a pályázaton való sikeres részvétel, csak olyan ütemben valósíthatók meg, amilyen arányban az önerőn kívüli források teljesülnek.

(10) A Képviselő-testület az Önkormányzat pénzmaradványát felülvizsgálja és a zárszámadási rendelettel egy időben hagyja jóvá.

Vegyes rendelkezések

7. § (1) Az önkormányzat az államháztartáson kívülre átadott és az államháztartáson kívülről átvett pénzeszközökre vonatkozó eljárást külön rendeletben szabályozza.

(2) Az Önkormányzati vagyon értékesítésére, hasznosítására, a vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozóan az önkormányzat vagyonrendelete szerint kell eljárni.

(3) A költségvetési bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint a készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni.

(4) Az alábbi kifizetések teljesíthetőek készpénzben a házipénztárból:

a) bérjellegű kifizetések,

b) készpénzelőleg,

c) bel- és külföldi kiküldetésnél útiköltség, napidíj térítések, egyéb kiküldetési kiadások,

d) saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,

e) üzemanyag vásárlással kapcsolatos kiadások,

f) karbantartással, működéssel kapcsolatos kiadások,

g) készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,

h) reprezentációs kiadások,

i) szociális juttatások,

j) önkormányzati rendezvényekkel kapcsolatos kiadások,

k) jogcímtől függetlenül kétszázezer forint összegig történő egyéb kifizetés.

8. § (1) A közbeszerzési értékhatárt elérő felhalmozási, felújítási, beszerzései feladatokban a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat közbeszerzési szabályzata alapján kell eljárni.

(2) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de

a) a nettó 1.000.000 Ft-ot meghaladó beruházások, felújítások, beszerzések esetén legalább 3 ajánlatot kell bekérni és a kötelezettségvállalás engedélyezéséről a Képviselő-testület dönt,

b) a nettó 500.000 Ft-ot elérő, de 1.000.000 Ft-ot meg nem haladó beruházások felújítások, beszerzések esetén 3 db ajánlatot kell beszerezni és a kötelezettségvállalás engedélyezéséről a polgármester dönt.

(3) Az ajánlati kiírás tartalmára, a nyertes kiválasztására és egyéb eljárási kérdésekben az önkormányzat Beszerzési Szabályzata az irányadó.

9. § (1) A Képviselő-testület 2022. évre a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal Aszófői Kirendeltségénél foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az alábbiakat határozza meg:

a) a köztisztviselői illetményalap 46.380,- Ft,

b) a köztisztviselők cafetéria juttatásának keretét bruttó 231.900 Ft/fő/év összegben költségvetésében biztosítja.

(2) Aszófő község önkormányzatával munkaviszonyban álló munkavállalók részére – a közfoglalkoztatottak kivételével - a cafetéria éves keretét bruttó 200.000 Ft/fő/év összegben állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület az (1) és (2) bekezdésben foglalkoztatottak részére 2022. évre évi bruttó 18.075,- Ft/fő bankszámla-hozzájárulást nyújt az illetmény és a bér bankszámlára történő utalásának költségtérítéséhez.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

10. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek kialakításáról, megfelelő működtetéséről és függetlenségének biztosításáról a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Balatonfüredi Többcélú Társulás keretében gondoskodik.

11. § E rendelet rendelkezéseit 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.

12. § Hatályát veszti a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról szóló 14/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendelet.

13. § Ez a rendelet 2022. február 16-án lép hatályba.