Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2004 (IV. 01.) sz. önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezéséről

Hatályos: 2022. 02. 11- 2023. 03. 31

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2004 (IV. 01.) sz. önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezéséről

2022.02.11.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed

a) a Mezőkovácsháza város közigazgatási területére vonatkozó ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre,

b) az önkormányzati tulajdonban lévő, helyi közúthálózatba tartozó

ba) belterületi közutakra,

bb) külterületi közutakra,

bc) kerékpárutakra,

bd) gyalogutakra és járdákra.

II. Fejezet

KÖZTERÜLET HASZNÁLATA

2. § (1) A közterületet rendeltetésétől eltérően használni közérdeken alapuló közrend, közbiztonság, környezet, városi környezet védelme indok miatt csak engedéllyel lehet. Arra az önkormányzat, mint tulajdonos nevében és képviseletében a polgármester ad engedélyt.

(2) Közterület-használati engedély alapján a közterületet az alábbi célokra lehet igénybe venni:

a) közterületen álló vagy oda 10 cm-nél mélyebben benyúló hirdető-berendezés, cég- és címtábla, üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető, ernyőszerkezet elhelyezésére,

b) árusító vagy egyéb fülke, pavilon elhelyezésére,

c) taxik kijelölt állomáshelyéül, illetve kizárólagos parkolóhely kijelölésre,

d) építési munkával kapcsolatos állvány és építőanyag elhelyezésére,

e) alkalmi és mozgóárusításra, kiállítás, vásár, sport- és kulturális, (fizetett) oktatási, politikai rendezvényre, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

f) vendéglátó illetve kereskedelmi előkert céljára,

g) rendezetlen, vagy közterületként még át nem adott terület hasznosítására,

h) szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, alapzatos zászlórudak és köztárgyak elhelyezésére,

i) gépjárművek értékesítéssel kapcsolatos kiállítására.

(3) Közterület-használati engedélyt kell kérni valamennyi nyomvonal jellegű infrastrukturális létesítmény építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban történő - a közterület felbontásával járó- igénybevételhez.

(4) Kivétel ez alól a közterületen elhelyezett közművek, közműves létesítmények, berendezések halasztást nem tűrő hibaelhárítása érdekében végzett munkák elvégzéséhez szükséges mértékű igénybevétel. Hibaelhárítás esetében a bontási munkát a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának 24 órán belül, illetve a munkálatok megkezdését követő első munkanapon be kell jelenteni, és ezzel egy időben a közterület-használati engedélyt meg kell kérni.

(5) A közterület – (3) bekezdés szerinti igénybevételével kapcsolatos - felbontásáért amennyiben az a 1. § b) pontja szerinti területet érinti akkor a 2. mellékletben szereplő díjat kell megfizetni. A zöldterület – (3) bekezdés szerinti igénybevételével kapcsolatos - felbontásáért az 1. mellékletben szereplő díjat kell megfizetni.

(6) A közterület használati engedélyben rendelkezni kell a felbontott közterület helyreállításának módjáról és határidejéről. Amennyiben az előírt helyreállítást az engedélyes határidőn belül nem hajtotta végre, úgy a határidő leteltétől a helyreállítás befejezéséig terjedő időszakra eső díjat is meg kell megfizetnie.

(7) A határidő leteltét követően - amennyiben az előírt helyreállítást az engedélyes végrehajtotta - a nyomvonal jellegű infrastrukturális létesítmény, berendezés rendeltetésszerű használatáért közterület-használati díjat nem kell fizetni.

(8) Műemlékvédelmi, városképi és környezetvédelmi okokból – az üzemeltető által, működésével kapcsolatosan elhelyezett hirdetmény kivételével – tilos plakátokat, hirdetményeket elhelyezni:

a) köztemetőkben, azok építményein,

b) kegyeleti parkban, azok építményein,

c) a közterületen, közparkokban lévő emlékműveken, szobrokon,

d) az önkormányzat tulajdonában lévő oktatási és egészségügyi intézmények épületeinek falára, kerítésére és azon belül.

3. § (1) A közút és járda területét érintő közterület-használat engedélyezéséhez az illetékes útkezelő hozzájárulása szükséges.

(2) A közterület használatához az adott ügyben illetékes szakhatóságok és közmű üzemeltetők hozzájárulása szükséges. A szakhatósági hozzájárulásokat megkeresés útján az engedélyező, a közmű hozzájárulásokat a kérelmező szerzi be.

(3) A 2. § (2) bekezdés i) pontja szerinti eltérő használatra az engedély csak 7 – 18 óra közötti időszakra adható meg, ezen túlmenően gépjármű nem állítható ki a közterületen.

(4) A gépjármű közterületre történő kihelyezésére csak akkor adható közterület-használati engedély, amennyiben az igénybe veendő terület megfelelő minőségű szilárd burkolattal rendelkezik. Az engedélyezhető darabszámot a burkolt felület nagysága alapján kell meghatározni. Az első gépjárműnél legalább 25 m2 területet, több gépjármű esetén darabonként 20 m2 területet kell figyelembe venni.

4. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és címét,

b) a használat célját, időtartamát, helyét, módját és mértékét,

c) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl.: iparjogosítvány, működési engedély, vállalkozói igazolvány) ismertetését.

5. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az Országos Településrendezési és Építési Követelmények előírásait, a város Rendezési Tervét, a Helyi Építési Szabályzatot, a városképi, köztisztasági, közegészségügyi, közlekedési, közbiztonsági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket.

(2) A közterület-használat

a) állandó jelleggel - határidő nélkül - vagy

b) közérdeken alapuló közrend, közbiztonság, környezet, városi környezet védelme indok miatt ideiglenes jelleggel, meghatározott időre, legfeljebb egy évre engedélyezhető.

(3) Az engedély

a) a meghatározott idő elteltéig,

b) a visszavonásig, vagy visszaadásig érvényes.

(4) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Közérdeknek minősül különösen:

a) közlekedési hálózat fejlesztése;

b) közműhálózat fejlesztése;

c) közpark, közcélú zöldterület létesítése;

d) közösségi célú épület, illetve annak telkét érintő beruházás;

e) a lakosság alapvető igényeit kielégítő épületek, építmények létrehozása, telekalakítás.

(5) Meg kell vonni az engedélyt, ha a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használják, vagy a díjfizetési kötelezettségnek ismételten nem tesznek eleget.

(6) A közterület használatának megszüntetését - az engedély egyidejű visszaadása mellett - az engedélyező hatóságnak be kell jelenteni.

(7) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező hatóság az engedélyes költségére és veszélyére az eredeti állapot helyreállítását elvégezheti.

6. § (1) Azt, aki közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően használ, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően, az engedély nélküli vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére kell kötelezni.

(2) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelmére - a hatóság a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül az (1) bekezdésben említett következmények alól.

(3) Ha valaki a közterületet nem engedélyezhető célra használja, úgy a Polgármesteri Hivatal felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Amennyiben a felhívásnak nem tesz eleget, a hatóság az engedély nélküli használó költségére és veszélyére az eredeti állapot helyreállítását elvégezteti.

7. § (1) Az engedélyes a közterület-használatért az 1. mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni. A díjat az engedélyben foglalt időtartamra - a közterület tényleges használatára tekintet nélkül - köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni, vagy a 6. § (4) bek. d.) pontja szerint megszüntetést bejelentette.

(2)1 Az alkalmi közterület használat díját az engedélyező határozat kézhezvétele előtt, a tartós használat díját pedig, évente előre kell befizetni az Önkormányzat számlájára.

(3) Nem kell közterület-használati díjat fizetni a 2. § (2) bek. h.) pontjában foglalt közterület használatért.

(4) Az állampolgárok által fizetendő közterület-használati díj tekintetében a lakosságra vonatkozó adóigazgatási eljárás általános szabályait kell alkalmazni.

(5) Nem magánszemély által fizetendő díj tekintetében a gazdasági és pénzügyi ellenőrzés rendjéről, valamint a vállalatok és szövetkezetek adóigazgatására vonatkozó eljárás szabályairól szóló jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. §2 A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

III. Fejezet

KÖZÚT NEM KÖZLEKEDÉSI CÉLÚ IGÉNYBEVÉTELE ESETÉN FIZETENDŐ DÍJAK

9. § (1) Az 1. § b) pontjában felsorolt létesítmények felbontása, azok területén, az alatt, vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezése, a közút területének, egyéb nem közlekedési célú elfoglalása esetén (nem közlekedési célú igénybevétel) e rendelet 2. melléklete szerinti díjat kell fizetni.

10. §

11. § (1) E rendelet 2004. május 1-én lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatálybalépésével egy időben a 18/1994. (IX. 16 ) kt. sz. rendelet és az azt módosító 21/1995. (XI. 6.) kt. sz., 16/1996. (VII. 2.) kt. sz., 21/1999. (X. 6.) kt. sz., 5/2001. (IV. 3.) kt. sz. és 15/2001. (XI. 30.) kt. sz. rendeletek hatályukat vesztik.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet3

A városban alkalmazható közterület-használati díjak mértékről

A

B

C

1

2

A közterület-használat
célja

A díj mértéke
városközponti
területen

A díj mértéke
egyéb
területen

3

a.) Önálló hirdető-berendezés (tábla, szekrény) az információs felület után, de minimum 1 m2 felülettel számítva

b.) Az első reklámtábla kihelyezése, 1 m2-ig
Minden további díj (Ft/m2/év)


11.000.-


16.500,-


5.500.-


8.800,-

4

a.) Árusító vagy egyéb fülke, pavilon (Ft/m2/év)
b.) Újság és könyvárusító (Ft/m2/év)

11.000.-
7.700,-

7.700.-
4.400,-

5

a.) Taxik állomáshelye

b.) egyedi parkolóhely biztosítása közterületi parkolóban, rendszám kijelöléssel (Ft/db/év)

22.000,-

66.000,-

16.500,-

44.000,-

6

Építési munkával kapcsolatos állvány, és egyéb építőanyag az első évben (Ft/m2/hó)
Ezen túli időszakra (Ft/m2/hó)


275.-
550.-


165.-
275.-

7

Alkalmi és mozgóárusítás, kiállítás, politikai rendezvény és fizetett oktatás (Ft/m2/nap)

440.-

330.-

8

Kiépített vendéglátó előkert és terasz, (Ft/m2/hó)

550.-

440.-

9

Ideiglenes vendéglátó, kereskedelmi előkert és terasz (Ft/m2/hó)


1.100.-


880.-

10

a.) Mutatványos (Ft/m2/nap)
b.) Alkotmány-Bajcsy u. saroktól kempinggel bezárólag (Ft/m2/nap)

440.-

330,-

330.-

-

11

Sport- és kulturális rendezvény (Ft/m2/nap)

0

0

12

Rendezetlen vagy közterületként még át nem adott terület hasznosítása (Ft/m2/év


88.-


33.-

13

Zöldterület felbontása, illetve a kitermelt föld elhelyezése, felbontási helyenként minimum 4.000.-Ft figyelembe vételével (Ft/m2/nap)


330.-


165.-

14

Gépjármű értékesítéssel kapcsolatos kiállítás közterületen
- állandó jelleggel (Ft/db/hó)
- ideiglenes jelleggel (Ft/db/nap)



5.500.-
2.200.-



3.300.-
1.650.-

2. melléklet4

A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díjak mértékéről

A

B

C

D

E

1

Út osztályba sorolás

Igénybevétel jellege

2

Sport, kulturális
rendezvény,
politikai
rendezvény és
fizetett oktatás

Vásár

Építési
munkaterület

3

Gyűjtőutak
(Alkotmány u., Petőfi u., Táncsics u.,Szabadság u., Deák u., )
Alkotmány u. Deák utcától a Kempingig bezárólag

55.-Ft/óra

330.-Ft/m2/nap



550.- Ft/m2/nap

110.-Ft/m2/nap

4

Kiszolgáló utak

a.) Bel és külterületi burkolt utak.
b.) Strandfürdőhöz vezető út

55.-Ft/óra


55.-Ft/óra

110.-Ft/m2/nap


110.-Ft/óra

55.-Ft/m2/nap

5

Bel és külterületi föld utak.

55.-Ft/óra

55.-Ft/m2/nap

22.-Ft/m2/nap

6

Kerékpárút, gyalogút, járdák

55.-Ft/óra

220.- Ft/m2/nap

110.- Ft/m2/nap

7

Figyelembe veendő egyéb szempontok

Szorzószám

8

- Rendezési terv szerinti városközpontban

2

9

- Közút teljes lezárása esetén

5

1

A 7. § (2) bekezdése a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.