Paloznak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (V.12.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelemről

Hatályos: 2020. 08. 28

Paloznak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (V.12.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelemről

2020.08.28.

Paloznak Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. és 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Paloznak község közigazgatási területén az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezetvédelmi intézkedések hatékonyságának növelése, a fenntartható fejlődés környezeti feltételeinek biztosítása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Paloznak község közigazgatási területére és a Balaton vízterületének közigazgatásilag Paloznakhoz tartozó részére.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Paloznak község közigazgatási területén lévő összes ingatlanra és valamennyi természetes és mesterségesen kialakult vagy kialakított vízfelületre.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Paloznak község közigazgatási területén azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre

a) akik vagy amelyek a (2) bekezdés szerinti környezettel kapcsolatban jogokkal rendelkeznek, vagy akiket vagy amelyeket kötelezettségek terhelnek vagy

b) akik vagy amelyek a környezetet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető vagy szennyező tevékenységet folytatnak.

3. A víz védelme

3. § (1) Azokban az utcákban, ahol szennyvízcsatorna kerül kiépítésre, az ingatlantulajdonos köteles a közcsatorna üzembe helyezését követő 90 napon belül rákötni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója (továbbiakban: tulajdonos) köteles az ingatlanán a csapadékvíz visszatartását elősegíteni különösen szikkasztó zsomp, nyílt csapadékelvezető árok, zárt rendszerű csapadékvíz elvezető csatorna vagy zárt rendszerű tároló tartály alkalmazásával.

(3) A csapadékvizet közcsatornába vezetni tilos.

4. § (1) Az élővizek által a partra hordott, a közvetlenül a vízparton található szemét, uszadék összegyűjtéséről, elszállításáról és kijelölt lerakóhelyen történő elhelyezéséről a partmenti ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) Ha a csapadékvíznek az árokban történő akadálytalan lefolyását szemét, hulladék vagy hordalék akadályozza, az árok, vízfolyás kitisztítását az árokpart-menti ingatlan tulajdonosa köteles elvégezni.

(3) A csapadékvíz-elvezető árkok medrének, és műtárgyainak karbantartása, rendezése a tulajdonos feladata.

(4) A föld alatti zárt és a föld feletti nyílt csapadékelvezető rendszerbe szennyvizet vezetni vagy káros anyagot önteni tilos.

(5) Kútba szennyvizet vezetni vagy káros anyagot önteni tilos.

(6) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet csak a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjtheti.

(7) A község egész területén tilos minden fajta veszélyes hulladék és veszélyes anyag földbe, folyóvizekbe, Balatonba juttatása, a talajnak és élővizeknek mindennemű szennyezése.

4. A levegő védelme

5. §1

6. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóingatlanokban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A fűtőberendezésben – a háztartásban keletkező papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék kivételével - hulladékot, egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot, légszennyező anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket) égetni tilos.

7. § (1) Porképző vagy könnyen lesodródó anyagot csak rögzített ponyvával, nedvesített állapotban szabad szállítani.

(2) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál (az úttest felbontásánál) keletkezett port, terjedésének megakadályozására, vízzel kell locsolni.

(3) A keletkező por képződésének megakadályozása érdekében törekedni kell arra, hogy a fedetlen talajterületek növényzettel borítottak legyenek. Az építési területek végleges rendezését és parkosítását az építkezés befejezésével együtt kell biztosítani.

(4) Bűzös, rothadó anyagot csak légmentesen lezárt tartályban szabad szállítani.

(5) Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést, vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

(6) Bűzzel járó tevékenység során az elérhető legjobb technika alkalmazásával meg kell akadályozni, hogy a lakosságot zavaró bűz kerüljön a környezetbe.

8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana allergiát okozó gyomnövényektől való megtisztításáról.

(2) A parlagfű irtásáról folyamatosan, de legkésőbb a virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal - kell gondoskodni.

5. A föld védelme és a zöldterület-gazdálkodás

9. § (1) Aki olyan tevékenységet folytat, amelynek eredményeként roncsolt földterület keletkezik, annak egyéb jogszabályban és egyedi kötelezésben meghatározottakon túl, a roncsolt földterület rendezéséről is gondoskodnia kell.

(2) A község közigazgatási területén meg kell akadályozni mindenfajta káros hatású anyag, vagy hulladék talajba jutását.

(3) Azokon a közterületeken, ahol gépjármű és gyalogosforgalom nincs, törekedni kell, hogy a földfelszín legalább füvesített legyen, és az ne vízzáró módon, kerüljön lefedésre.

10. § (1) A község közigazgatási határán belüli zöldfelületi rendszer, zöldterületek fejlesztési, fenntartási, felújítási feladatainak elvégzéséről – a rendezési tervben foglaltakat betartva – azok mindenkori tulajdonosa, kezelője köteles gondoskodni.

(2) A tulajdonos köteles betartani az ingatlanán a növények telepítési távolságára vonatkozó, 1. mellékletben lévő előírásokat.

(3) Az önkormányzati tulajdonban lévő közhasználatra átadott, közcélú zöldfelületek (közparkok, fasorok, fásított terek, közterek, játszóterek, sétányok, közlekedési területek zöldfelületei), továbbá közhasználatra közvetlenül át nem adott zöldfelületek (védő zöldterületek, védő-zöldsávok) kezelője az önkormányzat.

(4) Az önkormányzat felelős a kezelésében lévő zöldfelületek fenntartása érdekében szükséges mindenkori időszerű ápolási, növényvédelmi munkák folyamatos, színvonalas, a szakmai előírásoknak megfelelő elvégzéséért.

6. Zaj és rezgés

11. § (1) Paloznak közigazgatási területén nem üzemeltethető olyan berendezés, létesítmény és nem folytatható olyan tevékenység, amely a vonatkozó határértéknél nagyobb zaj- és rezgés-terhelést okoz, vagy kellemetlen, zavaró, veszélyeztető, károsító hatású.

(2) A kerthelyiségben, szabadtéren, zárt térben történő hangosító berendezés üzemeltetésre és zeneszolgáltatásra a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló miniszteri rendeletében foglaltak betartása kötelező.

(3) A hangosító berendezésekkel kapcsolatos zajvédelmi szabályozás vonatkozik

a) a szórakoztatás vagy hírközlés céljára,

b) rendszeresen vagy időszakosan üzemletett,

c) a szabadban vagy zárt térben elhelyezett hangosító berendezésekre, amelyek működése során a környezetet terhelő zajkibocsátás történik.

(4) A szabályozás nem vonatkozik a zárt téren belül az egyik helyiségből egy másikba átszűrődő, a szomszédos, egybeépített és más létesítménybe áthallatszó zajra.

(5) Szabadtéren és kerthelyiségben zenét szolgáltatni csak a polgármester engedélyével lehet, a kibocsátási határértékek betartása mellett.

12. § (1) Tilos minden olyan zajkeltő tevékenység, amely

a) a polgári együttélés alapvető normáit sérti, vagy

b) mások üdülését, pihenését, nyugalmát bármilyen módon indokolatlanul zavarja.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából zajkeltő tevékenységnek minősül különösen

a) a hangos rádiózás, magnózás, zenélés és éneklés,

b) a motoros kerti- és barkácsgépek üzemelése,

c) a gépjármű motorjának járatása, túráztatása,

d) ismételt dudálás, sípolás, fütyülés,

e) lármás játék és sport űzése,

f) az emberi hanggal vagy zajkeltő eszközökkel a közcsend és köznyugalom zavarása és

g) a mobil hangosító berendezés üzemeltetése.

(3) Tilos minden zajkeltő tevékenység

a) egész évben 22 és 7 óra között, és

b) szombaton, vasárnap és ünnepnapon 12 és 15 óra közötti pihenő időben.

(4) A községben a környék csendjét zavaró, tartósan zajos munkát végezni 22 óra és 7 óra között csak akkor lehet, ha azt nyomós közérdek indokolja és azt a környezetvédelmi hatósághoz előzetesen bejelentik.

(5) Felhatalmazást kap a polgármester, hogy kérelemre, kivételes esetekben a csendes időszak alól felmentést adjon.

(6) A polgármester az engedélyt visszavonja, ha az üzemeltető a kibocsátási határértéket 3. esetben túllépi.

(7) A (3) bekezdésben meghatározottakat nem kell alkalmazni, ha a közölt hirdetmény közérdekű, így különösen az állampolgárokat érintő veszélyhelyzet elhárítására irányuló célt szolgál.

7. Környezetvédelmi alap

13. § (1) Paloznak Község Önkormányzata környezetvédelmi alapot hoz létre.

(2) A környezetvédelmi alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse az Önkormányzat környezetvédelmi feladatainak ellátását

a) a szükséges környezetvédelmi intézkedések végrehajtása,

b) a környezeti károk mérséklése,

c) a környezeti ártalmak megelőzése

d) a természeti értékek megóvása, és

e) a környezetvédelmi oktatás, nevelés területén.

(3) A környezetvédelmi alap bevételeit Paloznak község közigazgatási területén

a) a környezeti ártalmak megelőzésére, a környezetvédelmi szempontból károsodott környezet javítása, helyreállatása érdekében,

b) a helyi természeti erőforrások és értékek megőrzésére, fenntartására,

c) a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi megőrzésére, vízvédelmére,

d) a környezetvédelemről szóló tájékoztatások, előadások költségeinek fedezésére,

e) környezetvédelemmel kapcsolatos felmérések, tanulmányok elkészítésére,

f) a környezetvédelmi oktatásra, nevelésre,

g) az emberi egészség védelmére, életminőség javítására, vagy

h) egyéb, a környezet védelmét elősegítő tevékenységre lehet felhasználni.

8. Záró rendelkezések

14. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Hatályon kívül helyezte a 7/2020. (VIII.25.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatálytalan: 2021. január 1-jétől.